Песен за огън и лед 24 - If I look back, I am lost

• 70 458
  • 748
  •   1
Отговори
# 225

чак пък съвсем да е различна книжната Санса..... в последните глави - откато е с Тирион, а после - с  Кутрето, започва да проявява елементарна съобразителност, но още много има да учи.  Въпреки всичко не отричам книжния образ търпи развитие, за разлика от екранния. Ама то половината екранни образи са съсипипани, само Санса да беше с мед да намажеш сериала.
 #2gunfire

Ето конкретен пример ... сега кажи на Аделинда, че в книгата е още девствена, сватосват я за наследник на Долината Ерин и не е чувала Рамзи Болтън ... но това не много важно за образа й... Joy

както казах - все някой нещо не е разбрал. Sad Уморително е. Ако прочетеш по-горния ми пост, ще разбереш, че съм имал предвид, че Санса не са развива като характер на екрана, а  в книгите проявява елементарна съобразителност и че съм коментирал характера й, а не това дали е девствена йли не Confused. Това че на екрана се жени за Рамзи за мен е пример за несъобразителност от нейна страна, т.е. тя не търпи развитие там, т.е. това вече съм го казал по-горе с пет думи. ти сега искаш да казвам някакви детайли, а после че чудите зако сами дълги постовете? newsm78. Ако трябва да обяснявам всички неща поради които намирам екранния образ за несъобразителен и в какво той се различава от книжния мога да напиша три страници. Аз съм го написал в два реда, но според теб аз не съм написал нищо важно. Няма как хем да напишеш само важните неща, хем да си кратък, разберете го!

# 226
чак пък съвсем да е различна книжната Санса..... в последните глави - откато е с Тирион, а после - с  Кутрето, започва да проявява елементарна съобразителност, но още много има да учи.  Въпреки всичко не отричам книжния образ търпи развитие, за разлика от екранния. Ама то половината екранни образи са съсипипани, само Санса да беше с мед да намажеш сериала.
 #2gunfire
Дай пример кога не е проявила съобразителност.Изключвам голямата й грешка(детска,пуберска),че снесе на Церсей инфо,което не трябваше.Тази грешка момичето си я плати хилядократно.
Много ми е любим момента,в който Санса си разсъждава да се разкрие ли пред лорд Ройс.Защо го прави-защото знае,че Курето е мазник и я използва.Защо не се разкрива все пак-защото си казва той не помогна на Роб в неговата война,защо ще помогне на менПак кажи,че това не е аналитично мислене и липса на съобразителност.
В сериала според мен Софи играе превъзходно,друг е въпросът какво й се налага да изиграе.

П.П.На мен по-скоро почти всички герои ми допадат.Откровено злите като Кутрето,Церсей,Джофри,Планината,Рамзи,Рууз и другарите Фрей са така добре изпипани,че когато дойде Видов ден и за тях,ще ми е особено приятно.
Безинтересна ми е самата Денерис,но хората около нея - не.Още ми е странно откъде се пръкна Бриен,някак принадена ми идва.И тези Железнородени хич не са ми по вкуса. Blush

# 227
 " книжния й образ  търпи развитие" отново би трябвало да те подсети че говорим за характера на героинята в книгата, не за физическите качества. ако исках да коментирам дали е девствена щях да напиша  "на книжната Санса й бе спестена първата брачна нощ" или "за разлика от своите "какички" книжната Санса все още не знае какво е да си жена" или нещо от този род. толкова мноог неща съм казал в толкова малко думи.

