Ужасна аритмия, помощ! - 2

• 94 379
  • 594
  •   1
Отговори
# 405
  • някъде в прованса
Здравейте отново, вчера ми снеха 48-часовият холтер и сега съм в пълен потрес и отчаяние. Отчетени са 360 за 1 час, 8460 полиморфни, монотопни, широкоспектърни камерни екстраситоли за 24 часа. А аз не съм усетила толкова.  В заключението не са дадени за 48 часа.  Макс.пулс94, мин. пулс 60. Нормални интервали и комплекси и разни др. работи. Диагноза - екстрасистолна аритмия от камерен произход, Екстрасистолна аритмия от суправентриколарен произход.  При разчитането на холтера не съм била при лекаря. За около 10-15 минути заключението беше готово. В този 48часов период  неколкократно електродите са се размествали, откачах ги преди баня и т.н но не им е направило изглежда впечатление. И самите цифри ме навеждат на умножение - 24ч х 360/мин=8640. Веднага доктора ми уреди час за КОНСУЛТ за ЕФИ в Токуда за 30 януари. Искам да попитам знаещите и преживели го - на този консулт само се дава мнение за или против ЕФИ, и след това ЕФИ, което е и аблация или .....
И може би съм вече за темата за аблация?
  Лек ден!

# 406
Заповядай в темата за аблация, няма нищо страшно! Hug
На консулт за ЕФИ ще ти разгледат документите и ще преценят дали е нужно ЕФИ.
В хода на ЕФИ се прави аблация, ако се открият проблемни зони.

Ти какво точно имаш на ЩЖ?
С Хашимото ли си?

# 407
  • някъде в прованса
Благодаря, Дева. Имам хипофункция на ЩЖ, открита през пролетта на 2014 година във връзка с оплаквания от екстрасистули,и малък възел, който не налагал някакви процедури. Диагноза Хашимото не ми е поставяна. ТСН варира в този период от 19 до 5, ФТ4 12,2. Антитела и др не ми е назначавала. От откриването на хипо до сега ендото не ме е гледала на ехо. Погледне резултата от ТСН, промени дозата на ел-тироксина и това. От много години са оплакванията ми от екстрасистули, пиех ББ и резултат почти няма. Междевременно се появиха и проблеми с кръвното и така, докато екстрасистулите не станаха ежедневни от около преди 1 година. Най-накрая, когато нещата взеха да излизат извън контрол попаднах на читав кардиолог.  Не знам, не съм лекар, аз съм счетоводител, и тези медицински неща са ми толкова чужди. Да сменям и ендото ли, не знам....

# 408
  • София - Варна
Boia, вече сигурно звуча като някой сектант с тая ЩЖ, обаче аз имам 2х360 екстрасистоли за час и не съм за аблация. Тия 8000 бройки аз ги навъртам не за 48 часа, ами за най-много един ден. При мен всичко е от ЩЖ. Онзи ден направих личен рекорд с 24 екстрасистоли за минута. И това продължи целия ден...
Съветвам те да видиш дали и при теб не е такъв случаят, преди да минаваш към аблация.
ФТ4, който си дала изобщо не е информативен, нито пък ТСХ. ФТ3 е най-важният, а дори и той не е чак тооолкова информативен, защото е възможно да е на горна граница и пак да имаш оплаквания от хипофункцията. Гледат се симптомите, но виж: ако пуснеш сега едно изследване на ФТ3 (когато не приемаш никакъв Т3 отвънка) и той е нисък (пак в граници, но нисък, под средата, та дори и под горната 1/4) значи си си в хипофунцкия. За първоначална диагноза на хипофункция ниското ниво на ФТ3 е показателно отвсякъде, че нещата не са наред.

""Погледне резултата от ТСН, промени дозата на ел-тироксина и това.""
Нямам думи... Сигурно по принцип не се занимава с ЩЖ, а главно с диабетици.
Само за пример: моето ТСХ в момента е 0.01 и не съм в хиперфункция. С такова ТСХ, ако наистина беше вярно, трябваше вече да съм хоспитализирана, пък аз съм си в хипофункция. Grinning Пулсът ми св върти около 60... С това ТСХ трябваше да имам пулс над 120 сигурно. Виж само колко е "показателно"! Ако се водех от ТСХ, да съм погинала съвсем, не ми стигат всички симптоми на хипофункция, начело с екстрасистолната аритмия.

Последна редакция: чт, 08 дек 2016, 11:36 от afrikancho

# 409
  • някъде в прованса
Съгласна съм напълно с теб, Африканчо. Ти разсъждаваш и анализираш, разбирайки материята явно.Но не би ли трябвало лекаря - специалист, при който ходим за помощ, той да прави тези неща и да изисква нужните изследвания. А иначе моята лекарка е на първата страница в темата за автоим. тир. на Хашимото в Стара Загора. Но ще пусна ФТ3  и другите на своя глава през януари преди да ходя в Токуда и ще й ги занеса. Без това ще трябват и куп други изследвания.

