Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 432
  • 889
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте!
От известно време ме мъчи един проблем и снощи случайно ми хрумна " а дали не е млечница?". Допитвам се до вас, защото силно ме съмнява педито да е компетентна по въпроса. Цитирам публикация на Бу:
"Сърбеж или парещо усещане в зърната които изглеждат розови или червени, лъскави, белещи се и /или да има обрив с малки мехурчета.
Напукани зърна.
Стрелкащи болки в гърдата по време на или след кърмене.
Интензивна болка в зърната или гърдите която не се намалява при по-добро захващане на гърдата от бебето или по-добро позициониране.
Дълбока болка в гърдите."
От гореизброените моите ареоли (по-точно на едната, а на другата по-малко) са червени и сухи със склонност към напукване. Не усещам болка по време на кърмене никъде, а след кърмене лек дискомфорт в зърното, но по-скоро е от самото изтегляне на зърното, защото след известни време минава.
Бебо няма млечница. Аз приемах антибиотици преди 2 месеца, а ареолите ми са така от месец. Интересното е, че тръгна от едната ареола като напукване, после кожата загрубя и изсъхна. Отдавах го на помпата и гледах, ако се наложи цедене, да я избягвам. Нещата се пооправиха и с Лансинох значително, но ареолът е все още червен. Усъмних се за млечница, тъй като и другият ареол започна да го "прихваща"...
Зачервяванията са точно там, където се пада долният венец на бебо, а него го мъчат зъбки. Понякога ме стиска и малко силно.
Моля за помощ, идеи и съвети  newsm78
Ох, дано не е млечница! Praynig

Последна редакция: сб, 20 фев 2016, 04:51 от maiya

# 166
Като изцедя, сипвам в бурканчето и в хладилника на най-горния рафт най-отзад. Ако за 24 ч не го запълня, го замразявах и след това допълвах към замразеното. 
Извинявам се, че връщам темата, но проблем ли е, ако бурканчето се замрази наполовина пълно?
От няколко дни малката не яде, както преди от дясната гърда - мрънка, дърпа се, бори се. И ето, че вчера цял ден имах втвърдяване и болки. Започнах да се цедя (по 20-50 мл. на хранене), вземах топли душове и днес за щастие съм по-добре. Сутринта пробвах пак да я сложа да суче от проблемната и не искаше. Изцедих и сложих в хладилника, но нямам супер малки бурканчета, а предпочитам да замразявам в стъкло.

И ако може някой да ми обясни как се правят компреси със зелеви листа и колко време/често се налагат?
Благодаря!

# 167
  • над кукувичето гнездо
Като изцедя, сипвам в бурканчето и в хладилника на най-горния рафт най-отзад. Ако за 24 ч не го запълня, го замразявах и след това допълвах към замразеното.  
Извинявам се, че връщам темата, но проблем ли е, ако бурканчето се замрази наполовина пълно?
От няколко дни малката не яде, както преди от дясната гърда - мрънка, дърпа се, бори се. И ето, че вчера цял ден имах втвърдяване и болки. Започнах да се цедя (по 20-50 мл. на хранене), вземах топли душове и днес за щастие съм по-добре. Сутринта пробвах пак да я сложа да суче от проблемната и не искаше. Изцедих и сложих в хладилника, но нямам супер малки бурканчета, а предпочитам да замразявам в стъкло.

И ако може някой да ми обясни как се правят компреси със зелеви листа и колко време/често се налагат?
Благодаря!

Някъде бях чела, че количеството на добавяната не трябва да е по-голямо от количеството на вече замразената порция. Освен това, добавяната е хубаво да се охлади в хладилната част преди да се долее при замразената. Размразената кърма трябва да се консумира в рамките на 48 часа, така че съобразете замръзналите количества с това, което бихте правили с нея след размразяване. В крайна сметка големият съд събира и малко, и много. Wink

За зелевите листа - големината на листото трябва да е колкото гърдата, включително тази част която отива под мишницата, добре е да е от хладилник, обелва се едно листо, измива се обилно, отстранява се твърдата жилка (аз я намачквах с дръжката на ножа), смачква се листото и се слага върху гърдата без да обхваща ареолата, след кърмене, престоява 1-2 часа поне. Имайте предвид, че от него намалява кърмата, така че не преекспонирайте. Може да пиете лецитин, ако имате чести запушвания. Избягвайте стегнато, неудобно, прищипващо и т.н. бельо и банели. Peace И стегнаи блузи също.

# 168
  • над кукувичето гнездо
maiya, когато ние бяхме гъбичасали, имах период в който усещах пробождания в началото на кърменето и самото зърно изглеждаше белезникаво.
После започнах обливане на побелелите участъци в бебешорската уста със соден разтвор, но гъбите пак избиваха, след това минах на мазане на бебешора дълго време с нистатин, но той побеляваше отново и отново. След това минах на дактарин, като мажех и зърната си, а всички шишета и биберони потапях в дезинфекциращ разтвор след употреба. Всичко мина, докато не дадох една стара биба и се почна отначало. Обаче този път бебока беше захитрял и не ми даваше да го мажа, но нещата не се влошиха твърде, явно и съпротивителните му сили бяха заякнали. Окончателно се отървахме когато заместих две хранения едно след друго #Crazy
Това, което мога да препоръчам да направите, е да давате мъничко содена водичка на бебчето след кърмене, АКО има белезникави петна по венците и бузките, а езикът е силно обложен, а вие да се обтривате с този разтвор. Имайте предвид, че изсушава кожата и може да навредите повече.
Също така, ако проблемът е само в лющене на кожата, може да е от употреба на измивни препарати/козметика. Хубаво е да избягвате такива за гърдите си.
Ако при бебчето няма проблем, може между кърменията да си правите компресчета с отвара от смрадлика и тампонче за отстранявне на грим. Задължително изплаквайте, преди да предложите на бебчето да суче.
За това се сещам сега newsm78

