Ще се промени ли избирателният закон?

• 18 493
  • 273
  •   1
Отговори
# 120
Аз не зная защо правите някакъв паралел между предложението за референдум и тази пързалка за "обещанията" за МРЗ, а от друга страна и Марешки и горивата му  newsm78
Пак повтарям и потретвам  Laughing - нито гледам Слави, нито го харесвам, нито ще гласувам "за" при евентуална негова кандидатура за каквото и да е  Rolling Eyes Както и не влизам в аптека на Марешки и даже не знам с какво заслужи и той влизане в тази тема  Shocked
Ако се стигне дотам обаче - все пак да счетат за нужно да попитат и народеца какво мисли по някои въпроси, ако ще и о кумова срама да е, ще гласувам с "да" по много от точките  Peace
Не съм гласувала ни за цар, ни за Бойко, ни за Бареков  Sick Айде сега вие ми кажете по класификацията на Лиляна къде попадам? Лиляна, много лесно правиш обобщения за хората, а се сърдиш, когато ти самата си попаднала в някакви рамки, ако те характеризира някоя съфорумка тук  Rolling Eyes Защо е този двоен аршин?
Ааа, и последно - и депутат знам как се пише. Въобще - абсолютни глупости пишете понякога  ooooh!

# 121
  • Ямбол
Рали, попадаш при онези, които не разсъждават. Не прочетох в поста ти твоята мисъл, аргумент - защо ще отговориш с Да. След твоето Да, какво очакваш да се случи? Ти си от онези, които мислят, че са свършили много със своето Да, а на практика изобщо не мислят, какво ще следва след това.

А иначе обобщенията са ми върху достатъчно много наблюдения и прочетени мнения. И може би ще успееш да се аргументираш как точно прилагам двоен аршин по отношение на глупавите нападки към мен, в които не съм срещнала аргументи, за разлика от моите мнения.

И така - за да ме опровергаеш, че не си там, където те сложих, Рали, можеш ли да отговориш, каква е причината за твоето Да? Какво ще стане, ако референдумът се проведе и въпросите получат Да? Имаш ли някакъв пример или опит, че при изпълнени условия от поставените въпроси, за нашия народ би имало положителен ефект?

# 122
Лиляна, а на теб ще ти стане ли нещо, ако някоя сутрин събуждайки се, си махнеш черните очила и прогледнеш в малко по-светло? Или априори да приемем, че вече нищо не става от нас и да хващаме пътя  ooooh! Ако ти се слагаш в тази категория, не намесвай и други, моля. Нека да не мога да разсъждавам. Ако за разсъждения броиш само подобни на своите, да, съгласна съм да ме квалифицираш като неразсъждаваща.
Сега по точките, макар, че нито искам да те убеждавам, нито мога. Ти си като кон с капаци, едва ли някой успява да те убеди в нещо.
Намаляване броя на депутатите - демонстрираш доста високо самочувствие в точните науки, едва ли точно аз ще съм тази, която да ти каже как ще се редуцират разходите за заплати, почивки, комисии, шофьори, командировки и ...кюфтета  Laughing
Задължително гласуване - сто пъти "за". Едва ли един час ангажимент за 3-4 години ще ти навреди толкова на почивката. Абсолютно считам, че трябва да ни се вмени за задължение - все си мисля, че ще противодейства донякъде на платения цигански вот, както и на етническия такъв. Да ти кажа ли турците, които не знаят бг език как гласуват - с пръчка, оразмерена да стигне точно до вярното квадратче  Flutter
Електронно гласуване - да, при положение, че се гарантира, че няма как да се манипулира.
Мажоритарен вот - тук съм пас, защото честно да си кажа, не разбирам с какво това ще подобри качеството на депутатите, тъй като едва ли всеки гласуващ ще има лични впечатления от кандидатите.
Избирането на МВР-шефове чрез избори пак от народа - и за това пасувам, пак по същите причини.
Друго имаше ли  newsm78
Хайде сега, бъди така любезна и ми върни жеста - защо ти мислиш, че моите "да" са направилни и трябва да са "не"  bouquet
И държа да подчертая - държа да има референдуми,  за да може всеки да изрази мнение. Естествено, че винаги ще има хора с противоположни мнения, въпросът е и двете страни да имат възможност да изразят своето  Peace

# 123
  • Варна
Който зад Бареков навремето... Същият популизъм. И същите наивници, дето 25 години не им омръзна да ги лъжат по един и същи начин.

Това, че Пеевски е зад Марешки откъде се разбира? Предположение или все пак се знаят някакви факти?

