Шеста тема на чакащите

• 581 671
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 2 865
  • София
Здравейте момичета,
Най-накрая се реших да разкажа и своята история. Кандидатствах за осиновител през август 2016 г. и ме вписаха в регистъра в началото на ноември същата година. Исках момиченце, тъй като осиновявах сама и считах, че така ще е по-добре, защото за едно момче липсата на мъжко присъствие ще е доста осезаема. Изискванията ми бяха да е на възраст от 0 до 3 г., от български, турски или смесен произход, без видими черти на ромския етнос и да е здраво. По време на проучването и подготовката на социалния доклад се замислих, че при родено от мен дете, ще си имам такова, каквото се роди. Тогава защо сега трябва да определям пол, така че в доклада изискването за пол отпадна. Чух дежурното ще има да чакате и зачаках. Времето си минаваше и нищо не се случваше, нищо. След доста чакане включих и неизвестен произход в критериите и продължих да чакам нещо да се случи. Започнах да чета темата, както и тази за статистиката и останах изумена от случаите, в които при някои от вас нещата са се случили в кратки срокове, за получени повече от едно писма и то почти едновременно, а аз чаках вече повече от година и при мен нищо не се случваше, нямаше дори едно писмо. Имам навик първо да прочитам написаното до момента и тогава да се включвам. Четейки ви започнах да си задавам много и различни въпроси, започнах да се питам защо съм решила така, с какво и доколко мога да направя компромис и т.н. На цветница 2018 г. реших, че тази неяснота е абсолютно вбесяваща и трябва да направя нещо най-накрая. Седнах пред компютъра, извадих списък на всички РДСП-та в страната и техните контактни данни и им пуснах мейл - дали съм вписана във водения от тях регистър на кандидат-осиновителите, под кой номер и гледана ли съм на съвет по осиновяване. В следващите два дни получавах мейл след мейл (с изключение на 5-6 РДСП-та, всички ми изпратиха отговор официално оформен или не). Повечето отговориха, че кандидатите се разглеждат по реда на вписване и още не ми е дошло времето (реда) и само от един областен град получих отговор, че съм гледана на съвет по осиновяване и съм избрана за подходящ осиновител (но не първи и единствен). Първо се зарадвах, че направих нещо сама, без да чакам съдействие от социалните, които честно казано след изготвянето на доклада и вписването просто нямат никакво отношение. Бях въодушевена от факта, че почти всички отговориха, но като асимилирах информацията, че за година и половина почти кандидатурата ми е разглеждана само веднъж ме заля страшно униние. И така продължавах да ви чета, за да стигна до последния коментар и да напиша моята история. И да чакам. И така някъде след 21 юни 2018 г. получих известие, че имам да получавам писмо от местната пощенска станция. Веднага хукнах. Взех писмото и още преди да стигна вкъщи го прочетох. Бях избрана за подходящ осиновител на момиченце на 1г. и 10 м., като срещата беше определена за 28 юни и не беше в съседния град. Беше посочен телефон, на който да се обадя да потвърдя срещата. Това беше след една седмица. Боже цяла седмица. На следващия ден се обадих на посочения телефон и попитах за каквато информация могат да ми дадат за детето, с уговорката, че при всички случаи ще отида да видя детето. Дамата беше любезна, каза ми, че детенцето е здраво, настанено в приемно семейство и от турски произход, но... Най-добре било да се види, да не се отказвам от среща. В проведеното обучение ни бяха обърнали внимание да питаме за отказите, та попитах и дали ситуацията не е нужен ни е просто трети отказ. Дамата ми каза, че детето има вече два отказа, които не може да коментира по телефона и попита дали ще се състои срещата. Повторих отново, че среща при всички случаи ще има и така започна ново чакане. Осиновявам сама, живея в София, най-близките ми семейството на брат ми и майка ми са в други два областни града (мама на 300 км.).Реших, че ще отида сама. Купих билет за влака, запазих хотел за две вечери, за да може да пристигна предната вечер и в деня на срещата да имам време и да не трябва да бързам и зачаках. Времето не минаваше, в главата ми беше каша, сърцето ми биеше бясно и не знаех какво да очаквам. Но нещо се беше случило. Дойде деня на срещата и аз пристигнах по-рано. Докато пушех цигара в градинката отпред един дядо разхождаше един крачещ смело мъник облечен в розово и с бяла шапка с козирка и мече отпред. Мила картинка, а на мен сърцето ми ще изскочи. Появи се и бабата и взе да предлага солетки на момиченцето, но аз имах важна среща и влязох в сградата. Социалните поискаха веднага да се доведе детето, но аз поисках първо да поговорим и видим документите и после да се видя с детето. Беше ме страх от собствените ми емоции, а и исках когато детето е там вниманието ми да е насочено само към него и да не трябва тогава да слушам административни бележки. Малката беше без отказ от майката (т.