Искам да кажа ... (74)

• 78 905
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
  • Ямбол
Няма такъв закон, Даун.
Не сме държавни служители и законът за нас се казва Кодекс на труда.

# 691
не ви ли направиха държавни служители? Помня, че имаше подобни идеи. Е вътрешните правилници все споменават нещо за поведение, облекло на служителите и приемане на подаръци. Ако не е редно да се въведат някакви изисквания.

# 692
  • дядовата ръкавичка
Аз пък не съм съвсем съгласна с написаното от Бояна. Според мен подаръкът при раздяла с учителката, която 4 години е била плътно с децата, до голяма степен дори е замествала майката, не се нарича подкуп, а благодарност. И не го намирам за унизително и уронващо човешкото достойнство.

# 693
И аз не съм съгласна с написаното. Щото разбираш ли Бояна и приятелката ѝ могат да си позволят СПА и басейн, а на учителката на лицето са изписани "радост и доволство". Никой учител не може да си позволи пет нощувки на хотел, ако не са подарени от учениците... по-добре да се въздържа от коментар

# 694
  • Пловдив
Аз съм приятелката, на мен се случва, аз разказвам случката на Бояна. Седя си в тангенторната вана в спа комплекс в Сапарева баня. И да, учителката сама каза, и подчерта, че е подарък. Беше пошло.

# 695
Първо е доста пресилено, че никой учител не може да си позволи хотел и второ, има много хора с други професии, които също не могат.

Нередно е, както и да се погледне. Гена засегна от части проблема, макар че говореше по друг повод. Спомена, че не иска да създава проблем на детето си и я разбирам, защото има подобно изнудване в училищата и родителите са склонни да правят какво ли не. Не говоря за всички учители разбира се.

Не би следвало заплатите на учителите да се подпомагат от родителите, по-редно би било, същите тези подаряващи родители да подкрепят стачки на учителите, но тогава се изливат тонове писания как няма какво да си правим децата и как не ги е срам да стачкуват.

# 696
  • Ямбол
Аз и друг път съм споделяла, че съм против големи и скъпи подаръци - както да приема така и да подаря. Ужасно задължаващо е и за двете страни. А аз не обичам да се чувствам задължена и зависима.

# 697
Когато един подарък е направен от сърце , бил той и голям ,няма нищо лошо. Но като цяло и аз забелязвам една тенденция в изхвърлянето- кръщенета с по 50 души, РД като сватби, подаръци за края на учебната година за стотици левове.Виждам приятелките ми как хем изнемогват някои, хем теглят заеми за Рд на 1,2 годишно дете в заведение примерно, щото то ще помни сигурно, че е имало 40 човека на празника му. Whistling За който има възможност и желание - нека, но така малко или много и хора с по-малки възможности са притиснати да отделят средства , които на практика нямат.

# 698
Именно това се получава с подобни практики, една взаимна зависимост, която не е в полза на никой.

Аз съм във Великденска почивка от два часа насам и утре ще се наспя.

# 699
  • Sofia
Дълга тема е това,Даун и щекотлива  newsm78!

Скрит текст:
Обобщено- повечето родители се ограничават до  интереса на собственото си дете/деца и класа, в който е.
Терзания за подаръци обикновено имат родителите на деца в ДГ и началните класове:от първи до четвърти. За някои ученици е наложително да "подкупят" и омилостивят госпожата  Mr. Green, за други си е уважително и въпрос на възпитание. Мама е учителка и така ме е учила. Да кажем, че съм и от двете страни. Но пък е трудно да се угоди на представите на 26 родители за подходящ подарък  Thinking
При нас не са се инициирали скъпи подаръци.Смятам подобни за конфузни и нередни.

Честита ти Великденска почивка!  Hug
Тук превалява мокър сняг  Tired.Следобяд ще доведем гостенчета и ще им правя ябълков пай  chef.Предполагам,че ще предпочетат пица  Mr. Green.

# 700
  • Ако искаш да бъдеш щастлив, бъди!
И аз не харесах текста на Бояна - толкова много думи за нещо, което може да се каже в две изречения.

Мисля, че е различно за всеки родител - някои наистина изпитват благодарност към учителите на децата си и искат да я засвидетелстват, за да почувства учителят, че трудът му е оценен.
Други подхождат формално и много не разсъждават - всички дават, и ние ще дадем.
Трети буквално се подмазват и искат да направят впечатление с подаръка си, за да може тяхното дете да се радва на специално внимание от страна на учителката.

Моето мнение е общ подарък и кошница с цветя от всички. Общият подарък може да бъде някаква ценна книга, която учителска заплата трудно може да купи - книга с репродукции на велики майстори, световни забележителности - нещо,  което един учител ще се радва да притежава.

Пластики, картини и предмети на изкуството харесвам, ценя и имам вкъщи, бърсането на прах не може да развали удоволствието от присъствието им в дома ми.
Показаните пластики не ми харесаха, някак много буквални са и като серийно производство.  

# 701
Гена, знам. Това и се опитах да кажа. Родителите са поставени в състояние да търсят нещо, което по право се полага на децата им и то не е привилегии, а просто добре свършена работа. И далеч не смятам, че тази практика е създадена от учителите само, напротив, взаимно между тях и родителите е.

Светалчо, всеки има право да харесва или не някой текст. Ти си пристрастна и е нормално да не ти допада, макар че текстът далеч не е насочен срещу учителите, или поне не срещу всички.

Относно подаръци за всякакви работещи от хора, зависещи по някакъв начин от тях съм абсолютно против. Аз съм декларирала букет цветя и кошница шоколади, защото бяха над определената сума от $50, но с малко. По-скъпите ги връщам.

# 702
Аз съм подарила нещо персонално на началната учителка на Мария, от сърце и с голямо желание, не по задължение. И до днес подържаме контакт, интересува се за детето, не пропуска да я поздрави за празник или успех. Винаги ще съм и благодарна, че научи Мими да учи и да обича да чете. Научи я да пише грамотно, да е толерантна към различните. Подаръкът ми е израз на тази благодарност. Няма за какво да я подкупвам, защото го поднесох след завършването на детето. Преди да си го позволя я попитах дали би приела подарък от мен и Мими, трогна се много и не смятам, че съм я унизила.
Тази жена купуваше с лични средства торти и лакомства и канеше целия клас у дома си! Печеше им баница:) За рожденните дни на децата поднасяше малък подарък книжка или ръчно изработена  картичка. Всичките си ги пазим. В първи клас им раздаваше гумички, моливи за награди за постижения, ходеха на пикник, пак с нейни средства се случваха нещата.
Тази жена ме накара да вярвам, че все още съществуват учители по призвание.
Най- много съжалявам, че Жаки няма да бъде първокласник при нея.
Само на тази учителка съм сметнала за нужно и ми се е приискало да подаря нещо за спомен.

# 703
Тук също е прието да се носят подаръци заКоледа и при завършване на годината, но съвсем символични и подарени от детето. Разбира се, не всички подаряват. Аз обикновено купувам дребни неща, които са ми поръчани от детето. Сега съжалявам, че не съм снимала някои. Имаше и доста интересни - нещо като брошка, върху която учителката може да си закачи очилата, селекция от чай на учителя по музика, защото обичал, шоколад на друга учителка. Такива неща.

# 704
Софи, няма лошо в символични подаръци, но се говори за сериозни суми. Знаеш. че навсякъде, етичния кодекс не позволява приемането на подаръци над поределена сума. Бижута, пари в плик, екскурзии и подобни за мен са неприемливи.

Жаки, разбира се че има и чисти и топли чувства, но в 90% от случате не е така. Просто се прави по задължение, за да не излязат стиснати и да не нарочат детето.

Сменете темата, че много я дъвкахме.

Аз чета интересна книга - Черният лебед на Насим Талеб, пратена ми от съфорумка.

Общи условия

Активация на акаунт