Публични изяви - притеснение и справяне с него

• 8 121
  • 67
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
И аз като Рибозом съм пълно перде. Не че не ми трепери под лъжичката и не ми ми е стяга гърлото. Но всичко това е докато произнеса първите няколко думи. За последно миналата година трябваше да си „говоря“ с тийнежъри за секс. Цял един учебен час - найс, а? Laughing Това, което ме спасяваше от паника беше, че съм поела ангажимент и хора, които много харесвам, разчитат да се справя. Та притеснението ми, да не ги изложа, беше по-голямо от притеснението да говоря.
Та си мисли за мотивацията си, едва ли ей тъй от няма какво си решила да изнасяш доклад.

п.п. мен винаги притеснението ми избива пост фактум - я ще цъфна с херпес, я ще се срутя с 39 температура, но винаги след като е минал зора.

# 46
  • Countryside
Ти може пак да го наизустиш, но по-добре си го носи на хартиен носител, за да си правиш справка в реално време. А и няма какво да го наизустяваш, ако мен питаш, щом си знаеш материята. Все ще можеш да го възпроизведеш. 
Ако човек се шашка лесно запомненото буквално наизуст(сега може и вариации, но общо взето да знаеш кое след кое следва и грубо съдържанието) излиза доста по-лесно от импровизации по темата, дори и да си подготвен добре. За справка се сещам дипломните защити моята и на колеги, тези които не бяха запаметили добре какво ще кажат определено се представиха по-зле, дори и тези, които бяха супер наясно с темата/материала. Това, разбира се, е съвет само за в началото на говоренето пред хора, после няма нужда.

# 47
Това, което ме спасяваше от паника беше, че съм поела ангажимент и хора, които много харесвам, разчитат да се справя. Та притеснението ми, да не ги изложа, беше по-голямо от притеснението да говоря.
Та си мисли за мотивацията си, едва ли ей тъй от няма какво си решила да изнасяш доклад.
Трябва да помисля върху това... Мен всъщност ме обременява допълнително, че може да изложа хората, които разчитат на мен. Изглежда, трябва да отделя някак нещата. Обременява ме и мотивацията, каквато определено имам. Разбирам, че ако са те пратили някъде против волята ти, нямаш особена мотивация и това влияе на притеснението, но тук е друг случаят - аз искам да взема участие, искам да си представя доклада по най-добрия начин, искам да заинтригувам слушателите... И може би и там е част от проблема, все пак:
...светът няма да свърши, ако проличи притеснението ти.
Представи си, че си телевизионна говорителка от времената, през които новините все още се четяха, и гледай често да си вдигаш главата, да гледаш аудиторията си, таман и паузи ще правиш така.
Харесва ми тази идея.  Simple Smile Това е близо до роля... А аз имам няколкогодишен опит, макар и непрофесионален, в театрални представления и там нямах проблеми - вярвате ли? - никаква сценична треска, никакъв страх от импровизации, а само неподправено удоволствие!... Приятели са ми казвали, когато е трябвало да направя нещо, което ми е непривично или не ми идва отвътре: "Ами изиграй го!". Де да ставаше така...  Simple Smile
Е, някои го умеят и в живота, но тяхното често се свързва с двуличие, с лицемерие някакво...

Тук, разбира се, случаят е друг. С удоволствие бих го "изиграла", ако така ще се получи... 

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 13:19 от Март

# 48
Деси е разкошна!  Heart Eyes

Смоук,

аз не давам съвети, а казвам при мен как се е случило.
Колкото до сцената - бивша балерина съм и отдавна нямам сценична треска да съм там.

Но имах, и все още имам, проблем да говоря пред публика.
Панирам се, притеснявам и тн.

В последните години се получава вече естествено, защото говоря от сърце, и истински вярвам в това, което правя и казвам. Но има и голямо значение, че доста поработих върху себе си и значително подобрих самооценката си. На "дърти" години, нов все пак..Wink

EXQUISITE,

успяла си чрез опит и интуиция да осъзнаеш колко е важно за един оратор да е
конгруентнен.

