Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 392
  • 889
  •   1
Отговори
# 825
Чудя се дали да опитам да увелича "дебита" на всяка отделна гърда? Той се буди по два пъти нощем защото яде само от едната гърда (просто заспива и не мога да му предлагам и другата)
През деня суче винаги от двете гърди за да се нахрани
Как мога да увелича производството във всяка гърда по отделно?

# 826
  • над кукувичето гнездо
Etaniel, по-скоро може да пробваш при нощноте хранения да сменяш гърдите по-често. Като хапне малко от едната, го завърти на другата, после пак на първата и така всеки път на смянатаби могло да се разбужда, с което ще хапва повече. Ако увеличиш дебита, което става с кърмене и помпане, при по-голямата нощна пауза евентуално ще се препълват, докато организмът се нагоди. Ако спинкате заедно с бебчето, ще можеш да си поспиваш, докато то си хапва.

Vermilion,може да дадеш на тялото си седмица до десетина дни да спи нощем, без да кърмиш и да видиш как това ще се отрази на теб и на бебчето. Ако за този период то не промени дневните си хранителни навици и не започне да се буди нощем по-често, значи млякото си е ок. Другият вариант е да спите заедно.  Peace

# 827
Etaniel - мисля, че просто трябва да решиш кърми ли ти се нощем или не, за пореден път питаш за нощните хранения. Моето бебе е на 8 месеца и я кърмя също два пъти вечер, също не мога да кърмя легнала. Миналият месец кърмех за известно време 3 дори и 4 пъти. Дали и кога ще станат кърменията по-малко/едно зависи от бебето.

# 828
Напълно подкрепям Skeeter, просто реши дали си готова да кърмиш нощем или предпочиташ съветите от едно време да спиране на нощното хранене след първия месец. Щом детето се буди, значи има нужда да го прави, то само ще израсне тази нужда. За пореден път казвам че не съм кърмила легнала никога, винаги съм била будна по 1,2,3 или 5 пъти на нощ, колкото пъти детето поиска. Нощното кърмене според мен поне, е едно от тези, които отпадат последни. При моето дете отпадна на година и 2 месеца и след него остана само вечерното хранене. До този момент храненията варираха постоянно и едно е било, и повече от 5 са били. Изтощително е, но още по-изтощително ще ти е през нощта да успокояваш ревящо дете, когото просто можеш да му дадеш да суче и да мълчи през нощта.

# 829
Докато беше малък го кърмех седнала, в един момент като попорасна може би към 6тия месец почнах да го кърмя легнала. И, ако се събудя, го местя обратно в креватчето. Ако ли не - спи до мен до сутринта. Това ме и спасяваше в нощите, когато се мята постоянно и не може да спи спокойно, ако не суче. За другото Скийтър е права.

# 830
Здравейте,
Идвам с въпрос по отношение на това, че дъщеря ми втора поредна вечер пропуска нощното хранене и се получава много дълга пауза, предвид и моето вече крайно изтощение и не успявам да стана за цедене през нощта. Има ли опасност да ми намалее кърмата ако не цедя през нощта, когато тя пропуска сама нощното хранене? Вчера я нахраних в 00.30 - 01:00 и ме събуди в 6 сутринта с мрънкане. Сложих я та гърда и така сме заспали до 8:30, когато изцедих докрай и двете гърди, но от изцеденето почти не яде и предвид, че се е хранила само от едната гърда.
Докога да ставам нощем да цедя дори и тя да не се буди? Иначе се храни различно. Вчера например е правила интервали от час до два часа и половина между храненията и после цяла нощ без да яде. В момента притеснението ми е да не ми намалее кърмата при такива големи паузи. Ако и дам шише дори и заспала тя яде, гърда обаче не иска при това положение. Трябва да е будна,  а аз наистина съм крайно изтощена - не чувам ни аларми, ни нищо да ставам да цедя и да я храня заспала от шише...  Tired
Просто не знам как да се нагодя така, че да успявам вече малко да си отпочивам, когато тя не се събужда и да не ми намалее кърмата
Цедиш само от страх да не намалее кърмата или имаш дискомфорт?
Когато дъщеря ми спря едното от нощните хранения, гърдите ми така се препълваха, че нямаше начин да не стана да цедя. Събуждах се от болка и твърди гърди. Като видях, че тя явно няма вече да става в този час (3:00ч), около седмица цедях по малко за облегчение. В един момент вече не се будех от напрежение в гърдите и ако малката не се събудеше, си спях. Това не е повлияло негагивно на останалите кърмения. Случвало се е да се буди нощем в някакви периоди, давам да суче и така. Кърмата се регулира, това че имаше някаква нощна пауза не е повлияло негативно на кърменето. Спрях всякакво цедене, ако прескочи, прескочи, с шише не съм хранила.
Ако нямаш дискомфорт, не ставай, пък и самото дете не се буди, така че да цедиш и даваш с шише за мен е абсолютно излишно. Успех и да успееш са си починеш  Peace