нар. миллет - турски цигани), която била разделена с бащата в момента на раждането и затова се водеше без баща. Беше настанена веднага след раждането в приемно семейство и до момента беше там, в същото семейство. Много будно дете според нейната социална и здрава. Стигнахме до отказите - малката беше с два отказа за ясно изразени белези на ромски етнос и произход. И до снимката на детето - тъмничко, но с едни очи и надурлено с дрехи, и около него всичко тъмно. И така приключихме с административната част и дойде ред да влезе важния човек. И се появяват бабата и дядото от градинката с розовото мъниче. То се държи здраво за тях и изобщо не се отделя от дядото. Гледа с едни големи кафеви очички. Поотпусна се дойде при мен, седна и гледа тях, мен, пак тях. Дядото като разбра, че не просто съм сама, а и осиновявам сама направо ми каза - ти как ще се оправиш сама, тя си е с характер, знаеш ли какъв е инат, няма сама да се оправиш. За малко да ми се изпари всякакво възпитание. Пък той направо светкавици мята с поглед. Социалните се спогледаха, хванаха се за приказката, че ще ходят да пазаруват и го уговориха да отиде да напазарува и после да мине да прибере жена си и детето. И ни разрешиха с малката да се разходим в района, предвид, че съм отдалече и че не бързам него ден поне да прекарам повече време с детето. Съгласиха се и да ни снимат двете с малката. А тя казваше само айде и няма. Разхождахме се из цялата сграда и аз не знам какво изпитвам. Само си мисля по тези стълби нагоре-надолу да не вземем да паднем. Бях и взела една кукла, банани и солетки. Куклата и подарих, но за храната казах приемната майка да прецени да не разваляме режима на детето. Едно младо момче имаше социален, дръпна ме настрани и ми каза: каквото си донесла на детето ти си му го дай, да вземе от теб, не му мисли за режима, един ден е само. И така срещата мина. Накрая имаше вместо повече отговори много въпроси. Срещата беше в четвъртък. Прибрах се вкъщи в петък, пратих снимката на мама, гледам я и мисля. Гледам тъмно е.... ама само от определен ъгъл. Ама как само ме хвана за ръка, как каквото и да попитах все ми казваше айде.  Реших следващата седмица да не ходя да я видя, да си дам малко време да се уталожат емоциите и да се усетя и помисля. В понеделник на работа, отивам при юриста и му казвам помагай как детето може да носи моето презиме. По закон трябва съгласие на баща ми, но той е покойник. Той знаеше за срещата и че сега премислям случилото се и видяното и като му казах за името взе да се смее. Аз мисля и премислям. На работа едва ме свърта, а в къщи вървя с ролетката, меря и мислено размествам мебелите и вечерта в интернет гледам детски креватчета, предпазители за ръбове и контакти и така всеки ден. Докато се усетих, че то май решението си е дошло само, без фойерверки и пеперуди, докато си мислех ако сега откажа, следващото предложение какво ли ще е, ами ако това се окаже всъщност моето, а аз от много мерене и премисляне и страх го пропусна. Когато го осъзнах се обадих да кажа, че това дете трети отказ няма да има, защото си е моето. И така след това всеки уикенд на среща с нея. Приемното семейство приветстваха честите срещи с кандидата, решил да осинови детето и мислеха, че така адаптацията ще е по-лесна и за мен и за детето и ме посрещаха всяка събота. Жената ми предложи приятелство във ФБ, за да може да си я виждам и чувам малката през месинджър. Една вечер беше влязла в профила ми и и беше показвала мои снимки и, когато веднъж се обадих да ги чуя и видя чух едно заваляно мама. Огромна радост, сълзите ми потекоха, задавих се от вълнение. На 13 юли, петък ми се обадиха да ми кажат, че за 20 юли е насрочено делото. На 30 юли 2018 г. късно вечерта малката си беше вкъщи. Вечерта преди да си тръгнем към вкъщи двете, приемната майка ми даде всички рецепти и документи от прегледи, които и бяха правени и беше запазила, така видях, че при настинка е чут шум на сърцето и е правен някакъв преглед. Спечели сърцата на всички около нас. А една приятелка, като разбра за отказите известно време след това и ми каза: И какво стана, взе я, изкъпа я и тя побеля. Прекрасна е, за всички нас около нея си е бяла, с гъсти и хубави мигли, разцъфна и продължава всеки следващ ден. Кокона и половина е. Моя е и е всичко за мен. Света се промени и за двете ни, но определено стана по-прекрасен. Наистина има функционален шум на сърцето от незатворена клапа, което трябва да се израсте до 4 година. Сега чакаме да стане на 4 и както самата тя казва, да отидем при чичо доктор да чуе сърчицето. Извинете, че стана толкова дълго.

