Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 389
  • 889
  •   1
Отговори
# 840

svetl@ , все едно аз съм писала. Ние имаме същия проблем, появява се от време на време. Обикновено отказваше вечер и го отдавах на колики, но наскоро ми се случи и през деня да реве и да отказва ако не са минали поне 3 ч от предното хранене. Ние също сме с юмруци в устата често. Пробвах да сменям позите, да й пея, да кърмя в затъмнена стая, да сменям обстановката, но не беше много успешно. Обикновено когато е в такава фаза иска да суче само и единствено в поза "Конче" Не знам зъби ли са, рефлукс ли е....

# 841
  • над кукувичето гнездо
...Днес си записвах колко пъти съм я кърмила до сега- 8 пъти. Като съм я теглила в повечето пъти преди и след кърмене и милилитрите на всяко хранене не надвишаваха 50-60, имаше и такива с по 30 мл. Така като се чета, не са и малко храненията сякаш, пък и ще има още 2 поне през ноща. Колко е минимума за количество поето мляко за ден  newsm78
минимумът количество мляко на ден е принципно колкото му се яде на бебето. И възрастните не ядат по 200 г месо с 300 г салата всеки ден, нали? В крайна сметка, мерките и теглилките се балансират в един момент. Не случайно официално се мерят/ теглят веднъж месечно, а не всяка седмица, или ежедневно. По някое време ще компенсира.
Кантарът не е добър приятел на кърменето. Трябва спокойствие на кърмачката, а не цифри и сметки. От личен опит го казвам. Мокрите памперси са най-показателни. Щом излиза нещо, значи преди това е влязло. Това трябва да ви е мярката.
Моят човек наддава по 300-400 г месечно, освен първия месец. Имаше месец, в който беше качил ~ 0 г, но беше порансал с 4 см. Не знам как става тази работа. Но не се е спирал, след захранването яде задоволително, но не качва. Сега е годинка и няколко месеца е едва 9,5 кг.
Гушкайте си бебчето, обичайте го, успокойте се! Може да се гушкате голи, така по-добре ще ви усеща.
Ако се нуждаете от по-добра помощ и подкрепа, потърсете консултант. bouquet

# 842
  • Варна
Иса Писа, права сте! Тъй като голямата ми дъщеря беше на АМ наддавше по килограм почти до първата годинка и сега си мислех че и тук ще е така,още повече първия месец малкото беше качило 1600 гр. Кантара не го бях изкарвала от много дълго време. Прибирам го и си гледаме живота без него.   bouquet

# 843
Разранило ми се е едното зърно ooooh! Вчера малката като я надигнах да уригне, изплю малко кръв ooooh! Изкарах си акъла и щях да се засилвам към болницата направо. След консултация с педиатър обаче, установих, че е от мен кръвта, не от беба. Обаче сега как да процедирам до заздравяването? Само от едната ли да кърмя? До сега ги редувах, като малката май се позадържа повечко на разранената. То и тя беше със запушванията и може и от там да се е влошило( че я давах често). Обаче тя пуска повече мляко и сега не знам какво да правя newsm78 ако храня от едната, а другата я цедя, после няма ли да се увеличи млякото и да дойде в повече newsm78

# 844
  • над кукувичето гнездо
Цветна палитра, на мен много ми помагаха компресчета с тампони за премахване на грим, напоени с отвара от смрадлика и запарка от лайка, които слагах на зърната си между кърменията. Смрадликата се вари малко след като се сложи, а като се дръпне тази отвара от котлона, се добавя и лайка, да се запари. За три дни ми минаха разраняванията. Задължително трябва да се изплакне преди кърмене.
Има и разни кремчета, аз ползвах гермастан, преди да реша да сложа смрадлика, ефектът беше 0.
А иначе, предлагах си наравно и двете гърди. Малко боли, но при мен кървенето мина бързо, особено като спрях да злоупотребявам с помпата по инерция от запушването. Може да се пробвате да цедите на ръка. Като мине цялата работа, ще се регулират нещата лека-полека.

Светла, следете внимателно за признаци на обезводняване. Ако бебето е жизнено и доволно и мокри пеленките редовно, значи хапва достатъчно. Пробвайте различни тактики за предлагане на кърма и ще намерите правилната за вас.

# 845
Здравейте! От 6 дни съм мама и с бебока още се опознаваме Simple Smile Роди се 3150, но имаше проблем и го захраниха много късно, което се отрази на теглото му. В крайна сметка  вчера ни изписаха 3100 кг. Кърменето е най-прекрасния момент от всички грижи по бебчо! Толкова интимен, мил и истински момент не съм си представяла.
Първите 3 дни беше на АМ в болницата, но после мина изцяло на кърма. От днес тя е бяла, не жълта на цвят.
Тревожи ме, че бебето приемаше едва едва по 30 мл АМ и изведнъж започна да приема по много кърма (по около 100 мл на хранене) и после спи по 3-4 часа плътно. (това е само през деня, нощем се буди по два пъти и стои буден доста време). Купих и везна за вкъщи-пак толкова изсуква от двете гърди общо. Държа го по около 6-7 мин на гърда и той заспива. Много ме тревожи това количество - може ли да му навреди по някакъв начин? Забравих да кажа, че никога не повръща след това, само плюе водата, която му давам да си изплакна устичката, а ако не се е нахранил след няколко минутки в кошарката започва да се ядосва, и да търси още храна. Така една нощ в болницата прекарах в тревоги, защо плаче това бебе и след като сестрата го дохрани той заспа.

Имам и още един въпрос. С едната гърда имах малко проблеми, (бучки, които нито бебето, нито ел помпата разкарваше) слава на Бога успях да ги овладея с помощта на една ръчна помпа. Сега след всяко кърмене доизцеждам с натиск върху бучките гърдата, за да се успокои. Чудех се до кога трябва да продължа с това изцеждане и двете гърди ли да доизцеждам (след като имам проблем само с едната) Страх ме е да не си докарам някоя хипер лактация  ooooh!

# 846
  • над кукувичето гнездо
Честито бебче!
Нека си хапва, колкото му се яде. Вашето мляко е специалано създадено за вашето бебе и няма как да му навреди. Паузи, по-големи от 3 часа през деня и една нощна от 4 часа, за толкова малко бебче не е полезно. Спането може да е причинено от физиологичната жълтеница, така че е добре да поемате инициативата в случаи на по-големи интервали.
Цеденето може внимателно да редуцирате, като изцеждате само до облекчаване на напрежението, а не до изпразване на гърдата. Така тялото ви ще получи сигнал, че млякото е в повече и за няколко дни ще го намали.
Това изцеждане "с натиск" се старайте да не травмира мястото повече. Може да си вземете лецитин, да използвате топли компреси, бебе, помпа, студени компреси, в този ред. Ако не се разкара за седмица, консултирайте се с лекаря, при когото родихте. Ако с другата гърда нямате проблем, млякото е регулирано и не се подува и втвърдява, няма нужда да цедите. Само ако усетите напрежение и бебето не иска да хапва скоро.
На всяко следващо хранене давайте първо гърдата, която е била втора при предходното хранене. Добре е да предлагате винаги и двете гърди, ако иска, бебето ще си хапне и от двете.
Успех и здраво бебче!  bouquet

# 847
Честито бебче!
Нека си хапва, колкото му се яде. Вашето мляко е специалано създадено за вашето бебе и няма как да му навреди. Паузи, по-големи от 3 часа през деня и една нощна от 4 часа, за толкова малко бебче не е полезно. Спането може да е причинено от физиологичната жълтеница, така че е добре да поемате инициативата в случаи на по-големи интервали.
Цеденето може внимателно да редуцирате, като изцеждате само до облекчаване на напрежението, а не до изпразване на гърдата. Така тялото ви ще получи сигнал, че млякото е в повече и за няколко дни ще го намали.
Това изцеждане "с натиск" се старайте да не травмира мястото повече. Може да си вземете лецитин, да използвате топли компреси, бебе, помпа, студени компреси, в този ред. Ако не се разкара за седмица, консултирайте се с лекаря, при когото родихте. Ако с другата гърда нямате проблем, млякото е регулирано и не се подува и втвърдява, няма нужда да цедите. Само ако усетите напрежение и бебето не иска да хапва скоро.
На всяко следващо хранене давайте първо гърдата, която е била втора при предходното хранене. Добре е да предлагате винаги и двете гърди, ако иска, бебето ще си хапне и от двете.
Успех и здраво бебче!  bouquet

