Кутия за обяд, или какво приготвяте на децата за училище? 2

• 83 713
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Най-вероятно за това става дума:

http://www.rio-sofia-grad.com/

Скрит текст:
11.04.2016 г.

Изх. № 9137-323/08.04.2016 г.

ДО
    ДИРЕКТОРИТЕ
    НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Във връзка с увеличаване на броя на децата и учениците със специфични хранителни потребности РИО – София-град инициира и проведе работна среща с представители на МЗ, БАБХ, СРЗИ и НЦОЗА за обсъждане и предлагане на мерки за осигуряване на диетична храна за децата и учениците от общинските училища на територията на Столична община.

Обръщам внимание, че е необходимо да предприемете действия за осигуряване на възможности за хранене на децата със специфични хранителни потребности.

Съгласно указание на Българската агенция по безопасност на храните, постъпило с вх. № 19-47/31.03.2016 г. в РИО – София-град, в случаите на здравословен проблем при децата, изискващ спазване на строг хранителен режим, по изключение храната може да се приготвя в домашни условия или да бъде закупена от обект, приготвящ подходяща за диетата на детето храна и да се предоставя на съответното училище, което посещава детето, при спазване на определени условия: храната да се доставя ежедневно в училището, опакована в съдове за еднократна употреба, надписана с името на детето, да се съхранява по начин, който не допуска развалата и в т.ч. и при хладилни условия; да се предлага за консумация при подходящи условия, като се спазва изискването да не се консумира на следващия ден.

На родителите БАБХ предоставя разрешение за осигуряване на храната след удостоверяване на нуждата за диетично хранене с решение на ТЕЛК или със здравен документ, издаден от комисия или специалист за съответното заболяване. Отговорността за качеството и безопасността на приготвяната домашна храна и евентуални последствия от нея са изцяло на родителите, които следва писмено да декларират в училището поемането на тази отговорност.
    БАБХ прави това изключение от действащото законодателство с оглед децата да не бъдат лишавани от важните и определящи бъдещото им развитие, социални контакти и подходяща среда, като им се предоставя здравословно хранене, но същевременно цели предотвратяване на евентуални злоупотреби и внасянето на храна за деца в училищата, които нямат такава необходимост.

ВАНЯ КАСТРЕВА
    НАЧАЛНИК НА РИО – СОФИЯ-ГРАД

# 436
Днес им сложих омлет на палачинка с шунка, чери доматки за салатка и ягоди за десерт . Филийка домашен хляб на големия, малкия - без хляб.

# 437
  • София
Базел, благодаря, точно тази наредба чете госпожата!
Цитат
но същевременно цели предотвратяване на евентуални злоупотреби и внасянето на храна за деца в училищата, които нямат такава необходимост.

# 438
  • Sofia
Тъй... видях наредбата и да потвърдя думите си отпреди това - Огромна, Велика Глупост - изстискана от немай къде!  Twisted Evil
Какви плиткоумници ни управляват, ама и по-зле ще става.
Значи ако я взема от у-ще отпред, пред двора може да яде въпросната "непроверена храна". Ама то това е нясно...
И откъде накъде ще ме задължават къде и как да се храни детето ми. Гладна стачка ли да им правим, моята няма да иска столовата храна и туй то.

# 439
Може би наредбата е ако родителите искат детето да се храни със съучениците си в стола, а трябва режимна храна.
Та тогава да се поръчва от специална фирма и да му се пази на хладно докато дойде време за обяд.
Как може да ги ограничават? Ами те като попораснат и започнат да ходят сами на у-ще не се знае от къде и какво ще купят по пътя.

# 440
"БАБХ прави това изключение от действащото законодателство с оглед децата да не бъдат лишавани от важните и определящи бъдещото им развитие, социални контакти и подходяща среда, като им се предоставя здравословно хранене, но същевременно цели предотвратяване на евентуални злоупотреби и внасянето на храна за деца в училищата, които нямат такава необходимост."
Аз още миналата година ги бях питала има ли наредба, ограничаваща храненето с домашна храна в стола, и ме прехвърляха насам натам, и накрая ми писаха, че няма наредба, освен наредбата на училището, регламентираща мястото за хранене. И че трябва домашната храна да е в индивидуални опаковки, била на моя отговорност и подобни бля бля, но иначе наредба, забраняваща храна от дома НЯМА.
Това е една голяма криворазбрана глупост, породена от факта, че родителите на деца с цьолиакия се борят да си получат полагащата им се по ЗАКОН диетична храна в детските градини, от което поизлязоха куп дивотии на държавно  и общинско ниво. Нямам думи просто...

# 441
  • Sofia
Моята яде в стола, с класа - някои си носят храна, други са с купони. Слагали ги тези с домашната храна на друга маса, да не се дразнят децата с купоните - ок съм за това.
Дааа, Хепи, и аз съм без думи... щото, ако ги имам, биха били грозни.

