Кариера (работа) или бебе ?

• 14 488
  • 142
  •   1
Отговори
# 120
Като гледам, граденето на кариера в някои случаи значи следното:
- Избутваш някаква гимназия безидейно
- и някакво следване отгоре
- няколко месеца се шматкаш, с работа за 400 лева и записваш магистратура
- на около 26 пак си на същото ниво
- на около 28 евентуално подхващаш първата си истинска работа
- трябват ти наистина 7-10 години, за да постигнеш доходи и то не толкова за доказване, колкото да се ориентираш как се преговаря за заплата и как да не те цакат

# 121
Анюта, веднага почвай с бебето! Прощавай за категоричния тон, но аз не бих имала колебания. И защо си чакала толкова време, като се познавате от шест години? След 35 забременяването е лукс, дано никога не разбереш какво е репродуктивен проблем. Тогава въпросите, които задаваш сега ще ти сторят като въпроси от детски лексикон.

# 122
Аз мисля, че всичко е много индивидуално.  Peace

Има много жени, напоследък все повече, които раждат след 30 години и няма абсолютно нищо лошо в това.
Съгласна съм, че биологичния часовник си казва думата, но това не значи че жена на 30+ е едва ли не престаряла за първо дете. Имам позната, която има 3 деца - живи и здрави. Първото го е родила на 36.
Понякога нещата не стават точно така, както ги планираме, в днешно време е хубаво човек да е осигурен, поне доколкото може, преди да създава деца. Това не значи, разбира се, че трябва да чакаме, който когато го усети.  Peace

# 123
И защо си чакала толкова време, като се познавате от шест години?
Защото, както авторката сама посочи, не е сигурна дали изобщо иска деца. Не е длъжна да иска. Което прави командата "Веднага започвай да правиш бебе" безсмислена.

# 124
Ако авторката не е сигурна, за чий е темата?
Поредната жена на зряла възраст, притисната от общественото мнение.
Въпросът дали да изберем кариера или..., след 30 е безсмислен. Особено за жена. Особено в България. Ако до 30 не си успяла да се закотвиш на каквато и да е работа, значи не те бива и никога няма да те бива професионално. При положение, че ученици успяват да се закотвят и просто сменят от почасово на чълен ден, една жена на 30+ да не може... говори много за нея - все лошо.

# 125
Въпросът дали да изберем кариера или..., след 30 е безсмислен. Особено за жена. Особено в България. Ако до 30 не си успяла да се закотвиш на каквато и да е работа, значи не те бива и никога няма да те бива професионално. При положение, че ученици успяват да се закотвят и просто сменят от почасово на чълен ден, една жена на 30+ да не може... говори много за нея - все лошо.
Точно заради натиска на общественото мнение е темата. Още не се е научила да не ѝ пука от мнението на Гинка и Станка. За закотвянето не бих съдила строго- икономическата ситуация тук, особено в провинцията не е никак розова.

# 126
  • София

Точно заради натиска на общественото мнение е темата. Още не се е научила да не ѝ пука от мнението на Гинка и Станка. За закотвянето не бих съдила строго- икономическата ситуация тук, особено в провинцията не е никак розова.
Не мисля.
На никого не му пука какво казала Пена, дори и в малките населени места.
Според мен, темата е пусната с надеждата да бъде убедена, че и да не роди сега, и да остане без деца, в името на " кариерата", каквото и да значи това, вече е нещо нормално.
И може пък, и да не съжалява след време.
За "закотвянето"- в днешно време няма как да се получи.
Можеш да останеш 5-7 години на едно и също място, след което или няма да ти позволят да растеш в заплащането и ще се махнеш сам, или ще те заменят с някоя по- младо и без личен живот, муле. Mr. Green

# 127
Вечна работа няма. Компаниите се развиват толкова бързо (или се разпадат), че едва ли някой ще има възможност да се закотви на 30 до пенсионирането си на едно място.

# 128
Не мисля.
На никого не му пука какво казала Пена, дори и в малките населени места.
Де да беше така! Познавам не малко хора, които плащат данък "Обществено мнение"- и в малки населени места, и в София.

# 129
И точно в провинцията раждат едва що завършили гимназия без ден трудов стаж. И раждат доста. Почти няма момиче да е останало да работи на село и да не е родила на 18-19. Изключенията са визуално нелицеприятни, затова нямат половинки и деца.

# 130
  • София

И точно в провинцията раждат едва що завършили гимназия без ден трудов стаж. И раждат доста. Почти няма момиче да е останало да работи на село и да не е родила на 18-19. Изключенията са визуално нелицеприятни, затова нямат половинки и деца.
Ако трябва да сме точни, по селата работа няма, та която не избяга в големия град да учи, тръгва за малко на работа и излиза в майчинство. Като свърши платеното, прехвърля отрочето на баба и търси работа в близкия град .
И няма лошо- все пак, освен висшистки по офисите, трябват и среднистки за друга работа. Peace

# 131
Ако темата е по принцип, можем да си разсъждаваме, колкото искаме. В конкретния случай, обаче авторката е на 37 и според мен не трябва да се замисля. Иначе скоро дилемите й ще бъдат от друго естество и съвсем няма да са толкова лесни за решаване.

# 132
В конкретния случай, обаче авторката е на 37 и според мен не трябва да се замисля.
Да, според теб. Не е задължително обаче, твоите критерии да са нейни. Нали не се отъждествяваш в Божествената истина?

# 133
  • София
Истината е, че в малките населени места жените раждат повече от жените в големите градове. Преди време бяхме на сватба в много малък град. Пристигнахме по-рано и се разходихме по центъра. Пълно беше с майки с деца и после питах познатите ни, защо е така, а отговорът беше: "Няма работа, поне по един от сем-во е в чужбина и докато са млади да изгледат 1-2-3 деца." Трябва нещо да се прави.

Бях шашардисана, но като се замислих, не са далече от истината. Thinking

# 134
Аз пък наистина нямам такова впечатление, но това не е и по темата де.

Общи условия

Активация на акаунт