# 831
  • Варна
Здравейте!
Дъщеря ми е на три месеца. Напоследък разреди храненията, но яде по много малко. за седмица е наддала само с 70 гр. АМ не желае. Като я сложа на гърда се сърди, дали и се спи или не и се яде и аз вече не зная. Дайте съвет моля. Да пробвам ли с други марки АМ и други шишета или това е някакъв адски период и да стискам зъби? 

# 832
Кърмаческа стачка? Зъби?

# 833
  • Варна
Кърмаческа стачка? Зъби?

За стачката чувам сега newsm78 Зъби - не мисля

# 834
  • над кукувичето гнездо
Здравейте!
Дъщеря ми е на три месеца. Напоследък разреди храненията, но яде по много малко. за седмица е наддала само с 70 гр. АМ не желае. Като я сложа на гърда се сърди, дали и се спи или не и се яде и аз вече не зная. Дайте съвет моля. Да пробвам ли с други марки АМ и други шишета или това е някакъв адски период и да стискам зъби?  
Ще цитирам отговора си на подобен въпрос, зададен от друга съфорумка
Силна струя, слаба струя, променен вкус на кърмата от различна харана на мама, неудобна поза, стачка, гъбички, зъби, нещо, дразнещо от околната среда, нов аромат на мама...на прима виста това се сещам, освен колики и рефлукс Rolling Eyes newsm78
и сега се сещам за запушено носле.
Помислете по идеите, анализирайте ситуацията и, ако дадете още жокер, ще можем да дадем по-адекватен съвет Peace

Тук може да намерите някои напътствия - https://xedra.wordpress.com/2015/12/02/strike/

# 835
  • Варна
Мисля, че по едно време ми намаля кърмата. Тя сучи а не чувах вобще да преглъща. Нов се пак си стоеше на гърда. Сега се чудя нещо, ако я слагам на 3 часа да речем може би ще е достатъчно огладняла. Защото сега май се получава така, че суче малко, колкото да се засити мъничко и и стига и изобщо се обърках кога да я слагам и кога не. Ето сега си яде юмруците, но на гърда не желае. Сложа ли я - рев. Последно цокна към 12:30 .  ooooh!  
Забравих да спомена, че ака на 6 дни и то с клизма. Мислех, че е от недостатъчно хранене. А памперсите с пишкано не са толкова пълни вече  Sad   През ноща суче  добре.

