Университети в Германия и други държави с немски език 7

• 90 299
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Ива* Обмисляме почивка от 11 до 18.07 и се чудя дали можем да сме на 100% сигурни, че ще сме изпратили документите преди този срок.

С куриерска фирма пристигат за ден. Дори и не е много скъпо- върти ми се цена от около 45 лв.

# 286
Ясмина, не по късно от 6-7 юли ще сте изпратили документите, споко Simple Smile

# 287
Имам въпроси. Дипломата е преведена. Останаха бележките- едната е от червения кръст, другата е за каран стаж. Като ще кандидатстваме в 2 унита, 4 специалности ми трябват 4 бележки  или две ? Трябва ли копията да са нотарилано заверени или не? може да е обсъждано ама не помня  Embarassed
дано не те подвеждам, но според мен трябва да преведете бележките, да направите копие на превода - колкото искате бройки и да заверите този копиа с посолството.

Да споделя ако на някой друг му се наложи. Този тип бележки не се заверяват. Ходих в представителството в Пловдив и там ми обясниха любезно че се заверяват само документи удостоверяващи някаква квалификация- дипломи, труд. стаж и  т.н. Тези бележки не били такива
Казаха също, че като направя копие на удостоверението за ДАФ и то трябва да се завери, което ме учуди. Това не го знаех.

# 288
  • Варна
Как са работещите студенти? По колко на часа на седмица работят и успяват ли да съчетават работа и учене?

# 289
Здравейте група,

Съжалявам за тъпия въпрос, но не открих инфо. Необходимо е спешно да изпратя до Бохум документ,  моля препоръчайте куриерска фирма. Благодаря ви!

# 290
DHL погледна ли?

# 291
  • София
Как са работещите студенти? По колко на часа на седмица работят и успяват ли да съчетават работа и учене?
Големият ми син работи от първата година. Учи информатика и работи като програмист. Хубавото е, че ходи един-два дни в седмицата, когато му е удобно. Месечно му се събират по около 40 часа. Ако работеше някаква друга работа, със задължителни часове, едва ли щеше да се справи.
Вие май бяхте за медицина. Като начало забравете варианта да работи.

# 292
  • München, Deutschland
Аз работех 20-30 часа месечно, не помня точната цифра, а и тя се променяше. Кофти специалност - машиностроене.
Относно съчетаването нямах никакъв проблем, часовете си ги правех, когато ми е удобно, накрая и от къщи. Много удобно ми беше между две лекции в дупката да ходя. Събирах по 2-3 часа така. 20 или 30 часа нищо не са като натоварване, по мое лично мнение.

Да допълня - заработих от 2рия семестър или края на първия, но първите 3-4 месеца ми трябваха за ориентация, купуване на мебели, посуда, признаване на изпити и разни други неща по институции, които заемаха дефакто работния ден. Също при нас 2 месеца си избирахме кой на какви лекции да ходи и в началото посещавах първите лекции на 2х повече предмети, отколкото имах в последствие. Това също отне доста време, но нямаше как без него - така добивах най-точна представа за изпит, професор, предмет... Та за да е без стрес, може би от втория семестър да се почне работа е ок.

# 293
  • София
Дъщеря ми работи от месец-два вече. Нагажда си работата към свободните от лекции и упражнения часове. Тоест не се налага да отсъства от нищо. Предвид това, че е едва в началото на 2 семестър, есттествено не работи по специалността си.  Изкарва по 9-10 часа на седмица, разпределени в 2 дни,  във въвеждане на данни от сертификатни изпити по езиците  в портала. Не че и има апетити за повече часове, но не се ли стига до облагане на дохода  при повече седмични часове работа, нали имаше някакъв долен праг от  400 и няколко евро? Само с тези 9-10 часа на седмица моята девойка си докарва малко под 400 евро на месец. Тоест само по още час-два да работи на седмица и  този долен праг ще бъде минат.

# 294
  • Варна
Като начало забравете варианта да работи.
Със сигурност. Peace

Изкарва по 9-10 часа на седмица, разпределени в 2 дни,  във въвеждане на данни от сертификатни изпити по езиците  в портала.

Това звучи много добре. В университета ли работи?

# 295
  • София
В езиковия център към университета, да. Всеки университет има такъв.  Peace

# 296
  • София
Ясмина,
След като се ориентира в обстановката, дъщеря ми започна почасова работа в библиотеката на университета. Там успяваше и да учи междувременно. Не е толкова добре платено, но за медици в началните курсове няма много варианти за работа без да пострада следването.

# 297
  • София
Ясмина,
След като се ориентира в обстановката, дъщеря ми започна почасова работа в библиотеката на университета. Там успяваше и да учи междувременно. Не е толкова добре платено, но за медици в началните курсове няма много варианти за работа без да пострада следването.

+1 Peace И при дъщеря ми е така, обстановката е спокойна (освен в дните, вкоито се провеждат и изпити) и когато няма работа, успява и да си  научи нещо. Вчера примерно ми се хвалеше, че заради временно затишие в центъра, си написала домашното още там. Не знам, Ironic, защо смяташ, че възнаграждението за такъв вид работа ( в библиотеката, в езиковия център) е ниско. На мен ми се струва повече от нормално за студенти, нямащи все още кой знае какви специални умения. Възнаграждението не пада доколкото знам под 9-10 евро на час за такъв тип студентски труд в началните семестри. Нагоре сигурно картинката сериозно се променя, защото част от студентите почват да работят и по специалността си, като вероятно при медиците е по-различно и тогава.

# 298
  • София
Грешно съм се изразила, русалке, но пишех от телефона и бях лаконична.
Исках да кажа, че през 1. и 2. не успяват да работят достатъчно часове, например споменатите 20-30 часа на месец, за да си докарат някаква прилична сума, която да е за допълване или поделяне на издръжка. Това имах предвид под "не добре платено". 
Получава се така не само заради тежката специалност, а и поради ангажираността в унито /сутрин лекции, следобяд упражнения/. 
От трети курс става една идея по-леко с повече време за работа, но до взимането на държавните изпити няма "работа по специалността", а много неплатени практики и стажове.

# 299
  • София
Грешно съм се изразила, русалке, но пишех от телефона и бях лаконична.
Исках да кажа, че през 1. и 2. не успяват да работят достатъчно часове, например споменатите 20-30 часа на месец, за да си докарат някаква прилична сума, която да е за допълване или поделяне на издръжка. Това имах предвид под "не добре платено". 
Получава се така не само заради тежката специалност, а и поради ангажираността в унито /сутрин лекции, следобяд упражнения/. 
От трети курс става една идея по-леко с повече време за работа, но до взимането на държавните изпити няма "работа по специалността", а много неплатени практики и стажове.

Ясно, явно аз не те разбрах. Embarassed

Но защо говориш за 20-30 часа на месец, този лимит не е ли всъщност седмичен? По договор дъщеря ми работи по 9 часа на седмица, значи 36 часа месечно. Peace

Общи условия

Активация на акаунт