НУКК /Италианския лицей/ в Горна баня - мнения, подготовка, изпити

• 180 511
  • 810
  •   1
Отговори
# 270
Има олимпиади/състезания по математика за Предучилищна. Такива провеждат: Детска академия на науките и спорта, както и ЧУ Дружба.

Това не е олимпиада. А състезание на децата, които посещават академията. Провеждат се на определен период. Свободни са и за външни деца. Няма състезания, които да са официални и организирани от МОН или някоя организация на математиците. Както се сериозните състезания за горните класове.

И нямат много общо с приема в НУКК. Нито като задачи, нито като протичане и организация. Тези на Дружба явно са доста непопулярни защото макар да се интересувам сериозно за пръв път ги чувам.

# 271
На ЧУ Дружба състезанията по математика за предучилищна са от 2 години. Детето ми не се е явявало на изпит за НУКК, но в миналата година беше на това  състезание на Дружба. Провеждаше се едновременно за Софийска област и за Пловдивска област. На първите 3 места за Софийска област бяха с до 51 точки от 60 възможни, за Пловдивска до 46. Материали от самото състезание има качени на сайта на самото училище. Миналата година беше повече логическо и много от задачите наподобяват задачи от Азбука на мисленето, която намерихме в последствие в нета. Видимо в Софийска област имаше много подготвени деца. За Пловдивска област се бяха явили около 600 деца и резултатите на първите 20 бяха до 40 точки, а на първите 20 в София до 47 точки при доста повече явили се деца.

# 272
Логическите задачи за подготовка за НУКК, както и протичането на самия изпит нямат аналог у нас в друго училище или състезание, затова и подготовката следва да е специфична. Ходенето по състезания и олимпиади, дори на 6 годишна възраст, без в това да се влагат сериозни амбиции и надежди за първи места, улеснява детето да се чувства по-добре и спокойно в изпитна среда.

# 273
Напротив, и други училища вече практикуват точно същия метод и подход за изпит на 5-6 годишни. Което избщо не е похвално всъщност. Това е просто за улеснение на училищата заради огромния наплив от желаещи, а не с цел да отсеят най-знаещите и най-мислещите деца. Изобщо не ги интересува нито стреса на който са подложени децата поне година - две преди това, нито дали подбора е най-правилният. Наизустил типове задачи не означава на всяка цена мислещ.

И това се потвърждава и от очевидните факти за прием с връзки и по  втория начин на доста деца.
Легендите за абсолютно и 100% -во честно състезание са само за пред мамите във форума. И говоря по принцип. Не само за НУКК.

Защото изобщо не е честно състезание за което някои са се готвили при частни учители от НУКК. Примерно. И не само. А пък пускането на състезания за горен випуск за мен лично дори е противопоказано за самочувствието на детето и би смазало точно поведението му в изпитна среда.

Все пак трябва да внимаваме и с нашите си родителски амбиции.

Последна редакция: сб, 05 ное 2016, 13:22 от Анонимен

# 274
С абсолютно нищо от написаното не съм съгласна и е неправилно да се обобщава по този начин, особено за училища, за които очевидно нямате нито опит, нито информация от първа ръка. Разбира се сте свободна да постъпвате с детето си както ви е угодно, както правим и останалите. Но генерализирането без личен опит е слаб опит за внушаване на мнение, което, за щастие на доста родители не е необходимо.

И, за да не съм голословна ще спомена част от разсъжденията си и приключвам с темата: няма други училища, които да "практикуват" точно същия модел; подобен - да, но не и същия и го казвам от съвсем личен пресен опит;

при кандидатстване за НУКК децата са само 6 и 7 годишни, няма 5 годишни или по- скоро има такива, които са на 6 без 1,2 месеца, но те нямат реален шанс да се състезават с по-големите и родителите им съзнават това /понякога има изключения, но те са частен случай/;

категорично няма връзка и отношение на отсяване и знание; ще се съглася, че с тези задачи отсяват, но това не означава, че отсятите деца не са достатъчно знаещи и мислещи, както впрочем и обратното - просто нелогично изказване без връзка в съпоставимите;

ако вашето дете би било подложено на стрес, за да се подготви за подобен изпит, то за моите и доста други е забавно и полезно; и го казвам не от позицията на амбициозна майка, а от позицията на майка, добре познаваща и обгрижваща децата си, която се стреми не просто да учат някъде на всяка цена, а и да имат комфортно и необременяващо ги ежедневие;

задачи категорично не се наизустяват или поне не от всички подготвящи се и приети и всеки си преценява как развива мисълта и логиката си най-добре /при големите някои зубрят, други четат доста, трети мислят повече, четвърти практикуват доста - така е и при децата/ - отново се говори за неща, при които няма пряка връзка /наизустяване - мислене/;

идея нямам как може да се говори чистосърдечно за очевидни факти за прием с връзки или по "втори начин" - кои са тези факти, нещо ми убягват; за да се твърди подобно нещо следва да се приведат доказателства различни от ЕЖК и подобни;

дали има легенди или не и дали са само за пред мамите във форума ще оставя всеки да си прецени; увеличаващият се наплив от кандидати за НУКК всяка година говори сам по себе си най-много; аз не говоря по принцип, а съвсем конкретно - за НУКК и от личен опит;

когато едно дете или един възрастен са на състезание, изпит или др. подобно и честно покажат знания и умения за справяне с материала, подготовката е само похвална, а не срамна; да положиш труд самостоятелно у дома и/или при учител/школа е добра практика, за да постигнеш целите си;

"пускането" на състезания е по преценка на учител и/или родител ако детето се чувства готово за тях и му носят удоволствие и удовлетворение; за мен в добавка носи категорично и ценен опит и ориентация в подобни мероприятия занапред;

родителски амбиции или не, успехът и постигането на целите са хубаво нещо, а негативизмът и хейтърството няма да свършат никога и никъде;

написах този коментар само с идеята да се чуе и едно по- различно мнение за НУКК, от това което някои се опитват да наложат и най-вече, да обясня, че категоризирането на непознати родители и деца е доста наивно и безпочвено.

Peace

# 275
Интересно ми е как ще коментирате познатите фамилии на приетите деца?! Няма как да ме убедите, че децата с известни фамилии са по-по- най Stop Защо отричате очевидните неща - прием по втори и трети начин има! И винаги е имало!

# 276
Plamito,

спомням си, че в крайна сметка записахте детето си в НУУК, след като се отказахте от "Св. София".
Може ли да споделите своите пресни впечатления от обучението в НУУК? Защото все този изпит се дискутира и отдавна не съм чела мнение това какво се случва в последствие. Как е атмосферата? Какво и нивото на обучение според вас? Добре ли се чувства детето? Какво е отношението на учителите? Какви са взаимоотношенията между децата? Участват ли адекватно учителите във формирането на тези взаимоотношения?.......

# 277
Интересно ми е как ще коментирате познатите фамилии на приетите деца?! Няма как да ме убедите, че децата с известни фамилии са по-по- най Stop Защо отричате очевидните неща - прием по втори и трети начин има! И винаги е имало!

Ще коментирам съвсем конкретно; щом сте убедена - ваше право си е за начина на прием, но ето и малко факти:

тази година в първи клас се обучават 3 паралелки по 28 деца - сметнете колко общо. Така наречениет популярни фамилии са от общо трите класа не повече от 6-8 деца /това всеки може да го види от общодостъпните списъци на приетите/, а относно дали познавам кои са известни и кои не фамилии, ще уверя, че работата ми предполага да знам кои са; за тези деца няма да казвам как са приети, защото не знам и ще е голословно /никога не твърдя и пиша нещо, за което не съм се убедила многократно и нямам сигурни източници/, но е факт, че са били на изпит заедно с останалите; всички останали деца са със съвсем нормални неизвестни фамилии, които са положили доста труд, за да бъдат в това малко на фона на кандидатите число. Дори ще добавя, че има доста деца на самотни родители в незавидно финансово състояние. Другото, в което се убедих лично е, че повечето приети деца са абсолютно на едно съпоставимо добро входящо ниво в своите знания и умения.

ще посъветвам всеки, който наистина е убеден, че там се влиза предимно по втори начин и с връзки да не се занимават с това "порочно" училище и да раздухват непроверена и невярна информация, а за останалите да готвят добре детето си и да знаят, че училището /особено в началния си курс/ е прекрасно място за обучение и възпитание. Минуси има, като всяко друго нещо в България и не само, но нивото е добро.

# 278
Пламена удивлява ме невероятната наивност с която искаш да впечатлиш. От миналата година Питагор направиха 99% подобен изпит. Но ти няма как да го знаеш защото просто не сте кандидатствали там. Дори там е още по-зле защото е в два кръга. И не е като да няма стрес и ред сълзи, ред сополи... Но цената на родителските амбиции може да бъде висока. Няма нормален психолог, който да ти каже, че това е нормално.

За всичко останало ще замълча, просто защото е безсмислено да споря със заинтересован човек.
Скрит текст:
Да, твоето дете е гении. Успокой се. Дано някой ден не съжаляваш да пресирането, което му налагаш заради собственото ти минало. И дано не се окаже някой ден, че той те обвинява за това какво сега ти правиш с него, както ти обвиняваш родителите си с обратен знак... Ти казваш, че му е било забавно и е учил с желание... Дали? Момента за рекламата някак искам да го изпусна.

И пак започваме да си говорим с неточни понятия. В крайна сметка или си абсолютно коректен и не правиш никакви компромиси и прием по втория начин няма. Или просто става ясно, че има начини да се влезе и без да си показал необходимото на изпита. Дали са 5, 10 или 15 деца няма абсолютно никакво значение. Достатъчно е и наличието на едно. А дали тези деца наистина са били на изпита ти няма какда го знаеш със сигурност. Как пък все в тези училища концентрацията на тези известни фамилии е по-голяма от в нормалните училища? Да не говорим, че има фамилии, които изобщо не са познати на публиката, но пък не са за пренебрегване и вероятно носят на директора/училището доста повече благини. Моята работа също изисква да съм в час.  Mr. Green
И самата ти си казвала, че сина ти е ходил на частни уроци при преподавател от НУКК. Това ако не е конфликт на интереси?!?!?!

Аз пък имам наблюдение върху завършили НУКК деца на известни и мога да кажа, че нивото им е незавидно. Дотолкова, че уж трябва да се знае италиански на добро ниво, ама напрактика само се срича на езика.

Не ми отговаряй! Не е нужно да ме убеждаваш в правотата си. Опитай се да убедиш себе си.

Последна редакция: пн, 07 ное 2016, 19:53 от Анонимен

# 279
Нямам за цел да споря, но "доста деца на самотни родители, в незавидно финансово състояние"..... Thinking Как тези родители си позволяват 200-300лв минимум месечно такса за детето си?! Rolling Eyes И как се чувстват тези деца до ВИП съучениците си....
Не ми отговаряйте! Но това е тема за НУКК, не книга за похвали

# 280
Нямам за цел да споря, но "доста деца на самотни родители, в незавидно финансово състояние"..... Thinking Как тези родители си позволяват 200-300лв минимум месечно такса за детето си?! Rolling Eyes И как се чувстват тези деца до ВИП съучениците си....
Не ми отговаряйте! Но това е тема за НУКК, не книга за похвали

В ПУК детето ми учеше в нормално държавно училище. разходите ми за месец за храна бяха по-високи от тези за храна в НУКК. Относно транспорта, който в НУКК е задължителен, смятам, че сумата е посилна за повечето родители, дори и самотни такива, които нямат никаква опция да водят децата си до Горна баня и сумата за гориво с личен автомобил не би излязла по-малка, а за загубеното време в трафика да не говорим.
Моето дете не знае, че има съученици в известна фамилия и се чувства нормално...както с всички други деца, а ако някои ден разбере ще се погрижа като родител това да не го "впечатли" особено, както не впечатлява мен.
Ако смятате, че моите писания и разказаното от личен опит са книга за похвали, а пуснатите в пространството наивни твърдения на абсолютно незапознати са меродавни...ваше право си е какво да четете и на какво да вярвате. Има достатъчно хора, за които написаното от мен е важно и полезно, каквото трябва да е всичко в подобни теми, а не само брътвежи.