# 228
Магията на Песента е в начина на писане на Мартин, не само заради развитието на героите.
Можем да дъвчем разликите до посиняване, но пак няма как да предадем най-голямата липса- активното четене нащрек, и фокус на макс към всеки детайл. Около всеки образ има голям доза мистерия, която действа като магнит. Затова дъвчем едно и също по 100 пъти, защото непрекъснато излиза нещо ново. Любимите ми герои са ми любимци, защото мистерията при тях е много силна, не защото одобрявам действията им. Харесвам Давос и сър Дядо, но ме е страх за тях, май са пътници...сър Дядо със сигурност.  Cry

Ето, последният пост на Туранга във филмовата тема ме накара да се сетя за връзката между Хлапачката и Мисандей, което във филма няма как да стане. ВЪзможно е, възможно, но дали е вероятно и какво е решил Чичо, няма как да знаем.

Сега чета роман на известна писателка. Чета си пасивно, а тя ми разказва. СКукааа, мъкаааа.. Къде е гъдела? Монотонно, линеарно, предвидимо. Мартин ми развали удоволствието от нормалните книги.  Crazy

# 229
  • Варна
Ох..нямаше да пиша.. Laughing

" книжния й образ  търпи развитие" отново би трябвало да те подсети че говорим за характера на героинята в книгата, не за физическите качества. ако исках да коментирам дали е девствена щях да напиша  "на книжната Санса й бе спестена първата брачна нощ" или "за разлика от своите "какички" книжната Санса все още не знае какво е да си жена" или нещо от този род. толкова мноог неща съм казал в толкова малко думи.
Да говорим за характера. Книжната Санса вече флиртува с мъжете около себе си, наблюдава ги и прави опити (успешно) да ги манипулира, а сериалната тъпо продължи линията си на поведение с Рамзи  1 към 1 като с Джофри:
Санса: "Аз съм Санса Старк "
Рамзи/Джофри:"Тогава ще ядеш бой" Mr. Green

# 230
 Чудесно. да говорим с факти.
махаме настрана снасянето пред Церсей.
Първо - вярата че петир и е най-добрият Приятел на света, само защото той каза така.  и на него му издаде някои тайни, когато щяха да я женят за  Уилас Тирел. например - че е добра приятелка с Марджери. това не биваше да го казва. петир веднага разбра какви въпроси да задава и как да подходи. кааз й че много е обичал майка й, а на нея не й хрумна да го пита дали майка й го е обичала. За сравнение когато пред Аря споменаха за Ашара Дейн и Нед, тя кипна.

Второ - вярата, че добрата  леля Лиза, ще я  посрещне с цветя и рози, само защото е сестар на майка й...и защото така казва Кутрето....

трето - Лиза се държеше ненормално, но Санас вярваше че може да поиска да я върнат на Тирион пред сватба със Сладкия Робин? newsm78

Четвърто - накрая с Хари. След толкова разбити илюзии Санса все още чакаше принац на белия кон и се разстрои когато той се държа грубо с нея.  нека погледнем поолжението н а Хари. Син на голям Лорд, наследник на Сладкия Робин, Шафран - дъщеря на богат търговец, е "дребна риба" за него, а му предлагат някаква копелдачка на дребен аристократ със съмнителна репутация????! УАУ!! направо съм изненадан че Санса с толкова се размина. Хари сигурно е очаквал жена най-малко с потеклото на Ариан Мартел, да речем. Все пак той е Хари НАСЛЕДНИКА,  Робин до всички очакват да хвърли топа до една година.
на Санса специално трябавше да й се обяснява какво да прави.
Да не говорим че Петир я оставя  Сама, дори тя влиза в кабинета му, но по никакъв начин не й хрумна да се възползва от това....например за да събира компрометираща информация за Петир...
както казах -  несъобразителност.

да, като цяло започна да схваща, че животът не е розов, ориентира се че Робин ще бъде убит и хари ще дойде на негово място...но и трябавше сериозон подсещане, Кутрето й изброи едва ли не цялата генеалогия на Арините, преди да схване нещата. Joy

# 231
  • Варна
Чудесно. да говорим с факти.
Скрит текст:
махаме настрана снасянето пред Церсей.
Първо - вярата че петир и е най-добрият Приятел на света, само защото той каза така.  и на него му издаде някои тайни, когато щяха да я женят за  Уилас Тирел. например - че е добра приятелка с Марджери. това не биваше да го казва. петир веднага разбра какви въпроси да задава и как да подходи. кааз й че много е обичал майка й, а на нея не й хрумна да го пита дали майка й го е обичала. За сравнение когато пред Аря споменаха за Ашара Дейн и Нед, тя кипна.