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 11:53 от Mapiap

# 2 866
Скрит текст:
Здравейте момичета,
Най-накрая се реших да разкажа и своята история. Кандидатствах за осиновител през август 2016 г. и ме вписаха в регистъра в началото на ноември същата година. Исках момиченце, тъй като осиновявах сама и считах, че така ще е по-добре, защото за едно момче липсата на мъжко присъствие ще е доста осезаема. Изискванията ми бяха да е на възраст от 0 до 3 г., от български, турски или смесен произход, без видими черти на ромския етнос и да е здраво. По време на проучването и подготовката на социалния доклад се замислих, че при родено от мен дете, ще си имам такова, каквото се роди. Тогава защо сега трябва да определям пол, така че в доклада изискването за пол отпадна. Чух дежурното ще има да чакате и зачаках. Времето си минаваше и нищо не се случваше, нищо. След доста чакане включих и неизвестен произход в критериите и продължих да чакам нещо да се случи. Започнах да чета темата, както тази за статистиката и останах изумена от случаите, в които при някои от вас нещата са се случили в кратки срокове, за получени повече от едно писма и то почти едновременно, а аз чаках вече повече от година и при мен нищо не се случваше, нямаше дори едно писмо. Имам навик първо да прочитам написаното до момента и тогава да се включвам. Четейки ви започнах да си задавам много и различни въпроси, започнах да се питам защо съм решила така, с какво и доколко мога да направя компромис и т.н. На цветница 2018 г. реших, че тази неяснота е абсолютно вбесяваща и трябва да направя нещо най-накрая. Седнах пред компютъра, извадих списък на всички РДСП-та в страната и техните контактни данни и им пуснах мейл - дали съм вписана във водения от тях регистър на кандидат-осиновителите, под кой номер и гледана ли съм на съвет по осиновяване. В следващите два дни получавай мейл след мейл (с изключение на 5-6 РДСП-та, всички ми изпратиха отговор официално оформен или не). Повечето отговориха, че кандидатите се разглеждат по реда на вписване и още не ми е дошло времето (реда) и само от един областен град получих отговор, че съм гледана на съвет по осиновяване и съм избрана за подходящ осиновител (но не първи и единствен). Първо се зарадвах, че направих нещо сама, без да чакам съдействие от социалните, които честно казано след изготвянето на доклада и вписването просто нямат никакво отношение. Бях въодушевена от факта, че почти всички отговориха, но като асимилирах информацията, че за година и половина почти кандидатурата ми е разглеждана само веднъж ме заля страшно униние. И така продължавах да ви чета, да стигна до последния коментар и да напиша моята история. И да чакам. И така някъде след 21 юни 2018 г. получих известие, че имам да получавам писмо от местната пощенска станция. Веднага хукнах. Взех писмото и още преди да стигна вкъщи го прочетох. Бях избрана за подходящ осиновител на момиченце на 1г. и 10 м., като срещата беше определена за 28 юни и не беше в съседния град. Беше посочен телефон, на който да се обадя да потвърдя срещата. Това беше след една седмица. Боже цяла седмица. На следващия ден се обадих на посочения телефон и попитах за каквато информация могат да ми дадат за детето, с уговорката, че при всички случаи ще отида да видя детето. Дамата беше любезна, каза ми, че детенцето е здраво, настанено в приемно семейство и от турски произход, но... Най-добре било да се види, да не се отказвам от среща. В проведеното обучение ни бяха обърнали внимание да питаме за отказите, та попитах и дали ситуацията не е нужен ни е просто трети отказ. Дамата ми каза, че детето има вече два отказа, които не може да коментира по телефона и попита дали ще се състои срещата. Повторих отново, че среща при всички случаи ще има и така започна ново чакане. Осиновявам сама, живея в София, най-близките ми семейството на брат ми и майка ми са в други два областни града (мама на 300 км.).Реших, че ще отида сама. Купих билет за влака, запазих хотел за две вечери, за да може да пристигна предната вечер и в деня на срещата да имам време и да не трябва да бързам и зачаках. Времето не минаваше, в главата ми беше каша, сърцето ми биеше бясно и не знаех какво да очаквам. Но нещо се беше случило. Дойде деня на срещата и аз пристигнах по-рано. Докато пушех цигара в градинката отпред един дядо разхождаше един крачещ смело мъник облечен в розово и с бяла шапка с козирка и мече отпред. Мила картинка, а на мен сърцето ми ще изскочи. Появи се и бабата и взе да предлага солетки на момиченцето, но аз имах важна среща и влязох в сградата. Социалните поискаха веднага да се доведе детето, но аз поисках първо да поговорим и видим документите и после да се видя с детето. Беше ме страх от собствените ми емоции, а и исках когато детето е там вниманието ми да е насочено само към него и да не трябва тогава да слушам административни бележки. Малката беше без отказ от майката (т.