Православни пости 2016 година

• 156 121
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 75
  • на острова на мечтите
Хм, сега като се замисля, аз май никога не изкисвам сушени плодове. Добре ще е да пробвам chef Иначе  подобни комбинации  ми допадат много. Не ползвам напоследък именно заради киселините, които получавам.
Днес правих в пръстена тенджера кисело зеле с картофи и малко просо.
Симпатична, благодаря  Hug

# 76
Скрит текст:
Интересна идея. Малко получавам киселини от подобни сложно разработени кулинарни парчета, но в общи линии и идеята е шен! Ще пробвам без сини сливи.

Може ли малко обяснения кое му е сложното и за какви парчета става дума?
нищо лично нямах предвид. Когато готвя сладко и солено,а и в компания на домати получавам киселини. Позволих си една словесна волност, но ако съм засегнала някого е  без лоши намерения bouquet

Интересно, че точно сладкото убива киселините от доматите.
при мен се получават киселини,когато добавя стафиди, или сини сливи Thinking Иначе на доматен и сосове добавям винаги малка лъжичка кафява захар .

Аха - ясно. Явно при купешките сушени плодове има някаква обработка  с нещо си и то ти влияе. Пробвала ли си да ги изкисваш във вода по-продължително време, като я сменяш няколко пъти.

Kaто цяло от рубриката разделно хранене, плодове и зеленчуци не трябва да се смесват. Плода ферментира, зеленчука гние. Плод се яде 30 мин. преди друго ядене, и 4 часа след. Грешно е да се яде за десерт. Хора с чувствителни стомаси го "отразяват" веднага. Никога не съм го разбирала готвенето на месо със сладко от ягоди примерно, а обичам да експериментирам с храната.

# 77
Това е така, но само когато плода е суров. Преминал термична обработка не пречи да се консумира с месо/зеленчуци.

# 78
  • София
Моля нека не обръщаме темата в поредните дискусии за диети и режими на хранене!
Тя има абсолютно друг замисъл.
Християнските пости не са диета!

# 79
Моля нека не обръщаме темата в поредните дискусии за диети и режими на хранене!
Тя има абсолютно друг замисъл.
Християнските пости не са диета!

Мисля че истината е по средата. Все пак е и режим на хранене, и не мисля че да е здравословно е за пренебрегване.

# 80
Мисля че истината е по средата. Все пак е и режим на хранене, и не мисля че да е здравословно е за пренебрегване.

Peace
Постната храна, за да бъде наистина постна, трябва да дава лекота на организма. Не би трябвало да утежнява храносмилането - нито като количество, нито като качество. В този смисъл всеки сам знае организма си - кое му влияе добре и кое не.

Един християнски подвижник беше казал, че не е истински пост, когато на трапезата ни има повече от три вида храна. Така че има пост и пост, но мярката на всеки е различна. Имаме свобода, нека я ползваме разумно.

Иначе съм съгласна, че е добре рецептите да бъдат повече, а споровете - по-малко  Peace

Здравейте, бихте ли ми препоръчали рецепта с кейл?

Можеш да го добавиш към коя да е салата. Кейлът е вид зеле, а и листата му не са толкова груби, за да не може да се яде на салата. Аз лично смесвам на салата много продукти, но не съм ползвала кейл. Предпочитам го като съставка в сутрешното ми смути.

Напр. стрък кейл, лим.сок, ябълка/круша, портокал, малко авокадо. Ако добавиш някакви ядки се получава идеална и доста питателна закуска Peace.

Кейлът е изключително богат на растителни фибри и протеини, които по време на пост са от голямо значение.

