Скандалният филм "България, моята земя"

• 12 649
  • 132
  •   1
Отговори
# 45
Дори ѝ ходих на гости, да, имаше джамия, в която от 2 000 човека я посещавали само около 10 дядовци. 95% от хората в селото бяха с български имена, не знаят турски и мразят ДПС - тази партия имала най-нисък вот на местни и национални избори.
Това село ще е някакво много приятно изключение сред помашките села. Разходи се до Рибново и разкажи дали впечатленията ти са същите. Забравих името на селото, където приятели от едно издателство, издаващо учебнци по време на командировка са били замеряни с камъни с викове "Гяури".
Относно филма, Турция има интереси- защитава ги, нормално. Но къде са българските политици, които да защитят българските национални интереси? Поне да изразят позиция по въпроса как дадена земя може да изконна за дошлите там едва през 14 век, а не заживеещите на нея от 7 век.

# 46
Има различни помашки села. Аз знам едно в Родопите, в което жителите нямат джамия в селото /а то е многолюдно/ и носят само неутрални имена /нито християнски, нито мюсюлмански/. Става въпрос за с. Кутела.

# 47
  • Най-красивата страна
Кое е абсурдното? Мнението ми е, че всичко казано във филма е абсолютната истина  dontknow
Скрит текст:
Не говоря турски, нямам роднини в Турция; за мен филма отразява историята по точен начин.
Искаш да кажеш, че земята си е турска, баташкото клане е било на турци и прочие дивотии във филма или пък , че през комунизма им е сменяна вярата, то християнската не беше на почит, имена да , но вярата  Stop ooooh!  Shocked Close Shocked
http://toppresa.com/41997/klaneto-v-zhizhevo-da-ne-se-zabravya

България е била държава много преди да дойдат турците.Това е исторически факт.
Ти не си ли чувала за хан Аспарух,за цар Симеон....
Не си ли ходила в Плиска и Преслав,Велико Търново ....
Или в Батак?
По времето на комунизма религиите бяха забранени.Дори ходенето на църква и кръщенетата.
По време на възродителния процес ,сменяха имената,но никого не са карали насила да става християнин.Бай Тошо отвори границата ,но много от тези,които заминаха на голямата екскурзия се върнаха.А аз познавам и такива,които не си върнаха турските имена .И децата им сега също са с български имена .
България е член на Европейския съюз от 2007 година,а не от 2014 както се твърди във филма.Това поне от обща култура трябва да го знаеш.
Ето и за арменския геноцид,който се отрича във филма.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1% … D1%86%D0%B8%D0%B4

Последна редакция: ср, 23 дек 2015, 09:56 от veni35

# 48

http://toppresa.com/41997/klaneto-v-zhizhevo-da-ne-se-zabravya
[/quote]

България е била държава много преди да дойдат турците.Това е исторически факт.
Ти не си ли чувала за хан Аспарух,за цар Симеон....
Не си ли ходила в Плиска и Преслав,Велико Търново ....
Или в Батак?
По времето на комунизма религиите бяха забранени.Дори ходенето на църква и кръщенетата.
По време на възродителния процес ,сменяха имената,но никого не са карали насила да става християнин.Бай Тошо отвори границата ,но много от тези,които заминаха на голямата екскурзия се върнаха.А аз познавам и такива,които не си върнаха турските имена .И децата им сега също са с български имена .
България е член на Европейския съюз от 2007 година,а не от 2014 както се твърди във филма.Това поне от обща култура трябва да го знаеш.
Ето и за арменския геноцид,който се отрича във филма.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1% … D1%86%D0%B8%D0%B4

[/quote]
Вени, в линка, който дадох в отговор, че не са карали никого да сменя насила вярата си, се говори за българомохамедани (помаци), а не за турци. Там не се говори турски изобщо, това за мен са си чисти българи с ислям за религия. Защо след като са били отворени границите те не са заминали ли? Все едно ти да идеш в Италия (пример), без да знаеш езика, без да имаш роднини там, само защото те също са християни.. това е смешно. И да, ''чувала'' съм всичко споменато от теб, наясно съм и с трагедията в Батак. Само че аз не съжалявам хората, привеждайки ги под една религия; съжалявам за клането и в Батак, и в селата от линка, защото и те са хора, при това българи.
п.с. Моля, прави разлика между турци и помаци  Rolling Eyes

# 49
Всеки може да изразява собствената си гледна точка, вкл. и за историята.
Странни са ми само хора, които намират, че нашата позиция, като държава, ако още има такава, е винаги и изцяло правилна. Че друга няма. Или че чуждата е задължително като нашата.
Всеки може да си прави и удобната за него пропаганда. Всеки божи ден у наш, нашенските медии също бълват купища лъжи и едностранчиво поднесени "истини".
И ние можем и следва да работим по този въпрос- с пропагандата.
Проблем е, ако се правим на треснати с тиган по тила, Ако и да не ни е "сплеснат черепът" на всички, на недовидели и недоразбрали. 

