Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 402
  • 889
  •   1
Отговори
# 120
  • над кукувичето гнездо
Отучих го от хапането, като казвах строго, но кратко "не", с леко повишен тон и прекъсах кърменето за малко. Трудно, но се въздържах от всякакви възклицания, макар че чак петите ми изтръпваха при хапане. Започна като изникнаха долните два зъба, бързо се отучи, но когато се показаха и горните два, започна пак. За няколко дни спря и с това. Сега чакаме осми зъб и само от време на време ги усещам, но определено не е нарочно вече. За сега  Grinning

# 121
  • София
Здравейте, бебето е на 10 дни и се кърмим на поискване. Едното нещо, което ме притеснява е, че през деня почти през цялото време е на гърда. Само за малко да я оставя и почва  да мрънка. През нощта суче през няколко часа. Прави сравнително големи паузи. Но не знам защо през деня не можем да се отделим...
Второто нещо е, че от снощи едната гърда я чувствам много напрегната. Слагам я да суче на нея, слагам и топъл компрес. Но си стои напрегната. Иначе тя като суче, виждам, че има мляко, но с помпата не се изцежда нищо почти.
Помогнете със съвет bouquet

# 122
  • над кукувичето гнездо
Здравейте, бебето е на 10 дни и се кърмим на поискване. Едното нещо, което ме притеснява е, че през деня почти през цялото време е на гърда. Само за малко да я оставя и почва  да мрънка. През нощта суче през няколко часа. Прави сравнително големи паузи. Но не знам защо през деня не можем да се отделим...
Второто нещо е, че от снощи едната гърда я чувствам много напрегната. Слагам я да суче на нея, слагам и топъл компрес. Но си стои напрегната. Иначе тя като суче, виждам, че има мляко, но с помпата не се изцежда нищо почти.
Помогнете със съвет bouquet
Стоенето на гърда може да го използва за успокоение или пък за задоволяване на сукателния рефлекс. През това време суче ли ефективно, или само се целувате? Как е с пълненето на памперсите? На моя бебок още на втория ден в родилното му тикнаха залъгалката и след това си я ползвахме. Успокояваше се с нея и като заспеше я плюеше. Някъде от началото на деветия месец вече изобщо не я иска. Но при всички бебета е различно, за това не го давам като съвет, а като възможен вариант. Друга опция е слинг, но такова чудо не съм ползвала и не знам на практика как е. Трябва да сте сигурни, че бебчето хапва добре, преди всичко. Ако цапа гащите редовно, може да търсите алтернативи на гушкането, когато се налага и имате нужда от handsfree Simple Smile
По отношение напрегнатост на гърда - бебето първо на нея при всяко кърмене, преди това - топъл компрес и малко изцеждане (Щом не става с помпа, пробвайте на ръка. Понякога помпата не захваща, ако гърдата се е окръглила и втвърдила). Ако е много твърда, е възможно бебето да не може да захване добре ареолата и да не суче ефективно, а в такъв случай поглъща и повечко въздух, който после трябва да излезе, за да не доведе до дискомфорт и връщане. Ако се налага, може да си вземете лецитин, за да не се получи запушване.
Предлагайте и двете гърди на всяко хранене. Когато са по-малки бебчетата им е по-трудно да имат сили да сучат дълго и силната струя в началото им е като манна небесна, освен ако не е твърде силна и не се давят...
Оу, и честито бебче!  bouquet

# 123
  • София
Здравейте, бебето ми е на 7,5 м. Захранваме се от  6-ти м.  До момента я кърмя на около 2.5-3,5 часа като изключвам обедното хранене. За кашата изцеждам пак кърма. Последния месец поради никнене на зъби си върна нощното хранене, т.е. пауза максимум 4-5ч. Проблемът е, че днес едва изцедих 80 мл за кашата Sad Усещам си гърдите меки. Не знам какво не правя както трябва. Има майки, които от 4-5месечни успяват да задържат млякото при спящи 12 ч. деца, а аз почти я отбих при 5-6 часова пауза.
Графика ни ( примерен, защото се буди по различно време) е: кърма в 5,30 и 8,30ч., пюре в 11,30, кърма към 3, каша в 6 и последно кърмене 8.30 и 11 или само едно в 10,30, ако не си поиска онова към 8,30.
От два дни не ям месо, постя, но ям сирене, кашкавал, хляб, яйца.

