БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 49 813
  • 767
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
  • Мнения: 29 118
CVETETO3101, мен преди години така ме научиха да слагам по лъжица оцет, като запържа ориза. Няма грешка така. Дори не мисля какъв ориз купувам вече, само бланширан и тънък дълъг да не е.  Предпочитам по закръглените зрънца.
Thinking щом казваш...ще се пробва Peace
За какво се слага оцета,да не се слепва ли?

# 256
  • Мнения: 244
Как да направя дроб на фурна, които да не изсъхне ?  Rolling Eyes

Сигурно отдавна си сготвила дроба, но за в бъдеще може би ще ти послужат 2 трика от мен:
Първо, накисваш парчетата дроб (отстранени ципи) от вечерта в купа с прясно мляко, покриваш със стреч-фолио и в хладилника за 1 нощ. Целта е да се "прочисти" от токсините и да се омекоти. На сутринта изхвърляш млякото, измиваш дроба, подсушаваш и готвиш.
Второ, наръсваш обилно дроба със сода бикарбонат и оставяш така поне 2 часа (научих го на времето от клубарите в дир-а!). После пак измиваш дроба, подсушаваш и готвиш. Дробът става мекичък - като дунапрен.
Рядко купувам черен дроб (заради токсините), но в редките случаи прилагам последователно и 2-та трика.  Работи безотказно! Но да не се препича или препържва. Успех! Wink

# 257
  • Мнения: 244
И аз с въпрос , как да направя пил. сърца в масло ?
Варих и задуших - гьон.
Задуших без варене - гьон.
 bouquet

Това е защото самият продукт е мускул и по-трудно се обработва.
Сещам се за 2 варианта на окрехкотяване:
1. От вечерта в купа слагаш сърцата и заливаш с 1 кофичка кисело мляко, покриваш със стреч-фолио и в хладилника за 1 нощ.  На сутринта изхвърляш млякото, измиваш сърцата, подсушаваш и готвиш.
Това е универсално средство за окрехкотяване на всякакво месо, а този номер на времето беше споделен от клубарите в дир-а.
2. Можеш да опиташ и с бързите сухи маринати (не подправки!) за пиле на Котани. Правят и най-жилавото месо крехко. Има ги в 2 варианта - обикновена суха марината и бърза суха марината.
Успех! Wink

# 258
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 036
Мерси  Hug

# 259
  • София-Младост
  • Мнения: 24 079
За пилешките сърца да добавя, когато ги вариш ги цепни ... да се отвори сърцето. По този начин им трябва много малко варене. И след това вече задушавай или нижеш на шишче и леко на грил тиган.

# 260
  • на Мелмак
  • Мнения: 12 036
Благодаря момичета Hug
Аз сърцата ги режа и мия и понеже ги обичаме , засега основно ги поръчваме за доставка или ги хапваме  навън.
Последно съсипах 4 тарелки и сега събирам смелост отново да ги направя Laughing

# 261
  • София
  • Мнения: 1 390
Здравейте! Кои от предлаганите марки кори са най-подходящи за направата на баклава?
Благодаря предварително!

# 262
  • Мнения: 2 152
Здравейте! Кои от предлаганите марки кори са най-подходящи за направата на баклава?
Благодаря предварително!

достатъчно е да са финни - т.е. от тънко разточените

# 263
  • Мнения: 2 815
Белла пускат по празниците кори за баклава. Миналата година гледах в Била  Peace.

# 264
  • София
  • Мнения: 1 390
Благодаря Ви!  chef

# 265
  • Мнения: 2 312
 Здравейте! Може ли,някой да ми напише изпробвана рецепта за постни зелеви сърмички.Предварително благодаря! Heart Eyes

# 266
  • София
  • Мнения: 12 693
Здравейте! Може ли,някой да ми напише изпробвана рецепта за постни зелеви сърмички.Предварително благодаря! Heart Eyes

Постни зелеви сарми за Бъдни вечер

В нас винаги така ги приготвяме. Heart Eyes

# 267
  • Мнения: 341
Искам да правя арменски сладки, в рецептата не видях да се слага захар. Правилно ли съм разбрала? bouquet

# 268
  • Мнения: 14 955
Искам да правя арменски сладки, в рецептата не видях да се слага захар. Правилно ли съм разбрала? bouquet
Да, сладостта идва от пудрата захар и локума.

# 269
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Интересно, в рецептата за зелевите сармички никъде не е упомената топлинна обработка нито на ориза, нито на лука. Със сурова плънка ли ги пълните? Аз винаги запържвам лука, добавям ориза с течност, подправките, изчаквам леко да се свари, но не напълно, и така пълня чушки/сарми.

Любопитно ми е как се пълнят сарми с напълно суров ориз, защото той после ще набъбне тройно... Дори и не здраво увити сарми, все пак накъде ще отиде този ориз...

Общи условия

Активация на акаунт