нар. меллек - турски цигани), която била разделена с бащата в момента на раждането и затова се водеше без баща. Беше настанена веднага след раждането в приемно семейство и до момента беше там, в същото семейство. Много будно дете според нейната социална и здрава. Стигнахме до отказите - малката беше с два отказа за ясно изразени белези на ромски етнос и произход. И до снимката на детето - тъмничко, но с едни очи и надурлено с дрехи, и около него всичко тъмно. И така приключихме с административната част и дойде ред да влезе важния човек. И се появяват бабата и дядото от градинката с розовото мъниче. То се държи здраво за тях и изобщо не се отделя от дядото. Гледа с едни големи кафеви очички. Поотпусна се дойде при мен, седна и гледа тях, мен, пак тях. Дядото като разбра, че не просто съм сама, а и осиновявам сама направо ми каза - ти как ще се оправиш сама, тя си е с характер, знаеш ли какъв е инат, няма сама да се оправиш. За малко да ми се изпари всякакво възпитание. Пък той направо светкавици мята с поглед. Социалните се спогледаха, хванаха се за приказката, че ще ходят да пазаруват и го уговориха да отиде да напазарува и после да мине да прибере жена си и детето. И ни разрешиха с малката да се разходим в района, предвид, че съм отдалече и че не бързам него ден поне да прекарам повече време с детето. Съгласиха се и да ни снимат двете с малката. А тя казваше само айде и няма. Разхождахме се из цялата сграда и аз не знам какво изпитвам. Само си мисля по тези стълби нагоре-надолу да не вземем да паднем. Бах и взела една кукла, банани и солетки. Куклата и подарих, но за храната казах приемната майка да прецени да не разваляме режима на детето. Едно младо момче имаше социален, дръпна ме настрани и ми каза: каквото си донесла на детето ти си му го дай, да вземе от теб, не му мисли за режима, един ден е само. И така срещата мина. Накрая имаше вместо повече отговори много въпроси. Срещата беше в четвъртък. Прибрах се вкъщи в петък, пратих снимката на мама, гледам я и мисля. Гледам тъмно е.... ама само от определен ъгъл. Ама как само ме хвана за ръка, как каквото и да попитах все ми казваше айде.  Реших следващата седмица да не ходя да я видя, да си дам малко време да се уталожат емоциите и да се усетя и помисля. В понеделник на работа, отивам при юриста и му казвам помагай как детето може да носи моето презиме. По закон трябва съгласие на баща ми, но той е покойник. Той знаеше за срещата и че сега премислям случилото се и видяното и като му казах за името взе да се смее. Аз мисля и премислям. На работа едва ме свърта, а в къщи вървя с ролетката, меря и мислено размествам мебелите и вечерта в интернет гледам детски креватчета, предпазители за ръбове и контакти и така всеки ден. Докато се усетих, че то май решението си е дошло само, без фойерверки и пеперуди, докато си мислех ако сега откажа, следващото предложение какво ли ще е, ами ако това се окаже всъщност моето, а аз от много мерене и премисляне и страх го пропусна. Когато го осъзнах се обадих да кажа, че това дете трети отказ няма да има, защото си е моето. И така след това всеки уикенд на среща с нея. Приемното семейство приветстваха честите срещи с кандидата, решил да осинови детето и мислеха, че така адаптацията ще е по-лесна и за мен и за детето и ме посрещаха всяка събота. Жената ми предложи приятелство във ФБ, за да може да си я виждам и чувам малката през месинджър. Една вечер беше влязла в профила ми и и беше показвала мои снимки и, когато веднъж се обадих да ги чуя и видя чух едно заваляно мама. Огромна радост, сълзите ми потекоха, задавих се от вълнение. На 13 юли, петък ми се обадиха да ми кажат, че за 20 юли е насрочено делото. На 30 юли 2018 г. късно вечерта малката си беше вкъщи. Вечерта на преди да си тръгнем към вкъщи двете, приемната майка ми даде всички рецепти и документи от прегледи, които и бяха правени и беше запазила, така видях, че при настинка е чут шум на сърцето и е правен някакъв преглед.Спечели сърцата на всички около нас. А една приятелка, като разбра за отказите известно време след това и ми каза: И какво стана, взе я, изкъпа я и тя побеля. Прекрасна е, за всички нас около нея си е бяла, с гъсти и хубави мигли, разцъфна и продължава всеки следващ ден. Кокона и половина е. Моя е и е всичко за мен. Света се промени и за двете ни, но определено стана по-прекрасен. Наистина има функционален шум на сърцето от незатворена клапа, което трябва да се израсте до 4 година. Сега чакаме да стане на 4 и както самата тя казва, да отидем при чичо доктор да чуе сърчицето. Извинете, че стана толкова дълго.
Много се радвам за вас двете  - малката принцеса и нейната мама.
Включвам се да пиша само за шумчето в сърцето. Предполагам, че вече си се консултирала с лекар, но все пак.
Не бива да се тревожиш, щом са казали, че е функционален.
Моят син е роден с такъв шум, вече е на 14 год, шумът се чува, но си е напълно физически активен, дори си ходи на фитнес и тренировки. Консултирам го всяка година по веднъж с кардиолог, но то е за мое спокойствие, не заради него.