# 836
  • Варна
Докато кърмите как лекувате настинки?  Rolling Eyes Имам болки в гърлото и носът започва май да тече

# 837
  • над кукувичето гнездо
Мисля, че по едно време ми намаля кърмата. Тя сучи а не чувах вобще да преглъща. Нов се пак си стоеше на гърда. Сега се чудя нещо, ако я слагам на 3 часа да речем може би ще е достатъчно огладняла. Защото сега май се получава така, че суче малко, колкото да се засити мъничко и и стига и изобщо се обърках кога да я слагам и кога не. Ето сега си яде юмруците, но на гърда не желае. Сложа ли я - рев. Последно цокна към 12:30 .  ooooh!  
Забравих да спомена, че ака на 6 дни и то с клизма. Мислех, че е от недостатъчно хранене. А памперсите с пишкано не са толкова пълни вече  Sad   През ноща суче  добре.
Това с пишкането вече звучи сериозно. Ако не се регулира пишкането, внимателно следете бебчето дали не му хлътва фонтанелата (в изправено положение обикновено е хлътнала), дали очите нямат характерния блясък, дали ако щипнете леко кожичката на бебето между два пръста, не остава слепена. Това са признаци за силно обезводняване и в такъв случай задължително трябва да се обърнете към лекар. Не го казвам, за да ви плаша, а за да имате предвид.
Може да предлагате на бебчето изцедена кърма със спринцовка, така че да се стича по вътрешната страна на бузката, за да не се дави от насрещна струя. Ако продължи да отказва кърма така, поне вода се опитайте да дадете. Може да приложите компресия на гърдите по време на кърмене. В нета има материали с обяснения как се прави, за да получава бебчето повече кърма за по-краткото време на сукане.
Честите клизми не са препоръчани при бебета, защото може да се получат лениви черва, следователно, трудности в бъдеще.
Щом хапе юмручета, има няколко възможности - глад, колики, зъби, рефлукс или новооткритие на ръчичките.
Щом яде нощем, предлагайте нощем на два-три часа, ако трябва спете заедно, за да ви е по-лесно.
Трябва да откриете причината денем бебчето да е раздразнително и да не желае кърма. Помислете какво се е променило преди периода на недоволство. Сменете обстановката, светлината, шумовете, миризмите, позите на хранене, ваша храна, ако наскоро сте включили нещо ново в менюто си. Пробвайте едно по едно, за да проследите реакциите. Ако бебчето спи през деня, предлагайте му докато спинка, но трябва да изчакате фаза на лек сън, с движение на очите, по-учестено и плитко дишане, раздвижване.
Консултирайте се с консултант по кърмене, има телефони на ллл и напк, безплатно е. Говорете и с педиатъра си, дано е отзивчив.
Повдигнете матрачето откъм главата на бебчето, като подложите нагъната пеленка отдолу, за да се намали вероятността за рефлукс.
Успех! Ако някой се сеща още нещо, нека пише! Аз бих се обърнала към лекар (който вероятно ще препоръча ам) и към консултант по кърмене.

# 838
Болно гърло лекувам с прополки, чайове и компреси с извара или ракия с черен пипер.
Имам същия проблем като Светла, не съм открила причината и решението. Не е постоянен, появява се епизодично - денем отказ от хранене и дърпане от гърдата, нощем и в сънено състояние сучене без проблем.

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 23:07 от Анонимен

# 839
  • Варна
isa_pisa , благодаря за съветите   Hug. Педиатъра преди няколко дни каза, че няма нужда от АМ, тъй като за 20 дни беше качила 550 гр.Сега отново си анализирам ситуацията и си мисля, че може би иска сама да си разреди храненията, но явно аз не успявам да се водя по нея. Днес виждам, че е нервна, когато и се спи и абсолютно отказва гърда, плаче докато не заспи. После се събужда с усмивка, но ако не са минали поне три часа отново категорично отказва да се храни, или ако го направи ще е няколко дръпвания /до преди седмица сега се хранеше на 1,5-2 часа или общо взето винаги като и предлагах-не отказваше/ Днес си записвах колко пъти съм я кърмила до сега- 8 пъти. Като съм я теглила в повечето пъти преди и след кърмене и милилитрите на всяко хранене не надвишаваха 50-60, имаше и такива с по 30 мл. Така като се чета, не са и малко храненията сякаш, пък и ще има още 2 поне през ноща. Колко е минимума за количество поето мляко за ден  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт