Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
 • Мнения: 89
Да. Поне така каза жената по телефона, че на 28.02.2018г. ЕС са отпуснали средства, за такива заетости - за да се провеждат курсове за безработните хора, записани на ТБ. Средствата са усвоени и набират хора. Съответно са задължителни, защото ако няма желаещи за курса ще трябва да бъде отменен - това ми казаха, когато аз отказах. Там вече не знам как стоят нещата.

# 46
 • София
 • Мнения: 5 633
Ох днес и аз бях в БТ, занесох им автобиография и копие на диплома. Сега ми беше първи подпис, мноого се надявам да не ми се обадят за някаква работа. Впрочем мен не ми зададоха въпроси, нито какво искам да работя, нито изисквания, нищо. Явно ще е, каквото те решат.

Впрочем на мен ми показаха лист с курсовете и ми казаха, ако нещо си избера, че мога да го започна.  Курсовете бяха за камериерка, продавач, озеленител, охрана. Имаше и един за текстонабиране, при който се искаше завършен 4 клас, учили те да пишеш на компютър.
Единственият читав курс беше застрахователен, за него искаха висше, отговаря ми и на висшето, ноо не ме задължи. Даже жената като ми даваше листа ми каза, че ѝ е неудобно да ми даде предложенията, но все пак, ако имам интерес, да ги погледна. Дано продължи тя да ме обслужва, че колежката ѝ не беше от сговорчивите.

# 47
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 254
Малее ужас! Вземи се запиши за текстонабиране, може да излезе някаква офис работа.
Гола вода са БТ.

# 48
 • Мнения: 7 897
Курс за охрана също е "на далавера". Може поне да се научи нещо за самозащита ала бала. Stuck Out Tongue Winking Eye

Курс за камериерка? Божеее!

# 49
 • Мнения: 89
Курс за охрана също е "на далавера". Може поне да се научи нещо за самозащита ала бала. Stuck Out Tongue Winking Eye

Курс за камериерка? Божеее!

Не знам, дали си прочела предишните ми коментари, но да! Именно. Курс за камериерка. Една приятелка имаше следния случай. Имало е в БТ избор за курс между готвач и камериерка. Тя ги помолила да я включат поне за готвач, изглеждало и по-добрия вариант от камериерка, но уви - нямало места и я задължават да запише камериерка, иначе ще и прекратят борсата. При което, след това на "практика" я карат да ходи по хотелите в курортното ни градче, за да ги почиства и приготвя за летния сезон. Някои от хотелите били след основен ремонт, можеш да си представиш за какво иде реч. Заплащането беше 6-8лв на ден (не помня точно кое от двете беше). Просто хората си сключват договор с БТ и дават някакви пари, за по-евтина работна ръка. Кого ще хванат за такава сума да изчисти??!!

# 50
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 254
Някой проверил ли е закона? Как така ще и спрат борсата заради отказ от курс за чистачка,а не от работа?

# 51
 • Мнения: 89
О, да, не само при отказ за работа, а и при отказ на каквато и да било заетост, която ти предлагат. Още на първа страница в темата има коментар, в който пише точно за това. Можеш да си го прочетеш там. И отделно на регистрационната карта, която дават от БТ също го има написано. Качвам снимка на моята карта.

# 52
 • Мнения: 7 931
Може ли да се откаже работа заради ниско заплащане? Като ви чета с тези 8 лв на ден, това е доста под минималната заплата, а все пак говорим за работа. Не е ли незаконно?

# 53
 • София
 • Мнения: 5 633
8 лева на ден е за курсовете, които здължават хората да изкарат. Голяма част от тези курсове обаче са си все едно си на работа - специално за продавачка и камериерка. Така че не е незаконно, защото е обучение, а не работа на трудов договор.

# 54
 • Мнения: 7 931
Не питах за курсовете, а защото разбрах, че толкова се плаща и след това, когато стажуват след завършен курс*. Странно ми стана.
*редактирах се
Тези левчета допълнително ли са към обезщетението, или вместо него, или влизат в него?
Ако ми предложат работа за заплата, която е под обезщетението ми (което е под 50% от сегашната ми заплата и без това), какъв е смисълът от БТ?

Последна редакция: нд, 18 мар 2018, 14:30 от --Gal--

# 55
 • Мнения: 3 058
Намерете познат в някаква частна школа, който да ви издаде документ, че в еди кои си дни посещавате някакъв курс, с график и го представете като причина, че не може да започнете работа, или да ви търсят работа, която да съчетавате с този курс. Това за тях е документ и няма да ви занимават. Аз така бях направила преди години, но тогава бях 8 месеца на борсата с идея да взема шофьорска книжка и две нива по английски език.
Много зависи и от служителките, мен точно някаква гл.експерт ми каза да им занеса документ, че ходя на курмуване и съм заета.

# 56
 • Мнения: 38
До колкото знам не си длъжен да приемеш работа, която не е по специалността ти, а курсове за преквалификация за висшисти вече не се предлагат от БТ.

# 57
 • Цюрих
 • Мнения: 150
Здравейте! И мен скоро ме съкратиха, трябва да се явя за подпис на 12 юни. Обаче по това време ще се намирам в друго населено място. Дали мога да се разпиша там, а не в София? Ще ми спрат ли обезщетението? Дали някой е изпадал в такава ситуация?

# 58
 • Мнения: 89
Здравей! Задължително трябва да се подпишеш в града, в който си се регистрирала.

# 59
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 254
Мен на времето даже ме питаха дали няма да пътувам, за да съобразят датата за подпис, както и  аз да си избера дата от предложените, но от тогава мина много време. Нищо не пречи да ги попиташ, като им кажеш, че имаш уважителна причина и няма да си в града на тази дата и да ти дадат друга дата. Но то си зависи и с какъв човек си имаш работа де.

Общи условия

Активация на акаунт