# 81
Чак сега виждам тази прекрасна тема и се записвам да ви следя. Благодаря на Дядо Хаджия, че я е създал! Ще взема повод от последната дискусия за това доколко постът е вид режим на хранене. моята представа за пост (в хранителната му същност) е да задоволяваме глада си с малко и със скромна храна, а не да си угаждаме. А като веган ще ви кажа - че безмесното хранене дава хиляди начини човек да си угоди с вкусни ястия. но не това ни е целта в тази тема.  Да - постът е средство за пречистване - физическо и духовно. без физическата чистота няма как да очакваме чистота на ума и помислите ни. но постът е време за смирение - в това число и на трапезата. това го разграничава от вегетарианската диета да речем. Ето защо по време на пост се стремя да се смиря в щенията си за вкусна храна и за различни комбинации на храни, засилващи вкусовите и ароматни усещания.

# 82
  • на острова на мечтите
Чак сега виждам тази прекрасна тема и се записвам да ви следя. Благодаря на Дядо Хаджия, че я е създал! Ще взема повод от последната дискусия за това доколко постът е вид режим на хранене. моята представа за пост (в хранителната му същност) е да задоволяваме глада си с малко и със скромна храна, а не да си угаждаме. А като веган ще ви кажа - че безмесното хранене дава хиляди начини човек да си угоди с вкусни ястия. но не това ни е целта в тази тема.  Да - постът е средство за пречистване - физическо и духовно. без физическата чистота няма как да очакваме чистота на ума и помислите ни. но постът е време за смирение - в това число и на трапезата. това го разграничава от вегетарианската диета да речем. Ето защо по време на пост се стремя да се смиря в щенията си за вкусна храна и за различни комбинации на храни, засилващи вкусовите и ароматни усещания.
напълно споделям.
Днес съм с буркана с лимец на работа. Два ореха и една ябълка.  Не ми се случва често да се храня навън,слава Богу!
Чувствам се добре! Останалите Thinking

Последна редакция: чт, 25 фев 2016, 15:12 от danilu

# 83
danilu, днес е постен ден ли  Simple Smile? Ако е така (не го виждам като даден за постен) оплесках поста още със събуждането и цял ден го плескам мъжествено  Laughing.

# 84
  • София
 Тази седмица не се пости, но дори и да се постеше, четвъртък не е постен ден. Пости се в сряда и петък освен ако не е изрично упоменато или не е някой от многодневните пости.

# 85
Данилу най-вероятно е на житния режим, който по традиция се практикува след февруарското пълнолуние (съжалявам, че цапам темата за поста с астрологични препратки, но не мога да отрека влиянието на луната върху телата ни, особено женските). В момента аз съм на плодуване (плодово гладуване по Лидия Ковачева). Правя го съзнателно за физическо пречистване и по здравословни причини - като профилактика на една неврологична болест. Умишлено правя детоксикациите си преди пости, защото сега мога да се отдам единствено на греховни мисли как храната ще рефлектира върху тялото ми. по време на поста предпочитам да се вглъбя в духовната част, да потърся прошка за греховете си, а не да броя калории и да гледам съчетания на храни.  Grinning Laughing Joy

# 86
Тази седмица не се пости, нито в сряда, нито в петък. Явно е подготовка за Великия пост, който предстои.

# 87
Фитблонд, при поста в Православието на първо място е духовното смирение и пречистване, телесният пост го съпровожда. Пост телесен без духовен не върши работа. Подкрепям дядо Хаджия.

# 88
Човек като човек. Всеки със своите грешки. Моля, не пишете повече за това.

Аз днес съм на скумрия с гарнитура варени картофи, червено цвекло и зелева салата.
Вечерите като че ли ще започна да ги правя течни - супичка, чай, сок. Нещо не ми се отразява добре да вечерям в последно време.

# 89
Днес и аз ще си направя картофена салата. Ще е добавка на останалата от вчера супа от коприва и гъби .
Почвам да чета рецептите и да мисля меню за  :
един спазващ постите
един на диета , която включва и изключва отделни храни през определени дни
две злояди деца ( едно от които изключва месото последните седмици )
Ако е за мен само на супи и зелении ще карам ама останалите трима....

Общи условия

Активация на акаунт