Второ - вярата, че добрата  леля Лиза, ще я  посрещне с цветя и рози, само защото е сестар на майка й...и защото така казва Кутрето....

трето - Лиза се държеше ненормално, но Санас вярваше че може да поиска да я върнат на Тирион пред сватба със Сладкия Робин? newsm78

Четвърто - накрая с Хари. След толкова разбити илюзии Санса все още чакаше принац на белия кон и се разстрои когато той се държа грубо с нея.  нека погледнем поолжението н а Хари. Син на голям Лорд, наследник на Сладкия Робин, Шафран - дъщеря на богат търговец, е "дребна риба" за него, а му предлагат някаква копелдачка на дребен аристократ със съмнителна репутация????! УАУ!! направо съм изненадан че Санса с толкова се размина. Хари сигурно е очаквал жена най-малко с потеклото на Ариан Мартел, да речем. Все пак той е Хари НАСЛЕДНИКА,  Робин до всички очакват да хвърли топа до една година.
на Санса специално трябавше да й се обяснява какво да прави.
Да не говорим че Петир я оставя  Сама, дори тя влиза в кабинета му, но по никакъв начин не й хрумна да се възползва от това....например за да събира компрометираща информация за Петир...
както казах -  несъобразителност.

да, като цяло започна да схваща, че животът не е розов, ориентира се че Робин ще бъде убит и хари ще дойде на негово място...но и трябавше сериозон подсещане, Кутрето й изброи едва ли не цялата генеалогия на Арините, преди да схване нещата. Joy

Джони това не са факти, а измислици. Нито едно твърдение не е вярно.
Не знам дали ще имам време сега да го подкрепя с цитати.

1. Санса не вярва на Петир.
2. Не е вярвала, че леля и Лиза ще я посреща с цветя и рози. Нямаше очаквания, от ден 1 стана ясно, че леля й не я харесва.
3. Това дори не го разбрах.
4. Хари не е син на голям лорд. Той е сирак, син на оземлен рицар, който евентуално може да стане наследник на Арин.

# 232
Кейтлин е израстнала с Петирчо и му се довери.Нед му се довери,при положение,че брат му  го е разпрал като прасе."Малката глупава" Санса обаче не му вярва.Не само,че не му вярва,ами и му играе игрички. Peace
"Да ,татко." на глас  - и веднага в мислите й "  "Ти не си ми никакъв баща.Аз съм дъщеря на лорд Едард Старк от Зимен хребет. (цитирам по памет)

# 233
"Двамата с лейди Лиза ще се женим.

— Ще се жените? — Санса се слиса. — Вие и леля ми?

— Лордът на Харънхъл и лейди Орлово гнездо.

„Казахте, че сте обичали майка ми." -

иза няма да дойде сама. Преди да пристигне трябва да сме наясно коя си ти.

— Коя съм аз? Не разбирам. - една разбита илюзия спрямо Кутрето

"— Варис има осведомители навсякъде. Ако Санса Старк бъде видяна в Долината, евнухьт ще разбере до един лунен кръг, а това ще създаде неприятни… усложнения. Сега не е никак безопасно да си Старк. Така че трябва да кажем на хората на Лиза, че си моя незаконна дъщеря.

— Незаконна дъщеря? — Санса беше смаяна. — Искате да кажете копеле? "
- втора разбита илюзия спряво Кутрето

"Какво ще кажеш да те омъжим за братовчед ти лорд Робърт?

