Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са последствията от неизпълнение на кредит към банка?
Какво се случва, ако не платя на събирателно дружество?
Имат ли право събирачите на вземания да извършват претърсвания в дома ми?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са последствията от неизпълнение на кредит към банка?
При неизпълнение на кредит, банката може да предприеме действия за събиране на дълга, включително предаване на събирателна фирма. Колекционните фирми, като EOS, имат право да събират дългове чрез законни средства; те обаче не могат да съдят длъжника. Ако дългът бъде продаден, кредиторът може да заведе дело в съда и след това да издаде изпълнителен лист.
-
Какво се случва, ако не платя на събирателно дружество?
Ако не правите плащания, събирателното дружество може да предприеме правни действия. В такъв случай, при установяване на дълга, съдът може да издаде заповед за изпълнение и да определи запор върху заплатата. Запорът върху заплатата се извършва чрез съдебен изпълнител и обикновено се налага запор от 1/3 от заплатата; въпреки това могат да бъдат добавени допълнителни такси и законова лихва.
-
Имат ли право събирачите на вземания да извършват претърсвания в дома ми?
-
Какви са правата ми, ако не мога да изплатя дълга си?
-
Какво да правя, ако получа призовка от съда?