Шеста тема на чакащите

• 587 382
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 5 310
  • Варна
Ами не е излъгала за подкупите потребителката ако е писала такова нещо. Лично аз познавам приемно семейство и от първо лице знам и от тях за къде заминават бебетата българчета и колко бързо и какво се случва. Да,това е България и това е реалността .

# 5 311
Така е.
Всички искаме бързо да стане, всички сме изморени от очакването, от годините борба и надежда за дете, от доброжелателите, които коментират колко деца имало по домовете как още не са ни дали. То домове вече няма, де.
Приемете, че няма да стане бързо, освен, ако наистина не сте съгласни на всичко без ограничения.
И да, преди 10-12 години имаше случаи, когато още първият месец, че и първата седмица след вписването са предлагани деца. Защо и на кого? На хора, които не са имали изискване за външния вид на детето, не са ограничавали по пол и етнос, възрастовата граница е била по-широка, отколкото на другите и са допускали леки здравословни проблеми. Какви деца са им предлагали? Такива, които другите не са искали.
Преди 10-12 години на около две деца в регистъра се падаше по един кандидат осиновител/ семейство. Вярно, че от децата в регистъра, желани/ подходящи за вътрешно осиновяване са около 1/4 (25%). Тогава се чакаше около 6-12 месеца за първо предложение, ако нямаш големи ограничения.
Преди 5-6 години децата в регистъра вече бяха около 2000, кандидат осиновителите - около 1600. Тогава се чакаше по около 18 месеца средно за първо предложение и без особени претенции. Днес има около 900-1000 деца в регистъра и около 1500-1600 кандидати за тях. Вече се чака над две ч, дори по три години за първо предложение. И не сте длъжни да го приемете, но отхвърлите ли го ще чакате още. Колко точно никой не знае.
Виждате ли какво се случи? От едно 500-600 деца за осиновяване реално и по трима желаещи на дете, сега имаме 250-300 подходящи деца и по петима чакащи за всяко дете. Броят на децата намалява, броят на желаещите да осиновят се запазва приблизително същият, което означава само едно - все повече ще се чака изобщо за дете. Добра новина за децата и лоша за чакащите да станат родители.
Търпеливите все някой ден дочакват добрата новина.

# 5 312
Пътят със сигурност е дълъг. И човек има време да премисли, осмисли, да съзрее.
Това обаче, което аз забелязвам е, че хората са егоисти (в по-голямата си част).  Когато се стигне до осиновяване, някак очакват, че всичките им желания непременно трябва да бъдат изпълнени. Намирам за нечестни критериите, които се залагат спрямо децата, все едно са стока на пазара. Да са белички, мънички, здравички.. Обаче критерии към кандидат-осиновителите няма. Почти всеки подал документи, рано или късно се сдобива с дете.
Особено дразнещ ми е етническия критерий. Защото на всички ни е ясно, че децата са основно от ромски произход. Обаче ние не искаме такива. И като чакаме, почваме да мрънкаме и да обвиняваме системата.
Много от вас няма да се съгласят с мен и ми е все тая. Истината е, че повечето искате не дете, а дете, каквото вие си представяте.

Тук не дъм дъгласен с частта, че всеки подал документи е удобрен. Има семейства които не се удобряват, въпреки че са подали и документи.
Така ,че не са всички удобрявани!
Какви са причините за отказа, нямам идея!

# 5 313
Естествено, че има и критерии към кандидат-осиновителите.
Просто не са каквито някои хора си ги представят.
Не са имоти, престижна работа и образование.
Моите родители нямаха нищо от това, и бяха прекрасни родители.
А колкото до това, че за децата трябва да има критерии, за тяхно собствено добро, това го твърдят социалните, психолозите и лекарите. Набляга се колко е важно да се прецени какво дете човек е готов да приеме, важно за детето. И пак има хора, които говорят против нещо, което е научно и на практика доказано, защото имат лична обида, че комшиите са взели дете преди тях.
Не е хубаво точно в тази тема да се вменява вина на бъдещите родители, че правят точно това, което ги съветват специалистите и науката психология.
Скрит текст:
Дори и да има подкупи, щом човек е решил да не дава, той не трябва да се тормози от това си решение.
Дали заради пари, дали заради морал, примиряваш се, че си чакал и не завиждаш на тези, които са взели по-бързо.
Иначе става нездравословно и даже може да рефлектира върху собственото дете.
Разбира се, ако човек може да направи нещо, за да разбие корупционна схема, нека се намеси.
Обаче анонимно само да се подхвърлят обвинения в такава тема, е наистина само разчопляне на раната.
И да добавя, че прекрасно разбирам хората, които ще си платят. Нима не бихте направили всичко за детето си? Наши приятели ме питаха за репродуктивната ни клиника за други техни приятели. Една година по-късно се поинтересувахме какво е станало, отговорът ме втрещи. Дали си парите за апартамент, много скъпо им се видели цените в клиниката.
Знам, че не е същото, идеята ми е, че всеки решава каквш пари и за какво да даде, и всеки си носи последствията и най-малко ние може да обвиняваме някоя жена, за която знаем с каква болка живее.

