Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 770
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
Щом всичко в НОИ ти е наред, не виждам причина да ходиш за УП. То си е твое право, разбира се, ако желаеш да се разправяш, отиди.
За стажа преди 2002 ( разбирам че след 2002 ти е нанесен в тази нова книжка, която си е в теб), си извади УП от предходните работодатели ( отпреди 2002) и си ги пази. Предполагам ИТ биха могли да ти го впишат в новата книжка на база документи, но не е фатално.

# 31
  • Варна
Вече не искат УП след 2000та година,но ако държите си входирайте една молба и в 14 дневен срок трябва да ви издаде

Наистина ли?А как удостоверяват трудовия и осигурителен стаж? С тр. книжка или служебно? Имам изгубена от счетоводител трудова книжка и не можах да си възстановя данните , защото фирмите вече не съществуват и не са си предали архивите. Tired Губят ми се едно майчинство от две години + още около година трудов стаж.
И все пак да си искам ли УП-то? Или няма смисъл? newsm78

Взимат ги от персоналния регистър  Peace

# 32
Здравейте!
Имам следния въпрос. Нашата фирма е продавач на нови апартаменти с идеални части от земя т.е. облагаема доставка по ДДС. Трябва ли да увеличавам данъчната основа съгл. чл. 26 то ЗДДС с нотариалните такси, данък придобиване по МДТ и таксата на Агенцията по вписванията при положение, че клиентите ги плащат тези такси лично на нотаиуса и той ги внася?

# 33
Според вас разхода за гориво за консуматив/например за косачка за трева/ трябва ли да минава през 302 сметка или директно на разход да се изписва. newsm78

# 34
Според вас разхода за гориво за консуматив/например за косачка за трева/ трябва ли да минава през 302 сметка или директно на разход да се изписва. newsm78
мисля, че може и директно като разход, каква ви е основната дейност на фирмата

# 35
  • В полите на Пирин планина
мисля, че може и директно като разход, каква ви е основната дейност на фирмата

Според мен е редно да се води първо в 302 с-ка. Нали трябва все пак някаква разходна норма да се приеме - да има основание за изписване на това гориво  newsm78

# 36
  • София
Здравейте!
Имам следния въпрос. Нашата фирма е продавач на нови апартаменти с идеални части от земя т.е. облагаема доставка по ДДС. Трябва ли да увеличавам данъчната основа съгл. чл. 26 то ЗДДС с нотариалните такси, данък придобиване по МДТ и таксата на Агенцията по вписванията при положение, че клиентите ги плащат тези такси лично на нотаиуса и той ги внася?

Смятам, че да.

# 37
  • 1st floor

За стажа преди 2002 ( разбирам че след 2002 ти е нанесен в тази нова книжка, която си е в теб), си извади УП от предходните работодатели ( отпреди 2002) и си ги пази. Предполагам ИТ биха могли да ти го впишат в новата книжка на база документи, но не е фатално.
Предишните ми работодатели вече не съществуват, а и от НОИ ми казаха, че нямат предадени архиви. Не знам този отговор колко коректен беше, защото погледна в един лист на бюрото за три секунди и ми го заяви... ooooh!

Да считам, че няма да ми се загубят тези години, щом от сайта на НОИ всичко ми излиза? newsm78

# 38
  • Варна

Предишните ми работодатели вече не съществуват, а и от НОИ ми казаха, че нямат предадени архиви. Не знам този отговор колко коректен беше, защото погледна в един лист на бюрото за три секунди и ми го заяви... ooooh!

Да считам, че няма да ми се загубят тези години, щом от сайта на НОИ всичко ми излиза? newsm78

Няма да имаш проблем  Peace

# 39
  • 1st floor
Благодаря! Hug

# 40

да, трябва
заприхождавате го когато е закупено горивото
а когато го използвате си правите разходна норма на тази косачка, някакъв работен лист , на който е описано каква работа е свършена- по часове, по кв.метри или там както сте си направили разходната норма , и на база на това изписвате горивото

# 41
  • Русе
Здравейте!
От втората ми работа (по втори трудов договор) искат ми служебна бележка за доходите по основния трудов договор (на 8 часа е) за ноември месец, за да ми изчислят правилно заплатата и осигуровките.
По основния ТД не получавам фиш и не ми се иска да казвам на управителя за втория ТД.
Каква е тази служебна бележка за доход за месец? Ще съм ви благодарна, ако ми разясните  Simple Smile

# 42
  • Варна
Ами тя си е стандартна бланка и според мен не е много коректно,че не сте казали на работодателя си за втория трудов договор
Втория работодател е длъжен да се съобрази с осигувяването по основния ви договор затова ви иска тази бележка

# 43
  • София-Младост
Питам директно, че днес не ми е ден за мислене май...колежка, която тази година си доизползва отпуска за 2014, прехвърлен заради отпуск по майчинство. За 2014 и остава 1 ден да ползва и 20 дни за 2015. Колко дни има право да прехвърли в 2016...и има ли срок, в който трябва да я ползва отпуската за 2015, за да не я изгуби?

# 44
  • Русе
Ами тя си е стандартна бланка и според мен не е много коректно,че не сте казали на работодателя си за втория трудов договор
Втория работодател е длъжен да се съобрази с осигувяването по основния ви договор затова ви иска тази бележка

Може ли линк към тази стандартна бланка.
Благодаря предварително  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт