Опера

• 76 891
  • 535
  •   1
Отговори
# 405
НИНО МАЧАИДЗЕ: ГАЛА КОНЦЕРТ
📍26.09, Дом на културата, Пловдив, 19 часа

⭐️Звездната прима Нино Мачаидзе ще поднесе на своите почитатели в България вълнуваща вечер с едни от най-известните сопранови арии. След участията си на Пучини фестивала в Торе дел Лаго и Летния фестивал в Дубровник, тя ще закрие OPERA OPEN и символично ще открие новия творчески сезон 2025/2026 на Опера Пловдив.
В програмата на гала концерта с Оркестъра на Опера Пловдив са включени арии от опери на Моцарт, Пучини, Каталани, Гуно, Масне и Дворжак.
Диригент – маестро Диан Чобанов

👉Зрителите със закупен билет за спектакъла „Травиата“ на Античния театър могат да се възползват от 30% отстъпка за гала концерта с Нино Мачаидзе – като жест към публиката заради форсмажорната отмяна на участието ѝ през юли.
❗️Отстъпката е валидна на касата на Опера Пловдив при представяне на билет или ваучер с дата 5 юли.

# 406
И ние с дъщеря ми бяхме на втората Гала на Соня Йончева. Толкова го преживявахме и се вълнувахме предварително, че на самия концерт не бяхме толкова развълнувани. Бях взела кофти места, нещо не се ориентирах и реално виждахме само железа и екран. Уж взех 3-ти ред, сребърен. Само на екран ги гледахме. Умряхме от студ, защото бяхме без връхни дрехи. Така че от това ни се осуети кефа, но вината е наша. Отделно в зала звукът е друг, а навън се разпръсква. Организацията ми хареса като цяло. С изключение, че гледахме сцената отзад.

# 407
  • София
26.09 и 28.09 в София

"Тоска"

Диригент: Даниел Орен
Тоска: Мария Хосе Сири
Каварадоси: Щефан Поп
Скарпия: Клаудио Згура

Билетите са в продажба от снощи, изненадващо за мен са на практика на половин цена в сравнение с миналата година (най-скъпите са 150 лв.)

От март чаках да го потвърдят официално, пфу.

Много, много ти благодаря за тази информация! Беше прекрасно изживяване, такова удоволствие беше да се слушат тези гласове. Сега видях какво си написала за ноември и бързам да си купя билети. Blush

# 408
Аз Скарпия не го харесах, хем ми е един от двамата любими оперни персонажи, ама Клаудио Згура хич не ми допадна. Би бил чудесен Ескамилио обаче, но просто не е Скарпия такъв, какъвто би трябвало да бъде героят. Голямо преиграване преиграва, и една част от Те Деума в края на първо действие по-скоро я извика, отколкото я изпя, бая напъване беше. Но хората като че ли масово го харесаха, а и съм чувала далеч по-лоши на същата тази сцена (няма да цитирам имена, че се сърдят).

Мария Хосе Сири и Щефан Поп и аз намирам, че бяха прекрасни, страхотен спектакъл се получи, а за оркестъра нямам думи. Все е оркестърът на Националната опера, обаче много си зависи кой е на пулта. Доколкото чувам от доста източници, Даниел Орен много ги гърчи на репетициите, но резултатът е на лице, брилянтно свириха.

Много кофти се получи на 26-и, мъчно ми стана за жената (аз бях на предния ред). Поне да си я беше чула операта, и тогава.

# 409
  • София
Да, тъжно беше. Ние бяхме на 1 балкон и всъщност дори не разбрахме какво се е случило, докато не се прибрах вкъщи и не прочетох новините, много деликатно се справиха от Операта със ситуацията. Дори обсъждахме, че линейката/полицията е заради Киселова, която явно с покани беше на 1 ред на 1 балкон заедно с други хора, горе при нас беше пълно с охрана. Вчера я нямаше и поне 7-8 места на 1 ред стояха свободни.
Поне да си беше чула жената операта, наистина. Cry

Чудя се за 3 ред на 1 балкон най-крайни от средните места /не страничните седалки/ или 3 ред долу на партера - какво би ме посъветвала? От партера не е ли много неудобно за субтитрите, освен това там няма амфитеатралност като че ли, а аз съм ниска и отпред винаги ми пречат.

# 410
Аз по принцип винаги предпочитам долу на партера, обикновено вземам на четвърти ред в средата, но субтитрите не са ми фактор, понеже не ги гледам. Ако ги четеш, от трети ред на партера със сигурност ще си кривиш врата да гледаш нагоре. Не знам какво да те посъветвам, наистина. Ако не са ти драма субтитрите, долу е добре, понеже сцената все пак е издигната и не е проблем доколко са амфитеатрално самите места, вижда си се добре. Само субтитрите са проблем от трети ред на партера (но пък и аз съм 1.70 м).

Не знам, не знам. Моята драма е, че съм кьорава като къртица и затова никога не предпочитам балкона, ако ще и първи ред да е, в скута на Киселова - далеч ми е, не виждам добре, и се чувствам някак много далеч от действието. Ако субтитрите обаче са ти фактор и разстоянието не ти пречи, както пречи на мен, вероятно балконът е по-добрият вариант.

# 411
Никога не взимам на балкона, винаги долу, по-назад. На последните редове обикновено цените падат. И 2-3 минути преди началния час проверявам в сайта, където е схемата за билети кои седалки са непродадени (от по-предните редове) и някой път отивам там.

# 412
  • София
Благодаря, аз чета субтитрите, вярно, че съм малко кьорава и аз, но си нося очилата, ще взема на балкона пак.

# 413
За мен първите 6 реда са прекалено напред. А като видите цените в схемата, на първите 4 реда цените са по-ниски отколкото на 5, 6, 7, 8 ред.  От 8 ред нататък субтитрите си се четат нормално, без да си вдига човек главата Grinning

# 414
Аз затова вземам все на 4-ти. Пети ред си е режисьорският, така поне го водеха едно време, неслучайно там са и скъпите билети, а четвърти ред хем е съвсем малко по-напред, хем са и по-евтини местата. Въпрос на предпочитание си е, аз след 7-8 ред вече се чувствам много назад и преживяването ми е друго някакси. Четвърти го намирам за оптимален за мене поне откъм цена/преживяване.

# 415
  • София
Никога не взимам на балкона, винаги долу, по-назад. На последните редове обикновено цените падат. И 2-3 минути преди началния час проверявам в сайта, където е схемата за билети кои седалки са непродадени (от по-предните редове) и някой път отивам там.
Защото си мъж и си висок, аз съм почти 155 см. и на един балет се измъчих на партера на 2-3 реда преди последния. Пред мен високи хора, непрекъснато се опитвах да гледам отстрани, запомних го този балет.

# 416
Е ако не искаш хора пред теб, трябва да си на първия или на петия ред, пред който има пътека. Иначе винаги ще има хора.  Аз съм 186 см някъде и пак ми се пречкат глави отпред Grinning  По средата на редовете, до пътеката, е най-добре когато седалката ти е последна и виждаш напред, в центъра. Или на последния 16-и ред по средата, там няма седалки пред теб. Иначе.. трудна работа.

# 417
На първи балкон се чува по-добре, отколкото по-задните редици на партера.

# 418
  • София
И аз мисля че балкона отстрани (не първите места) е добре за четене и гледане.
Ще запомня тези места пред пътека Simple Smile Но за намалените билети (в същия ден?) - не знаех.
Иначе се оглеждам поне за една опера този сезон. С антракт, на език различен от немски, гръцки... идеи?
Тази година само това ми хвана окото като че ли, но и цените са Simple Smile)) Grin
Какво мислите за Дон Паскуале?
ПП: Ще погледна и в Музикалния театър.

ОПЕРЕН ГАЛАКОНЦЕРТ - 14 ноември
Рецитал на АСМИК ГРИГОРЯН. Диригент - Даниел Орен  /1.30h, 1 антракт/

ДОН ПАСКУАЛЕ от Гаетано Доницети  29 октомври / - 2:30 с 1 антракт/

КАРМЕН  от Жорж Бизе  20 ноември - 12 май
3:00 Антракти 1; на френски език, с български и английски субтитри

ТРАВИАТА- Джузепе Верди 11 декември - 14 декември
 Времетраене 3:00 Антракти 2
-----------------------------------------------------------
МАКБЕТ  Джузепе Верди - Премиера 25 февруари - 01 март
Място и време на действието: Шотландия, 11 век
 - на какъв език ще е?

ДОН КАРЛОС  от Джузепе Верди - 02 април - 05 април
Времетраене 3:15 Антракти 1

МАДАМ БЪТЕРФЛАЙ   от Джакомо Пучини -  04 април,  3:00 ч  Антракти 1

АДРИАНА ЛЕКУВРЬОР  от Франческо Чилеа  08 април - 09 април
  - 3:15ч Антракти - 2 / на италиански език/

ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА   - /немски език/  24 април - 25 април  2026 2:50ч Антракти 1

Иначе, Симфоничният оркестър на Българското национално радио  ще имат концерт в Операта, което е интригуващо (доста време ми отне да открия какво ще свирят/ пеят) на тази дата:
21 НОЕМВРИ
65 години Детски хор на БНР
Софийска опера и балет
Добри Христов
150 г. от рождението на автора

Скрит текст:
Тържествена увертюра „Ивайло“
Франц Шуберт
„Серенада“
Джоакино Росини
Неаполитанска тарантела
Едвард Григ
„Утринно настроение“
и „Песен на Солвейг“
из „Пер Гинт“
Анатоли Лядов
Скерцо за оркестър, оп. 16
Клод Дебюси
Лунна светлина
и Кантата „Избраната девойка”
Лео Делиб
Дует на цветята из операта „Лакме“
Глория из Кратка меса
Светлина Стоянова мецосопран
Ина Кънчева сопран
Детски хор на БНР
с диригент Венеция Караманова
Диригент Константин Илиевски
Програма за техния сезон:
https://bnr.bg/files/uploads/Program%20Season%202025-26%202.pdf

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 13:20 от Starrydream

# 419
СОФИЯ
ТОСКА в изпълнение на Кралската опера и балет, Лондон. Прожекции на 26 и 29 окт, както и на 1 ноември.
Arena - West Mall https://grabo.bg/sofia/operata-toska-067sshk
Arena - The Mall https://grabo.bg/sofia/operata-toska-02wzr

ПЛЕВЕН
ТОСКА в изпълнение на Кралската опера и балет, Лондон. Прожекции на 26 и 29 окт, както и на 1 ноември.
Аrena Panorama - Mall Pleven - https://grabo.bg/pleven/operata-toska-0tbkvns

ПЛОВДИВ
Български оперни звезди в "Тоска" от Пучини, на 4 Октомври в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив
С ваучер от грабо на цени от 25 лв https://grabo.bg/operni-zvezdi-0khmq

ВАРНА
Операта "Травиата" от Джузепе Верди - на 25 Октомври, в Държавна опера - Варна
с ваучер от грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/opera-traviata-09s2gg

БУРГАС
Операта "Кармен" на 14 Октомври в Държавна опера - Бургас
с ваучер от грабо на цени от 20 лв https://grabo.bg/burgas/operata-karmen-0q3ngt

РУСЕ
Комичната опера "Джани Скики" от Джакомо Пучини - на 5 Октомври в Държавна опера - Русе
с ваучер от грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/ruse/komichna-opera-0gg3mz

Държавна опера - Русе представя "Турандот" - опера от Джакомо Пучини, на 2 Ноември в Доходно здание
с ваучер от грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/ruse/turandot-0tq68f

Държавна опера - Русе представя "Травиата", опера от Джузепе Верди на 30 Ноември, в Доходно здание
с ваучер от грабо на цени от 18 лв https://grabo.bg/ruse/traviata-04fw92t

Последна редакция: вт, 30 сеп 2025, 00:59 от diziler

Общи условия

Активация на акаунт