Панелка или тухлен апартамент

• 101 001
  • 1 004
  •   2
Отговори
# 825
  • София
Безплатно саниране няма, вся някой плаща сметката. И не са европейците  Wink

# 826
  • SF

Разбира се, всяко хубаво нещо, ако не е наше лично, е фукня. Спокойно, дишайте, и моето жилище си има кусури - не е в престижния Лозенец, комуникативния Люлин или елитния център. Лоша работа, направо как живеем - не питайте!

Ти сега залитна в другата крайност - да се жалваш (малко фалшивичко).
Всяко нещо, което другите намират за хубаво, но на нас ни е все едно и не бихме направили нищо, за да стане наше лично, в главите ви е проява на завист и злоба.

# 827
В апартамент бих живяла само ако е тухлено строителство от онзи тип ниски кооперации на 3 етажа, където всеки етаж е отделен апартамент и целият етаж е твой с големи тераси и стълбища. Предпочитам къщата пред всичко друго.

# 828
Аз бях пред подобна дилема миналата година. Трябваше да избера между панелен апартамент, не последен етаж, слънчев, с ТЕЦ и перфектна локация и тухла последен етаж, без ТЕЦ, север и запад. Избрах панелката, макар и по-скъпият, заради ТЕЦ и най-вече локацията.  Така, че на изборът ни влияят различни фактори. За мен кварталът и ТЕЦът бяхя първостепенни фактори, за да предприема преместването и те натежаха на везните при избора ми. След това изложението. Видът строителство беше последното, което гледах.  При панелните апартаменти е много важно качеството на изпълнението им. Но то по принцип си е важно при всеки вид строителство.

# 829
  • София
Скрит текст:
Големия проблем на НС е в цената му.  Confused  Затова хората масово говорят че не става.
Защото за X пари можеш да намериш оферта за супер компромисен апартамент НС и за същите X пари ще намериш двойно по- голям панел. Това е проблема !!!!
 Сам човек се убеждава при огледите, че не може да купи НС, щото гледа само нисък ценови сегмент където са скосен последен етаж и странни триъгълни стаи със 60 кв тераса.
Истината е обаче, че ако можеш да си позволиш по- голям и по - скъп апартамент от добър строител, няма какво да говорим дали е по - добре в сравнение с панела. Е да, ще бъде на двойна цена ( ако смяташ колко идва на кв.м и това ти е сравнението )  Thinking
Но предимствата на НС са големи
- хубави общи части ( панелите генерират чувство за мизерия само като влезеш)
-по- дълга експлоатация на сградата - ще могат и внуците ти да живеят там и си струва инвестицията
-ще имаш паркинг или гараж ( аз предвиждам чудовищен проблем в София с паркирането съвсем скоро )
- в НС често живее съвсем друг контингент от хора  ( не са бачкаторите или раб класа от близкото минало)
- в НС хората са по - склонни да поддържат общи части и сградата ( това е ключово за самата сграда)
- като живееш в прилична сграда се чувстваш къде по - добре, а не като в соца с продънени коридори и асансьор
Панела има своите други предимства освен цената, за които аз вече писах някъде, в тази или друга тема, но няма защо на обобщаваме че НС не става, само защото ние не можем да си го позволим !!!!
Живял съм е 4-етажен панелен блок и е доста по-голямо спокойствието от 8 етажен кошер. Та ако ще сменям жилището, то ще е в малка кооперация (с гараж).
 Наистина ли е двойно по-скъп? Говорим за първо нанасяне ли?
Панелките много изнервят със звукопредаването, например под моята стая има бебе на 1.5г, което си го чувам доста ясно като се разреве. Не знам до кога ще е този период ooooh! В тухлата има ли го това - то пак ще е плоча, но предполагам има някаква звуко и топлоизолация? Или само от страничните съседи не се чува (заради тухлата)?
Тристаен 76кв.м (68г) - на колко днешни се равняват (има две изнесени тераси: 2,5+3м2 и мазе ~3-4m2)?
Под светла квадратура - включват ли се площта на стените?
Средна цена в района ми е 966Е/м2. Същият ап. в съседния блок го продават на 1000Е/м2, 82кв.м обаче..може би с мазето (и той е преходен)
Доколкото разбирам сега е по-добре да продаваш?
Мислех си да го поремонтирам нещо, но умувах умувах и май само козметично ще е - той е преходен и най-вече голям за мен... иначе квартала е уреден (от старите) - но ЕС не ми допада, няма млади хора почти, старо е (както преди 45г си е било), вехто...и като добавим и фамилната обремененост  ooooh!
 Не ми пречи да изляза на квартира за известно време, но да не е години.

Ще ми се да го продам и да се вземе пак нещо в южната или югоизточна част на София, но да не е девет дена път с камили до центъра.
С акт 16 едва ли е разумно да се купува (предвид високите цени в момента)?
По скоро си мисля директно от (проверен) строител, в строеж - каква е разликата в цената?
Двустаен мисля че ще съм ОК, за двойка (с идея за дете някой ден...).
  Като ориентир (панелно чадо съм, все в крайни и тихи квартали живял) - да има южен изглед, да няма на 20-30м пред мен блок - да не "залязва" слънцето в 16.30ч (а действителното да е в 20ч), без първи етаж и да не е до/под главна улица/булевард.
За ориентир: спалня под 11-12кв.м е клаустрофобично за мен. С холокухнята - може и да претръпна (ако има опция да се загради ще е супер), но терас-ите/ата да е поне 1м широка и 2,5-3м дължина. Гараж ще е предимство също. В банята да може спокойно вана да се сложи. Сметката на колко набъбна? Laughing

Искам да преценя дали имам шанс за НС (или някаква тухла след 2011-12г)  newsm78
Според вас каква квадратура е минимума и каква оптимална - за 30+ човек с перспектива за семейство? Иска ми се по-скоро да сменя мястото и по-вероятно ще да е нещо 45-50кв.м. Т.е. двама спокойно да живеят.
Вариант ли е като се роди дете - да се търси по-голям апартамент (отново препродажба..., все пак вече ще сме двама финансово стабилни хора) и какъв апартамент трябва за тричленно семейство newsm78 В момента не виждам как ще взема нещо за трима с моите изисквания.

ПП: Нашите сигурно ще ми скочат ако разберат че се глася от тристаен ...да отида на двустаен... но точно за това искам да сложа един път чертата. Stop Затова може би ще взема само една част от сумата (2/3) от продажбата (брат ми също иска да се изнася с приятелката) и останалото ще финансирам от себе си, за да ми чиста съвестта. Въпроса са е да не се забия в кутийка. Ако трябва ще почакам 1-2г (нещо на зелено) Peace
-------------
ПП:2 - Не съм, живял в тухлен.  Rolling Eyes
---------------
ПП3: Нееее  Sad #Cussing out
Съвсем друг е въпроса, че почти всички прилични апартаменти като споменатите са продадени доста преди да се вземе разрешително за строеж от хора, имащи контакти със строителя/инвеститора.
Та, накратко искам да кажа, че шансът да де намери хубав ап. с прилични размери след Акт 14 е нищожен без познати/връзки със строителя.

Последна редакция: пт, 09 мар 2018, 11:47 от Starrydream

# 830
В апартамент бих живяла само ако е тухлено строителство от онзи тип ниски кооперации на 3 етажа, където всеки етаж е отделен апартамент и целият етаж е твой с големи тераси и стълбища. Предпочитам къщата пред всичко друго.

Най-нелюбимия ми тип имот. Да, има големи квадратури - оттам нататък почват недостатъците. Или ще си на смотан 1 етаж, или ще мъкнеш нагоре по стълбите всички без асансьор. Гледка - нула. Външни стени - колкото искаш. Стълбищата са си твои за миене. А обикновено кварталите с такива кооперации са леко неприятни - само къщи от същия вид, пранета, гащи, асми и битовизми. И като запали някой печка зимата, нямаш и въздух.

Да не говорим за опитите за самоделно строителство, кой как е творил и как ще се държи тази сграда при земетресение.

# 831
  • София
Стеридрийм, като ти чета писаниците, изобщо не си за изнасяне. Седи си там, защото не знаеш с какво се захващаш. И това в което живееж в момента, като го продадеш, почти сигурно няма да ти стигне за да се нанесеш в нов двустаен по твоите изисквания, пък било и 50м2.
На твое място бих се съсредоточила в семейството и търсенето на половинка  Wink

# 832
Пред апартамент в блок предпочитам апартамент в малка кооперация. Но определено изцяло съм само за къща.

# 833
  • София
Стеридрийм, като ти чета писаниците, изобщо не си за изнасяне. Седи си там, защото не знаеш с какво се захващаш. И това в което живееж в момента, като го продадеш, почти сигурно няма да ти стигне за да се нанесеш в нов двустаен по твоите изисквания, пък било и 50м2.
На твое място бих се съсредоточила в семейството и търсенето на половинка  Wink
По-горе не съм споменавал, че ще участвам само с това което ще взема от продажбата.
Не сте ли искали да започнете на чисто? newsm78
Даже мислех под наем да излизам и този да го пусна целия, но това че не мога да ремонтирам и устроя както аз искам пак ме спира,то и в сегашния не смея да започвам сериозни ремонти.... но поне локацията и покрива да сменя.

# 834
  • София
На чисто в смисъл? Да продадеш тристаен, да купиш двустаен, да дадеш петцифрена сума брокери, после над 20к за обзавеждане. Този двустаен почти сигурно ще ти излезне по-скъпо отколкото ще продадеш тристайния. Но това е безцелно. Ако вземеш и семейство да създаваш, каквито са плановете, ако бъдещото скъпичко няма жилище, с тоя двустаен си заникъде като ти отеснее. Общо взето цялото упражнение е безсмислено, или правиш някакви сметки само за спорта.

# 835
И аз не бих пипала тристаен, за да местя в двустаен, освен заради по-добра локация или ако тристайния плаче за основен ремонт, който не бих могла да си позволя по никакъв начин.
Ако толкова държиш да сменяш, търси вариант пак да е за тристайно, особено като имаш и планове за семейство. С бебе или малко дете упражнението става доста по-тредно, а главоболието излишно.

# 836
Човекът пише, че има брат, брат му има приятелка и т.н. Явно няма да може да ползва тристайния сам.

Гледай да си се устроил преди бебето, защото рядко става така както пишеш - след бебето двамата родители тепърва да станат финансово стабилни.

# 837
Доколкото разбрах точно този апартамент си е негов. И той смята, че му е голям и неудобен. Тъй като не съм от София няма да коментирам квартали, които не познавам, но ще коментирам от гледна точка на майка с малки деца.
1. Локацията с малки деца е нещо много важно. - удобни магазини, спирка на ГТ/ метро, добри ясла, ДГ и ОУ наблизо (разбирай на 10-15 минути пеша, не повече)
2. Място за отдих - парк, градинка
3. Асансьор в сградата задължително. 3-4-5 етаж без асансьор, но с бебе/ малко дете + количка, триколка, балансьор, тротинетка, че и колело + багаж и това ежедневно. Не, мерси. Не че хората не живеят и така, а децата все някога порасват, но ако имам избор - не.
4. Изложение. Детската стая трябва да е слънчева и тиха по възможност. Източно или югоизточно изложение по възможност. В първите 2-3-4 години детето ще спи с вас, но най-късно на 7 ще има нужда от своя стая. В този смисъл тристайният е за предпочитане, за да не се налага родителите да се изнасят в хола. Или двустайният да има възможност за отделяне на две спални и обособяване на холо-кухня. Преходът е плюс, при това огромен, ако не сте на ТЕЦ и с малко дете. По-голямата част от времето детето прекарва в дневната/хола и спалнята. Ако холът е преходен на практика детето свободно влиза и излиза без топлинни загуби. Удобно е с малки деца.

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 21:52 от Mama Ru

# 838
  • София
Ейй, че хубаво го каза за преходния хол. Харесала съм си едно жилище с преходен. Ама старо епк. Панелки не искам.

# 839
Не се бях замисляла за прехода.
Това обяснява защо при нас детските стаи са преходни от хола.

Общи условия

Активация на акаунт