А...и аз решавам на кого да отговарям и на кого не. Благодаря, че се опитахте да ме улесните.

# 281
Пламена удивлява ме невероятната наивност с която искаш да впечатлиш. От миналата година Питагор направиха 99% подобен изпит. Но ти няма как да го знаеш защото просто не сте кандидатствали там. Дори там е още по-зле защото е в два кръга. И не е като да няма стрес и ред сълзи, ред сополи... Но цената на родителските амбиции може да бъде висока. Няма нормален психолог, който да ти каже, че това е нормално.

За всичко останало ще замълча, просто защото е безсмислено да споря със заинтересован човек.
Скрит текст:
Да, твоето дете е гении. Успокой се. Дано някой ден не съжаляваш да пресирането, което му налагаш заради собственото ти минало. И дано не се окаже някой ден, че той те обвинява за това какво сега ти правиш с него, както ти обвиняваш родителите си с обратен знак... Ти казваш, че му е било забавно и е учил с желание... Дали? Момента за рекламата някак искам да го изпусна.

И пак започваме да си говорим с неточни понятия. В крайна сметка или си абсолютно коректен и не правиш никакви компромиси и прием по втория начин няма. Или просто става ясно, че има начини да се влезе и без да си показал необходимото на изпита. Дали са 5, 10 или 15 деца няма абсолютно никакво значение. Достатъчно е и наличието на едно. А дали тези деца наистина са били на изпита ти няма какда го знаеш със сигурност. Как пък все в тези училища концентрацията на тези известни фамилии е по-голяма от в нормалните училища? Да не говорим, че има фамилии, които изобщо не са познати на публиката, но пък не са за пренебрегване и вероятно носят на директора/училището доста повече благини. Моята работа също изисква да съм в час.  Mr. Green
И самата ти си казвала, че сина ти е ходил на частни уроци при преподавател от НУКК. Това ако не е конфликт на интереси?!?!?!

Аз пък имам наблюдение върху завършили НУКК деца на известни и мога да кажа, че нивото им е незавидно. Дотолкова, че уж трябва да се знае италиански на добро ниво, ама напрактика само се срича на езика.

Не ми отговаряй! Не е нужно да ме убеждаваш в правотата си. Опитай се да убедиш себе си.

Радвам се, че успявам да ви удивля, а по-точно не ме вълнува  Peace

Детето ми кандидатства в следните училища, с чийто изпитни процедури съм добре запозната: Света София, НУКК, Питагор, Петър Берон. да твърдите, че моето дете, не е кандидатствало някъде при все, че сте ми напълно непозната е клевета.

Детето ми не е гений, не е и близо до това; но е много трудолюбиво. В класа му в момента има доста по-гениални деца, ако изобщо може да се охарактеризират така; аз не вярвам в природния гений, а само в честно и упорито положения труд.

100% му е забавно да решава логически задачи и 100% му е приятно да учи в това училище. Сам го казва почти всеки ден.

В останалите училища, в които кандидатства в момента също има деца от известни фамилии. Смятам, че в това отношение НУКК не се различава по нищо от по-елитните начални училища.

Отново клевета - никога не съм казвала, че синът ми е ходил на частни уроци при преподавател от НУКК, защото ходи един месец на частни уроци при психолог, който никога не е работил в или за НУКК.

За италианския - без коментар, нямам наблюдения и не ми е приоритетен. Това е училище по култура и се радвам, че добре наблягат на заниманията в тази насока.

И пак съвет дали да отговарям или не  #Crazy - без коментар.

# 282
Plamito,

спомням си, че в крайна сметка записахте детето си в НУУК, след като се отказахте от "Св. София".
Може ли да споделите своите пресни впечатления от обучението в НУУК? Защото все този изпит се дискутира и отдавна не съм чела мнение това какво се случва в последствие. Как е атмосферата? Какво и нивото на обучение според вас? Добре ли се чувства детето? Какво е отношението на учителите? Какви са взаимоотношенията между децата? Участват ли адекватно учителите във формирането на тези взаимоотношения?.......

Доволна съм от избора си и от училището на този етап. Не, че няма нередности, но са съвсем в сферата на допустимото:

Транспортът покрива цяла София и маршрутите са много и разнообразни, а автобусите хубави. Във всеки автобус има дежурен учител с децата. Като минус - децата от по-отдалечените частни на София обикалят доста и трябва да стават по-рано, а и по някои маршрути има разминавания с разписанието 15 и повече минути.

Трите класни са много опитни и добри; конкретно нашата е мила, грижовна, опитна и предоставя перфектна обратна връзка на родителите, посредством електронния дневник и не само.

Детето се чувства много добре, не спира да казва колко по-добро е това училище от предното и как няма никакви побойници в класа, което за него е много необичайно. Също е изумен, че всички сами си пишат домашните без никой да ги кара и др. подобни детски неща.

По думите на детето и класната децата се разбират добре. има едно или две по-проблемни деца, с родителите на които класната се чува много редовно и предлага различни варианти на помощ. Отделно зам, директорките работят с тези деца, чисто поведенчески; като знания децата са на много сходно ниво.

Ако има някакъв инцидент в класа, класната уведомява родителя преди самото дете да каже и да го вземат. Веднага се взимат мерки да не се допуска подобна ситуация.

Правят контролни всяка седмица, които трябва да се разпишат от родителя и ако детето има допуснати грешки да се отработят и вкъщи допълнително.

Отделно имат бележници, които са си специфични за това училище и редовно вътре се пишат бележки как се справя детето по отделните предмети, на контролните и с домашното. Тези бележки се пишат и в електронен дневник и се получава съобщение по мейл.

Храната е добра, но не еко и гурме - нормална прясно готвена топла храна, на цена по-ниска от някои държавни училища.

Сигурността е на много високо ниво, а охраната е разбрана и учтива.

Базата не е нова и луксозна, но е специфична и според мен прекрасна. Въздухът и тревните площи са супер.

Имат много ЗИП-ове - хореографии, рисуване и т.н., които са след стандартните часове и са задължителни до 14 и 30 часа. След това по желание има занималня и платени занимания по интерес. Като минус - някои от тези занимания са по-скъпи от стандартните за градина/училище.

Имат всеки ден домашно, но моят син ги пише повечето пъти в занималнята.

Ако имате конкретни въпроси - питайте  Peace

# 283
  • София

Аз ще коментирам това. В класа на сина ми имаше само едно момче с известен родител. Това момче сега учи в Първа Немска гимназия, а можеше сам да избере къде да продължи, защото изкара почти пълни шестици и на двете външни оценявания.

# 284
Темата доста се е раздвижила напоследък Simple Smile
За влизане в НУКК по мои наблюдения има 3 начина:
Първо - заради роднини /родители с много добри финансови възможности, но не толкова известни фамилии или известни роднини, без да се носи съответната фамилия/ - тук Пламито ще подскочи, но явно още не е в час със съучениците на сина си. След година ще я бъзна пак по темата, сигурно ще има други наблюдения.
Второ - нормални деца, които са попаднали по една или друга причина в детската градина, там са се подготвяли и са направили добро впечатление.
Трето - деца с много амбициозни майки, които здраво се престарават в подготовката. В темата съм чела за ежедневна работа с децата вечер, консултации с психолози, частни уроци и т.н. изхвърляния, които разбира се са супер приятни и истинско удоволствие за цялото семейство вечер след пълен работен ден за родителя и 8 часа детска градина за любознателния кандидат за първи клас  Laughing. За тези деца наистина ми е жал - там шансът да не успеят е най-голям, а трудът/тормозът - също.

Общи условия

Активация на акаунт