НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 103

• 64 200
  • 726
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Kameloth, честит рожден ден и от мен, много здраве ти желая.

Gazela, да е жив и здрав и дядо ти.

# 646
  • София
Честит рожден ден, Kameloth!  Здраве и любов ти желая, а те носят щастие!
На мен като новобранец постоянно много въпроси ми се въртят в главата. Като за начало да попитам това  ми е последното обременяване от декември.
Изследване   Резултат   Единици   ДГ   ГГ   Пато
СУБСТРАТИ, МЕТАБОЛИТИ, ЕНЗИМИ - ОБЩИ
Кръвна захар    5.05   mmol/l   3.5   6.1   
ОГТТ
Кръвна захар - 0 мин.   5.05   mmol/l   3.5   6.1   
Кръвна захар - 60 мин.   7.6   mmol/l   3.5   11   
Кръвна захар - 120 мин.   6.79   mmol/l   3.5   7.8   

Инсулин-серум
Инсулин серум - 0 мин.   24.2   mIU/ml   8.90   28.40   
Инсулин серум - 60 мин.   288.0            
Инсулин серум - 120 мин.   300.0   mIU/ml   8.90   28.40   H

След него започнах да пия сиофор, от който повръщах, имах коремни болки, диария , главоболие, нощни  хипогликемии и едно много силно прилошаване и то без да стигам максималната доза, която ми бяха изписали. Много бавно увеличавах дозата, в началото ядях и въглехидрати(картофи и ориз), за да не ми е лошо от хапчето. Чувствах се като парцал. Сед два месеца мъки спрях Сиофор-а, след което напълно спрях сладко, брашно, картофи, ориз и бобови. Малко се притеснявах, че мазнините може да ми повлияят зле на жлъчката, която ме болеше по времето на приема на сиофор, но напротив- откакто се храня така  не ме е боляла.
Притеснява ме това, че и по време на приема на Сиофор и преди него кръвната ми захар беше 5. Вчера на гладно беше 6,1. Това нормално ли е според вас?

# 647
  • n/a
Честит рожден ден, Камелот! Много здраве и много радост ти пожелавам  bouquet

blackisback, не знам какво да се пие, но знам (от собствен опит), че рамо-
то ще трябва много да се пази. Не си спомням ти дали спортуваше, но оп-
ределено упражнения с тежести (внимателно подбрани) помагат много,
най-вече за укрепване на ставните връзки. Най-вероятно не е било пъл-
но вадене на рамото, защото при пълно - малко е вероятно сама да си го
наместиш, което е добре.

# 648
Добро утро на всички и стремителен ден! Днес било ден на мозъка! Да си пожелаем да ни е все така услужлив Wink

Kameloth, честит твой ден! Бъди все така позитивна, откликваща и изпълнена с хармония! Пожелавам ти само зареждащи моменти, изпълнени с много уют и споделеност! bdbaloni

gazеla, да е жив и здрав дядо ти! Да се радва на всеки ден. Усмивки безброй му желая!  Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover

Понеже доста се обсъждаше сладкото, а аз случайно вчера попаднах на тази „сладка” статия, да я споделя с по- новите като мен. За другите едва ли е новост 
http://www.lifehack.bg/lifehealth/fructose/

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 10:11 от Bee_Yourself

# 649
Лоана, да, спортувам. И аз четох, че трябва да се укрепи мускулатурата. Други пък пишеха, че трябва да се пази рамото. Първото ми прозвуча по-сериозно и логично. Наистина победно минах, не разбрах как стана самото изваждане. Правих упражнения на крака във фитнеса, на уред. Обърнах се на ляво и изведнъж усетих, че нещо не е наред с рамото ми. Бързо осъзнах какво се случва и с другата ръка си помогнах. После разтрих хубаво мястото. Изчаках да мине паренето и започнах да разтягам. После си продължих нормално да си тренирам. Сега понаболява повече.

Иначе ми се случва за втори път това. Първият беше преди 6 г. Тогава слизах по едни стълби в един хотел, беше хлъзгаво и се държах за парапет. Хлъзнах се надолу, но ръката ми остана на старата позиция и съответно зад тялото. И тогава сама се оправих.

Продължавам да търся място, на което да купя трътки  Mr. Green

# 650
  • n/a
 blackisback,
Скрит текст:
Първо е пазенето - докато се възстанови. После е упражнения
за укрепване на мускулите и ставните връзки. И аз така - в на-
чалото банални навяхвания, каквото е било при теб и влязох в
порочен кръг на пазене - то отслаби връзките. Така стигнах до
пълно вадене на рамото, което ми го наместваха в спешното.
Стигнах до преложения от лекарите за операция - защото ина-
че нищо не държеше рамото, можеше да си излиза по всяко вре-
ме. Решението се оказа противоположно на препоръките - така
започнах да се занимавам с упражнения с тежести. 

# 651
Скрит текст:
Лоана, да, спортувам. И аз четох, че трябва да се укрепи мускулатурата. Други пък пишеха, че трябва да се пази рамото. Първото ми прозвуча по-сериозно и логично. Наистина победно минах, не разбрах как стана самото изваждане. Правих упражнения на крака във фитнеса, на уред. Обърнах се на ляво и изведнъж усетих, че нещо не е наред с рамото ми. Бързо осъзнах какво се случва и с другата ръка си помогнах. После разтрих хубаво мястото. Изчаках да мине паренето и започнах да разтягам. После си продължих нормално да си тренирам. Сега понаболява повече.
Понеже се борим в къщи с едни подобни проблеми, само, че от катастрофа, та да ти кажа какво каза неврохирурга: Никакви натоварвания и масажи докато има болка. Упражнения за укрепване на мускулите - да, но след като се овладее болката, при нас беше със нестероидно противовъзпалително.
Може би не е лошо, да посетиш лекар все пак, ако не ти мине.

Заглавието на статията много ми хареса  Laughing

# 652
Lemy, истината и само истината! Иначе аз си мислех че за винцето ще е статията с това грозденце и първата част на заглавието ...   food010

В тази връзка и денят на мозъка да допълня и  още едно инфо за алкохола, щото както вече уточних, аз от него не се отказвам! http://www.lifehack.bg/lifehealth/kak-deistva-alcohola-na-tjaloto-i-mozaka-ni/

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 10:18 от Bee_Yourself

# 653
  • В центъра на мръсотията
Честит рожден ден, Kameloth!
Бъди усмихната! Благодаря за ценните съвети и компетентните мнения по темата!  bouquet

Шоки, в преддиабет съм (според ендокриноложката). Кръвната ми захар на гладно е висока - 6.8, въпреки че съм режимна от примерно 6 години, като последните 2 съвсем стриктна.
Последното обременяване показа гранични стойности на 120 минута: 7.4 глюкоза, 48 инсулин. Гликираният ми хемоглобин е в норма, вечер не ям много протеини, въглехидратите са ми около 50-60 гр дневно, 1 седмица преди обременяването ядох около 200 гр дневно.
Тази захар на гладно ми е проблем от години, заради нея започнах и режима.
Кам ми препоръча алфа-липоева киселина и масло от вечерна иглика (според д-р Бърнстайн помага именно на хора, които въпреки режима не успяват да контролират захарта си). Не искам да стигам до метформин и затова мисля, че си струва да опитам с игликата. Но явно няма такива, които са я пили с тази цел.

Сега видях, че Камелот е отговорила от мое име Simple Smile

# 654
Здравейте!

Първо, ЧРД на Камелот!  Two Hearts. Здрава, щастлива и обичана!

Второ, понеже постнах на момичетата от темата за прическите мои снимки, ето заповядайте и вие скромния ми лик:
-в къщи:
http://prikachi.com/images.php?images/50/8697050m.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/54/8697054Z.jpg

-в колата, на безпощадна дневна светлина:
http://prikachi.com/images.php?images/57/8697057b.jpg

Трето, като си помислим, че за 100 000г. история на Хомо сапиенс, никога не е поглъщал толкова много захар и нишесте под най-различни търговски форми, както през последните 50 години, така че НВ-ВМ е просто възвръщане на нормалността в храненето. И даже това ВМ е малко подвеждащо, защото всъщност идеята е да не се отнема от продукта натуралната му масленост / "цели" продукти, както казва Феята  Grinning/. И в този смисъл съм потресена от новото британско "разпределение на чинията" - обширни пространства захар, захар, нишесте, захар... И свряно в ъгъла едно бутче и то пилешко, нали, че най-диетично пада  Joy

# 655
  • SA
Момичета, благодаря за милите пожелания!  Hug
Газела, да е жив и здрав дядо ти и още дълги години да празнувате рожденния му ден!
Леми, да , риба съм. Със скорпиони и аз много се разбирам, ама няма такива близкото ми обкръжение за жалост.
Блеки, сега за рамото аз не съм много компетентна, но от опит ( понеже брат ми има такъв проблем след травма, а и съм говорила за подобни изкълчвания на други стави с ортопеди), след такава травма на ставата, при която вероятно ра разкъсани или разтегнати ставни връзки, е добре за известно време да й се осигури максимално покой, докато заздравеят тъканите. В противен случай се забавя оздравителния процес, а ако дадени връзки не се възстановят добре, ставата може да остане халтава и в бъдеще и да имаш рецидивиращи " излизания" на рамото. Така се беше получило и при брат ми, даже направо си беше свикнал сам да си я намества. За добавки, предполагам всякакви колагени, желатини, костни, хрущялни бульони биха били от полза за възстановяването.
Geraldine , със сигурност имаш инсулинова резистентност и то не много лека. Инсулинът ти е висок още на гладно, а при обременяването достига много високи стойности, даже не се знае дали и след 2 час не продължава да нараства. Според мен ВМ-НВХ и то по-стриктно в началото е доста препоръчително.
За кръвната захар - при храненето с повече въглехидрати, ти е била по-ниска, но на много висока цена - силно завишен инсулин, може би и метформина е помогнал леко за снижаването й. При ВМ-НВХ обикновено сутрешната захар на гладно е по-висока, като по мои наблюдения това е вероятно по-изразено при хора с ИР ( ето и при Джемма например е така). Това се обяснява от една страна с ниския инсулин и от друга с факта, че преобладаваща част от тъканите, органите, особено мускулите в покой, се адаптират да горят мазнини и кетони и няма толкова консуматори на захар през нощта. Според мен тепърва за теб би било важно да следиш гликирания си хемоглобин - неговото понижение е важен белег, че се подобрява обмяната ти.

Докато пиша 7 нови поста,  Simple Smile , но ще ги дочитам след малко.
Сега видях, че сте коментирали за рамото на Блеки. Точно на това мнение съм и аз - след травмата покой, а след като оздравее, тогава да се мисли за укрепване на мускулатурата.

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 10:41 от Kameloth

# 656
Жива и здрава бъди, Кам! Честит рожден ден!  bouquet

# 657
Момичета, здравейте.
Надявам се да приемате нови попълнения. Накратко историята ми - ИР (много отдавна правено изследване с обременяване), хипофункция на ЩЖ и наднормени килограми около 15. Тежа 75 в момента, висока съм 165. Преди около 6 години когато бях станала 90 спазвах Дюкан и свалих до 60, сега съм на средно положение. При мен здравословните проблеми се отразяват на цикъла - или е мноооого нередовен или хич го няма. Посещавах дълго време д-р Тодорова, тъй като имаше добри отзиви за това че използва по-природни методи (добавки, хомеопатия) за лечение, но след като и тя ми изписа Дуфастон реших да прекратя посещенията си при нея и смятам, че открих моята нова страхотна докторка (д-р Джелебова), която последно ми назначи доста различни изследвания, реши да изследваме проблема от друг ъгъл (някои от тях не правени до момента - антимюлеров хормон, DHEA, както и 4-androstenedione). В момента хормоните на ЩЖ съм ги докарала в перфектни граници (при прием на еутирокс 100мг). Та, назначи ми още и обременяване то с глюкоза да направим пак, лош и добър холестерол, триглицериди, инсулин и някакъв хокса индекс май беше  newsm78. Тези неща ще правя утре!
Входящия ми въпрос в темата е - понеже от около седмица се храня НВ-ВМХ (незнам до колко успявам със правилните съотношения на мазнини - 65%, протеини 25%, въглехидрати - 10%), добре ли е това за обременяването с глюкоза. Докторката ми каза да хапвам по-леко предходните дни, така добре ли е?  newsm78. Също още - не ми е казала да изследвам гликиран хемоглобин, а на своя глава ако го направя от полза ли ще ми е и ще съдържа ли важна информация за състоянието ми? И последно - според нея ще се наложи да пия метформин, но когато ми го каза не бях започнала с режима и предполагам че когато и кажа че искам да нормализирам нещата с режима, ще си настоява за хапчетата - според вас ще мога ли да избегна следвайки режима и спортуване два пъти седмично (до сега нямам никаква активност, освен похождане около 5км някои дни)

Извинете ме за дългия и може би малко объркан пост, чета ви от около седмица - наистина сте най-прекрасната тема със страхотни хора...навсякъде другаде са едни дневни менюта, съскане и заяждане...страхотни сте момичета, радвам се че ви има. Надявам се това да е моята истина за храненето, за момента не срещам никакви трудности при спазването му Simple Smile Пожелавам ви един страхотен, слънчев ден! Честито на всички рожденици - да са живи и здрави и много усмихнати и умни! Ще пиша често от тук нататък Simple Smile  bouquet bouquet Hug

# 658
  • София
Кам, ще ти пожелая само едно нещо - всяка добра дума, която си казала тук, всеки съвет, който си дала, търпението, което си проявявала към всяка една от нас - т.е. добрините, които така щедро и безкористно правиш - ДА ТИ СЕ ВЪРНАТ СТОКРАТНО!

newsm20

Бъди жива и здрава!

newsm59

# 659
Честит рожден ден и от мен, Кам  Hug
Пожелавам ти много здраве, щастие, успех и късмет bouquet

Общи условия

Активация на акаунт