БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 49 850
  • 767
  •   2
Отговори
# 270
  • София
Интересно, в рецептата за зелевите сармички никъде не е упомената топлинна обработка нито на ориза, нито на лука. Със сурова плънка ли ги пълните? Аз винаги запържвам лука, добавям ориза с течност, подправките, изчаквам леко да се свари, но не напълно, и така пълня чушки/сарми.

Любопитно ми е как се пълнят сарми с напълно суров ориз, защото той после ще набъбне тройно... Дори и не здраво увити сарми, все пак накъде ще отиде този ориз...

Аз и на името на рецептата съм написала "без запръжка". Всичко се слага сурово. Просто сармите не се завиват стегнато. Стават страшно вкусни, особено на Бъдни вечер.  Simple Smile На снимката се вижда как изглеждат.

У нас и чушките така се пълнят.  Peace

# 271
Пълнила съм и чушки, и сарми със сурова плънка. Винаги слагам вода, за да не е суха плънката и да поеме набъбването на ориза. Но! Определено е по - вкусно, ако мине през огън..

# 272
Момичета, помагайте! Купих от новите кори за баница "Златната царица"произведени от Брезово. Но на опаковката неразбираемо пише: "Използвайте след предварително изпичане на 180 градуса" ...?  newsm78 Не се разбира - трябва ли да ги запека предварително и тогава да правя баницата или се има предвид да не се консумират сурови... Joy???  Купих и един пакет от същата марка, но на сач - пак пише същото.  За пръв път виждам подобен надпис!  #Crazy Ще ме светне ли някой, който вече ги е ползвал?
Чувала съм, че има кори за баница с марката Царица (много хвалени), но съм останала с впечатлението, че са пловдивски ...? и съм объркана  newsm78 - дали не става дума за едни и същи кори и аз съм запомнила грешно?
И ако евентуално имате информация - откъде в София могат да се купят оригинални турски кори за баница ? Зичето беше споменала тук и в блога си за тях - имаше и снимки. Търсих по мрежата, ама никъде...

# 273
  • София-Младост
Няма логика първо да се пекат, въпреки странно написаното указание. За баклавата, до скоро и аз не знаех, че има спец.кори...виж в някой арабвски магазин дали ще намериш. Иначе в Хасково и Бургас се намирали, писаха в една ФБгрупа, Пловдив също.

# 274
Вярно е, че има специални кори за баклава - просто са по-тънко разточени. Според някои производители имало и малко нишесте в тях или са точени върху нишесте. Не си струва труда да се търсят специално.
Нашенските финни кори са напълно добри и подходящи за баклавата.
Правил съм и с обикновени - дори и по-дебели. Пак става баклава . зависи какво се цели.
С грубите кори баклавата става като онази нашенската старата - от соца - на триъгълните парчета.
С фините кори могат да се правят по` така баклави ...

А за предварително печене на кори за баница, направо не съм чувал. Правеха на село един особен вид Клин като корите ги печаха направо върху печката с дърва, ама трябва да потърся къде съм си записал

# 275
Здравейте ,интересувам се от изпитана рецепта за тарама хайвер . Предварително благодаря!

# 276
Здравейте ,интересувам се от изпитана рецепта за тарама хайвер . Предварително благодаря!

Ето ти една рецепта за тарама хайвер, вярно, че е от каракуда, но какво от това - резултатът е перфектен и няма провали

# 277
Здравейте!
Да блесна с моя мързел.....
Купих си фонданови принт-картинки. Идеята ми беше да слепя по 3 бисквити с крем, отстрани да ги налепя с кокосови стърготини /имитация на сняг/ и да лепна картинката отгоре. Да ама не. Обиколих навсякъде и всички кръгли бисквити са много по-малки от принта /6,5 см/.  Tired Изключено е да пека меденки или каквито и да е сладки. В  момента имам 60 картинки и килограми с неподходящи бисквити.  Sick Някакви идеи? Може би марка бисквити с голям диаметър....

# 278
  • София
Интересно, в рецептата за зелевите сармички никъде не е упомената топлинна обработка нито на ориза, нито на лука. Със сурова плънка ли ги пълните? Аз винаги запържвам лука, добавям ориза с течност, подправките, изчаквам леко да се свари, но не напълно, и така пълня чушки/сарми.

Любопитно ми е как се пълнят сарми с напълно суров ориз, защото той после ще набъбне тройно... Дори и не здраво увити сарми, все пак накъде ще отиде този ориз...

Аз и на името на рецептата съм написала "без запръжка". Всичко се слага сурово. Просто сармите не се завиват стегнато. Стават страшно вкусни, особено на Бъдни вечер.  Simple Smile На снимката се вижда как изглеждат.

У нас и чушките така се пълнят.  Peace
Винаги приготвям сармите със сурова плънка, никога не запържвам ориза. Единствената разлика е това , че ги правя с повече наситнен праз, а не с лук. Препоръчвам определено. Peace

# 279
  • Sofia
Здравейте!
Купих си фонданови принт-картинки. Идеята ми беше да слепя по 3 бисквити с крем, отстрани да ги налепя с кокосови стърготини /имитация на сняг/ и да лепна картинката отгоре. Да ама не. Обиколих навсякъде и всички кръгли бисквити са много по-малки от принта /6,5 см/.  Tired Изключено е да пека меденки или каквито и да е сладки. В  момента имам 60 картинки и килограми с неподходящи бисквити.  Sick Някакви идеи? Може би марка бисквити с голям диаметър....
не може ли да се изреже малко принта така че да"пасне" на бисквитките?

# 280
Търся проверена рецепта за пълнени чушки с боб за Бъдни вечер. Благодаря!

# 281
  • София
Здравейте!
Бисквити от този тип са с диаметър 6-7 см.
Не мисля, че е проблем за теб, че са слепени по 2.

# 282
Може да ми е банален въпроса, но да попитам.
Как се избягва онази гадна мазнина в манджата? Някой път се "ратваря" в манджата, друг път остава на върха. Количеството мазнина  е едно и също.

# 283
Относно рецептата, която дадохте за домашен течен шоколад - ако съхранявам в хладилник колко време ще издържи?

# 284
  • София
Търся проверена рецепта за пълнени чушки с боб за Бъдни вечер. Благодаря!

dalina_50, заповядай. Други в нашата къща не се признават.  Peace  http://kulinarnirazmisli.blogspot.bg/2013/06/blog-post_3420.html

Общи условия

Активация на акаунт