# 124
  • София
Благодаря!
В понеделник я теглиха и е качила около 300 грама от изписването. Това е за една седмица. Отделно имаме редовно пълни памперси. Мисля , че си хапва добре. А биберон не иска. Взех си слинг и ще го пробвам, поне да не съм напълно вързана и да не мога да свърша нищо, че имам и по-голямо бебе, което също иска внимание.
А гърдата май е една идея по-добре днес. Дано не се получи някое усложнение там.Слагам компреси, редувам гърдите. С помпата успях да изцедя малко сутринта, но като че ли помогна.

# 125
Здравейте, бебето ми е на 7,5 м. Захранваме се от  6-ти м.  До момента я кърмя на около 2.5-3,5 часа като изключвам обедното хранене. За кашата изцеждам пак кърма. Последния месец поради никнене на зъби си върна нощното хранене, т.е. пауза максимум 4-5ч. Проблемът е, че днес едва изцедих 80 мл за кашата Sad Усещам си гърдите меки. Не знам какво не правя както трябва. Има майки, които от 4-5месечни успяват да задържат млякото при спящи 12 ч. деца, а аз почти я отбих при 5-6 часова пауза.
Графика ни ( примерен, защото се буди по различно време) е: кърма в 5,30 и 8,30ч., пюре в 11,30, кърма към 3, каша в 6 и последно кърмене 8.30 и 11 или само едно в 10,30, ако не си поиска онова към 8,30.
От два дни не ям месо, постя, но ям сирене, кашкавал, хляб, яйца.

Какво Ви притеснява не разбрах? Това, че не успявате да изцедите някакви определени милилитри ли? Или, че усещате гърдите си меки? И двете неща са абсолютно в реда на нещата. Всичко си правите както трябва, включително и нощното кърмене си е точно на място. Имате 5-6 кърмения, ок са си.

# 126
  • София
Притеснява ме, че за 3 ч. са се образували само ок. 80 мл. мляко, които са и много недостатъчни ( нали нормата за хранене на налата възраст е 180 мл.).

# 127
Ъ? Та нали е на кърма, не на АМ, к'ви са тези норми....? Помпата цеди по различен начин от бебето.
Първо: В слюнката на бебето има ензим, който въздейства на процеса на образуване на кърма, Второ: Самото бебе, допира му, миризмата му - стимулира отделянето на окситоцин в тялото ти, който спомага за бързото потичане на кърма. Трето: Гърдите не са склад, кърмата ти постоянно се урегулирва и се произвежда основно по време на самото кърмене. Четвърто : Бебето като суче извършва масажни движения върху зърното.
Хайде сега открий сама 10те разлики с помпата, че да не ги изреждам аз Wink. За да поддържаш лактация с цедене, трябва да си започнала систематично цедене по 6-8 пъти денонощно на двете гърди почти от самият старт. Тогава гърдите се "научават" и реагират и на помпата. Сега просто си изтеглила това, което е било в гърдата, но не реално, това, което би изсукало бебето ти по време на кърменето. Много жени изобщо пък не могат да се цедят, включително и аз с първото си дете - 10 до 30 мл изкарвах от гърдите си, а кърмих 2 години.
И нещо много важно да знаеш - кърмата слиза на порции, когато привърши едната порция, чрез сукането си бебето и всички там неща, които вече обясних, предизвиква бързото потичане на втора порция. За да смъкнеш механично с помпа обаче 2 порции, ще ти трябва може би 15-20 мин помпане на празен ход. (Поне на мен толкова ми трябваше понякога, когато цедях за второто дете)> Така, че си кърми и не се панирай за глупости. Simple Smile

# 128
О, и още нещо. Нормите за АМ - Порциона се увеличава, а бройката хранения намаляват, а при кърменето, независимо от захранването, бройките може и да останат същите или най-много да намалеят с 1-2. Т.е бебето си суче доста по-често и поема различни количества, така че, бебетата на кърма всъщност на едно хранене поемат по-малко мляко, но пък ядат по-често Simple Smile

# 129
  • София
Притесних се, защото днес с мъка ги цедих тези милилитри за разлика от предните дни. Изредените неща ги знам, но при мен сравнително лесно сработва помпата.  Пъровото си детенце редовно го хранех с изцедена кърма, поради стечение на обстоятелствата. Сега просто усещам, че няма мляко. Ще опитам да ям жито и пр. и да и предложа замръзена кърма. Може би просто съм изморена и гладна  Laughing  Макар че тази нощ ми спести яденто в 2. Благодаря за отговора.

