Шеста тема на чакащите

• 588 283
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 3 645
Само това остава и социалните да са на посрещането. Това в кръга на шегата. Добре сте се подготвили, но дали ще стане така, както го планирате, не е сигурно. Ние след 6 часа път в адска жега и ревящо дете през 90% от времето, се прибрахме ни живи, ни умрели към осем вечерта. Нито ми е било до музика, нито до нищо. Детето беше гладно, трябваше да го изкъпя и да го сложа да спи. Така, че скучно я посрещнахме. Не си давайте много зор и не очаквайте да се получи нещо супер тържествено. Ще си го направите такова, но може и по-късно. Успех и лека адаптация на всички ви!

Нашето слънце е от града ни по местожителството, така че имаме късмет. Тоест социален работник не присъства?
Социалните работници присъстват на предаването на детето, но не и при прибирането му в дома. Прибирането обаче си е стрес - детето попада в нова среда, изведнъж е откъснато от всичко познато. В този момент едва ли ще забележи нещо от посрещането, нето украса, нито торта ще го вълнуват, те са за вас. Присъствието на родата и приятелите също не е желателно точно в първите дни. Дайте време на детето си да свикне с дома и семейството и тогава въвеждайте другите членове и приятелите.

По принцип посрещането ще бъде само в семеен кръг-баби и дядовци. И ние родителите.

# 3 646
  • В градината...
Да, и духова музика.

# 3 647
Е, какъв пък е проблема баба и дядо да са там?
Вярно, че е стрес за всички, но пък е  много вълнуващ момент. 😀

# 3 648
Е, какъв пък е проблема баба и дядо да са там?
Вярно, че е стрес за всички, но пък е  много вълнуващ момент. 😀

В моя случай е че живея заедно с бабата и дядото /родителите на мъжа ми/. Така, че те са част от семейството и няма как да не са вкъщи. 🙂

# 3 649
Добре е да няма външни хора, дори и роднини, но което живеят в друг дом, за да не се претоварва детето с нови лица, миризми, места и емоции. Тези, които си живеете заедно, естествено, че ще присъстват, няма да ги гоните, я.

# 3 650
Здравейте, отново. 🙂
Въпрос:В какъв срок след осиновяване се подават документи за майчинство, еднократна помощ, детски надбавки и
 т. н.?
Питам, защото делото ни е на 06.04.
След това има 7 дневен срок за обжалване. На 13.04 трябва да вземем детенцето, ако броим деня на делото, така ни казаха соц. работници.
След 13.04. ли трябва да се препратят нужните документи от работодател към НОИ за получаване на майчинство?

Последна редакция: пт, 02 апр 2021, 21:58 от Galita Asenova 625328

# 3 651
Здравейте.
След като си вземете детенцето с дът ще изпрати по служебен път решението до общината по местоживеене и ще разпореди издаването на ново удостоверение за раждане, в което детето ще бъде вписано като ваше дете, а вие като рождени родители. Обикновено е готово около 7 дни след вземането на детето. Едва след това с удостоверението за раждане ще подадете документи в социалните за детски надбавки и еднократна помощ и при работодателя - за майчинството. Поне при мен работодателят, т.е касиерката се занимаваше с декларацията за НОИ - тя я взе от тях и тя им я занесе. Аз само уведомих работодателя за делото и за това откога ще съм майчинство. Първите два месеца бях неплатен отпуск, тъй като промените в закона не бяха влезли в сила, съответно ползвах по члена за гледане на дете до 8-гозишна възраст неплатено. По стечение на обстоятелствата детето се разболя на два пъти и около месец бях болничен през тези два месеца. Двете деца ми се застъпиха и като пуснах каката на градина прекратих за нея и излязох за малкия.

# 3 652
Когато аз си подавах документите беше от деня, следващ деня на предаване на детето. Реално, ако вземете детето на 13-ти, ще сте в майчинство от 14-ти. Но първо ще трябва да изчакате да излезе новото ЕГН и после подавате документите с дата 14-ти.

# 3 653
  • В градината...
Сроковете се броят от следващия ден.
След като няма работодател, сама си подаваш заявлението в НОИ.
А за социалните програми за безработни - нещата там са много специфични. И за да не се води заето мястото, трябва да напуснеш. Така друг ще може да се възползва .Това ми е известно.

# 3 654
Мен ме водят в майчинство от деня на делото.Не сме чакали 7 дни да вземем детето.Още същият ден се прибрахме заедно.

# 3 655
Мен ме водят в майчинство от деня на делото.Не сме чакали 7 дни да вземем детето.Още същият ден се прибрахме заедно.
Майчинството започва от деня на предаване на детето. Да съвпадне с деня на делото е огромно изключение. Документално се урежда след като представите новото удостоверение за раждане на детето, което означава 7-14 дни след влизане в сила на решението.

# 3 656
Майчинството започва от деня на предаване на детето. Да съвпадне с деня на делото е огромно изключение. Документално се урежда след като представите новото удостоверение за раждане на детето, което означава 7-14 дни след влизане в сила на решението.
Ами във Варна беше така.На 23 януари ми беше делото 2020г.от същата дата съм в майчинство.Първо едната година,сега имам още няколко дена докато детето навърши две години.

# 3 657
Благодаря за отговорите. По принцип съм на работа с постоянен трудов договор.
Ако разбирам правилно би трябвало след решение на съда и взимане на детето, да изчакам да ми издадат ново ЕГН и удостоверение за раждане. След, което да подам нужните документи в Соц. подпомагане. А относно майчинството, трябва да предупредя работодателя си, за да ми оформи документите към НОИ.

# 3 658
Да. Без ново ЕГН и нови документи, в които Вие сте майка на детето не можете нито да излезете майчинство, нито да подавате в социални грижи. Има един луфт между влизането в сила на делото и издаването на новите документи. Все пак съдът изпраща копие от решението до общината, за да разпореди вписване на детето с нови имена, издаване на ново ЕГН и т.н. За по-бързо можете и Вие да занесете копие от решението, но пак няма да стане веднага, освен ако не попаднете на супер отзивчива служителка, която веднага да се заеме с документите. Наскоро гледах, и на двете ми деца новите документи са издадени 7 дни след влизане на решението в сила. За първото дете изчаках две седмици и тогава отидох. Оказа се, че са готови и ме чакат. За второто дете отидох след седмица и току-що бяха ги направили. Оказа се, че решението на съда се е забавило, т.е е било пристигнало предния ден.
Предупредете на работа, че сте осиновили. Може да покажете и решението на съда. Мен за първото дете ми го поиска работодател и го представих. За второто заявих, че не им е нужно на тях, а НОИ си вземат информацията по служебен път.

Последна редакция: сб, 03 апр 2021, 02:19 от Mama Ru

# 3 659
Детето се взима на осмия ден след делото. Срокът за обжалване е 7 дни, без да се брои датата на делото. Едва на следващия решението влиза в сила. Щом делото е на 6.04., ще си вземете решението на 14.04. и с него после имате право да вземете детето.
Това май само във Варна не го спазват. Поне засега само случаи от там знам, в които децата се дават в деня на делото. Въпреки малката вероятност да има обжалване, според мен това е рисковано, но продължават да го правят. Даже като говорихме със социалните за уточняване на подробностите по второто дело, попитах, за всеки случай дали важи 7-дневния срок при тях. Въпреки опита ни от първото и законовите положения, заради случаите във Варна питах, защото трябваше да сме подготвени. Отговорът беше "Ние спазваме закона. Такива случаи знаем че има във Варна, но тук не е така".
В нашата Община новите удостоверения за раждане се издават бързо. Не съм носила нищо, получили са по служебен път документите и на шестия ден след влизане в сила на решението са издадени и двете удостоверения на децата ни. Голяма община е, не е от липса на работа. В единия случай беше трети, а в другия - четвърти работен ден.
Майчинство и в двата случая получавах от деня на влизане в сила на решението и взимане на детето.

Работодателят ми придвижи документите за майчинството. Ние подадехме за еднократните помощи, както и след второто дете - за детски надбавки. 

Общи условия

Активация на акаунт