Тормоз в училищата и толеранс към него

• 53 061
  • 842
  •   1
Отговори
# 735
А моето мнение е, че не бива да се оплюва никой на базата на изслушване само на едната страна.
Това е самата истина. И в такъв случай будят недоумение квалификациите на оплакалата се майка и безусловната защита на учителката от страна на Райчун.

# 736
Тази сутрин по Нова ТВ даваха репортаж с него. Може и да сте го гледали, но там момчето обясни с точност костюма му колко струва и как е доволен(не е вкарал в голям разход майка си) , как майката е теглила кредит от 150 лв , за да кандидатства за студент(( Много тъжно и познато((
Даваха и снимки , клипчета от събитието. Кристиян е със съучениците си пред блока и маха с ръка , децата тръгват да се качват по колите, той се опитва да каже нещо на едно момче до него ,но...никой не му обръща внимание, махащата ръка увисва надолу и главата също... остава сам.
Той не само не е качен и изоставен, но и така е дошъл в дома на класната. След всички и сам, поне така е написала авторката.
Домът на момчето (в Люлин живее) е наистина ....бедно и скромно обзаведен с мебели от бабата.
Самото момче е очаквало това щом е отишъл два дни преди бала с баба си  да види как да стигне и къде ще е мястото на тържеството.
Той е прав в едно обаче. Никой не му е длъжен с нищо. Не може да им се сърди. Така се калява дух и характер обаче. Това да му е болката. Който е свикнал с малко ще знае цената на всичко.

# 737
А моето мнение е, че не бива да се оплюва никой на базата на изслушване само на едната страна.
Това е самата истина. И в такъв случай будят недоумение квалификациите на оплакалата се майка и безусловната защита на учителката от страна на Райчун.
Къде Рейчун е дала квалификация на майката , би ли показала?
Как разбра и по какво , че защитава безусловно точно тази учителка и в какво?
Защо да няма мнение различно на вашето? Е тогава прибавете и мен в черния списък, защото аз наистина мисля като нея.
Разбирам да се проявява състрадание , съпричастност , подкрепа, но не с цената на унижаването, обидите и нападките на пишещите и мислещите различно от някой тук. За мен е важно обективното мнение и оценка, искрен отговор и даден съвет.
Всичко друго е заяждане и клевета.

# 738
Момчето е питало този-онзи, и по някаква АБСОЛЮТНА случайност  Mr. Green - на всичките колите им са били пълни на макс, и същевременно никой не е направил опит да му помогне да намери транспорт. Нали не смятате, че ще тръгне да пита 25-30 души поотделно дали ще го качат? Момчето си има достойнство все пак.
Сетиха се да се оправдават чак когато ги разнесоха по медиите и във ФБ (да не дава Господ!)

Момчето си каза, че е питало само един човек. Освен това друго момче с препълнена кола му е казало, че ще направи един курс и ще се върне за него. И мъжът на класната като го е видял, че остава само, се е обадил на жена си и тя е звъннала на момчето да организира нещо. Не е било чак такова пренебрежение както беше описано. И не е имало всевъзможни коя от коя по-луксозни коли - имало е една лимузина под наем + семейни автомобили.  А при положение, че метрото е удобен транспорт и има спирка съвсем до хотела, в който е било партито,  нищо чудно, че е решило да не чака.

# 739
Къде Рейчун е дала квалификация на майката , би ли показала?
Как разбра и по какво , че защитава безусловно точно тази учителка и в какво?
Скрит текст:
Защо да няма мнение различно на вашето? Е тогава прибавете и мен в черния списък, защото аз наистина мисля като нея.
Разбирам да се проявява състрадание , съпричастност , подкрепа, но не с цената на унижаването, обидите и нападките на пишещите и мислещите различно от някой тук. За мен е важно обективното мнение и оценка, искрен отговор и даден съвет.
Всичко друго е заяждане и клевета.

Sun Ray, мислех да се въздържа от анализ на чуждия мнения, но ти питаш. Означавам с к - квалификация за майката, з - защита за учителката и (мой коментар).

Това само защото говори в час???  #Crazy
Сигурно е единственият първолак на света, който го прави ....
Естествено, че не е единственият. Случаят е показателен за отношението на родител към проблемите на детето в училище. Вместо да подкрепи учителката, която е по цял ден с детето ѝ, майката прави скандали. (Няколко зададени от майката организационни въпроси са наречени скандал.)