# 410
  • София - Варна
Да, Boia, би трябвало, но не го правят. Не знам защо.
Аз мисля, че ти дори и да ѝ ги занесеш, тя ще ти каже, че щом ФТ3 е в норма, значи си внушаваш или че тия оплаквания не са от ЩЖ. Убедена съм, че това ще ти каже. Не знам дори дали има смисъл да ѝ ги показваш.
Аз изобщо вече не го правя. На мен ми трябваше лекар, колкото да ми даде някой рецепта за Т3. Оттам нататъка сама се мъча да се оправям. Може и да правя грешки и със сигурност ще правя, но по-добре ли е да седя така и да търпя хипофункцията...
Все пак животът е твърде кратък и не искам го живея във все по-смазващи симптоми на хипофункция, ръководейки се от един ТСХ, понякога и един ФТ4, и нагласяване на дозата на Л-тироксина (Към него впрочем се оказва, че над 50% от болните стават резистентни рано или късно и дори от него се засилват симптомите на хипофункция - знам, че звучи направо скандално, но е истина. Естествено никой лекар няма да ти го каже това.) Просто искам да се чувствам нормално и да не ми страда цялото тяло заради ЩЖ.

# 411
  • София - Варна
Гала, замислих се за теб с тези удари... ти хомоцистеин някога изследвала ли си?

# 412
  • София - Варна
Пак съм аз, влизам на отчет:
10 дни само на Т3, без Т4 (Л-тироксин), осезаеми резултати усетих през последните 5 дни: почти няма болка в кости и мускули (тоест само вчера ме боляха, предните 4 дни - не), връщане на нивото на енергия (не както когато съм била здрава, но нищо общо с преди - отново вчера нещо бях уморена), и най-важното за тази тема, а и за мен  - намаляване на екстрасистолите на 80% някъде.

Преди 2 седмици когато бях на Т4 (л-тироксин) + Т3, прескачанията бяха станали свирепи.
Както писах по-напред, подобрих някакви лични рекорди, имах чувстото, че ще загина.
Сега имам прескачания: сутрин (обичайните за мен, но сега са по 20-тина и не са в криза, доста надалеч едно от друго), следобед (към 50, обаче много разредени, в 1-2 часа навъртам около 50 и не дразнят толкова) и вечер (обичайната за мен криза я няма, има само спорадични към 20-тина отново).
Искам да ги няма и тия, обаче имам чувстото, че това в скоро време няма да го постигна... Може би трябва да увелича дозата на Т3, а за да го направя трябва да съм направила и други неща, а те стават много бавно...
Чакам изследване на обратен Т3 (този, който пречи на ФТ3 да влиза в клетките и който се образува от прием на Т4 - тоест Л-тироксин) и ако излезе висок, значи тялото ми е здръстено с Т4 и обратен Т3 и трябва да се изчисти, за да може Т3 да влиза адекватно и изцяло в клетките и да изляза напълно от хипофункция. Казват, че ако има висок обратен Т3, Т4 (Л-тироксина) се спирал за 12 седмици някъде и се кара само на Т3, за да се изчисти тялтото, защото Т4 и обратният Т3 в тоя случай засилват хипофункцията и симпптомите ѝ. След това постепенно се въвежда отново Т4, и се кара на Т4+Т3 (което е най-хубавата терапия), но само ако Т4 понася на съответня човек. Ако не, той/тя си кара само на Т3.
Затова казах онзи ден, че Т4 в някои случай засилва хипофункцията, и тряба да се преустанови приема му.
Онзи ден бях при друг ендокирнолог за коснултация, потвърди ги тия неща всичките.
Не знам защо не ни ги казват наготово, а чакат ние да ги научим и само да ни ги потвърдят... А ние да се гърчим в симптоми...
Затова сега също не увеличавам Т3, защото чакам да видя дали нямам висок обратен Т3, който да трябва да се чисти 12 седмици някъде (това предполагам е грубо определено). Като ми излезе резултатът, ще реша какво да правя с дозирането на Т3.
Има и друг вариант, който важи не само за мен, ами може да важи за всеки: да нямам завишен обратен Т3, обаче Т4 и обратният Т3 да пречат на ФТ3 да стига до клетките. Нещо като конкуренция между трите хормона. В тоя случай отново пациентът трябва вече със сигурност да е на постоянна терапия само на Т3, за да се оправи.
Затова сега чакам резултата за обратния Т3, за да реша как да процедирам.

