Публични изяви - притеснение и справяне с него

• 8 123
  • 67
  •   1
Отговори
# 30
  • София - Варна
И аз съм интроверт към темерут, но не мисля, че бих могла да се науча, ако ще да говоря пред хора до гроб. Вероятно съм непоправим темерут.  Joy

# 31
А аз съм супер зле. Трябваше да ходя на един семинар, където лекторката разговаряше с нас и умирах от ужас да не се обърне към мен. Е, не успях да се спася- разтрепери ми се цялата челюст, докато кажа едно изречение в отговор. Блокаж, бучене в ушите, силно изчервяване. Аз не обичам да съм сред хора, излизам само за работа... не можете да си представите какво е за мен...
Станах така в последните 20г. Като ученичка и студентка бях нормална. Дори бях солистка в хора и не че не се притеснявах, но приемах по-спокойно нещата. Средата е от огромно значение.

Не мога и да се омъжа от ужас, че бих била център на внимание.

# 32
Пред малка група хора се справям - все пак съм преподавател.
Но тия дни /покрай кампанията за президент на САЩ/ обърнах внимание, че американчетата ги учат да произнасят речи и да дискутират публично от 1 клас /горе-долу/. А ние нямаме такова нещо и всеки се оправя сам или в най-добрия случай - в университета.

И в тук в детската градина има тържества, в които децата рецитират стихчета, но наистина отвъд океана се набляга много на комуникативните умения пред по-голяма аудитория.

# 33
И въпреки, че по природа съм интроверт, клонящ към темерут, с годините придобих рутина, която ми дава сигурност - така че съм убедена, че всеки може да се научи, щом аз успях  Wink
Ще се хвана за това  Peace И ще се надявам на практиката. Ще трябва да се хвърля в дълбокото, така да се каже...
Не мога и да се омъжа от ужас, че бих била център на внимание.
Добрата страна за булката на сватбата е, че не се налага да говори Laughing Ако не броим единственото "Да" в официалната част. Това очакват от теб и след това си отдъхват и те оставят на мира  Laughing Виж, ако кажеш "Не", тогава си гарантирано в центъра на събитията, при това за дълго време...  Mr. Green
Но това май го има само по филмите - или...? Или е за друга тема  Peace

# 34
  • Countryside
Според мен се свиква, след 3-4 пъти, поне аз свикнах и говоря уверено и без да се притеснявам. Виж за пред камера незнам как стоят нещата.

# 35
Март, ако дадеш малко повече подробности какъв тип ще са представянията ти, може би ще получиш и по-специфични съвети как да се подготвиш по-добре, а от там и притеснението ти да е сведено до минимум. Защото например, ако само говориш е едно, ако междувременно ще раздваш листове/материали е друго, а ако ще презентираш и с PowerPoint вече е съвсем различно...

Но да, както повечето казахме, притеснението се преодолява с практика, практика и пак практика Peace.

# 36
Благодаря, Mary Jo - напълно си права.
Ето какъв е моят случай: предстоят научни конференции, в които бих искала да взема участие. Касае се за представяне на доклад по тема в рамките на стандартните 10 или 15 минути; не се предвижда PowerPoint презентация (на този етап), нито допълнително раздаване на материали, а, най-просто - четене.
Имам самочувствието, че умея да пиша добре; темите за мен самата са интересни и бих искала да имам уменията да ги представям подобаващо. Всъщност знам как трябва да стане това и съм уверена, че ще ги представя по най-добрия начин, ако преодолея притеснението... Искам да кажа, че разбирам значението на контакта с аудиторията, паузите, интонацията, темпото и т.н., но ако не съумея да си овладея пулса, дишането, тремора и гласа - просто няма как да се получи добре.
Не знам какво точно поражда това притеснение - някак идва от самата идея, че трябва да изляза отпред, пред хора, непознати и "да покажа нещо добро", както някой по-горе удачно го беше формулирал... Не се притеснявам нито от външния си вид, нито от опасността да съм написала (да прочета) нещо неточно или лошо... Ха де!... 

