Великобритания - тема 62 Зимно Великденска

• 67 082
  • 748
  •   1
Отговори
# 705

Блу, имахте проблеми в училище, сменяхте директор ли? Поуталожиха ли се нещата?
Имаме временно изпълняващ длъжността директор. Имаше конкурс и притеснителното е, че само един кандидат за позицията има. Не знам какво можем да очакваме нататък. Успокоявам се, че дъщеря ми ходи с желание на училище, щастлива е, напредва в четенето, пише домашни почти без да ме пита кое как се пише, смята по тукашния странен начин Simple Smile...  Но ако в училището, в чийто waiting list  е включена, се освободи място, вероятно ще я преместим. Благодаря! Hug

# 706
Здравейте, бихте ли ми казали през кой месец е записването за новата учебна година в английските училища. Как става придвижването до училище- всички училища ли имат училищни автобуси? Предварително ви благодаря!

# 707
А необходима ли е такава декларация за извеждане на децата, ако имаме брак с бащата?

И един въпрос още за училище: Трябва ли нещо да се оборудваме за училище оттук? Ще искат ли да носим нещо?

# 708
Това е сайта където има примерна декларация.
http://www.mfa.bg/pages/91/index.html
Няма значение дали има брак или не. На границата щом детето е само или с един родител се изисква.
Много бързо нахлух в темата. Следя ви от година. Намирам много полезна информация в това което споделяте. Благодаря Hug

# 709
А необходима ли е такава декларация за извеждане на децата, ако имаме брак с бащата?

И един въпрос още за училище: Трябва ли нещо да се оборудваме за училище оттук? Ще искат ли да носим нещо?
Да необходима е и задължително и оригиналът на акта за раждане на детето,  М@я много добре го обясни преди няколко поста.
Последният път като пътувах от летище Варна с малката за насам, доста ме разпитваха, оглеждаха документа, питаха я къде отива при кого, много ми стана странно при положение, че съм пътувала няколко пъти преди това със същите документи Shocked

# 710
Ако в нотариално завереното ми пълномощно пише, че мога да пътувам с децара в чужбина пак ли ми е необходима декларация.

# 711
  • UK
моргана, едно и също е, не е важна формата, а съдържанието и печата на нотариуса. Правете си копия, защото ги задържат на границата. Моята декларация е за двете деца и е изрично упоменато,че срокът и е до навършване на 18 г на децата.
Има много форми в нета, аз използвах готови, за излизането през граница и за подаване на документи за паспорт без таткото, представих ги на нотариуса и заплатих само печат, не и писането на документа, по-евтино е.

Шоколадче, нищо не ви трябва, оборудване пък съвсем. За записването искат доказателство за адрес, паспорт и акт за раждане на детето, не съм превеждала акта.
Вие решихте да тръгнете всички заедно ли?

Блу, важното е, че тя се чувства добре.

# 712
На мен в Бг никой нищо не ми е казвал, но веднъж ми се случи на влизане в Англия да минем през различни гишета с баща им. Тоест той през едното, аз и децата на съседно. (нещо ми се изрепчи и аз се фръцнах в друга посока)
Давам аз паспортите на децата и моя, но сме с различни фамилии. И започнаха да ме оглеждат и да ме разпитват. Накрая показах къде е баща им (чакаше ни на 10 крачки) и казаха друг път да вървим заедно. Попитах дали искат останалите документи(актове и пълномощно), но нямало нужда
Много пъти съм влизала сама с тях и никой нищо не ми е казвал. Но явно има и такива служители...

# 713
На мен в Бг никой нищо не ми е казвал, но веднъж ми се случи на влизане в Англия да минем през различни гишета с баща им. Тоест той през едното, аз и децата на съседно. (нещо ми се изрепчи и аз се фръцнах в друга посока)
Давам аз паспортите на децата и моя, но сме с различни фамилии. И започнаха да ме оглеждат и да ме разпитват. Накрая показах къде е баща им (чакаше ни на 10 крачки) и казаха друг път да вървим заедно. Попитах дали искат останалите документи(актове и пълномощно), но нямало нужда
Много пъти съм влизала сама с тях и никой нищо не ми е казвал. Но явно има и такива служители...

За първи път чувам някои да е минавал сам, без да са му искали декларация. Определено си попадала на някои много заспал. Те са длъжни да искат декларация и могат в много сериознен проблем да се вкарат, ако не искат. Аз определено, ако видя служител да не иска бих го репортнала...

Здравейте, бихте ли ми казали през кой месец е записването за новата учебна година в английските училища. Как става придвижването до училище- всички училища ли имат училищни автобуси? Предварително ви благодаря!
   Доколкото знам само high schools имат училищни автобуси. Може би и някой по отделечени села без никакво училище да имат. Имат разни програми за социално слаби или самите училища може да осигури, но като цяло не е правило. В моят район само на деца инвалиди се предлага транспорт.

# 714
Исках да кажа, че декларацията е била достатъчна и не са ме оглеждали, както писа deizy_9 на излизане от Бг. Само давам паспорти и документи, сверяват егн-та и поглеждат децата, Никой не ме е питал къде и защо пътуваме

Описаният случай на влизане в Англия ме учуди, защото друг път не са ме питали за баща им.

Да добавя за транспорт - ако училището ви е предложено от общината и е на повече от 2 мили разстояние (за малките деца е 1 миля) са длъжни да ви предоставят транспорт. Дете на мои познати пътуваше с такси, което е осигурено от училището/общината, не беше училищен автобус

# 715
Исках да кажа, че декларацията е била достатъчна и не са ме оглеждали, както писа deizy_9 на излизане от Бг. Само давам паспорти и документи, сверяват егн-та и поглеждат децата, Никой не ме е питал къде и защо пътуваме

Описаният случай на влизане в Англия ме учуди, защото друг път не са ме питали за баща им.

Да добавя за транспорт - ако училището ви е предложено от общината и е на повече от 2 мили разстояние (за малките деца е 1 миля) са длъжни да ви предоставят транспорт. Дете на мои познати пътуваше с такси, което е осигурено от училището/общината, не беше училищен автобус
   Ох, аз пак чела недочела....Аз разбрах, че като излизате от БГ никога не са те спирали за декларация и супер много се учудих..Но така е като спя и чета хаха.
   При нас и на две мили не дават и нищо не осигуряват транспорт, тука имам приятели, на които им дадоха много далечни учелища, без редовен градски траспорт и много се разправяха, но нищо Sad

# 716
  • York
В големите градове явно е трудно с училищата.

Аз пък търся нова квартира. Казах на всички клиенти и съседи, че търся къща с двор и сега просто си чакам да изкочи зайчето от някъде  Laughing

# 717
  • Bristol
Цитат
All children between 5 and 16 qualify for free school transport if they go to their nearest suitable school and live at least:
2 miles from the school if they’re under 8
3 miles from the school if they’re 8 or older

Повече информация тук:
https://www.gov.uk/free-school-transport
Ако е било ваш избор училището и не сте пожелали близките до вас училища, вие си поемата разходите, независимо от отдалечеността.

# 718
А училищна чанта ще ни трябва ли? Днес сме тръгнали на покупки. Дъждобрани е хубаво да имаме, нали? Оттук или оттам?

# 719
Училищната чанта е част от униформата, с логото на училището ще е и ще я купите оттук. Дъщеря ми няма дъждобран,  waterresist са й якетата и толкова, но при нас не вали много.

Общи условия

Активация на акаунт