Тормоз в училищата и толеранс към него

• 52 770
  • 842
  •   1
Отговори
# 675
Judy,  Peace
ако провериш постговете ми в темата, ще видиш, че сме на едно мнение.
Относно боя между учителки - беше иронична аналогия, може да го наречем опит за емпатия  - учителките да се поставят на мястото на жертвата. За да покажа, че насилието в училище е неприемливо към и от всички.

Аз преместих своето дете. В предпоследния му ден съученик беше удрял главата му в металната ограда на двора. Много съжалявам, но за мен това е недопустимо.

Радвам се за вас. И дано в новото училище не толерират агресията.  Hug

# 676
Четенето с разбиране явно страда не само на учениците.  Tired Само че не се правят тестувания и за четенето с разбиране на учителите. В темата обаче това се онагледи.
Нямам нищо против да общувам и писмено, даже предпочитам, защото остават видими следи.  Laughing
Имах обаче нещо съвсем друго предвид- не да влизаме в училище, за да си говорим с учителката /всички казаха как става това и с какви резултати/, а да има присъствие в междучасията на страничен, външен наблюдател, /ако трябва и срещу лична карта и пръстов отпечатък да е допускът/, който в реално време да вижда какво става, а не да чува интерпретации и възможно- манипулирани факти.
То и преди падаше едно ми ти яко общуване, разбиране, разрешаване на проблеми... Именно поради липсата на решения по хронично натрупани казуси се стига до саморазправа на отделни родители. И те са само айсбергът. За училището обаче причините не се търсят, не са важни, вижда се само резултатът. И колко удобно- възможността за контакти вече ще бъде ликвидирана, и то със заповед от министерството.
Хептен найс, нали?

# 677
... И колко удобно- възможността за контакти вече ще бъде ликвидирана, и то със заповед от министерството.
Хептен найс, нали?
Това ли ще са мерките?
Думи нямам!

# 678

... до сега нямаше да имаш проблеми да влизаш и да говориш с когото искаш. Заради агресията от страна на родители към учители и деца ще се затяга контрола. Вече ще си общувате писмено по имейла, също като на запад  Laughing
http://www.teacher.bg/Article/Details/65510

"Работи се и по подобряване на пропускателния режим в училищата, изготвяне на графици за дежурства, сключване на договори с охранителни фирми, ограничаване достъпа на външни лица, обучение на персонала, инструктаж на учениците, засилен контрол за изпълнение на задълженията на охранителите, монтиране на допълнителни камери, по-добра осветеност на училищните дворове", каза още министър Кунева.

# 679
Не е ли малко прекалено? В затвор или в училище се пращат децата??!!??

При нас що няма огради, няма контрол на входа, няма графици за дежурства, има 1 охранител за цялото училище, нямам телефон или фб профил на учител?! И пак имаме контакт с него преди или след часовете.

# 680
Е, слава Богу имало и още неща предвидени.  Hug
Ами дано наистина "да се работи" по въпроса. Най- вече по обучението на персонала в училище, защото всеки възрастен в него трябва да е обучен как да действа при акт на агресия.

# 681
Те и други неща са били предвидени и отпреди, както беше писала по-нагоре и Биборана, ама виждаме кое как се случва. Реално май само с ограничения достъп ще си остане.

# 682
Понеже у нас така се действа: Има проблем. Първата крачка е нещо да се забрани. И сме до там.
Лично гледах деца как играят в час, имаха физическо. Покрай тях имаше и по- големи деца. Също бяха в час. Не в междучасие. Едно от малките попита едно по- голямо дали иска да играят заедно на футбол. Като се сопна онова, по- голямото, като се изрепчи... Покрай него и останалите му съученици- почнаха да блъскат малките и да ги обиждат. Това го виждам седейки настрани, извън двора, в която не бива да влизам и гледам да не се мотая там и да не преча. Сиреч- добре, няма да имаме достъп външните лица. Но какво от това? Имаше учители- ми не се намесиха. Децата, пак подчертавам, бяха в час. Добре, че този час свърши, та тръгнаха да се прибират.

# 683
  • В полите на Пирин планина
При нас "ново двайсе".

Синът ми има двама съученици, които са от близко село. Днес цял ден са му викали "тъпо гражданче", даже на лист са му го написали и са го сложили на чина му. Той се ядосал и скъсал листа и го изхвърлил. След това му сложили лист под чина малко преди часа, а той го видял по време на самия час и извадил да види какво пише. Пишело "мразя тъпите селяни". Като видели, че е извадил листа момчетата го "издали на учителката", с идеята, че синът ми ги обижда.

В края на часа му връчили лист "видя ли как те прее ....хме". Добре, че той го е дал на учителката, за да ѝ се изясни ситуацията.

Звъннах на класната, но тя има часове. Сега чакам да ми се обади тя.

Сега коментирайте, моля. Това нормално ли е, тормоз ли е, детски работи ли са ...?

# 684
Нормален...тормоз Simple Smile
Още в първи клас се оказа, че един младеж от класа, от доста заможно  и поне привидно добро семейство, явно е интригантче. Прав подобни номерца, а оправданието му е, че уж го били обиждали за очилата му. За щастие нашата учителка е вряла и кипяла в подобни ситуации и ги надушва още преди да са се развили. До мен са стигали само разкази от детето, но без да се налага да предприемам нещо, защото учителката е реагирала абсолютно адекватно.
Добре е направило детето ти. Говори с учителката. Ако е професионалист, вече си е съставила мнение и е предприела необходимото, ще си има едно наум и занапред. Ще те посъветва. Ако не е...ще даваме съвети, но сами няма да се справите. Тука е вече деликатната роля на учителя, извън преподаването...

# 685
  • волно калдъръмче
...
Имах обаче нещо съвсем друго предвид- не да влизаме в училище, за да си говорим с учителката /всички казаха как става това и с какви резултати/, а да има присъствие в междучасията на страничен, външен наблюдател, /ако трябва и срещу лична карта и пръстов отпечатък да е допускът/, който в реално време да вижда какво става, а не да чува интерпретации и възможно- манипулирани факти.
То и преди падаше едно ми ти яко общуване, разбиране, разрешаване на проблеми... Именно поради липсата на решения по хронично натрупани казуси се стига до саморазправа на отделни родители. И те са само айсбергът. За училището обаче причините не се търсят, не са важни, вижда се само резултатът. И колко удобно- възможността за контакти вече ще бъде ликвидирана, и то със заповед от министерството.
Хептен найс, нали?

Външният наблюдател би бил добро решение, но не виждам как само с наблюдение ще се реши конфликт. Той ще се намесва ли? Ще носи ли отговорност или идеята е само да се навърта наоколо и да слухти? Забравяш човешкият фактор, който е строго субективен на моменти и не виждам как един външен наблюдател ще наблюдава обективно и безпристрастно. Освен това за него също ще трябва да се изработи алгоритъм за действие и график. После, той да си изработи програма, като си заложи определени цели на наблюдението и изследването. След това, ще трябва да отчита резултатите всеки срок и в края на годината да пише годишен отчет: кои цели е постигнал, на кои проблеми да се фокусира... Като тръгне колелото да се върти и край няма... Само да ти се работи в наблюдателница  Mr. Green

Казусите са си строго специфични и решенията за всеки случай са различни. За саморазправата на родители с учители също си има обяснение - правова държава. Права без правила.

Не подкрепям решенията на министерството, но предвид изострените отношения не виждам нещо чак толкова скандално. Ще ходите, когато ви повикат. На запад е така. Вратите са с катанец и пиле не може да прехвръкне, камо ли външен наблюдател да се вмъкне.

# 686
....
В края на часа му връчили лист "видя ли как те прее ....хме". Добре, че той го е дал на учителката, за да ѝ се изясни ситуацията.

Е няма що- този пък яко са се прецакали.  Laughing
Сега ако се вземат и навреме подходящите мерки в училище, може и да има ефект и занапред да се поспрат. Особено ако децата са още малки- може да им се въздейства.

# 687
....

Е няма що- този пък яко са се прецакали.  Laughing
Сега ако се вземат и навреме подходящите мерки в училище, може и да има ефект и занапред да се поспрат. Особено ако децата са още малки- може да им се въздейства.

Ох, 5-ти клас са: 11-12 годишни. Чакам днес класната да "разследва".

# 688
Мм, класната е трябвало още вчера да вземе мерки, веднага след като е била уведомена от синът ти, а не да чака ти да й се обадиш...

# 689
Мм, класната е трябвало още вчера да вземе мерки, веднага след като е била уведомена от синът ти, а не да чака ти да й се обадиш...

Синът ми е казал на друга учителка, в чийто час се развива действието. Аз се надявах и тя да каже на класната, но уви - явно не е, поне не вчера.

Общи условия

Активация на акаунт