Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 9

• 53 410
  • 889
  •   1
Отговори
# 705
Зои,не ща да си спомням какъв стрес беше кърменето на първото ми дете.То не беше и кърмене,а някакво кошмарно изхранване.Той не засука като хората никога,аз цедях денонощно и ревях.От зърната ми течеше кръв,но продължавах да цедя,за да не спре кърмата.Накрая един ден благоверния събра помпите и забрани всякакви изтезания.Много дълго жалих,че не успях да кърмя,но вярвай ми дадох всичко от себе си.Девет дълги месеца рев,болки и огромен стрес.Ад,който дано никоя жена не види.

# 706
  • София
Аз бих те посъвтвала да потърсиш консултант. Дори да е просто нервен период и ти да правиш, каквото трябва и по"правилния" начин е изключително полезно и успокояващо да ти каже някой,че се справяш, да ти покаже някоя и друга поза, да ти даде насоки.
Ако знаеш, че правиш нещата, както трябва, някак увереността е друга и просто си казваш"Ми криво е, след седмица ще мине". А така седиш и се чудиш за всяко нещо.
Звънни на телефона на ЛЛЛ или отиди на среща...зависи в кое населено място си. Няма проблем и на НАПК. Те имат и платени и поне си сигурна, че ще дойдат.
ЛЛЛ са изцяло на доброволни начала и не винаги има кой и как да дойде у вас.
За мен много полезно е да се отиде на тяхна среща, защото се събират няколко майки и минимум 1-2 консултанта и всеки дава идеи и помощ.
Моят син е с анемия и от момичетата там знам какви изследвания да пусна, какви лекари да посетя ...
Кърменето не е на всяка цена...то си е нещо нормално, естествено...не е идеала и златната купа, достижими само за богоизбрани.На последната среща точно това каза консултантката-грешно се представя кърменето като най-добро и нещо свръх..когато нещо е свръх, изключението става норма и приемливо, нормализира се за разлика от онзи отдалечен златен идеал.

Бебетата са различни(колкито и да са стандартни човешки бебета) и не при всяко върши определено средство. Затова е добре специалист да погледне, да му се разкаже как точно се кърмите, какъв ви е режима.Дали връща, дали случайно не го тормози рефлукс, колики, някаква физиологична причина като юздичка...или причината е в майката. Имам позната, която прави какво ли не и не можа да има нормални количества мляко, детето плачеше постоянно и не се наяждаше. Оказа се, че има проблем с каналите. Дохранваше до края на кърменето, което продължи 9 месеца. Но си е живо постижение да кърмиш и да дохранваш толкова време.
Едно момиче от среща на ЛЛЛ дойде с оплакване, детето не наддава с каквото и да го храни, роднините я тормозят, а тя е сигурна в млякото си и способностите си на майка. На 3м. детето беше 3кг., видимо много слабо и отпуснато. Когато педиатърката ви мрънка, че детето ви не е нахранено, сигурно нещо е в грешка, защото надали е виждала толкова недохранено бебе.
Сега бебето е на година, здраво, нахранено. Оказа се, че детето има силна непоносимост към млечни продукти. Майка му спря всичко животинско и детето се оправи.
Моят син пък е с къса юздичка и проблем с челюстта.
Та след този ферман  Joy Да си кажа, че просто помощта и конкретните специализирани съвети, според нуждите на конкретното бебе, са от огромна полза.

# 707
Да разкажа и моя случай.
Един месец кърмех на 2 часа по препоръка и убеждаване от ЛЛ, че така е по-добре. Зърната ми стахана на рани, течеше кръв, после се появиха и гъбички. Получи се така, защото след цял месец нормално кърмене, бебето започна да захапва неправилно / сега забелязвам, че прави същото и с биберона на шишето /. Пия Фунгостатин, мажа непрекъснато с Лансинох... Започнах да цедя и да давам от шише, раните намаляха и не е толкова болезнено, но гъбичките си седят - представляват бели образувания подобни на наслоен и неизмиван крем. Оказа се, че изцеждам по 60-70 мл максимум от гърда, което е недостатъчно количество за нахранване, а ако давам толкова често и двете гърди, няма да мога да се отърва от рани и гъбички. Тя седеше по 30 -40 мин на гърда, което е прекалено много време. Като изключим това, че и за да се изцедя трябва да намеря време, мисля че така ми е по - добре. Поне не рева със сълзи и с глас когато стане време за кърмене... Често си мисля, че не е правилно да изцеждами да давам шише, но като претегля плюсове и минуси..май така е по-добре...

# 708
  • София
Всеки знае за неговата ситуация как е най-добре.
Раните по зърната са главно от неправилно засукване , не от често и дълго кърмене. А неправилното засукване е от много причини, които в почти всички случаи е възможно да се коригират.
Ако попадне и някаква бактерия в раните, става страшно.Бебето може да не суче добре ако има гъбички в устата.Или гъбичките да попаднат от някъде си и да се развият, заради раните.
Кърменето не би трябвало да боли, има причина за това.