На Санса й призля. За Робърт Арин знаеше само, че е малко и болнаво момче. „Не за мен иска да ожени сина си, а за наследството ми. Никой така и няма да се ожени за мен по любов.“
трета разбита илюзи - Леля и не я обича

"Ще кажа на леля ми, че не искам да се омъжвам за Робърт.“ Дори Върховният септон не можеше да обяви жена за омъжена, ако тя откаже да изрече клетвите. Каквото и да твърдеше леля й, Санса не беше просякиня. Беше на тринадесет години, разцъфтяла и омъжена, и наследничка на Зимен хребет. Понякога съжаляваше малкия си братовчед, но дори не можеше да си представи какво ще е да бъде негова жена. „По-скоро отново бих се омъжила за Тирион.“ - още една илюзия. Леля и ненавижда Тирион, и е фанатичка на тема Ланистъри.

# 234
  • Варна
"Двамата с лейди Лиза ще се женим.

— Ще се жените? — Санса се слиса. — Вие и леля ми?

— Лордът на Харънхъл и лейди Орлово гнездо.

„Казахте, че сте обичали майка ми." -

иза няма да дойде сама. Преди да пристигне трябва да сме наясно коя си ти.

— Коя съм аз? Не разбирам. - една разбита илюзия спрямо Кутрето Каква?  newsm78 Не е очаквала че ще трябва да е със скрита самоличност, затова е изненадана

"— Варис има осведомители навсякъде. Ако Санса Старк бъде видяна в Долината, евнухьт ще разбере до един лунен кръг, а това ще създаде неприятни… усложнения. Сега не е никак безопасно да си Старк. Така че трябва да кажем на хората на Лиза, че си моя незаконна дъщеря.

— Незаконна дъщеря? — Санса беше смаяна. — Искате да кажете копеле? "
- втора разбита илюзия спряво Кутрето каква е била тази илюзия?

"Какво ще кажеш да те омъжим за братовчед ти лорд Робърт?

На Санса й призля. За Робърт Арин знаеше само, че е малко и болнаво момче. „Не за мен иска да ожени сина си, а за наследството ми. Никой така и няма да се ожени за мен по любов.“
трета разбита илюзи - Леля и не я обича Нима си е въобразявала, че я обича? Призлява й, защото искат пак да я женят.

"Ще кажа на леля ми, че не искам да се омъжвам за Робърт.“ Дори Върховният септон не можеше да обяви жена за омъжена, ако тя откаже да изрече клетвите. Каквото и да твърдеше леля й, Санса не беше просякиня. Беше на тринадесет години, разцъфтяла и омъжена, и наследничка на Зимен хребет. Понякога съжаляваше малкия си братовчед, но дори не можеше да си представи какво ще е да бъде негова жена. „По-скоро отново бих се омъжила за Тирион.“ - още една илюзия. Леля и ненавижда Тирион, и е фанатичка на тема Ланистъри. Пак не става ясно каква илюзия е имала Санса.

# 235
  • Варна
Спомням си първата си позиция спрямо Санса...преди да прочета книгите. Смятах, че Санса няма особени качества и съдбата й е да я подхвърлят на всяка гад пръкнала в сагата....
Екранната Санса е съсипана като образ, нито ще срещне Хари, нито някой голям лорд ще я поиска. Едни идиоти ще се помъчат да я сложат начело на голямото въстание на Севера и това ще изглежда нелепо...
Книжната Санса има огромен потенциал точно, защото е девствена ... когато Хари разбере, че това е наследничката на Севера, при това пълноправна, ще върви след нея като кученце.
Да не говорим, че не е обременена с огромната психическа травма наречена Рамзи Болтън.

Още нещо Санса от книгите се учи от Кутрето, Санса от филма от Смрад... има известна разлика  средата в която се развива.