Тоест да вярва в това, което представя, за което говори.
Да може да се идентифицира с казаното/прочетеното.
Да бъде автентичен, истински, а не престорен.

Много хубава тема,
интересува ме също и дори намерих набързо нещо , което ще си купя.
Жалко, че е на немски.

Personale Rhetorik von Peter Mohr .

# 49
ТЕС - бърз и ефикасен метод за преодоляване на сценична треска и други психологически проблеми. newsm10 Simple Smile Аз лично нямам такава, но знам, че тази психоенергийна техника върши чудесна работа.  Grinning

# 50
Like_Smoke, ще чета - не по-дълго от 15 минути; а преди това ще се упражнявам - това е сигурно; но не е проблемът там...
Идеята е, че трябва да постигна начина да се овладявам в момента, в който излизам да чета/говоря пред хората; ако успея да запазя самообладание, ще се представя добре.
Въпросът опира (може би) до чисто практически техники, които да приложа, за да запазя спокойствие - да туширам проявленията на вдигнатия адреналин - да си владея гласа и дишането, ръцете ми да не треперят...
С две думи, бих искала да разбера как да се подготвя непосредствено преди изявата, как да се настроя така, че когато изляза, да съм вече спокойна и да започна. Ако е възможно човек да се самонастрои...

Март,

според мен това, което много ще ти помогне е
Техниката на Александър

...Фредерик Матиас Александър е австралийски актьор, който по време на изявите си на сцената губи гласа си. След като докторите не успяват да намерят медицинско обяснение за този проблем, той започва да се самонаблюдава с помощта на няколко огледала. Забелязва, че загубата на гласа е свързана с нарастването на напрежението и стреса на сцената, които карат врата му да се издължи напред, а главата да се снижи. Мускулите около гласовия апарат се напрягат и постепенно заглушават звученето на гласа. Александър открива, че ако се опитва съзнателно да контролира позицията и движенията на тялото си и да не се поддава на физическите изменения, предизвикани от стреса, гласът му остава непроменен и проблемите изчезват.

Преди месец попаднах случайно на един кратък семинар за тази техника и останах очарована.

Най-важното за дишането с две думи е , че дори и да се чете, главата не бива да е наведена.
Също и да не е прекалено нагоре вдигната ( ако правиш презентация и диаграмите са високо поставени).
Обясниха, че така се затруднявало движението на диафрагмата, а оттам и дишането.

Препоръчаха да се стои стабилно върху двата крака, да не се изпъват колената,
да се  държи изправен гръбначния стълб, да не се прави чупка в кръста с изпъкване на корема ( аз имам такъв дефект на стойката) казва се май хиперлордоза
и най-важното - рамената да бъдат спокойни, ненапрегнати.

Ако мускулатурата е стегната, ребрата не могат да се разширят достатъчно при вдишване и въздухът ти се вдига, което е подсилено и от притока на адреналин. Затова се цели един вид заземяване на тялото - то да се отпусне, да се противодействува на този адреналинов импулс. Тялото е в бойна готовност и посоката е нагоре, а това вдига диафрагмата и покачва въздуха. Имаш чувството, че всичко ти е в гърлото. И то се стяга.

Предполагам, че другите техники за успокояване и отпускане като Йога, Пилатес и т.н. също ще дадат добър ефект в тази посока. Но мисля, че те са добри за времето преди изявата. За да не се побъркаш от притеснения. А по времето на доклада са най-помагащи горните конкретни практични стъпки.

Последна редакция: вт, 23 фев 2016, 22:07 от Mirella_

# 51
Mirella_, благодаря - не бях чувала за тази техника. Точно това е, което ме вълнува - такъв тип практики. Ще се упражнявам върху това.

# 52
Mirella_, благодаря - не бях чувала за тази техника. Точно това е, което ме вълнува - такъв тип практики. Ще се упражнявам върху това.

Моля, Март ,радвам се, че ти е полезно като идея.
Не знам дали в БГ има такива обучени Александър- терапевти.
Ще ми бъде интересно, ако намериш и после споделиш.

