Домашни любимци - декоративни зайчета 8

• 81 244
  • 787
  •   1
Отговори
# 600
да, ще я заведем

# 601
  • София
Ако се мъчеше, нямаше да е толкова активно зайчето, няма никаква промяна в поведението му, както написах и по горе, по скоро си мислехме, че е нещо, поради факта че е още мъничко, и може би не е научено да се поддържа чисто и да се мие.
По принцип малките зайчета се опикават - да /както при хората - малките бебета/, после свикват на тоалетна, но чак да е постоянно мокро и с оранжева урина - не е нормално. Заведете го на доктор докато не е станало късно, защото както скача и си играе, умърлуши ли се понякога и няколко часа са фатални.

# 602
  • на брега на морето
Опасно е да е постоянно мокро. Цветът на заешката урина може да бъде оранжев или златножълт. Зависи от храната. Почиствайте козинката с мокра хавлиена кърпа, подсушавайте с хартиени кърпи и имайте предвид, че заешката козина съхне ужасно бавно (имам предвид, когато заешкото дупе е мито под течаща вода).
Свиквайте го да яде много сено, давайте му обилни порции.

Дарииии, защо искате кастрация?

# 603
  • София
Опасно е да е постоянно мокро. Цветът на заешката урина може да бъде оранжев или златножълт. Зависи от храната. Почиствайте козинката с мокра хавлиена кърпа, подсушавайте с хартиени кърпи и имайте предвид, че заешката козина съхне ужасно бавно (имам предвид, когато заешкото дупе е мито под течаща вода).
Свиквайте го да яде много сено, давайте му обилни порции.

Дарииии, защо искате кастрация?
За това има сешоари.

# 604
  • на брега на морето
Докато се стигне до сешоара има много попиване и подсушаване.

# 605
Момичета, здравейте. Имам зайка на 3 години, чудя се дали да я кастрирам. Прочетох едно проучване, в което се казва, че некастрираните женски зайци почти винаги развиват тумори с напредване на възраста, около 80 % от тях...Чували ли сте нещо такова? Ето една статия по темата:
https://wagwalking.com/rabbit/condition/cancer-of-the-uterus

Вие кастрирахте ли зайчетата си?

# 606
  • гр.Плевен
И нашата зайка е на 3 години. Не мисля да я кастрирам, прекалено опасно е. Заека е деликатно животно, не се знае как ще понесе упойката, а и кастрацията при женските си е сериозна операция, затова решихме да не експериментираме. И с ветеринаря се консултирахме - каза, че ако не ни пречи периодично да ни мирише повечко, може и да не я кастрираме.

# 607
Кастириран е, при нас се препоръчва.
Упойките вече са щадящи, възстанови се напълно за един ден.

# 608
  • на брега на морето
И аз бях чувала, че зайците не понасят упойките. Моето зайче беше мъжко и се наложи два пъти да му пилят задните зъбки с упойка. Понесе я добре, възстанови се за един ден. От ветеринар знам това, което пише Moin - има щадящи упойки и седативи.
Аз не кастрирах моето зайче, страхувах се.
Unforgotten, гризачите много често боледуват от тумори. Гледали сме хамстери, мишлета, морски свинчета, декоративно плъхче, заек. Повече не, мерси.

# 609
Да, точно, че често боледуват от тумори, при женските процентът е страшно голям. Май ще потърся мнение на няколко ветеринара, тъй като писах на една дама от ЦВК, която е специалист по екзотични животни и тя ми написа следното: "Здравейте,

Да, така е. Голям процент от не кастрираните женски Зайчета развиват тумори на мадката и в последствие разсеки(метастаси) в други органи н.п. бял дроб.
За това е най добре да се кастрира женските зайчета. От колкото по рано, по добре.
Риск от анестезия винаги има, но с подходящата упойка (газ анестезия) рискът е малък.
Зайчета бързо се отправят след операция. Обикновено на 48час вече няма разлика в поведението.
"
Има грешки, защото жената е от чужбина.

# 610
  • на брега на морето
Газовите упойки са по-добри, така е.

# 611
Нашия приятел се наложи да го кастрираме тъй като започна да маркира по вертикала навсякъде по 2-3 пъти на разходка. Цел номер 1 му стана да се търка в нещата си и толаетната си и да пикае и ака навсякъде. Милиони топчета.
Бяхме много притеснени от манипулацията по кастриране зарад упойката, тъй като е холандско джудже и е много лек (1.2кг). Всичко мина успешно за щастие.

Лекарят каза, че до около месец ще спре да маркира, като му намалее тестостерона.
Сега 3 седмици по-късно вече не маркира вертикално, но все още пикае по веднъж на разходка на ръба на килима си и многократно върху килима си за разходка. Разхождаме го върху килим 2 метра на 80 см и той го препикава многократно и го засипва с топчета през цялото време, а тоалетната му стои на ъгъла на килима. И нея я ползва, но по-малко. Чувства се длъжен да пусне 100-200 топчета на разходка и да препикае килима. Дори се стиска цял ден за да има топчета за разходката. Дали това ще отмине? Знаете ли някакъв трик да го излъжем да си ползва само тоалетната?

# 612
  • София
Скрит текст:
Нашия приятел се наложи да го кастрираме тъй като започна да маркира по вертикала навсякъде по 2-3 пъти на разходка. Цел номер 1 му стана да се търка в нещата си и толаетната си и да пикае и ака навсякъде. Милиони топчета.
Бяхме много притеснени от манипулацията по кастриране зарад упойката, тъй като е холандско джудже и е много лек (1.2кг). Всичко мина успешно за щастие.

Лекарят каза, че до около месец ще спре да маркира, като му намалее тестостерона.
Сега 3 седмици по-късно вече не маркира вертикално, но все още пикае по веднъж на разходка на ръба на килима си и многократно върху килима си за разходка. Разхождаме го върху килим 2 метра на 80 см и той го препикава многократно и го засипва с топчета през цялото време, а тоалетната му стои на ъгъла на килима. И нея я ползва, но по-малко. Чувства се длъжен да пусне 100-200 топчета на разходка и да препикае килима.
Дори се стиска цял ден за да има топчета за разходката. Дали това ще отмине? Знаете ли някакъв трик да го излъжем да си ползва само тоалетната?
Трябвало е да го научите от малък къде му е тоалетната. Сега нищо не може да се направи.

# 613
Той си ползва и тоалетната, но ползва и целия килим реално. Идеята ми беше като уш спре да ходи на килима си, след кастрирането, да купя някакъв по-хубав килим за разходка, тъй като сегашния е стар килим. Обаче вече се притеснявам, че няма да спре да ходи на килима и да ползва само тоалетна

# 614
  • на брега на морето
Чувства се длъжен да пусне 100-200 топчета на разходка и да препикае килима. Дори се стиска цял ден за да има топчета за разходката.
Joy Joy Joy
Само ти се струва така, не се стиска. Моят зайко акаше седнал - гледам го седи, кротува и мисли за негови си работи, скокне и на мястото, където е седял - куп топченца.

Общи условия

Активация на акаунт