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 19:07 от AnMary

# 2 867
Здравейте момичета,
.......................

Прекрасен разказ! Благодаря за споделеното! Бъдете много щастливи с малката муцунка!

# 2 868
Да, наистина прекрасен разказ! Успех, Mapiap!

# 2 869
  • В градината...
Турските цигани са миллет.
Ето още едно доказателство, че каквото и да се пише като изискване за произход, няма значение. Майката каквато реши се определя. Турските цигани често се имат за турци

# 2 870
  • София
Перуника, благодаря за корекцията.
Това е информация от приемното семейство. Оказа се, че са виждали и двамата родители и от тях дойде определянето им като миллет. Дали са или не са...., но и двамата били изключително тъмни (по техни думи черни). В момента моята принцеса си е бяла като снежинка, дали е била тъмно бебе или ще потъмнее си е божа работа. Сега тя е моята принцеска или фея (така ми казва само, че мога да и казвам в момента). Важното за мен беше, че от момента на запознаването ни в даден момент приемното семейство стана отзивчиво и помагаха за нашата адаптация. Това си беше полезно. Кризи е имало, сигурно живота ще ни сблъска и с още. Колкото и лека да е адаптацията, тя е един доста емоционален и сложен период, през който минаваме.

Последна редакция: пн, 11 май 2020, 12:06 от Mapiap

# 2 871
Mapiap, от сърце ти благодаря за постинга.
Единствено това, че съм на работа, ме спира да ревна от умиление.
Много се радвам, че сте се намерили с твоето момиченце, а разказа ти дава надежда и кураж на чакащите като мен. Heartpulse

# 2 872
  • София
Alba rosa мога само да ти кажа да не губиш надежда, макар че е много трудно. Дългото чакане ни кара да униваме, да сме гневни понякога, защото просто стоим и чакаме и не можем да направим много (да не кажа направо нищо). Но накрая си заслужава. Преди две вечери баба и я беше повдигнала и гледаха през прозореца на терасата една звезда. После надълго и нашироко ми обяснява, че това била нашата звездичка, ама само нашата - нейна, на мен, на баба и на кучето на баба. Гледах ги двете как си говорят за звездичката и си мислех как само можех да пропусна този момент, как моето решение е можело да ме лиши от такъв. Както на мен някои от историите на момичетата тук ми дадоха повод за размисъл, кураж и надежда, реших, че и моята може поне на някой да донесе мъничко полза. Не искам да казвам на никой да премисля каквото и да било по отношение на критерии, отношение и т.н. Всеки сам е претеглил с какво може да се справи и с какво може да направи компромис. Но си мисля, че в повечето случаи е хубаво да се види детето преди да се вземе каквото и да било решение. И да не се бърза с отказа, да се използва максимално времето, с което разполагаме да вземем своето решение.

