Къде живеете?

• 32 494
  • 510
  •   1
Отговори
  • София
Много наболяла тема за мен напоследък. Една трета от приятелите ми заминаха да работят и живеят в чужбина.
Как Ви се отразява животът зад граница?
И как ви се струва животът в България?

# 1
  • София
Животът в България е спасяване поединично.

# 2
  • Пловдив
За съжаление или не да съм в чужбина е по-добрата опция в момента поне за мен. А съм и по-спокойна от гледна точка на средата,в която учат и растат децата ми. Надявам се,все пак,някой ден да се завърнем,защото ми липсва част от България.

# 3
В чужбина съм, но вече не знам какво да мисля. Нито за живота тук, нито за живота в България. Люшкам се между спокойствие, носталгия, яд, спокойствие, голямо спокойствие, после пак ме е яд, и така. Нито си мисля, че завинаги ще стоя извън България, нито имам представа как ще се реша да се върна. Веднъж го направих. Абе тъпа работа.

# 4
  • Down south
Живеем извън България над 10 години и се чувстваме добре. Нямам поглед върху това, как стоят нещата там в повечето  аспекти, а да си призная, не искам и да имам.

Последна редакция: пн, 14 дек 2015, 03:08 от Daylily

# 5
Излязох от България преди повече от 20 години. Първо да уча, после да работя. В началото се прибирах няколко пъти годишно, защото бях на 2 часа път със самолет и имах близки. След като се преместих през океана не съм се прибирала от 2004 година. Просто близките ми ги няма вече и няма за какво да се прибирам. Този форум и донякъде ФБ ми е връзката с България.

Животът ми е съвсем нормален и несравнимо по-добър отколкото беше в България, но аз я напуснах по време на големите кризи, девалвация и липси по магазините, така че сравнението е абсурдно и некоректно. Какво мисля за живота в България? Има много абсурди, но има има много положителни неща, които някак се губят в масовия негативизъм.

Отдава се прекалено внимание на незначителни неща, на външност и показност, съществува висока агресивност, а много важни неща се игнорират - това включва здраве, душевна хигиена, добронамереност. Както казах, има и много неща, които ме удивляват положително. Хората масово не ги оценяват, защото са нещо, с което са свикнали и ги приемат за даденост.

Не бих се върнала да живея в България - манталитетът ми е променен и ще ми бъде трудно да се адаптирам. Това, което "виждам" от форума е съвсем различна България от онази, която познавам. А и няма към какво да се върна.

# 6
В България, засега.
До 2 години планираме емиграция.

# 7
Живея в България, но с удоволствие бих я напуснала. За съжаление, колкото и да сме родолюбци, държавниците ни правят всичко възможно да ни изгонят от тук. В България всичко става с връзки, корупция и пари. Хората са озлобени. Ценностите са изкривени.
Да, красива природа, богата история! Но до там! Трудно е да гледаш близките си хора, трудили се цял живот, да получават 170 лв пенсия. Несправедливо е! Да не се чувстваш сигурен в собственото си бъдеще!
За съжаление поне засега не мога да замина, но се надявам някой ден да мога.

# 8
  • София
В Бг живея и нямам причина да бягам от тук.

# 9
  • ...в най-дългото очакване на щастие...
За сега в България, но се надавам в съвсем скоро време да се преместим окончателно в друга държава. Работим усилено по въпроса. Не искаме децата ни да растат тук сред злоба, пошлост и в тотална простотия. Не бихме се върнали след това в България нито за ден. Отдавна мина времето, в което вярвах, че нещо позитивно може да се случи в родината ни.
И двамата с мъжа ми вярваме, че дължим най-доброто бъдеще на децата ни и то не е тук...

# 10
За сега в България. В голяма дилема сме с ММ. Искахме да се установим в Германия и да си работим по специалността, но от това, което чуваме за там започваме да се разубеждаваме.

# 11
В България живея, но все по-често се замислям за чужбина. За конкретна страна, разбира се. Не съм патриот и не би било драма, да напусна страната. Има няколко пречки и не са само от финансова гледна точка..но всичко има решение.

# 12
A вариант " и в двете" не е ли предвиден?

# 13
В Бг живея и нямам причина да бягам от тук.

+1

# 14
  • София
A вариант " и в двете" не е ли предвиден?
Щв се опитам да го вмъкна

Общи условия

Активация на акаунт