Православни пости 2016 година

  • 156 129
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 90
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Много вкусен фалафел ядох днес, наложи се обаче да наруша поста си, заради близка, която държеше да ме почерпи с бонбон за празника си, не исках да отказвам и да я обидя. Confused

Последна редакция: чт, 03 мар 2016, 16:19 от bubanka

# 91
  • София
  • Мнения: 8 495
Помолих модераторите да изчистят темата от последните ненужни и създаващи напрежение спорове.

Моля Ви нека по време на постите да се въздържаме от нравоучение, здравословни съвети, указания за диети и хранителни режими. ТУК НЕ ИМ Е МЯСТОТО!!!

Желая ви успешна подготовка за великите пости!

# 92
  • Мнения: 2 551
"Разчистването" наистина е направило темата доста по-уютна Simple Smile

Дядо хаджия, имам предложение.
Струва ми се, че не е излишно да се формулират няколко кратки правила, които да важат за всички, които влизат в темата и да се фиксират с червени букви в началото.

Скрит текст:
Имаме навика да забравяме, че темата е кулинарна и се отнася до православния пост, а не просто до диетичното или здравословно хранене. Във форума има достатъчно теми за диети, житни режими, суровоядство, плодуване, детокс и др. практики. Който има интерес,  нека да ги посещава и там да споделя своя опит.

Да не говорим, че православният пост ни дава достатъчно свобода  да изградим хранителен режим според нашите предпочитания, при това без да нарушаваме правилата му описани в Типика. Който иска в дните на строг пост може да яде плодове, жито, ядки ... каквото реши, това си е лично негова работа и не касае останалите. Храната не е най-важното в поста, че да й отделяме централно внимание, а още по-малко пък да спорим за нея.

Във връзка с това предлагам постове с коментари, обсъждания, рекламиране или споделяне на режими с неправославна насоченост да не се толерират. Темата е за православния пост и е към раздел "Кулинария", така че би трябвало в нея да се коментират  единствено рецепти, свързани с православния пост в различните му степени, упоменати в Типика като задължителни за миряните.

# 93
  • Мнения: 151
Здравейте,имам въпрос-обикновения заводски хляб може ли да се консумира по време на пост?

# 94
  • София
  • Мнения: 2 992
Хайде, и аз при постещите! Лек и успешен пост на всички! Следващата седмица,  имам да дояждам сирене, кашкавал и яйца. И после ще мисля, какво да ям. Вече се запасих с хумус,булгур, маслини.



# 95
  • София
  • Мнения: 8 495
Здравейте,имам въпрос-обикновения заводски хляб може ли да се консумира по време на пост?

Лично аз не намирам проблем. Сега ... имаше там някакви спорове за първата седмица и за понеделник вторник и сряда на страстната седмица дали можело - щото бил съдържал олио. Но това всеки си го решава сам за себе си - аз лично съм говорил с моя изповедник и имам решение за себе си.

# 96
  • София
  • Мнения: 2 992

Лично аз не намирам проблем. Сега ... имаше там някакви спорове за първата седмица и за понеделник вторник и сряда на страстната седмица дали можело - щото бил съдържал олио. Но това всеки си го решава сам за себе си - аз лично съм говорил с моя изповедник и имам решение за себе си.

Заводският хляб не съдържа олио. Съдържа-брашно, вода, сол и мая. Работила съм в хлебозавод и знам с сигурност. Но, за по сигурно купувай хляб по БДС, там рецептата е утвърдена и е без олио.

Последна редакция: пт, 04 мар 2016, 10:34 от kamelia741

# 97
  • Мнения: 151
Ок,благодаря!

# 98
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Започнах да се запасявам-вчера си взех от онези растителни пастети от Кауфланд, проучвам за оризовото и бадемовото мляко от къде да се снабдявам. Не мога обаче да си обясня, за първи път от толкова години постене забравям в сряда и петък, че е пост, ставам и си правя закуска с кисело мляко и по някое време се усещам.Не зная, трябва да има някакво обяснение, на някой друг случвало ли му се е, ще поговоря и със свещенника за това, но ми се искаше да чуя и вас.

# 99
  • Мнения: 6 792
Аз обикновено закусвам с мъжа ми плодове, а понякога нищо не закусвам. Единствения път в който наруших поста беше една петък вечер с една домашна луканка  Embarassed
Скрит текст:
.Дойде на гости един роднина с който не сме се виждали две години , набързо нарязах салатка ( с идеята че аз от нея ще ям ) обаче човека извади домашна луканка и нея нарязах , как посегнах и защо не си спомням , но в момента в който преглътнах се сетих какво изядох.

Днес продължавам с зелениите - трябва да си ги доям , че пресните вече растат киселец със ориз.

# 100
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
И аз се присъединявам към темата, постът лека полека наближи и вече е време за списъците с постби ястия. Купих сусамов тахан и ще гп забъркам с мед - това ще са ни закуските: филия с тахан с мед или препечена филия с олио за след първата седмица на поста.
Какво ще готвите през първата седмица - аз мисля грах яхния с домати, без олио

# 101
  • Мнения: 1 110

Заводският хляб не съдържа олио. Съдържа-брашно, вода, сол и мая. Работила съм в хлебозавод и знам с сигурност. Но, за по сигурно купувай хляб по БДС, там рецептата е утвърдена и е без олио.

А не е ли проблемът е в маята - съдържа дрожди (от алкохолен фермент). Мислех, че е това?

# 102
  • София
  • Мнения: 8 495

Заводският хляб не съдържа олио. Съдържа-брашно, вода, сол и мая. Работила съм в хлебозавод и знам с сигурност. Но, за по сигурно купувай хляб по БДС, там рецептата е утвърдена и е без олио.

А не е ли проблемът е в маята - съдържа дрожди (от алкохолен фермент). Мислех, че е това?

Не!

Маята се използва за направата на просфорите, които се използват в светата Божествена литургия. А литургия (дори преждеосвещена) се отслужва дори и по време на великите пости.

Дрождите в маята нямат нищо общо с дрождите в джибрито.

# 103
  • Мнения: 1 110
Не ме притеснява, ям си хляб с мая без проблем. Моите разсъждения до там ме доведоха Simple Smile.

# 104
  • Мнения: 1 464
Здравейте!!!

Често ще се отбивам тук, вече  постещите ще сме двама- присъедини се и съпругът ми . Така за готвенето  ще ми е по- лесно, а и сезонът на пресните листни зеленчуци започва. Мисля че могат да се стъкмят достатъчно вкусотии. И аз съм накупила вече- сусамов тахан, халва, жито, булгур, елда, червена леща, която ще готвя за първи път. Вчера си приготвих лапад, които ще приготвя днес с булгур,баничка и яйца по панагюрски.
Имаме намерение всяка седмица да ходим на църква в събота, просто така го почувствахме......
Православният календар от първа страница е много полезен за ориентиране във всеки ден каква храна може да се консумира.

Нека има мир,спокойствие и повече позитивни мисли  в темата!!!!  Simple Smile

Постът не е свързан само с каква храна се храниш, а той е и духовен- нашите чувства, мисли, постъпки, действия.........
Нямам в предвид  да се изпада в крайности във всяко отношение, но и това всеки сам го определя за себе си..... newsm78

Леки пости!!!

Общи условия

Активация на акаунт