Правителството ще даде ли някакво изявление или ще се замете всичко под пармалентарния килим?
С интерес следя от вчера за наличие на изявления по въпроса.  Thinking

# 50
Ти говориш за събития, станали много преди комунизма. 1912 г. е съвсем различно време, със съвсем различна обществено-политическа обстановка. Няколко месеца след "покръстването", извършено от комитите, на населението е позволено да се върне към старата си вяра.
Скрит текст:
"Покрай печални някои случаи и произшествия, в които сочат замесени високи църковни сановници, отбелязаха ни и следните установени факти: 1. Неврокопското село Джиджево (Жижево) било покръстено преди Коледа. След малко отишла там чета, придружавана от един свещеник и предложила на новите християни да си откупят старата вяра. Така и станало: четата получила 452 лири и си отишла и помаците добили позволение да се върнат в мусулманството. Малко след това избухва бунт последствие тая мерзка търговия и девет села биват опожарени и населението наказано. 2. Свещеник Димитър Костадинов из село Сатовча вземал по 15 лири за покръстване. Толкоз взел за погребението на новопокръстено дете, но не го опял, а той щял да му чете молитва в дома си, кога намерил време."

# 51
  • Вестерос
Не може да се нарича гледна точка промяната на исторически факти! Смешно е!

Орандж даже няма да ти отговарям, потресена съм от хора с твоето мислене  Stop България била създадена като държава 1908  #Cussing out

# 52

Орандж даже няма да ти отговарям, потресена съм от хора с твоето мислене  Stop България била създадена като държава 1908  #Cussing out
В случая с този филм дори не е промяна, а направо подмяна на историческите факти. Да започнем с въпроса кога изобщо османците са се появили на Балканите и кога ние.
П.С. Тифани, не се потрисай от хорското мислене- мисловният процес явно е рядкост.

# 53
Не е смешно, но е странно, когато когато една страна сама се позовава на факти, признати официално от самата нея, без да държи сметка, че редица други страни се позовават по същия начин на обстоятелства, които те намират за реалност.
Тук няма обективен съд, който по категоричен начин да прогласи кои, точно, "факти" са установени по безспорен начин.
Така че всички подобни факти си остават просто твърдения на страната. Sunglasses
Друг е въпросът дали и по какъв начин тя защитава собствената си позиция.
Който желае може, разбира се, да подхожда и изцяло емоционално по този и по всички други въпроси. Не е забранено. Емоцията е обикновено за сметка на рациото.
Но за да има една ползотворна реакция е нужно тя да се организира и сътвори от хора, които са по- скоро интелектуално и фактологически подковани. Ако изобщо нашата държава реши, че ще реализира някакво активно действие по случая.

# 54
  • Вестерос
А точно подмяна  Peace

Хах права си много  the wishmaster !

# 55

Доколкото разбрах в Турция от няколко години за подобни филми и изследвания, свързани с турската история на вече нетурски земи, се отделят милиарди евра. Държавна политика.

# 56

Доколкото разбрах в Турция от няколко години за подобни филми и изследвания, свързани с турската история на вече нетурски земи, се отделят милиарди евра. Държавна политика.

...Събират се исторически извори, източници с доказателства- като при всяка история, на всяка държава.
Това си е тяхно право. Всяка държава си води своята си политика в защита на своите си интереси. Странно е възрастни хора да се изненадват от това.
Да върна към съществото- интересно е каква е нашата държавна политика по въпроса.  Simple Smile
Ако има нещо, което ние имаме право да изискваме, то това не е да замлъкнат всите люде по света /изначално обречена на провал кауза/, които говорят различно от нас, а да организираме нашето говорено в наша полза.

# 57
Всеки може да изразява собствената си гледна точка, вкл. и за историята.
Странни са ми само хора, които намират, че нашата позиция, като държава, ако още има такава, е винаги и изцяло правилна. Че друга няма. Или че чуждата е задължително като нашата.

Spoiler alert  Mr. Green
Най-забавното от филма беше твърдението, че България е член на ЕС от... 2014.  Laughing
+ още много примери, но не мога да цитирам.

Ммм да, гледни точки.  Peace
Колко от коментиращите тук изгледаха филма?

smile3501

# 58

И имат пълното право на това. Въпросът е каква е нашата държавна политика относно изследванията и пропагандата на българските национални интереси в земи извън границите на българската държава. Всъщност, ние знаем отговора.

# 59
  • България

Да, има качени в youtube.
И както писах по-напред, работи се усилено върху това, помаците да бъдат откъснати от българския си корен.
Качвам снимка на мнение на помак, под статията от линка на OrangeQueen.
Очевидно турската пропаганда си върши добре работата.

Аз съм човек, който винаги е предпочитал математиката. Какво бил казал някакъв дядо, какво бил написал някой някъде не е точна наука. За мен на този етап доказателство за произхода може да бъде само ДНК анализ.
  Да не забравяме, че една лъжа казана 100 пъти, става истина. Така се създаде и македонската нация Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт