Шеста тема на чакащите

• 583 613
  • 5 451
  •   1
Отговори
# 4 170
Не са ни много разширени критериите, но не съвсем ограничени - до 4 години, без значение е полът, етносът също, но тук като  beach_please сме записали без твърде изразени черти на ромския етнос.
А такива ли ви бяха критериите от началото или сте ги променяли?
Според една жена, която се занимава с международни осиновявания, с критерии до 3 години, без претенции за пол, етнос и с лечими в България заболявания, без ромски черти, се чака от 6 месеца до 1 година, не повече. Беше искрено учудена, когато ѝ казах за чакане над 2 години.
Ние си получихме заповедта и също започваме да чакаме. Не вярвам да стане бързо. Критериите ни са тези, които съм написала по-горе, като сме добавили, че искаме и две дечица, като по-голямото да е до 4 години.

# 4 171
При подновяването променихме само възрастта - преди бяхме посочили до 3 години.

# 4 172
Значи доста ще се чака. Unamused
Интересно ми е също така каква роля играят докладите при избора на родители за детето.
Дали освен личните истории, които разбира се са различни, иначе пишат в тях стандартни неща.
Например, че сме подходящи за родители, че не сме дискриминиращи, че спазваме традициите, че имаме условия за отглеждане на дете, че ще имаме подкрепа от близките си... горе-долу такива неща бяха писали в нашия доклад. То ако на всички пишат това, как тогава избират подходящи родители за детето, освен по критериите и датата на заповедта.
Едва ли гледат толкова какво са работили родителите ни и как сме се запознали.
А не ми се вярва в доклада на някого да пише нещо различно от суперлативи, все пак всички се стараем да направим добро впечатление.

# 4 173
  • В градината...
Докладите са напълно формални и никой нищо не следи. Следи се само за ексцесии. Да не мислите, че някой се вълнува от семейната ви история и гледа да намери подходящо дете за нея?

# 4 174
Перуника, недей така Simple Smile
Уби всичко детско в нас.

# 4 175
И аз смятам, че ровенето във фамилната ни история е повече за тези, които преценяват дали да ни впишат в регистъра за кандидат осиновители, евентуално да хванат някой неподходящ. А после комисията може би гледа основно дали поредния кандидат е посочил същия профил за дете, като профила на детето, на което в момента търся. Т.е ако се търсят родители на Мария, 8м, неизвестен произход, без установени заболявания и без видими ромски черти, то гледат дали кандидатът, който у наред е посочил сходен профил. Ако кандидатът иска момче, или дете над 1г може да да бъде отхвърлен и са се провери посочения профил от следващия наред кандидат.

# 4 176
Според мен не е точно така.
Иначе как да си обясним това, че двойки с поредни номера и сходни профили на дете чакат с разлика около година примерно?

# 4 177
Ако има едно дете в дадена дирекция, което отговаря на профила и на двете двойки като го предложат на първата, няма дете за следващата.
Все си мисля, че ако има публична информация или поне достъпна за кандидатите по задание критерии колко деца има в базата данни на национално ниво и колко чакащи съответно ще е по-добре за чакащите

# 4 178
Не са ни много разширени критериите, но не съвсем ограничени - до 4 години, без значение е полът, етносът също, но тук като  beach_please сме записали без твърде изразени черти на ромския етнос.
А такива ли ви бяха критериите от началото или сте ги променяли?
Според една жена, която се занимава с международни осиновявания, с критерии до 3 години, без претенции за пол, етнос и с лечими в България заболявания, без ромски черти, се чака от 6 месеца до 1 година, не повече. Беше искрено учудена, когато ѝ казах за чакане над 2 години.
Ние си получихме заповедта и също започваме да чакаме. Не вярвам да стане бързо. Критериите ни са тези, които съм написала по-горе, като сме добавили, че искаме и две дечица, като по-голямото да е до 4 години.

Това не е вярно! 6м.-1г. не е реален срок, освен ако не е по "втори начин".

# 4 179
Ако има едно дете в дадена дирекция, което отговаря на профила и на двете двойки като го предложат на първата, няма дете за следващата.
Все си мисля, че ако има публична информация или поне достъпна за кандидатите по задание критерии колко деца има в базата данни на национално ниво и колко чакащи съответно ще е по-добре за чакащите

Мама Ру, тази информация няма да даде нищо на чакащите. Абсолютно нищо.

# 4 180
Защо, Панди? Защо да не даде? Ако искам дете до 2 години, без претенции за пол, здраво или с лечимо у нас заболяване и без видими ромски черти (най-често срещания профил) и видя, че в системата има към 1.07 примерно 20 такива деца и чакащи 1000 с такъв профил, може да си направя сметката, че ще почакаме доста докато дойде и моят ред. Или ще помисля дали не мога нещо да променя, ако искам да съкратя чакането. Нямам предвид конкретни данни, а обща информация - брой деца по възрастови групи, пол, етнос, здравословен статус, групи деца (братя/ сестри). Една екселска таблица, която автоматично се обновява на 1-во число или на тримесечие. Защото сега се знае брой деца в регистъра, чакащи за осиновяване, но част от тях да не осиновяеми у нас поради възраст, здравословен статус или, защото са част от група (3-4 деца с роднинска връзка). Кандидати, обаче не знаят колко са децата до 4-годешна възраст (те се осиновяват най-много), нито колко от тях са здрави и не са част от група или имат 1 брат/ сестра. И се отчайват от дългото чакане и неизвестността.

# 4 181
Абсолютно съм съгласна с мама Ру.

Срещнах и на живо и по форумите много хора, живеещи с идеята, че е пълно с деца за осиновяване. Но реално не е така. Наистина една справка би помогнала на човек да претегли кое му е по-важно, да е родител или да чака Бог знае колко, за да изпълни всичките си критерии. Слагам и себе си в това число
Аз пък живея с надеждата, че ще стане точно това, което трябва в точното време, колкото и да е наивно.

По себе си мога да кажа колко промених възприятията си, нагласите си и цялостното си мислене от мига, в който заговорихме за осиновяване до днес. И все още имам предразсъдъци, с които се боря. Усещам се как вървя по улиците и зяпам семействата, особено с малки деца..и си разсъждавам някакви неща...

# 4 182
Здравейте, бих искала да попитам някой дали знае колко би струвало международното осиновяване, като българи живеещи в чужбина?
Намерих  една статия само в интернет със споменати суми от 20000 €.
Ако някой е минавал по този път ще се радвам да сподели.

# 4 183
Международното осиновяване е скъпо, защото се плаща на посредническа агенция, такси за преводи, настаняване, път и т.н.
Преди години имаше една майка (българка), която живее в държава от ЕС,.мъжът й мисля, че е чужд гражданин. Те имаха две осиновени деца от България. За съжаление отдавна не съм я засичала да пише тук, напусна и фб групата.
Ако сте в Европа, защо не опитате вътрешно осиновяване?

# 4 184
Да в Германия се, но нямам представа как да действам…

Общи условия

Активация на акаунт