# 2 873
Скрит текст:
Здравейте момичета,
Най-накрая се реших да разкажа и своята история. Кандидатствах за осиновител през август 2016 г. и ме вписаха в регистъра в началото на ноември същата година. Исках момиченце, тъй като осиновявах сама и считах, че така ще е по-добре, защото за едно момче липсата на мъжко присъствие ще е доста осезаема. Изискванията ми бяха да е на възраст от 0 до 3 г., от български, турски или смесен произход, без видими черти на ромския етнос и да е здраво. По време на проучването и подготовката на социалния доклад се замислих, че при родено от мен дете, ще си имам такова, каквото се роди. Тогава защо сега трябва да определям пол, така че в доклада изискването за пол отпадна. Чух дежурното ще има да чакате и зачаках. Времето си минаваше и нищо не се случваше, нищо. След доста чакане включих и неизвестен произход в критериите и продължих да чакам нещо да се случи. Започнах да чета темата, както и тази за статистиката и останах изумена от случаите, в които при някои от вас нещата са се случили в кратки срокове, за получени повече от едно писма и то почти едновременно, а аз чаках вече повече от година и при мен нищо не се случваше, нямаше дори едно писмо. Имам навик първо да прочитам написаното до момента и тогава да се включвам. Четейки ви започнах да си задавам много и различни въпроси, започнах да се питам защо съм решила така, с какво и доколко мога да направя компромис и т.н. На цветница 2018 г. реших, че тази неяснота е абсолютно вбесяваща и трябва да направя нещо най-накрая. Седнах пред компютъра, извадих списък на всички РДСП-та в страната и техните контактни данни и им пуснах мейл - дали съм вписана във водения от тях регистър на кандидат-осиновителите, под кой номер и гледана ли съм на съвет по осиновяване. В следващите два дни получавах мейл след мейл (с изключение на 5-6 РДСП-та, всички ми изпратиха отговор официално оформен или не). Повечето отговориха, че кандидатите се разглеждат по реда на вписване и още не ми е дошло времето (реда) и само от един областен град получих отговор, че съм гледана на съвет по осиновяване и съм избрана за подходящ осиновител (но не първи и единствен). Първо се зарадвах, че направих нещо сама, без да чакам съдействие от социалните, които честно казано след изготвянето на доклада и вписването просто нямат никакво отношение. Бях въодушевена от факта, че почти всички отговориха, но като асимилирах информацията, че за година и половина почти кандидатурата ми е разглеждана само веднъж ме заля страшно униние. И така продължавах да ви чета, за да стигна до последния коментар и да напиша моята история. И да чакам. И така някъде след 21 юни 2018 г. получих известие, че имам да получавам писмо от местната пощенска станция. Веднага хукнах. Взех писмото и още преди да стигна вкъщи го прочетох. Бях избрана за подходящ осиновител на момиченце на 1г. и 10 м., като срещата беше определена за 28 юни и не беше в съседния град. Беше посочен телефон, на който да се обадя да потвърдя срещата. Това беше след една седмица. Боже цяла седмица. На следващия ден се обадих на посочения телефон и попитах за каквато информация могат да ми дадат за детето, с уговорката, че при всички случаи ще отида да видя детето. Дамата беше любезна, каза ми, че детенцето е здраво, настанено в приемно семейство и от турски произход, но... Най-добре било да се види, да не се отказвам от среща. В проведеното обучение ни бяха обърнали внимание да питаме за отказите, та попитах и дали ситуацията не е нужен ни е просто трети отказ. Дамата ми каза, че детето има вече два отказа, които не може да коментира по телефона и попита дали ще се състои срещата. Повторих отново, че среща при всички случаи ще има и така започна ново чакане. Осиновявам сама, живея в София, най-близките ми семейството на брат ми и майка ми са в други два областни града (мама на 300 км.).Реших, че ще отида сама. Купих билет за влака, запазих хотел за две вечери, за да може да пристигна предната вечер и в деня на срещата да имам време и да не трябва да бързам и зачаках. Времето не минаваше, в главата ми беше каша, сърцето ми биеше бясно и не знаех какво да очаквам. Но нещо се беше случило. Дойде деня на срещата и аз пристигнах по-рано. Докато пушех цигара в градинката отпред един дядо разхождаше един крачещ смело мъник облечен в розово и с бяла шапка с козирка и мече отпред. Мила картинка, а на мен сърцето ми ще изскочи. Появи се и бабата и взе да предлага солетки на момиченцето, но аз имах важна среща и влязох в сградата. Социалните поискаха веднага да се доведе детето, но аз поисках първо да поговорим и видим документите и после да се видя с детето. Беше ме страх от собствените ми емоции, а и исках когато детето е там вниманието ми да е насочено само към него и да не трябва тогава да слушам административни бележки. Малката беше без отказ от майката (т.