Рали, докато не свикнеш, че във форума има само една потребителка, която мисли, все така ще ти се налага да се обясняваш.  Simple Smile

# 124
  • Ямбол
....
Хайде сега, бъди така любезна и ми върни жеста - защо ти мислиш, че моите "да" са направилни и трябва да са "не"  bouquet
...
Аз като ти казвам, че не мислиш, ти го отдаваш на черните ми очила. Никъде не съм казала, нито мисля, че твоите Да са неправилни и трябва да са не. Аз казвам, че твоето желание за провеждане на това питане е необмислено. А това се потвърждава и с последния ти пост:
...Намаляване броя на депутатите -...ще се редуцират разходите за заплати, почивки, комисии, шофьори, командировки и ...кюфтета  Laughing...
И? Какво ще направиш със спестените пари и колко ще са те? Убедена ли си, че няма да заминат по разни съветници, комисии и прочее структури, които са необходими за работата на 120-те?

...Задължително гласуване - сто пъти "за". Едва ли един час ангажимент за 3-4 години ще ти навреди толкова на почивката. Абсолютно считам, че трябва да ни се вмени за задължение - все си мисля, че ще противодейства донякъде на платения цигански вот, както и на етническия такъв. Да ти кажа ли турците, които не знаят бг език как гласуват - с пръчка, оразмерена да стигне точно до вярното квадратче  Flutter...
Това ли са ти аргументите за задължителното гласуване? Какво пречи на този, който не желае да гласува да пусне недействителна бюлетина? А какво му пречи да я продаде и да пусне празен плик?
Как ще контролираш това задължение? Тези и още много други въпроси помисли ли ги, преди да ми държиш сметка какво ще ми вреди и какво не на почивката.

...Електронно гласуване - да, при положение, че се гарантира, че няма как да се манипулира...
В поставения въпрос някой гарантира ли ти го? Тук вече се забелязват някакви наченки на мисъл.

# 125
Доживях Лиляна да забележи наченки на мисъл у някой  Laughing
Кажи ми, моля те, че политическите ти предпочитания са оцветени в червено и това ще обясни всичко  bouquet

# 126
  • Ямбол
Рали, направо си като по учебник - като нямаш аргументи и нещо смислено за казване по темата, започваш да обсъждаш опонента си. Какво значение имат моите политически предпочитания, ако изобщо имам такива? Аз коментирала ли съм твоите?

# 127
Рали, направо си като по учебник - като нямаш аргументи и нещо смислено за казване по темата, започваш да обсъждаш опонента си. Какво значение имат моите политически предпочитания, ако изобщо имам такива? Аз коментирала ли съм твоите?

А ти с какво се различаваш по поведение от болднатото? Попитах те за твоето мнение -ти освен да обсъждаш мен и моето мнение, друго не правиш. Все едно с радиоточката на баба ми си говоря  Joy

# 128
Лиляна, ти къде изказа позиция, извинявай ако съм я пропуснала, но не видях аргументиран отговор "против".
Съгласна съм, обаче, че всяко едно гласуване трябва да е обмислено. Аз не разбирам, какво имат предвид мажоритарен вот, макар че съм убедена, че има нужда от конституционна промяна. Има много видове мажоритарни системи и без анализ, няма как да се каже, коя е по-добра. Изборът на магистрати ми допада, полицията според мен има чисто изпълнителни функции и не е наложително да са изборни длъжностите (мое мнение, защото има и такива системи).
Колкото и да са популиски представени точките не е зле да се почне от някъде.
Цялостното ми усещане е, че т. нар. инициатива цели да се спре всякаква сериозна инициатива, но може да ги изненадаме  Laughing.

# 129
  • София
В момента, в който ме задължат да гласувам, ще спра да го правя. Ще си плащам там глобата и толкоз. Съжалявам, ама гласуване под строй и 99,9% успеваемост ме връща в едни други времена. Ако някой политик иска да гласувам за него, ще трябва да се напъне и да ме убеди, че си заслужава. Ако не виждам някой, който заслужава гласът ми, не виждам и причина да гласувам. Колко поразии се натвориха на принципа да гласуване не за читав кандидат, а за по-малкото зло.

Мажоритарен вот според мен означава във властта да влизат тези, които имат зад гърба си мутра с повече пари - средният човек Иван с големите мечти никой няма да го види и чуе в изборната кампания.

По-малко депутати означава по-малко представени хора от една страна и по-малко гласове за купуване от друга - имам предвид ако някой мътен бизнес иска да прокара закон, сега ще трябва да купи 121 депутата, а иначе - само 61. Що пък да не спестят мутрите някой лев в крайна сметка, и те деца и любовници хранят.

Изобщо ... популизъм, та дрънка.