На мен Т4 със сигурност не ми понася поради някоя от горните 2 причини, защото усетих как като го почнах, се оправих доста в началото, за около 2 седмици, и после се влоших ужасно много, увеличавах дозата и ставах все по-зле, и се чудех защо не ми действа. Или имам много насъбран обратен Т3, или Т4 и обратният Т3 (макар и незавишен) блокират рецепторите на клетките за ФТ3 - активният хормон, който трябва на всички, за да са добре.
Това също ми бе потвърдено от лекаря... Отново съм изумена защо не ни го казват, за да ни спестят толкова мъки...

А и има много други неща, които тябва да се вземат предвид: дефицити на желязо/феритин, витамин Б12, витамин Д, и др... Всички тия неща трябва да са на ниво, и не само те, за да действа максимално Т3. Моите не са особено на ниво, даже някои никога няма да мога да ги кача до оптималните нива....  То на никой не са.
Тия неща отново никой не ни ги казва....

Пак съм доволна, че от хиляди екстрасистолите намаляха на около стотина и то разредени, че да не ме тревожат толкова. Само преди седмица загивах. Хваща ме страх, че никога няма да минат, ама все още има време да опитвам да ги премахна изцяло.

Звуча като фанатик, който е "ЗА" прилагането на Т3 само. Не е така. Най-хубаво е човек да е на Т4+Т3, но за жалост това не винаги се получава. Ако трябва да карам само на Т3, но да съм добре, ще карам.

# 413
Африканчо, пак много добра лекия изнесе. Дано бързо намериш оптималната доза за теб. Хомоцистеин съм изследвала в Германия, в норма беше. Иначе аз съм с постоянен световъртеж, много е гадно.

# 414
  • София - Варна
Ами, Гала, то на теория е лесно, ама като опитвам да го въвеждам на практика, не толкова...  На моменти се отчайвам пак, че ще си остана на това ниво, с такава хипофункция, каквато описах в предния пост. Пак е по-добре значително, ама не е оправяне.  Cry

Скрит текст:
Значи и хомоцистеин си изследвала... Значи имаш мутации? За Б12, за фолат? Аз ги имам, то те са свързани и с автоимунните заболявания, ама де факто тия мутации в лек вариант ги имат 70% от населението на земята, а в тежък около 40%.

# 415
  • някъде в прованса
Распутин, как си? Как са нещата при теб?

# 416
Момичета,здравейте,изчезнах за дълго аз!Детето ми имаше здравословни проблеми,оказа се грешна диагноза,но се побъркахме всички!
Слава Богу,всичко е наред,но сега той е на психолог,заради стреса,а аз.....няма какво да казвам,сещате се!Прескачане в несвяст!
Докато минаваха изследванията,се криех от него и ходех при кардиолога в болницата да ме стабилизира.Той ми вика-какво е това чудо,имате постоянно прескачане,имате ли лекар,пиете ли нещо.Хвана ги уж пак надкамерни на кардиограмата.
Вчера се траеше,но днес съм с ужасни прескоци,всеки втори удар.Тия 360,за които говорите  ги имам сигурно за два часа.А иначе,откакто не съм писала ми спряха ритмонорма,по-зле бях от него.Дадоха ми бета-блокер-Конкор,малка доза.
Там пък друг проблем-сега съм зле,но пулсът ми е нисък,не мога да пия пустия бета-блокер и мъката е голяма.А предните дни правех кризи по 130-140 пулс,освен всичко друго.Със стреса си го обяснявам аз.
В петък имам час при ендокринолог.

# 417
Като допълнение към boia да кажа,че моят холтер беше 24 часов,не знам по каква причина беше изключил след 14 часа,и имах към 5000 прескачания.И то в един сравнително поносим ден!

# 418
  • някъде в прованса
Распутин, радвам се, че при детето ти нещата са добре. Моите прескоци  на протокола от холтера бяха посочени 360 за час, но аз усещах много, много по-малко. Както преди писах, изписани ми бяха лекарства /които са строго индивидуални/ но това, което мога да те посъветвам в сегашно време, базирайки се на изминалата една седмица при мен, е да пробваш да пиеш Тромкардин - хранителна добавка е. 60 таблетки  са около 11 - 15лв на различните аптеки. Аз ги пия 2 х 1, пробвай няколко дни 2х2. Ако не ти помогне, няма да ти навреди. Мисля, че ще имат ефект и при теб.
   Спокойни дни пожелавам  на всички!

# 419
Распутин, съжалявам за тревогите ти. Hug

Аз също не мога да се разбера с Ритмонорма. На мен ми действа запичащо и хич не ми понася. А не трябва да допускам такъв ефект, защото имам сраствания на червата след една некадърна операция на апандисит... Tired
Самосмених си го със Сотахексал. С него ми е по-добре, въпреки, че в началото пак си имах доста прескачания. Сега малко се кротнаха.

Общи условия

Активация на акаунт