След семинара тук в Германия, който беше за мен А-Ха изживяване ходих вече два пъти на индивидуална терапия при водещата семинара, но не ми хареса и при цена от 55 евро за 45 минути не смятам да продължавам да ходя там. Не ми хареса обстановката - много ми е мизерно обзавеждането и е точно над една пекарна, та мирише на банички. Терапевтката нищо не обяснява, а само те докосва, коригира на момента. Аз искам теоретични знания, за да мога по-нататък повече да се коригирам сама. Нямам бюджет всяка седмица да плащам 55 евро за терапевт.

Александър техниката е много полезна и при проблеми с гр. стълб, врата, ръцете ...
Не бяха съвсем напразни двата часа. Когато споделих, че имам силни болки в десния крак, които смятам , че са от шофирането до работа и обратно (70 км), поговорихме за стойката ми по време на каране и терапевтката ме попита дали се накланям на някоя страна. Действително, аз се накланям много надясно, което си е класически пример за едностранно натоварване, което веднага влиза в графата " нежелано, внимание". Сега се опитвам да не шофирам така изкривена, дори болката в крака изчезна, но имам сега проблеми в гърба. Май ще отида още веднъж, ако ми помогне добре, ако не -ще търся друго. Има и друга техника с подобни цели (за доброто дишане и срещу физическо натоварване)- казва се Feldenkrais.

Друга възможност за справяне с проблеми при говорене пред публика са:
добър логопед, добър учител по актьорско майсторство или добър вокален педагог,
понеже това са хора, които професионално се занимават с човешкия глас, всеки по своя начин.

Ако ти е много важно, ще е добра инвестиция, ако се обърнеш точно към професионалист.

# 53
Снощи с голям кеф изгледах "Речта на Краля" - точно по темата..)

# 54
Здравейте!
Споделете, моля... Изпитвате ли притеснение, когато се налага да говорите публично - на живо - пред повече хора? В какво се проявява при вас то? Имате ли си начини за справяне с него и смятате ли, че е преодолимо?
Аз винаги изпитвам вълнение преди презентация, а вече над 10 години изнасям доклади пред по-малка или по-голяма аудитория. Може би с времето стана малко по-добре заради натрупания опит в областта ми на работа, но и това как да представя темата си и себе си добре и интересно. Но вълнението преди началото винаги го има. Даже мисля, че е добре да го има.
Най-важното, според мен, за доброто представяне е подготовката. Да знаеш отлично за какво ще говориш като цяло, но и в частност да си добре подготвена какво точно ще кажеш според времето, с което разполагаш; да знаеш каква е целта на всяка "запетайка", която показваш; да си подготвена за по-широка дискусия след това.
Според случая и материята, която представяш, направи историята си увлекателна за слушане, изненадай ги с нещо, ако е подходящо разсмей ги за момент.
И успех.

# 55
Малко практически съвети и от мен Simple Smile, в скрит текст, че е цял ферман.
Скрит текст:
Научните презентации обикновено си имат шаблонна структура: Въведение, Цел, Методи, Резултати, Обсъждане, Заключение.

Примерна структура по слайдове:
1 - заглавие, имената на авторите и институциите, подчертай името на презентиращия автор.

На този слайд се представяш и съобщаваш темата на доклада.
2 -  Въведение, Цел, Методи, Резултати, Обсъждане, Заключение.

Въведи публиката в презентацията, напр. ".. ще започна с кратко въведение към темата, следва целта и методите, с които сме направили проучването, резултатите, които сме получили; след това ще обсъдя нашите резултати и ще завърша с най-важните изводи, до които достигнахме. След това ще дам на аудиторията възможност за обсъждане и въпроси."

3 - Въведение - изброй ключови думи, не пълни слайдовете с текст, който никой да не може да прочете, говоренето е от теб Simple Smile

4 Цел - изпиши я цялата и я прочети.

5 Методи - отново ключови думи, методологичната ти част трябва да заема 1 до 2 слайда.

6 Резултати - 2 до 3 слайда, ако е възможно използвай таблици и графики, отново ключови думи, не цели изречения.

7 Обсъждане - 2 до 3 слайда, наблегни на значимите резултати, сравни ги с резултати от подобни проучвания, обсъди, ако има разлики.

8 Заключение - 1 слайд, тук вече може с няколко пълни изречения да обобщиш на-важните изводи. Този слайд ти е т.нар. "take-home-message", т.е. най-важното, което аудиторията трябва да запомни.

9 Последен слайд - Благодаря за вниманието!

Не чети, губиш аудиторията, наизусти си презентацията, ключовите думи ще ти припомнят реда на изложението. Помага, ако си разпечаташ презентацията и си направиш подробни бележки какво да говориш на всеки слайд.

Тялото е обърнато към публиката, ако трябва да посочиш нещо на слайдовете, ползвай пойнтер и се извърни странично, не загърбвай публиката.

Лека усмивка, спокойно изражение, без механични, повтарящи се жестове, които издават притеснение. Ръце в джобовете, на кръста, зад врата - не. Дръж нещо - пойнтер или химикалка са добри варианти.

Още в началото се увери, че публиката дори и в най-отдалечения край на залата те чува. Ако не, поискай микрофон или говори по-високо. Говори с умерено темпо, правилото е 1 слайд=1 минута (естествено слайдове 1, 2, 4, 8, 9 ще ти бъдат под 1 минута). Имаш само 10 минути, т.е. трябва да говориш най-малко 8-9 и най-много 11-12.

Не позволявай да те прекъсват с въпроси. Ако се случи, кажи, че благодариш за въпроса и ще отгориш след края на презентацията във времето, отделено за дискусия. Ако ти зададат въпрос, на който не знаеш отговора, не губи самообладание, отбий го: "Интересен въпрос и аз често се питам какъв е правилният отговор. Известно е, че .... Вие какво мислите? А дали някой от публиката би могъл да се включи с коментар?" На конференции и симпозиуми има и такива хора, които са там, за да се заядат с някого или да задават възможно най-много неудобни или щекотливи въпроси. Ако попаднеш на такъв, отговаряш на 2 въпроса от негова страна, при третия учтиво казваш, че предлагаш да продължите интересната дискусия в кафе-паузата, а сега искаш да дадеш възможност на останалат част от аудиторията за коментари и въпроси. Не се притеснявай, няма да дойде да те търси в кафе-паузата, гаранция  Peace

По отношение на техническото оформяне на слайдовете, избягвай смяна на шрифтове, цветове и много ефекти, че накрая публиката ще е така  #Crazy.
Успех!  bouquet

# 56
Благодаря за съветите! Както писах и по-горе, нищо от това, което предлагате, няма да ми бъде излишно.
Ако ти е много важно, ще е добра инвестиция, ако се обърнеш точно към професионалист.
Mirella_, вече се реших на тази инвестиция - и аз мисля, че си струва.

# 57
Много зависи каква точно ще е публичната изява...
Дали са еднократни, на каква тематика и т.н.

Моята работа е свързана с постоянното говорене пред хора. И въпреки, че вече 10г се занимавам с това, всеки път, когато имам нова група, презентация, обучение...аз се притеснявам.
Най-важното, когато излезеш пред хора и трябва да говориш...е да спечелиш доверието им.
Да не изглеждаш нито прекалено "знаещ", "нахакан, нахъсан", нито пък незапознат с материята и неглижиращ въпросите.
Задължително в една група (и в зависимост от големината и) има поне няколко човека, които каквото и да правиш, кажеш и т.н. ще бъдат настроени негативно и ще се опитват да влизат в конфронтации с вас.
Не се хващайте на тази въдица...не влизайте в спорове, пререкания, не опитвайте да покажете колко сте над тях. Най-доброто е, игнориране. Понякога не помага, но се опитва първо по този начин.

# 58
Благодаря, Sesylle - още важни моменти, върху които трябва да се помисли...

# 59
Благодаря, Sesylle - още важни моменти, върху които трябва да се помисли...

Ако дадеш известна посока на самата публична изява, може да има и по-добри мнения и коментари. Simple Smile
Презентация ли ще бъде (пред колко човека), защита на дипломна работа, обучение, или друго.

Общи условия

Активация на акаунт