# 37
Март,

Скрит текст:
Ти смяташ да четеш ли? С каква продължителност?
Все пак дори да е така, не пропускай изчитането поне няколко пъти предварително и обмисли някаква интонация и темпо - при монотонно четене зрителите/слушателите могат да загубят интерес/спрат да слушат

# 38
Like_Smoke, ще чета - не по-дълго от 15 минути; а преди това ще се упражнявам - това е сигурно; но не е проблемът там...
Идеята е, че трябва да постигна начина да се овладявам в момента, в който излизам да чета/говоря пред хората; ако успея да запазя самообладание, ще се представя добре.
Въпросът опира (може би) до чисто практически техники, които да приложа, за да запазя спокойствие - да туширам проявленията на вдигнатия адреналин - да си владея гласа и дишането, ръцете ми да не треперят...
С две думи, бих искала да разбера как да се подготвя непосредствено преди изявата, как да се настроя така, че когато изляза, да съм вече спокойна и да започна. Ако е възможно човек да се самонастрои...

# 39
  • Canada - Montreal
И аз съм с такъв проблем Sad -  социална фобия.В основата й е ниската самооценка.Психотерапевти твърдят, че с правилна терапия се оправя напълно.

# 40
  • София
Колко хора ще те слушат и познаваш ли ги? Ако са малко и познаваш някои от тях, поговорете преди началото - малко общи теми. Ако някой прояви  интерес към темата ти разкажи му накратко какво съдържа доклада ти - като един вид тренировка. Пусни някой майтап за това колко ти треперят ръцете.
Ако аудиторията е голяма и няма как да осъществиш контакт преди и по време на четенето - игнорирай ги, че са там - представи си празна зала и че си репетираш изложението.
И си повтаряй, че светът няма да свърши, ако проличи притеснението ти. Всички пред теб са били на тоя хал, когато са започнали да четат доклади. Grinning

# 41
Аз пък съм пълно перде.Мога да излезна,да говоря,даже ако реша и да продам нещо на публиката.Според мъжа ми е щото съм имала циганска жилка.За разлика от него, който се притеснява и по Скайп или телефон да говори,аз съм латерна.Презентирам,обяснявам,отговарям на въпроси.Тайна нямам,винаги съм си била такава.Единственото което правя е винаги да съм добре облечена,стилна и да не се мисля за нещо повече от останалите.Започвам с хъс и съм и човек с чувство за хумор,така че и провокативни и странни въпроси трудно ме разконцентрират.
Иначе като цяло и аз съм извън сцената темерут с уклон към ръб.

Последна редакция: сб, 13 фев 2016, 13:07 от Рибозом

# 42
  • Countryside

Въпросът опира (може би) до чисто практически техники, които да приложа, за да запазя спокойствие - да туширам проявленията на вдигнатия адреналин - да си владея гласа и дишането, ръцете ми да не треперят...
С две думи, бих искала да разбера как да се подготвя непосредствено преди изявата, как да се настроя така, че когато изляза, да съм вече спокойна и да започна. Ако е възможно човек да се самонастрои...
Такаааа, научи много добре това, което ще говориш, наизусти ако трябва, така няма да си губиш мисълта и да вкарваш "ъъъъъ" и подобни. Подготви се добре, съсредоточи се в някой от първите редове, ако е познат най-добре, дори гласът ти да трепери в началото, ще укрепне. Освен това, голямата драма е първият път, като мине добре, ще добиеш самочуствие и всеки следващ път ще става все по-добре.

# 43
Става ми някак по-оптимистично. Много верни неща, впрочем, продължавам да чета във вашите коментари. Отново благодаря за съветите - наистина ми помагате. Е, засега усвоявам теорията, но съм решена при първата конференция да приложа част от вашите съвети (ако има как и всичките).
Помага ми също и това, че споделяте, че и на вас ви е познато това чувство - не съм толкова извънземна значи...
Призовавам ви да продължите с мненията - всичко, каквото напишете по темата, ще ми бъде от полза!

# 44
  • София - Варна
Март, това представяне звучи лесно. 15 мин. четене не е толкова сложно и фатално.
Напомня ми на докладите, които изнасяхме в училище.
Представи си, че си телевизионна говорителка от времената, през които новините все още се четяха, и гледай често да си вдигаш главата, да гледаш аудиторията си, таман и паузи ще правиш така.
Аз лично не бих разчитала на наизустяване на доклада, защото така при възпроизвеждането му е възможно да се разсея и да запъна.
Ти може пак да го наизустиш, но по-добре си го носи на хартиен носител, за да си правиш справка в реално време. А и няма какво да го наизустяваш, ако мен питаш, щом си знаеш материята. Все ще можеш да го възпроизведеш. 

Общи условия

Активация на акаунт