# 169
isa_pisa, благодаря за отговора! Големи перипетии сте имали Simple Smile
Бебо определено няма следи от млечница в устичката. А пък и аз винаги след кърмене му давам малко водичка за изплакване. Проблемът е в моите ареоли... Но те не са побелели, а стреляща болка в гърдите нямам. Значи мога да стигна до заключението, че не е млечница?!  newsm78 А пък и ако аз имах млечница, бебо отдавна трябваше да я е прихванал, нали?
Просто са зачервени, сякаш травмирани (защото след цедене с помпа, когато ми се е налагало, виждам точкови кръвоизливи), сухи са също, кожата е нееластична и опъната. Мъча се вече с цедене на ръка, ако бебо не иска да суче.
Козметика използвам и мия гърдите преди и след кърмене с вода. Днес пробвах да мажа с така популярния дефламол Simple Smile и сякаш малко се поуспокоуха. Ще пробвам и с тампон със смардлика.
Благодаря пак!

# 170
  • над кукувичето гнездо
isa_pisa, благодаря за отговора! Големи перипетии сте имали Simple Smile
Бебо определено няма следи от млечница в устичката. А пък и аз винаги след кърмене му давам малко водичка за изплакване. Проблемът е в моите ареоли... Но те не са побелели, а стреляща болка в гърдите нямам. Значи мога да стигна до заключението, че не е млечница?!  newsm78 А пък и ако аз имах млечница, бебо отдавна трябваше да я е прихванал, нали?
Просто са зачервени, сякаш травмирани (защото след цедене с помпа, когато ми се е налагало, виждам точкови кръвоизливи), сухи са също, кожата е нееластична и опъната. Мъча се вече с цедене на ръка, ако бебо не иска да суче.
Козметика използвам и мия гърдите преди и след кърмене с вода. Днес пробвах да мажа с така популярния дефламол Simple Smile и сякаш малко се поуспокоуха. Ще пробвам и с тампон със смардлика.
Благодаря пак!
Избягвай да мажеш ареолите с каквото и да е. Те си имат жлези на Монтгомери, които омазняват кожата и я поддържат еластична. Някои препоръчват гърдите да се мият веднъж дневно с вода, а през останалото време след кърмене да се изцеди малко мляко, да се размаже по ареолите и да се остави на въздух така да изсъхнат. Аз лично не съм го пробвала, ако има съфорумки с такъв опит, да споделят! Peace

# 171
Не мийте гърдите постоянно преди и след кърмене. Изсушавате ги. Малките пъпчици около зърната Ви (Монтгомърови жлези) имат функция да омазняват и предпазват зърната Ви и Вие им пречите така. Отмивате покритието, което те създават. Ако ще се мажете с нещо, поне да е с Ланолин, той не се отмива. Оставяйте зърната след кърмене да изсъхнат на въздух и да попият кърмата останала по тях.

# 172
Karagogova, isa_pisa, знам за тези жлези...но тъй като имам очевидно някакво възпаление, как да не ги мия? Страх ме е от инфекции...
А как изглежда екземата при ареолите? На единия ареол, където беше по-малка областта, сега се е увеличила.
Ох...с тези гърди ще се побъркам вече! И месец нямам спокойствие...все нещо става!

# 173
isa_pisa, питам за кърма, събирана в рамките на 24 часа и съхранявана в хладилника, която ще замразявам. Но така или иначе снощи замразих 120 мл в половин пълно бурканче. Благодаря за помощта Hug

# 174
  • над кукувичето гнездо
isa_pisa, питам за кърма, събирана в рамките на 24 часа и съхранявана в хладилника, която ще замразявам. Но така или иначе снощи замразих 120 мл в половин пълно бурканче. Благодаря за помощта Hug
Пак по същия начин - количеството на добавената неохладена не бива да е по-голямо от охладената. Ако е по-голямо, можеш да използваш два съда и като се охлади вторият, да ги обединиш. И разликата в добиването им да не е повече от 24 часа. Замразяват се надписани с дата. Съхраняват се шест месеца. Wink

# 175
Много благодаря! bouquet

# 176
6 месеца се съхранява ако са в отделен фризер, ако е в този на хладилника е 3 месеца  Peace

# 177
  • над кукувичето гнездо
6 месеца се съхранява ако са в отделен фризер, ако е в този на хладилника е 3 месеца  Peace
т.е. ако е във вътрешна камера на хладилника?, но този век го минахме вече Stuck Out Tongue
Има термометърчета със сонда, може да се сложи в камерата. Щом температурата е равна или по-ниска от -18, всичко е ок. Peace

# 178
Здравейте, пипнах някакъв грип и имам температура. Как да процедирам с кърменето?
Бебето е на 5 месеца, само на кърма, не пие от шише и за сега изглежда здраво.

# 179
Здравейте, пипнах някакъв грип и имам температура. Как да процедирам с кърменето?
Бебето е на 5 месеца, само на кърма, не пие от шише и за сега изглежда здраво.

Кърмите си. С кърмата предавате антитела срещу вируса, който карате.

Общи условия

Активация на акаунт