Детето ясно е показало отношение към предстоящия празник - искало е да знае какво да е цветето. Тя хал хабер си няма от организацията (квалификация - освен това Райчун е врачка, щото знае, какво знае и какво не майката)., но по молба на детето пита формално госпожата. На жената ѝ ври главата от сценария  от организацията, притеснява се как ще мине тържеството и има нужда от подкрепа ), а не от някой, който да ѝ върти поредните фасони. - к
(В преден пост с цитати показах, че Райчун подвежда всички, защото случките са преди, а не по време на тържеството.)
Съветът на Райчун е разумен, но реакцията на учителката е неадекватна.
Много си е адекватна. Не спестява нищо на майката, но детето все пак се чувства добре с нея, търси я, пита я за тържеството  (пак свободни интерпретации, детето НЕ смее да пита само учителката, затова моли майка си.). Ако майката се абстрахира от емоциите си, ще види, че едва ли е добро решение да го мести. В другото училище също има деца, които не са на аристократи. Но пък от друга страна, ако съвсем е омазала пътеките с госпожата, по-добре е да започне на чисто. (Ох, 2-3 зададени въпроса и опит за обсъждане на проблеми се квалифицират като омазана ситуация.  ooooh! Само с последното съм съгласна - по-добре да се махнат от тази госпожа.)

Да обобщим - 5 квалификации на майката и 7 защити на госпожата.
Защита е безусловна - защото Райчун ползва само веднъж условно наклонение. ТЯ знае!

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 19:19 от biborana

# 740
Имало е лимузина под наем , взета за момчетата от класа. Кристиян също е момче, но за него място не е имало. Не е дал пари за наема явно.
Да, имало е семейни автомобили и в тях родители на абитуриентите, но... места няма, защото е трябвало да се посместят и да измачкат тоалети.
Съпругът на класната не е длъжен да ги брои като пилци и следи кой-къде се качва и как се придвижва. Самата класна също , не са детска градина и малки деца, а и са на гости при нея.
Автомобилите са чужди, май и самата класна не е имала собствен , та да го качи.
Каквото и да е , дори през една улица да е мястото, тъжно е  дете сираче, бедно и срамежливо да стои само в дъжда, част от колектив в такъв ден. Никой не се прежали да го качи и да се смили. Те прекрасно са знаели, че той няма кола.

# 741
Биборана, нали под "омазване на пътеки" не разбираш квалификация на някой?
И ти (извинявам се, че на "ти" се обръщам), нали не вярваш и очакваш майката да описва ден по ден ситуации и отношение, разговори и т.н.
Майката е недоволна, още от ноември месец с първия пост, един месец след започване на уч. година.
Втория пост (в тази тема) вече е по-обширен и коментиран, но пак обобщен и с показани негативи от страна на деца, учител.
При това положение какво да очаква майката като съвет, освен да потърси за детето си подходяща среда и учител.
Но..първо , както е написала една съфорумка е хубаво добре да я проучи, разпита, разгледа и да се уговори по колко пъти на ден да вдига всеки час детето и.
Аз не мога да си представя да отида и кажа, че  детето ми трябва да бъде изпитвано повече и се чувства от това изолирано. Е колко пъти да го изпитва и какъв е норматива? Моето няма ли право да му се обърне внимание и да го чуят ? Другите деца?
За мен повече е подразнена майката, че се е оплакала от това че се върти , говори и пречи. При това често май. В същото време и децата май го избягват и изолират (това наистина е притеснително и трябва да се види причината и съдейства на учителката , а не да очакваш да го приобщи и насила да ги накара да общуват и играят с него, няма как това да стане особено с деца )

# 742
  • волно калдъръмче
biborana, много ми е пресолена манджата. Никаква идея не съм имала да защитавам госпожата. Да, допуснала съм да засека подробности, но есенцията се вижда и с просто око: майката е наругана, детето е оклеветено, неразбрано, тормозено... и то от учителка, с която се разбират всички, но не и тя. Проблемът е в нейния телевизор. Психологът не може да каже, че напикаването е следствие на училищния тормоз. Той може само да предположи. Между другото всеки психолог знае, че причинителите на разстройствата не са канализирани и не идват само от едно място. Родителите също (макар и несъзнателно) в определени ситуации вредят на децата си. Детето иска тя да е от активните майки, защото е разбрало, че основно техните деца жънат похвалите след тържествата. И тук не използвах условно наклонение. Даже си позволих да чета между редовете. Айде, накажи ме  Laughing

# 743
Чакай малко, аз не одобрявам поведението на другите деца, нито ги защитавам. Редно е било да се сетят, ама улисани в своите си неща са забравили. Това обяснява нещата без да оправдава, особено с оглед на факта, че момчето не е било приятел с никого от съучениците си. Обичайно е всеки да се сеща за приятелите си и да забрави неблизките си.

