Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 154 576
  • 758
  •   1
Отговори
# 210
  • Враца
  • Мнения: 3 851
Здравейте,
заредих първата "партида" месо в шунковара
и сега чинно отлежава в хладилника да минат 24 часа.
Когато дойде време за варенето,
не знам до къде да бъде водата в тенджерата.
Шунковарът ми е иноксов.
Вторият ми въпрос е , след варенето , колко време престоява пак в хладилника,
преди да го отворим?
Благодаря ви.  bowuu

# 211
  • Мнения: 2 152
Като сложиш шунковара в тенджерата, наливаш вода толкова, че да е поне един пръст (1-1,5 см) над нивото на месото.
След сваряването изливаш течността от шунковара, охлаждаш го в студена вода и нека да си поседи в хладилника - при мене 12 часа се оказват достатъчно. Чак след това вадиш продукта ...

# 212
  • Враца
  • Мнения: 3 851
Благодаря!  bouquet
Но от къде ще е тази течност в шунковара, нали месото е в плик?  newsm78

# 213
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Но от къде ще е тази течност в шунковара, нали месото е в плик?  newsm78
При варенето се отделят сокове от месото.

# 214
  • Враца
  • Мнения: 3 851
Ето първото ми произведение!  newsm44

# 215
  • Мнения: 2 152
изглежда добре твоя първи опит. А за вкуса да споделиш?

# 216
  • Враца
  • Мнения: 3 851
При направата , като подправки сложих в минимални количества, черен пипер, сол, магданоз, копър  и люто чушле.
А месото е свински бут и пакетче кайма купешка.
Харесва ми на вкус, но осезаемо усещам копъра и това е единственото , което не ми се нрави.
Всичко друго е екстра. Не е сухо, приятно е , става за мезе, става и за сандвичи , отбеляза синът ми.  Peace

# 217
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Имам материал за пилешка шунка, но нямам у дома плик за печене. Задължително ли е да сложа сместа в такъв, ако шунковарът ми е метален?

# 218
  • София
  • Мнения: 8 495
Имам материал за пилешка шунка, но нямам у дома плик за печене. Задължително ли е да сложа сместа в такъв, ако шунковарът ми е метален?


Аз съм правил без пликове. Плик слагам само когато ползвам редуктора за половин количество, че ми е правен от вън по поръчка и нямам идея от какъв метал е.

# 219
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Благодаря!
Надявам се скоро да покажа и нов успешен опит Simple Smile

# 220
  • Мнения: 2 152

намерих още ново приложение за шунковара



Правих домашно сирене, което след първоначалното оцеждане, прехвърлих в шунковара. Пружината ще си го притиска и ще го изцежда. За целта го обърнах обратно и си стои добре върху дръжката и оцежда в купата.
А бучката сирене, ще е кръгла и с хубава форма. Joy
 hahaha

# 221
  • Мнения: 1 110
Благодаря! Страшна идея  bouquet!

# 222
  • Мнения: 2 152
Благодаря! Страшна идея  bouquet!

Чак се чудя как за година и половина, че и повече, не ми е дошло на ум  newsm78

# 223
  • София
  • Мнения: 8 495
Бате, тури го на някакви трупчета там или капачки от безалкохолно, за да може да се изтича по добре течността.

# 224
  • Мнения: 2 152
Няма нужда, защото дръжката на пружината е плоска и широка и си седи спокойно върху нея и се отича много добре в купата

Общи условия

Активация на акаунт