# 442
  • София
Напълно подкрепям улесняването на положението в ДГ и навсякъде на децата с цьолиакия. В момента мой колега се бори с тези проблеми в ДГ. Не виждам обаче защо това трябва да се свързва по някакъв начин с храненето на нашите деца, тъй като и те са засегнати в края на тази наредба -
Цитат
но същевременно цели предотвратяване на евентуални злоупотреби и внасянето на храна за деца в училищата, които нямат такава необходимост."

Аз нямам търпение след малко да видя как е минал денят днес, защото въпреки родителската среща и тази наредба пратих хапване на децата. В момента в който се опитах да им обясня, че трябва да ходят на стол настана такава врява, че набързо се отказах...

# 443
Просто не знам...а аз тъкмо се радвах как дори и големите вече се хранят много по-интелигентно, макар и не чак с кутии, но все пак доста по-здравословно от традиционното баничка, дюнер, пица, чипс.
Но не, дай да убием всичко хубаво. Е, аз официално заявявам,ч е ако ОТНОВО ми направят проблем, аз пък почвам да пускам сигнали срещу лавката, за което имам съвсем реално законово ПРАВО. ( Разбира се, достъпът ми до лавката е силно ограничен, в предвид че е вътре в училище и мога да вляза само срещу лична карта, а за да подам сигнал, ми трябва касова бележка , снимка и опаковка от стоката, срещу която подавам сигнал...но ще се напъна...)
Ще взема да включа и мъжът ми в родителския комитет за стола, да видим спазват ли всички разпоредби и по този въпрос...защото и за това има наредба, но за носене на домашна храна в УЧИЛИЩЕ НЯМА.  Tired

# 444
Моята яде в стола, с класа - някои си носят храна, други са с купони. Слагали ги тези с домашната храна на друга маса, да не се дразнят децата с купоните - ок съм за това.
Дааа, Хепи, и аз съм без думи... щото, ако ги имам, биха били грозни.

При нас пък децата се хранят заедно. От какво ще се дразнят децата с купоните.... newsm78 ?
Повечето деца не са големи фенове на домашната храна. Плодове и зеленчуци като цяло не ги блазнят. Моята например ги яде по задължение, а не защото много ги обича. Пред салатата винаги ще предпочете чипс, солети или сладкиш, ако бъде оставена да избира. А децата с кутиите носят по-здравословни неща, повече плодове и зеленчуци, рядко носят джънкове, т.е. храната им не е голямо изкушение за другите.
Та в тази връзка, аз не виждам защо да не се хранят заедно всички, но явно си е до училище и порядки.

А това писмо на БАБХ е недомислица, меко казано. Ще доказваме, че детето има специални хранителни потребности, за да му носим храна от къщи. Това не е детска градина все пак, там е оправдано, децата са малки, стоят по цял ден там. Но в училище защо да не може всеки да си носи най-малкото сандвич е направо непонятно за мен.
Загатнато е, че ги притеснява съхранението на храната, как е опакована и т.н. но става дума за 4 часа от 8 до 12, в които не виждам какво страшно може да се случи с един сандвич.
Явно целят всички деца да ядат в стола, но това не е редно и с писмо на БАБХ не може да се създаде такова задължение за родителите.

# 445
  • На черешата
 Момичета, спокойно. Майката на детето на ММ е инспектор в БАБХ, детето си носи храна от вкъщи, и когато е при нея, и когато е при нас, така че и те самите не спазват тази наредба.  Mr. Green

# 446
Ми то такива наредби няма. Има наредби за производството и търговията с храна, но те не засягат храната за лична консумация  Tired
Но такива писъмца стигат да вдигнат кръвното на родителите, и да изнервят децата  Tired

# 447
  • Sofia
Врабчо, не че не си права относно колко се дразнят, може би им е по-лесно така да сервират на тези с купоните.  Заедно са децата, само са на друга/една маса тези с кутиите и без това няма как да са на една маса. Пък не е забранено да се смесват, ако няма места например.

# 448
Да, да, Морена, аз не споря, просто отбелязвам, че при нас е различно.
Що се отнася до това писмо на БАБХ, то е само препоръка, не могат да задължат родителите да ползват стола с него. Трябва наредба, но аз не вярвам, че такава ще се приеме, ще предизвикат бунт.

# 449
 Добро Утро  Simple Smile

В събота от Кауфланд купих една ню-ню кутийка с мисълта да си нося сурови ядки в нея и хлапачката си я хареса. Пита ме за какво ми е и аз използвах момента да послъжа....Казах й ,че съм я купила за нея, да й режа плодове в нея и да й ги слагам в нейната кутия. И воала...

За хлапачката за днес- без закуска; о- тостери с гауда и парченца банан, Барни

Скрит текст:

За мен- колега донесе тостер и з. - препечени филийки с масло и сирене; о- мусака, домат.

Общи условия

Активация на акаунт