# 5 314
Лично за мен психологията е шантава работа. Но за децата , има ползва !
Нямаш ли си подход за възпитанието на детето, никой не може да ти помогне , камо ли психолог. Все пак това детенце си го взел за да му дадеш шанс в живота, а не да удовлетвориш професионалните нужди на социалните работници и психолозите.

# 5 315
  • В градината...
Всеки има право да има изисквания, ппредстави и мечти и никой няма право да го осъжда за предубеденост, закостенялост, тесногръдие и какво ли не. Такива сме, не можем да се променим. И тези, които пишат, че не са такива, са същите, просто не си го признават дори и пред себе си. Или не са били поставяни в такава ситуация, че да изпъкнат тези черти. И колкото по-рано се прояват, толкова по-добре, че да сме наясно с тях и да можем да съобразяваме постъпките си с тях, ако не можем да ги елиминираме напълно, защото иначе могат да доведат до големи щети.

# 5 316
Всеки има право на собственни изисквания. Всеки знае какви са му възможностите. По-добре да си е наясно с тях , още от самото начало.
Никой не Ви кара насила, да вземете дете, което не отговаря на вашите критерии. Това ще Ви спести и много ядове ,а и не малко разходи за в бъдеще.

# 5 317
Здравейте, препоръките има ли значение дали са писани на ръка или набрани на компютър и подписани?

# 5 318
Здравейте, препоръките има ли значение дали са писани на ръка или набрани на компютър и подписани?

Никакво значение няма. Нашите бяха написани собственоръчно.

# 5 319

Никакво значение няма. Нашите бяха написани собственоръчно.
[/quote
При нас социалния работник ми даде готово написани формуляри в които с няколко думи трябваше да се пише на всеки въпрос. След като подновихме миналата година наново документите за удължаване за още две години всичко което се изисква направихме наново по препоръка на социалния ни работник в местното ДСП.
Дано скоро всички които мечтаят за дете да чуят щастливата вест.

# 5 320
Здравейте,започнахме документите за кандидатстване ,но на кръвните изследвания за туберкулоза манту ли се прави ,защото самото изследване било скъпо и се правело рядко ни казаха в лабораторията,а социални грижи не отговарят на телефоните ,които са ми дали.Ако отида на място ми се карат ,че нямам записан час параграф 22.

# 5 321
Да, само Манту се прави.

# 5 322
Не. Ние със съпруга ми не искахме манту и затова си направихме кръвен тест, квантиферонов. По-скъп е, но се прави в почти всички лаборатории и социалните го приемат.
https://www.synevo.bg/quantiferon-tuberkuloza/

# 5 323
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Аз вадих и бележки от Туб-диспансер, че не се водим с ММ на диспансерно лечение.

# 5 324
Не. Ние със съпруга ми не искахме манту и затова си направихме кръвен тест, квантиферонов. По-скъп е, но се прави в почти всички лаборатории и социалните го приемат.
https://www.synevo.bg/quantiferon-tuberkuloza/
На нас ни казаха,че това се правело рядко и ни казаха да питаме ,какво наистина трябва и стигнахме до форума понеже социалните не отговарят,а на единият телефон като ми вдигнаха намерих го в нета ме държаха на изчакване и накрая ме отрязаха.Явно със социалните комуникацията, ако може да се нарече така е такава,ужас.Ще ходим утре за манту,за препоръките от фейсбук,гугъл и тук се ориентирам.Медицинското се чудех,но разбрах от коментари в социалните мрежи,че е това за работа.Не очаквах чак такъв ужас със социалните и липсата на желание за работа .

Общи условия

Активация на акаунт