нар. миллет - турски цигани), която била разделена с бащата в момента на раждането и затова се водеше без баща. Беше настанена веднага след раждането в приемно семейство и до момента беше там, в същото семейство. Много будно дете според нейната социална и здрава. Стигнахме до отказите - малката беше с два отказа за ясно изразени белези на ромски етнос и произход. И до снимката на детето - тъмничко, но с едни очи и надурлено с дрехи, и около него всичко тъмно. И така приключихме с административната част и дойде ред да влезе важния човек. И се появяват бабата и дядото от градинката с розовото мъниче. То се държи здраво за тях и изобщо не се отделя от дядото. Гледа с едни големи кафеви очички. Поотпусна се дойде при мен, седна и гледа тях, мен, пак тях. Дядото като разбра, че не просто съм сама, а и осиновявам сама направо ми каза - ти как ще се оправиш сама, тя си е с характер, знаеш ли какъв е инат, няма сама да се оправиш. За малко да ми се изпари всякакво възпитание. Пък той направо светкавици мята с поглед. Социалните се спогледаха, хванаха се за приказката, че ще ходят да пазаруват и го уговориха да отиде да напазарува и после да мине да прибере жена си и детето. И ни разрешиха с малката да се разходим в района, предвид, че съм отдалече и че не бързам него ден поне да прекарам повече време с детето. Съгласиха се и да ни снимат двете с малката. А тя казваше само айде и няма. Разхождахме се из цялата сграда и аз не знам какво изпитвам. Само си мисля по тези стълби нагоре-надолу да не вземем да паднем. Бях и взела една кукла, банани и солетки. Куклата и подарих, но за храната казах приемната майка да прецени да не разваляме режима на детето. Едно младо момче имаше социален, дръпна ме настрани и ми каза: каквото си донесла на детето ти си му го дай, да вземе от теб, не му мисли за режима, един ден е само. И така срещата мина. Накрая имаше вместо повече отговори много въпроси. Срещата беше в четвъртък. Прибрах се вкъщи в петък, пратих снимката на мама, гледам я и мисля. Гледам тъмно е.... ама само от определен ъгъл. Ама как само ме хвана за ръка, как каквото и да попитах все ми казваше айде.  Реших следващата седмица да не ходя да я видя, да си дам малко време да се уталожат емоциите и да се усетя и помисля. В понеделник на работа, отивам при юриста и му казвам помагай как детето може да носи моето презиме. По закон трябва съгласие на баща ми, но той е покойник. Той знаеше за срещата и че сега премислям случилото се и видяното и като му казах за името взе да се смее. Аз мисля и премислям. На работа едва ме свърта, а в къщи вървя с ролетката, меря и мислено размествам мебелите и вечерта в интернет гледам детски креватчета, предпазители за ръбове и контакти и така всеки ден. Докато се усетих, че то май решението си е дошло само, без фойерверки и пеперуди, докато си мислех ако сега откажа, следващото предложение какво ли ще е, ами ако това се окаже всъщност моето, а аз от много мерене и премисляне и страх го пропусна. Когато го осъзнах се обадих да кажа, че това дете трети отказ няма да има, защото си е моето. И така след това всеки уикенд на среща с нея. Приемното семейство приветстваха честите срещи с кандидата, решил да осинови детето и мислеха, че така адаптацията ще е по-лесна и за мен и за детето и ме посрещаха всяка събота. Жената ми предложи приятелство във ФБ, за да може да си я виждам и чувам малката през месинджър. Една вечер беше влязла в профила ми и и беше показвала мои снимки и, когато веднъж се обадих да ги чуя и видя чух едно заваляно мама. Огромна радост, сълзите ми потекоха, задавих се от вълнение. На 13 юли, петък ми се обадиха да ми кажат, че за 20 юли е насрочено делото. На 30 юли 2018 г. късно вечерта малката си беше вкъщи. Вечерта преди да си тръгнем към вкъщи двете, приемната майка ми даде всички рецепти и документи от прегледи, които и бяха правени и беше запазила, така видях, че при настинка е чут шум на сърцето и е правен някакъв преглед. Спечели сърцата на всички около нас. А една приятелка, като разбра за отказите известно време след това и ми каза: И какво стана, взе я, изкъпа я и тя побеля. Прекрасна е, за всички нас около нея си е бяла, с гъсти и хубави мигли, разцъфна и продължава всеки следващ ден. Кокона и половина е. Моя е и е всичко за мен. Света се промени и за двете ни, но определено стана по-прекрасен. Наистина има функционален шум на сърцето от незатворена клапа, което трябва да се израсте до 4 година. Сега чакаме да стане на 4 и както самата тя казва, да отидем при чичо доктор да чуе сърчицето. Извинете, че стана толкова дълго.
Здравейте.
Каква история само. Много се радвам за вас. Наистина. Надявам се и нашето детенце скоро да се появи. Подадохме нужните документи в края на септември 2019г. Октомври ни беше обучението. От януари 2020г.сме вписани в регистъра за осиновители. Но нямам търпение вече.