# 130
О, и още нещо. Нормите за АМ - Порциона се увеличава, а бройката хранения намаляват, а при кърменето, независимо от захранването, бройките може и да останат същите или най-много да намалеят с 1-2. Т.е бебето си суче доста по-често и поема различни количества, така че, бебетата на кърма всъщност на едно хранене поемат по-малко мляко, но пък ядат по-често Simple Smile
bouquet Чета в отчетната ни за някакви милилитри и пр., а моята калпазанка яде 5-7-10 минути и започва след това да ближе зърното, през нощта понякога заспива на първата гърда, но я вдигам да се оригне и предлагам втората, та се бях притеснила как ще изпива по 100-120 мл. Обаче я слагам често на гърда, така че от написаното по-горе се поуспокоих. Благодаря отново за полезните мнения!

# 131
Цветка, всичко е наред. Аз не можех да изцедя повече от няколко милилитра, но детето ми беше основно на кърма до към 9 месец (ако правилно помня). Т.е. си се хранеше от гърда, а аз не можех да изцедя нищо с помпата. Също така- да, гърдите трябва да са меки. Това не означава,че няма кърма. Също така аз ям месо много рядко - примерно веднъж седмично и не съм имала проблем от гл.т. на кърмата. Нямам представа какво количество е била тя, просто детето сучеше, когато поиска и не съм се притеснявала дали е достатъчно.

# 132
Притесних се, защото днес с мъка ги цедих тези милилитри за разлика от предните дни. Изредените неща ги знам, но при мен сравнително лесно сработва помпата.  Пъровото си детенце редовно го хранех с изцедена кърма, поради стечение на обстоятелствата. Сега просто усещам, че няма мляко. Ще опитам да ям жито и пр. и да и предложа замръзена кърма. Може би просто съм изморена и гладна  Laughing  Макар че тази нощ ми спести яденто в 2. Благодаря за отговора.

Просто се урегулира кърмата ти и затова намалява мл при цеденето. Нормално е. Ако заместиш още едно кърмене и започнеш само да цедиш гърдата, отново, отново изцеденото количество ще започне да намалява и накрая ще бъде минимално. Гърдите ти се настройват на това, което бебето изсуква, а не на това, което ти цедиш един път дневно Simple Smile . Дано ме разбра какво искам да ти обясня. Simple Smile Кърма има толкова, колкото бебето суче на денонощието. Помпата е неадекватна стимулация в момента, просто защото е епизодично.

# 133
  • София
Благодаря, момичета  bouquet Дано да сте прави. Аз като цяло съм неуверена в кърменето и периодично изпадам в паника. Дано утре е по-успешен ден. Опитах на храненето в 20ч. да и дам изцедена кърма от фризера, яде 30 мл и стисна уста  Laughing А оризовата каша понеже заради кърмата ми става много течна и я давам с шише - няма проблем да изяде 180 мл. Явно чистото мляко вече не я блазни толкова. Бебешка му работа...

# 134
Здравейте, бебчето ми е на 4 седмици и от 1 седмица я кърмя без да дохранвам. Забелязах че на последък иска да яде по-начесто, но го отдавам на скок в растежа. Честото хрнене (на 2 или 2,5 часа) е придружено с друг проблем. В началото суче много лакомо за 3 до 5 мин. след което започва да се гърчи и да плаче, свива крачета, мръщи се и пуска зърното, след малко пак го захапва, цоква 2-3 пъти и отново пуска и се изнервя много. Мъчим се така известно време. Оригвам я по няколко пъти на хранене, понякога сменям и позата, за да се успокои. Не знам вече какво друго мога да направя, за да я успокоя. Лошото е че като пуска постоянно не мога да разбера дали и кога се е наяла? Има и колики, та приемам всякъкви съвети как да подобря процеса на кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт