Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 28
Здравейте! Имам регистрация в бюрото по труда, след като ме съкратиха и в момента взимам 60% обезщетение. Днес обаче ми се обадиха, че са ми намерили работа на две места и трябва да отида на интервютата утре, иначе ще ми прекратят регистрацията. Въпроса ми е длъжна ли съм да приемам работата? Ако отида на интервю, но откажа работата, ще ми спрат ли обезщетението? Работата не е точно по моята специалност, но ми казаха, че така се води в компютрите им и нищо не могат да направят. Какво да правя, с малко дете съм, не искам да започвам работа на тези места по ред причини, а искам да си взимам обезщетението?

# 1
 • Мнения: 157
мисля,че може 2 или 3 пъти да се отказва предложената от бюрото работа.

# 2
 • Мнения: 28
мисля,че може 2 или 3 пъти да се отказва предложената от бюрото работа.

А ако помоля работодателя да пише, че не отговарям на изискванията, това не се води за отказ, нали?

# 3
 • Мнения: 1 572
Ако работодателят не ви одобри, това не се води за отказ.
Затова отидете на интервютата и любезно помолете работодателите да откажат  от свое име вашата кандидатура.
Важно е обаче да се явите на уговорената среща.

# 4
 • Мнения: 8 955
Aко съм работодател, който си търси персонал посредством БТ и при мен дойде някой, който не иска да работи и ме помоли да го отхвърля.... ще звънна в БТ и ще ги питам, защо аджеба ми губят времето и ме занимават с глупости.  Rolling Eyes

# 5
 • Мнения: 1 572
Работила съм дълги години във фирма, която наемаше персонал чрез бюрото. Винаги е имало хора, които открито заявяват, че не желаят да работят при нас и на тези условия. Никой от ЧР не им е правил проблеми. Кандидати бол. Разписват, че фирмата не ги е одобрила и край.
Не знам що за човек би тръгнал да докладва и да се занимава  ooooh!
Преди и самият работник/служител имаше право на 2 отказа от свое име, без санкции. Но не знам как стоят нещата с днешна дата. Сигурно и сега има право на откази, въпросът е колко.

# 6
 • Мнения: 774
 Kara_ , понеже аз съм минала по този път искам да ти кажа, че в общи линии е ши*ана работа. Работодателя отказа да напише, че не ме одобрява и последва разправия със служителките в бюрото. Понеже бях прочела закона и се захванах за това, че предлаганата работа е под квалификацията ми. В крайна сметка ми оставиха обезщетението, но определено си е до настроение на персонала в БТ.
Успех, и дано нещата при теб се развият благополучно.

(4) Регистрацията на безработните лица се прекратява и в случаите, когато:
 1. (изм. – ДВ, бр. 101 от 2015 г.) не изпълнят препоръките на трудовия посредник или действията и сроковете в плана за действие;
 2. не се явят на посочените дата и час в писмената покана от поделението на Агенцията по заетостта или в срок три работни дни след тази дата;
 3. (отм. - ДВ, бр. 70 от 2013 г.);
4. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.) откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;

# 7
 • Мнения: 1 516
Имам регистрация в Бюрото по труда, след като ме съкратиха и в момента взимам 60% обезщетение. Днес обаче ми се обадиха, че са ми намерили работа на 2 места и трябва да отида на интервютата утре, иначе ще ми прекратят регистрацията. Въпроса ми е длъжна ли съм да приема работата? Ако отида на интервю, но откажа работата, ще ми спрат ли обезщетението? Работата не е точно по моята специалност, но ми казаха, че така се води в компютрите им и нищо не могат да направят. Какво да правя, с малко дете съм, не искам да започвам работа на тези места по ред причини, а искам да си взимам обезщетението?
3а да отидеш на интервю, първо и задължително условие е трудовият посредник от Бюрото да ти изготви насочващо писмо, което ти трябва да подпишеш.
Ти подписвала ли си такова? Ако не си, няма от какво да се притесняваш.
Но ако си подписала писмото и не се явиш на интервюто или се явиш и откажеш предложената работа, тогава ти се прекратяват и регистрацията и обезщетението, и нямаш право на повторна регистрация в продължение на 6 месеца. 3атова много внимавай.

# 8
 • Мнения: 1 516
Ако работодателят не ви одобри, това не се води за отказ. Затова отидете на интервютата и любезно помолете работодателите да откажат от свое име вашата кандидатура. Важно е обаче да се явите на уговорената среща.
Важно е, но не за нея, а за посредниците от Бюрото. Телефонните обаждания нямат никакво обвързващо действие. Ако не й е връчено насочващо писмо срещу подпис, а е имало само тел. обаждане, то не я ангажира по никакъв начин.
Моят съвет е докато все още получава обезщетение въобще да не започва работа,предложена от Бюрото и да не подписва насочващи писма.
Трудовите посредници са не за друго, ами за да отчитат дейност на гърба на безработните...

# 9
 • Мнения: 28
Благодаря на всички за отговорите Simple Smile Не съм подписвала насочващи писма, само по телефона са ми звъняли. На теория, ако ми връчат такова писмо дали, длъжна ли съм да го подписвам?

# 10
 • Мнения: 1 516
Щом не си подписвала нищо, добре.
Ако ти изготвят такова писмо и ти считаш че работата не е подходяща за теб, пишеш на писмото "Откавам интервю" и толкова.
Това е начина за отказване на работа предложена от Бюрото. Не могат да ти прекратят регистрацията за отказано интервю. Дали една работа е подходяща за теб, това преценяваш ти, а не трудовият посредник.
Не знам обаче на колко отказа имаш право...

# 11
 • Мнения: 4
Здравейте! Днес ми се обадиха от бюрото по труда и ме накараха утре да отида за да ми дадът писмо,с което трябва да ида на интервю и ако откажа,ще ми прекратят регистрацията! Ако не ида утре ине подпиша писмото,пак ли ще ми прекратят регистрацията? И имам ли право на откази и ако ДА,на колко? Благодаря предварително!

# 12
 • Мнения: 1 516
Тел. обаждания от Бюрото по труда нямат обвързващa cила за теб.
Така, че можеш спокойно да игнорираш обаждането. Все едно не са ти се обаждали.

Насочващото писмо няма просто така да ти го дадат, ами като отидеш (което не те съветвам да правиш), първо ще го изготвят пред теб и ще очакват да го подпишеш, и чак тогава ще ти го връчат.

Затова ако считаш,че работата не е подходяща за теб, по-добре не отивай утре. Отиди чак на датата ти за подпис, и като ти поискат обяснения защо не си се явила за насочващо писмо, се направи на приятно разсеяна, че не знаеш за какво става въпрос...

# 13
 • Мнения: 4
Ок,няма да отида а сигурна ли си че като не се явя няма да ми прекратят регистрацията? Защото тазк вчера която ми се обади,и каза че ако откажа в бюрото по труда или на работодателя-ще ми я прекратят,но не каза нищо за евентуално неявяване? Все си мисля,че не би трябвало да ми я прекратят след като не съм отказала в писмен вид.…...

# 14
 • Мнения: 4
И имам още един въпрос!
Ако въобще не вдигам на телефонните км обажданкя,могат ли да ми прекратят автоматично регистрацията?

Общи условия

Активация на акаунт