# 744
Биборана, нали под "омазване на пътеки" не разбираш квалификация на някой?
И ти (извинявам се, че на "ти" се обръщам), нали не вярваш и очакваш майката да описва ден по ден ситуации и отношение, разговори и т.н.
Майката е недоволна, още от ноември месец с първия пост, един месец след започване на уч. година.
Втория пост (в тази тема) вече е по-обширен и коментиран, но пак обобщен и с показани негативи от страна на деца, учител.
При това положение какво да очаква майката като съвет, освен да потърси за детето си подходяща среда и учител.
Но..първо , както е написала една съфорумка е хубаво добре да я проучи, разпита, разгледа и да се уговори по колко пъти на ден да вдига всеки час детето и.
Аз не мога да си представя да отида и кажа, че  детето ми трябва да бъде изпитвано повече и се чувства от това изолирано. Е колко пъти да го изпитва и какъв е норматива? Моето няма ли право да му се обърне внимание и да го чуят ? Другите деца?
За мен повече е подразнена майката, че се е оплакала от това че се върти , говори и пречи. При това често май. В същото време и децата май го избягват и изолират (това наистина е притеснително и трябва да се види причината и съдейства на учителката , а не да очакваш да го приобщи и насила да ги накара да общуват и играят с него, няма как това да стане особено с деца )
Във форума пишем на "ти", за мене е нормално.
Да, омазване на пътеки е квалификация за действия на човека (може би не директно за самия човек).
Пиша много кратко (ако не съм ясна ще допълвам) и принципно.
Нормално е майката (особено в 1 клас) да обсъжда с учителката различни неща, включително, че детето иска да бъде изпитвано по-често. Ако аз и ти не бихме обсъждали този въпрос, не отнема правото на друг родител да го обсъди с учителя на детето си.

Учителката НЕ е длъжна да се съобрази, но е длъжна да отговори аргументирано. В темата ти и други потребители давате разумни отговори.

Принципно, ако след мое оплакване, следва контра-оплакване от учител, аз го игнорирам, защото е в графата "защото биете негрите". Ако наистина има проблем (а не котра атака), добрият учител ще ме информира своевременно и ще поиска да взема мерки. Точно това правя - предлагам да се срещнем друг ден (когато си успокоим емоциите), за да обсъдим "контрата". И го правя, за да запазим добрия тон, защото като ми вдигнат адреналина, с 1-2 реплики пускам искри (с изключително любезен тон) и в повечето случаи опонентът избухва.

# 745
  • волно калдъръмче
Сега ми стана ясно. Майката е изключително културна и възпитана жена, детето иска да говори в час, но лошата госпожа не му дава, позволява си даже да навиква майка му без причина, но пък от друга страна другите майки нямат проблеми в общуването с госпожата. От психологическа гледна точка историята започва да мирише на патология.

# 746
Sun Ray, съжалявам за преживяното от теб, но мисля, че проектираш върху Кристиан собствените си емоции.  Peace

# 747
  • София
Абсолютно нормално е да проектираме собствените си емоции. "Луда" поиска съвет как да постъпи, ние й го дадохме, на база собствен опит как сме постъпвали в аналогични ситуации. Не я квалифицирахме, не й вменихме вина.

# 748
Сега ми стана ясно. Майката е изключително културна и възпитана жена, детето иска да говори в час, но лошата госпожа не му дава, позволява си даже да навиква майка му без причина, но пък от друга страна другите майки нямат проблеми в общуването с госпожата. От психологическа гледна точка историята започва да мирише на патология.

Наистина ли нямаш друга работа, освен да спориш с мене. Аз имам и е последният отговор. Отговарям, защото уважавам желанието да защитавш учителите с нокти и зъби, умело изполвайки интерпретации.

1. Пишеш твърдо уверено. Единствената възможна причина, която ми хрумва е, че всъщност ти си учителката.
2. Това с "другите майки нямат проблем с нея" е най-плоският аргумент. Тя и луда за връзване написа, че нито тя, нито детето имат проблем с други учителки (ДГ, занималня, школи).
Е като пеем една и съща ария*, решихме ли проблема. НЕ. И моят, и твоят аргумент нищо не доказват.
Скрит текст:
* Опитваш се да ползваш за доказателство метода на математическата индукция. Но не става, не са изпълнени съответните условия. Простичко казано, човешките отношения не са математика.

# 749
  • волно калдъръмче
Наистина ли нямаш друга работа, освен да спориш с мене.
Не избухвай само, с искрите поне ми просветваше Laughing

по т. 1 Може да съм, а може и да не съм  Flutter Да, пиша твърдо и уверено. Като майка съм изпадала в подобни положения. Не съм споделяла по форуми, защото не ми е било нужно да получавам фалшива подкрепа от майки на деца с проблеми, подобни на моето. Знам си проблемите, решавам си ги. Ако проблемите ми идват от другаде, елиминирам ги на принципа на най-малкото съпротивление, т.е. оттеглям се.
по т. 2 Така е, няма проблеми в платените школи.
Скрит текст:
Нищо общо нямам с математиката, но се радвам, че дори интуитивно съм напипала нещата с индукцията, каквото и да означава това. Между другото, много уважавам хора, които я разбират.

Общи условия

Активация на акаунт