# 709
Малее като ви чета на какво се подлагате...то наистина дали си струва мъките...нали и вашето психическо здраве е важно...
А как се разбира дали има гъбички в устата на бебето? Виждат ли се? Като налепи ли са или просто бяло небце?

# 710
Малее като ви чета на какво се подлагате...то наистина дали си струва мъките...нали и вашето психическо здраве е важно...
А как се разбира дали има гъбички в устата на бебето? Виждат ли се? Като налепи ли са или просто бяло небце?

Именно ! Ако ти не се чувстваш ок и ежедневието ти е затруднено, изпитваш болка и с нежелание и страх започваш храненето... не е добре работата.
Всичко покрай теб е по-хубаво когато се чувстваш комфортно.

# 711
Като налепи са, бели, по устните и небцето, а езика е бял. Докато беше само езика знаех, че не е, но след другите налепи мисля, че е млечница.
Ох, взе да ми писва вече на мен, признавам си! Когато е пила от шише е ок, излапва 100 грама и е доволна поне два часа, обаче тая помпа си е бавна работа, иска време, което не винаги имам. Ако е на гърда, едно че захапва ужасно и ми премазва зърното, няма оправия или поне аз не мога, друго че не знам какви количества поема, но е мрънкало и след половин час пак е там.
А как се справяте тези, които имате и по-големи деца? Имам батко на 3 и откачам.

# 712
Аз се оправям все по-зле, но поне нямам големи драми с кърменето. И аз понякога нямам мляко, защото е ял скоро и иска пак, но гледам по-философски на нещата - ще яде като се произведе Simple Smile.

# 713
А как се справяте тези, които имате и по-големи деца? Имам батко на 3 и откачам.
Ами как - никак. Остана ли насаме с двамата и откачам наистина. Единият мрънка, другият мрънка ooooh! Баткото е невъзможен от няколко месеца насам, ама да го пуснем обратно на градина не смеем още, че един да кихне до него и веднага е болен ooooh! Само следя кога има някой свободен гледач и веднага го пращам. Хем ми е съвестно, че не мога да му обръщам същото внимание, хем съм изморена да се разправям за всяко нещо - хранене, обличане, приспиване...все с разправии ooooh!
А дойде ли време да кърмя малката, все е нареден до нас и нарочно започва да подскача и да вдига шум. Съответно тя спира да суче, ослушва се...И след има-няма час пак е гладна, защото не е успяла да се наяде. Още не съм измислила решение на този ни проблем newsm78

# 714
И мойто голямото е на 3.Почти де.Справям се като му давам различни занимания.Принерно пресипва бонбони(той не ги яде) от сорта на скитълс и бонибон в чашки и панички,играе на "кухнята му",давам да рисува в моя тефтер,давам телефона ми фа си играе на него ако стане нетърпим.На моменти ми се иска да скоча и да го удуша,но това е просто дете.Лошо дете,което ме кара да вдигам кръвно  Mr. Green но все пак дете.С храненето сме лесни,слагам го на стола и си яде сам.Следобяд спи или не,той е в стаята си в леглото и пази тишина.Закон е.
На градина не ходи.

# 715
Ти затова ще оцелееш Simple Smile Аз съм по-скоро като Дъждец, добре че мм си беше вкъщи тези дни, но си тръгва по негови дела и не знам как ще се оправим, всъщност знам, все някой ще реве и ако не кърмех щях да удрям по едно питие от обяд Simple Smile
Баткото е до обяд на градина, не спи после, само киселее.
Днес бяхме на педиатър за контролен преглед. Както не качваше моята мадама, така за 20 дни е качила 700 гр., обаче се наслушах на странни съвети- дохранване с шише с АМ след кърмене да видя дали се нахранва. Да увеличавам периода между храненията, да е около 3 часа, да не давам вода, но да давам чай. Читав ми е иначе педиатъра, но тук нещо издиша.
Обезпокоителното е, че още има жълтеница, а е на месец и ме кара пак да я минавам на формула, тоя път не мисля, обаче.

# 716
Zoι, браво на детето! Много добре си е наддало Simple Smile

Моята мома днес пък яде през час и нещо. И се чудя скок в растежа ли е нещо newsm78

# 717
Някой знае ли дали мога да пия Капки от ехинацея докато кърмя?

# 718
От няколко дни бебето ми плаче след ядене. Даже не се насуква добре, започва да се дърпа и да плаче. Какво е това - рефлукс ли, колики ли са? На някой случвало ли му се е? Голяма мъка е да го нахраня вече, не мога и да го оригна добре, защото се дере ужасно.

# 719
  • над кукувичето гнездо
Силна струя, слаба струя, променен вкус на кърмата от различна харана на мама, неудобна поза, стачка, гъбички, зъби, нещо, дразнещо от околната среда, нов аромат на мама...на прима виста това се сещам, освен колики и рефлукс Rolling Eyes newsm78

Общи условия

Активация на акаунт