# 236
„По-скоро отново бих се омъжила за Тирион.“ - това, че за момент си помисли, че предпочита Тирион пред Робин, не означава, че ще иска да се върне при него. Още по-малко означава, че вярва, че ще и позволят.

И аз не виждам разбити илюзии, просто се сблъсква с игричките на Кутрето.

# 237
 първата илюзия е очевидна. Кутрето  се представя  пред Санса за приятел който много е обичал майка й/дори не коментирам тук факта, че тя не го пита дали Кейтлин го е обичала - това настрана/ и изведнъж - жени се за сестра й. БАМ! голяма любов, голямо нещо! Дори не е изчакал шест месеца от смъртта на Кейтлин, за да изпраска сестра  й! Егати и любовта, егати и чудото!

втора илюзия - Петир бе обещал на Санса, че ще я заведе на безопасно място при леля й. И дума не е ставало за това че ще трябва да се крие Санса. Наивната Санса си представяше едва ли не, че  милият Петир ще я заведе при леля й тя  ще изведе рицарите си д а я пазят в непристъпното ОРлово гнезодо. и дума не е ставало да я  предстваят като копеле на Петир, за нея това е унижение.
Беше готова дори да не е точон дъщеря на Петир, а на някой от дребните му васали, стига да не я представят като копелдачка, но не й спестиха унижението.

трета илюзия - добрата леля. Санса очакваше че сестрата на майка й ще я грабне и ще я разцелува и ще каже "въх дете, къде се изгуби колко мноог ми липсваше, какво ти направиха тези лоши Ланистъри?" Лиза само дето не я наби, и накрая и показа, че единственото заради което я ценят е имота й. А й се пада пряка роднина - ШОК!

И накрая - на едан фанатичка на тема Ланистъри - особено Тирион - ще казва, че би предпочела Тирион пред любимия й син? пълен абсурд!

Санса си живее в илюзии. Петир премълчава много неща пред нея и тя му се връзва.

# 238
На Санса петир и промива сериозно мозъка и тя все повееч се възприема като Алайн.

"Тук горе, където склонът беше най-стръмен, стъпалата се виеха, вместо да се спускат право надолу. „Нагоре се изкачи Санса Старк, но надолу се спуска Алайн Камък.“ Странна мисъл. "

има и нещо подобно на едон място където се коментира, че не знае къде свършва човека Петир и къде започав маската. Там тя пак си казва, че Санса Старк я няма, а вече я има Алайн. Санас дотолкова се вживя в ролята, че не я ясно доколко помин коя е. Има и моменти на амнезия, като с целувката със Сандор.

# 239
„По-скоро отново бих се омъжила за Тирион.“ - това, че за момент си помисли, че предпочита Тирион пред Робин, не означава, че ще иска да се върне при него. Още по-малко означава, че вярва, че ще и позволят.

И аз не виждам разбити илюзии, просто се сблъсква с игричките на Кутрето.

Брей? Санса бе готова на всичко само и само да не я  омъжват за Сладкия Робин. самата идея, че може да каже че все още е девствена и това да значи нещо за леля й е смешна, след като очевидон я искат не заради нейната девственост, а заради имота й. Ако трябавше щяха да намеря жена да и зашие  девствената ципа и да я оженят за Сладкия Робин, Санас много си въобразяваше че леля й ще се церемони с нея.

Санса си прредставяше как добрия рицар - Кутрето, приятеля на майка и я отвежда при милата леля Лиза, която я посреща с фанфари посреща я с хиляда рицари и обявява че в Орлово Око е в безопасност, А ланистърите не я закачат....това - Петир да се жени за леля й, тя да й крещи, да я представят като копелдачка и накрая да искат да я женят за Сладкия Робин, който изглежда на пръв поглед малоумен, заради имота й  да я назначават за негова гувернатка - и през ум не й е минавало. И определено не й е била детската мечта, след като в мечтите стигаше идеите да е кралица или дори гранд дама.

Общи условия

Активация на акаунт