Да, вероятно жълтеницата го успива. Ами ще го будя. Възможно ли е да давам само едната гърда на хранене, ако е достатъчна и ако другата не е на камък? Мислех, че задължително всеки път трябва да са двете.. Относно бучките, след няколко изцеждания с натискане, вече не се появяват. Ще видим тази нощ при по-голямата пауза как ще са. Благодаря ви за бързия отговор Heart Eyes

# 848
  • над кукувичето гнездо
Предлагайте и двете гърди на хранене, бебето ще прецени колко му е достатъчно. Ако заспива твърде бързо на гърда, може да го пощипвате тук-там, за да се разбужа, по рамото, по ходилото, по нослето...

# 849
С риск да стана досадна, пак имам въпрос. Има ли начин да се намали струята на потичане на млякото? Малката само суче, дърпа се, суче, дърпа се...и после ми повръща на фонтан ooooh! Днес даже 2 пъти избълва доста голямо количество - със сигурност по-голямо от човешка длан. Да не казвам, че ми се струва, че си повърна всичко, което беше изсукала ooooh! И после мрънка, че е гладна отново.
Струята май ми се позасили покрай проблемите със запушените канали - от честото цедене и кърмене от тази гърда, количеството в нея се увеличи Tired

# 850
  • над кукувичето гнездо
Може да изцедите 10-20-30 мл преди кърмене. Понякога е достатъчно да стиснете с ръка и като спре да хвърчи силната струя от самосебе си, може да предложите на бебчето. Когато се орегулира кърмата, ще буде малко по-лесно.
Друго, което може да сторите, е да кърмите леко прилегнала назад, а бебето отгоре ви и да не кърмите надвесена над него. Гравитацията ще свърши останалото. Peace
И оригвайте добре Simple Smile

# 851
  • София
За по-слаба струя помага и позата"футболна топка".
Може да предлагаш на по-кратки интервали, бебетоняма да суче така настървено, а гърдата няма да се е препълнила.
Преди кърмене може да се облееш с топъл душ и така кърмата ще потече, дори с масажни движения ще изцедиш малко, няма да се налага да вадиш помпата.
Ако наистина смяташ, че имаш хиперлактация за момента, помага 1 чаша чай от мента или салвия.Те намаляват количествата, но доколкото знам за намаляване и спиране трябва да се изпиват поне 3-4ч. на ден.

# 852
  • град-държава
Може ли да се пие Седатиф при кърмене? Хомеопатично е, но все пак успокоително.

# 853
  • София
Няма много информация  Rolling Eyes
Това намерих като съдържание Aconitum napellus 6 CH, Belladonna 6 CH, Calendula officinalis 6 CH, Chelidonium majus 6 CH, Abrus precatorius 6 CH, Viburnum opulus 6 CH
Беладоната е с нисък риск, за другите не намирам. Може би това, че е хомеопатично е проблемът с медицинските сайтове  Peace  По-скоро трябва да се говори с хомеопат.На листовката няма категорични предупреждения, само да се обсъди с лекар.
За Chelidonium majus намерих информация, че не се ползва при бременност, кърмене и малки деца http://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Chelidonium-Majus-Cid489  Но по-скоро имат предвид билката. 
За Abrus precatorius същото, макар, че видях, че много малко минава в кърмата.
За Viburnum opulus пише, че е безопасно, билката се ползва при болки.
Аз не разбирам от хомеопатия, дори може да се каже, че съм леко скептична  Peace От това, което съм чела за нея(не задълбочено) , разбирам, че активните вещества са някакви милимунди, части от милимундата, части от части на милимундата  Laughing  Та не знам как ще повлияе на кърмата.

Последна редакция: чт, 09 юни 2016, 10:46 от Ирайн

# 854
  • град-държава
Ирайн, благодаря ти.
И аз не съм по хомеоратията, но моментът е труден, а вече стигам до тотални неадекватности, а не мога да си го позволя. Tired
На листовката пише, че може да се дава на деца под 1год, та чрез кърмата едва ли ще се отрази нещо, но все пак да попитам.

Общи условия

Активация на акаунт