Дефицитите на една журналистика

• 364 432
  • 4 349
  •   1
Отговори
# 1 065
"Трагедия е часове след като се родиш, баща ти да влезе в ареста, защото е бил лекарката, която те е изродила до припадък."

Изгубих 5763289014 мозъчни клетки, докато осмисля написаното  Shocked

# 1 066
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имало е какво да изгубиш, а какво да изгуби авторът на тая премъдрост?

Цитат
Постъпило е такова дете в нашето отделение в критично състояние. По време на реанимационните мероприятия детето е екзитирало

ooooh!

# 1 067
  • София
st. Dobri, ако имаш предвид "екзитирало", смятам, че е редовен медицински термин Sad

# 1 068
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имам предвид цялото изречение.
и доколко е .... човешко използването на точно тази дума, особено при дете на годинка.
 Peace

# 1 069
Лекарят много коректно използва точния медицински термин. Разговорните синоними не са по-благозвучни.
За бой е този, който го е цитирал.

# 1 070

dir.bg

Цитат
Държавата проверява „България ер” заради десетки закъснения на полети. Вече четвърти ден компанията не успява да превози стотици пътници в срок.

Снощи пътници чакаха почти осем часа за полета София- Бургас.

Превозвачът твърди, че причината е лошото време в Москва.

Laughing

# 1 071
  • София
И на мен ми се стори странно, но самолета, който е трябвало да ги превози до Бургас идвал от Москва до Тел Авив и накрая в София. Та затова проблема е лошото време в Москва.

# 1 072
Ясно.  Peace

# 1 073
 ooooh! По "Нова" ни учат как се нанася репелент...

# 1 074
  • София
Попаднах на едно предаване на БНТ за култура, като цяло добро по замисъл - за сувенирите и кича. Всичко добре, обаче имаше една гостенка, която много ме издразни с вариациите на една дума. Били $случвали$ нещата. И това няколко пъти го каза във различни вариации, и явно не беше случайна грешка. $Аз съм много горда, че подпомогнахме случването на изложбата. Случихме събитието.$ Аууу, тази жена не знае ли значението на думата $случвам се$? Случвала била! Това на проС български означава, че тя няма нищо общо с изложбата, а тя се е случила някак самичка. Явно това е някакъв нов префурцунен напън на интелектуалци и творци. УДжас!

# 1 075
  • Пловдив
Колко да е нов - комбинация от модерната в последните поне 15 години употреба на "случвам се", ама за каквото се сетиш, от типа на "случват се нещата", и преобразуване по типа на "усмихвам", "страхувам".

# 1 076
  • Германия
Още преди 5 години феноменът "случва се" е започнал да навлиза в езика. Ето тази статия от началото на 2012 говори за него.

Може би ще разбуня духовете, но мен много ме дразни пълното отричане на женската форма за каквито и да било професии... Не мога и не мога да разбера, защо се води "неграматично" да се казва учителка, лекарка, министърка... Или пък колежка - все думи, които са в употреба от десетки години. За мен е много по-неестествено да кажа "моят(а) колега Мария" или "учителят Магдалена Петрова". Може ли някой да ми обясни защо се наложи тази употреба в последните години?

# 1 077
  • София
Това случване много го напъват разни претенденти за голямата работа. И то само в някакви глупави медийни изяви.Досега не съм чула нито един мой преподавател да $случва$ (усихва и т.н.), нито хората в обичаното ми обкръжение го използват, макар да са образовани. Сигурно затова съм го пропуснала, но сега направо ми се заби като свредел. Аз и това $усмихна ми деня$ го ненавиждам, аман от кифли! Барабар с Усмихнат ден и всякакви подобни глупости. Явно трябва да звучи позитивно, ама на мен ми е по-зле от $аре, чао$.
То същото и с женския род на професиите, и то когато се използват разговорно. Естествено, че в официален разговор никой няма да каже нашата лекарка, а ще каже доктор еди-коя-си. Аман от фасони веече.

# 1 078
  • Ямбол
Друго си е да ползваш "трабълмейкър", нали? Какви са тези тъпи случваници.
А в последно време се загнездва и причинно-следствена.

# 1 079
  • София
Ами, Лиляна, грешна ти е концепцията изначално.  $Случвам изложбата$ е грешно от езикова гледна точка, не отговаря нито смислово, нито граматически, нито никак на правилата на езикка. Дори на разговорния, при който има голяма свобода. Трабълмеъкърът е чуждица - може да не ти е приятна, но е съвсем редовна и използвана в правилния контект, граматика и т.н. според правилата на езика. За причинно-следствената - също е напълно правилно и откъм грабатика, и откъм прагматика, и откъм всичко. Та, най-обосновано ти показах колко тъп е постът ти, дори откъм заяждане не става, защото всичко ти е грешно в него.

Общи условия

Активация на акаунт