Последна редакция: ср, 13 май 2020, 19:07 от AnMary

# 2 874
Привет .
Тази година си подновихме доументите май месец  и ме уведомиха , че съветите ,за осиновяване започват работа от 13 .05 .2020год.
Надявам се да наваксат  и да има повече изпратени писма ").

# 2 875
Здравейте, на колко срещи имаш право докато си избереш детенце?

# 2 876
Здравейте, на колко срещи имаш право докато си избереш детенце?

Въпроса ви е некоректно зададен.

За колко предложения могат да ви направят докато си изберете дете ли или ... нещо друго питате?

# 2 877
Извинявам се, да колко предложения могат да ни направят докато си изберем дете?

# 2 878
Не мисля, че има някакво ограничение, но предполагам, че на многото откази не се гледа с много добро око.

# 2 879
Извинявам се, да колко предложения могат да ни направят докато си изберем дете?

Вие не избирате детето, а решавате да осиновите или не детето, което Ви предложат. Решението трябва да вземете до 1 месец след предложението.
Ако се случи така, че по едно и също време Ви предложат повече от 1 деца от различни общини (ако не сте посочили само 1), на практика ще се наложи да изберете едно от тях или ги откажете, в зависимост от решението Ви. Ако обаче Ви предложат само 1 дете, в рамките на 1 месец трябва да решите дали да го осиновите или не. В случай на отказ продължавате да чакате до следващото предложение.  Дали следващото предложение ще удовлетвори повече очакванията Ви, от колкото първото е Божа работа, както и обратното.

Официално няма посочена бройка на възможни предложения, които биха могли да Ви се направят, съответно и откази от Ваша страна. Със сигурност, обаче големия брой откази, оказва влияние на хората, които разглеждат досието Ви и Ви определят за подходящи осиновяващи на дете.
Познавам хора, които са осиновили детето си при четвърто предложение, т.е. преди това са имали 3 отказа. Лично според мен е допустимо да се направят до 3 отказа.

Общи условия

Активация на акаунт