# 130
  • Ямбол

А ти с какво се различаваш по поведение от болднатото? Попитах те за твоето мнение -ти освен да обсъждаш мен и моето мнение, друго не правиш. Все едно с радиоточката на баба ми си говоря  Joy
Ами прочети се какво си питала, после се търкаляй:
....Айде сега вие ми кажете по класификацията на Лиляна къде попадам? ..
Аз обсъждам твоето мнение и отговарям на твоя въпрос, а ти дотук ме вкара в: двоен аршин, черни очила,  кон с капаци, червени политически предпочитания, радиоточката на баба ти. Все неща, които аз не съм коментирала, че ти да си позволяваш да ме сравняваш с тях, а и нямат нищо общо с темата. Имат общо само с твоето безсилие да се аргументираш.

# 131
Бърди, и здравни осигуровки не плащат доста хора, и данъци, но са задължителни. Така и трябва да бъде. Защо с гласуването да е по-различно? Нали точно с гласуването си народът упълномощава представителите си да изпълняват т.н. "обществен договор"? Е, ако гласувалите са толкова малко, колкото наблюдаваме, че са, същият този обществен договор легитимен ли ви се струва? Че те и в парламента искат кворум, за да има закони, а за гласуването -няма задължение за хората, определя се като недемократично  Rolling Eyes Ми какво им е демократичното на данъците в този смисъл тогава?
Ето това ми хареса:
Цитат
... у нас демокрацията не е комплект от правила, а набор от интереси и математика. ДПС и БСП си люлеят краката на клона на ниската избирателна активност, защо да го секат? Те или ще запушат собствените си уши, или ще пропищят нашите, че няма нищо по-недемократично от закон за задължителното гласуване. Само че - откъм коя посока ще потърсят подкрепа? Турция не става, там гласуването е задължително. Брюксел? Не беше ли това градът, в който, ако не си гласувал, не се надявай да си намериш работа в публичната сфера?
Лиляна, продължаваш упорито  Laughing Къде ми каза твоето мнение по точките пак те питам?

# 132
  • Другата България
Аз продължавам да смятам, че Слави директно няма да се намесва в политиката.

А, не. Ще продължава да води проспериращото си шоу, а този референдум само за шоу го инициира.

Никъде не съм казала, че шоуто му е проспериращо, не знам всъщност дали е такова.
Не съм сигурна и защо го организира този референдум - всъщност попрочела съм това онова, имам някакво мнение, но не смятам, че е тук мястото да го споделям.
Това, което съм написала - това мисля, и единствено времето ще покаже дали съм права или не.

Иначе като гледам специалисти и разбирачи много, не само тук - навсякъде в нета бълва от "сериозни" и "смислени" коментари, подплатени с такива "аргументи", че свят да ти се завие. Няма лошо, ако това е била една от целите на екипа - да разбуни духовете, успява засега. Все си мисля, че напред във времето ще има доста разяснителна кампания по прословутите точки, която дано не обърка хората още повече.

# 133
  • Варна
"За" задължителното гласуване- определено намалява тежестта на купения вот, който е голям проблем в момента. Едните гладни като кучета, другите- мързеливи, отегчени и обезверени. Да не гласуваш на инат- безценно. Simple Smile

Намаляване броя на депутатите
- видно е, че никой (или почти никой) не гласува по съвест в досегашните парламенти. Всички под строй и според повелите на Партията- майка. Да не говорим за огроманта бройка "мъртви души", които нямат никакво участие в парламентарния живот. Като ще е така, поне да не е толкова раздут щата, все е икономия.

Дистанционно гласуване- при сегашната организация на изборите много българи в чужбина не успяват да гласуват. С този начин на гласуване има шанс техния глас да бъде зачетен.

Мажоритарния вот
- леко ми е мъгляво, но това, което знам е, че ще се пресече вкарването на "удобни" на ръководството на партията депутати, от което следва все пак, някакъв шанс някои от тях да гласуват с мисъл, извън партийната линия.

Намаляването на субсидиите
- щом в много европейски държави успяват да организират политическия си живот със субсидия от 1 евро на глас, не виждам причина у нас да се дава повече. Да не говорим, че разходите на партиите са големи, основно по тяхно желание. Имам поглед върху една новосформирана партия, която се издържа само с членския внос. Силно се надявам да добие достатъчно популярност и да спечели представители в новото НС.

Факт е, че сегашното статукво е удобно за целия политически елит. Разбиването му, под каквато и да е форма ще е само от полза.

# 134
Който зад Бареков навремето... Същият популизъм. И същите наивници, дето 25 години не им омръзна да ги лъжат по един и същи начин.

Това, че Пеевски е зад Марешки откъде се разбира? Предположение или все пак се знаят някакви факти?

Рали, докато не свикнеш, че във форума има само една потребителка, която мисли, все така ще ти се налага да се обясняваш.  Simple Smile

Не е Пеевски, а родата на жена му.

Общи условия

Активация на акаунт