Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема37

• 67 300
  • 702
  •   1
Отговори
# 480
Бъфи, при теб колпоскопа е задължителен, преди биопсията...според мен...а полипа преди това как ти го откриха, понеже моя полип с обикновен ехограф не беше открит а само с колпоскоп...

# 481
Здравейте,
Моята история е следната: след резултат от цито пап 3д и проведено медикаментозно лечение, излезе 2-ра група, после забременях и всичко беше наред, след раждането си направих цитонамазка и резултатът беше 3-а група, колпоскопа не показа изменени участъци. След това два поредни пъти беше 2-ра група и днес разбрах, че е 3б и проф Томов( в Плевен), каза, че според него няма какво да се чака, а да минаваме директно на конизация. И аз се ошашках. Не ми е правен повторен колпоскоп, нито биопсия или изследване на HPV, според вас да се доверя ли или?
Искам да имам още деца, конизацията ще повлияе ли? И както може да си представите съм абсолютно пълно шубе. Sad

# 482
  • София
Потърси друго мнение и задължително биопсия. Ако конизацията е много дълбока може да попречи на износването. Но има много успешно родили жени с конизация. Peace

# 483
Кашмир, това означава ли, че ако няма изменения на шийката и биопсията е ок, може да не се налага конизация? Лошото е, че и при трите пъти, в които бях 3-та група, след проведено лечение ставах втора и до ледващата пак 3-та. изключение беше двата последователни, в които пих едни гъби Кориолус.
При второто мнение да искам ли нова цито или направо колпоскопия?  Хич не съм наясно. Благодаря Hug Hug

# 484
Здравейте,
аз съм на 55г в менопауза и последната ми цитонамазка излезе 3а група с коки и атрофичен епител. Досега цитонамазките ми бяха 1 и 2 група. Последната беше декември месец 2ра група. Преди трийсетина години ми бяха открили раничка и я гориха. Тогава не са ме гледали на колпоскоп. Преди две години ми махнаха и полип от матката.
Докторът ми изписа глобули, от които получих парене и сърбеж. Преди това нямах никакви оплаквания. Сега пуснах микробиология след завършване на курса с глобулите. Чакаме резултата и ще ми назначи някакво друго лечение може би.
Мисля, че не ми е правена колпоскопия при последната цитонамазка.
Може ли да ме посъветвате как да процедирам от тука нататък? Дали да чакам три месеца или направо да отивам на биопсия при друг лекар?

# 485
Анонимен , според мен редно е да изчакаш резултатът от микробиологията - ако не е чиста - продължава се лечението, ако е чиста -  трябва да се направи и нова цитонамазка. При чиста микробиология  и намазка  2 група, нови изследвания - след 6 месеца.  Но, ако групата отново е трета - направи колпоскопия и едва тогава в зависимост от резултатите - биопсия.

# 486
  • София
Изгаряща, да, може да не се наложи. От кога е цитото? Ако е скорошна другият доктор може да те види на колпоскоп и да прецени дали да вземе биопсия или ако прецени нова цитонамазка. Peace

# 487
svetla81, ясно каква е работата. Аз ходя от както я има болницата все в Надежда, до сега съм била много доволна, дори там родих. Ноември при редовен преглед  ми излезе цитонамазка IIB група и моя доктор ме прати при някаква Атанасова, дето да ме гледа на колпоскоп. Тя нищо не видя, каза след 3м. да направя нова цитонамазка. Направих сега март и излезе IIIA гр. Отивам на 7 април  с цитонамазка  и тя без дори да ме прегледа(не ме беше гледала от декември) веднага взе да ме уговаря кога да запазим дата да влизам за биопсия. Каза, че два дни е престоя, щели да ме приспят за 20 мин. и ще ми струва между 400 и 600 лв?!  Веднага нещо ме усъмни и цъфнах още същата вечер при Дянкова. Тя от своя страна взе материал за биопсия на място за 5 мин... Но Дянкова веднага видя, че има раничка и тн. И сега ще видим какво ще става, чакам биопсия. Ужасно съм разочарована от Надежда, наистина им имах огромно доверие, но уви..

# 488
Кашмир, от 04 Април е. Това е поредната, която трябваше да се направи след 6м. Преди нея пред 3месеца правих две и бяха втора, а в началото беше трета.

# 489
  • София
Тогава според мен цито няма да ти правят. Само си избери някой читав лекар, да не те обърка повече.

# 490
Диди, не разбирам защо трябва да чакам, за да направя биопсия? Много съм объркана от всичко прочетено, а и лекарите изобщо не обясняват. Аз вече проведох лечение на коките на сляпо. Не разбрах защо не ми взеха микробиология преди лечението.
Трета група значи ли, че имам раничка?

Моят случай прилича на този на Изгаряща.

# 491
Аз също съм пациент на Надежда отидох на контролен преглед при доктор Любомир Христов и веднага каза,че вижда изменения на шийката на матката взе цитонамазка после колпоскопия и биопсия и преглед с ехограф всичко ми струваше 156лева и не съм настаняване в болницата,  но ми каза да се приготвя за конизация сега чакаме резултати

# 492
  • Buffyworld
Бъфи, при теб колпоскопа е задължителен, преди биопсията...според мен...а полипа преди това как ти го откриха, понеже моя полип с обикновен ехограф не беше открит а само с колпоскоп...

Щом са ти го открили с колпоскоп, сигурно е бил полип на шийката ???  При мен с ехограф ми го откриха - полип в матката , съвсем мъничък. Докторът предложи да пробваме първо с Дуфастон . Трябваше да пия Дуфастона три месеца по схема, но го пих само два. Не издържах три месеца, защото от този Дуфастон много ме болеше главата и ми се виеше свят. Като ходех и имах чувството, че улицата се движи под мен. Много неприятно. След втория месец отидох на преглед и полипът го нямаше. А вчера бях и на колпоскопия. Казаха ми, че има малък бял участък. Докторът каза първо лечението, после контролна цитонамазка, пак колпоскоп и ако тогава има още бял участък - биопсия. Каза ми, че този бял участък може и да е от възпалението и е напълно възможно след лечението да изчезне. Но пък ново двайсе - каза ми, че имам някакви запушени жлези, май бартолинови жлези бяха и трябва да ги горят , както горят раничките на шийката. То не точно горене, ами нещо ми обясни, че ги пукат с електрокоагулатора. Не ми стига всичко друго, а сега и това.

И да попитам нещо - след конизация - какво следва ? Моя приятелка я конизираха в Надежда в София и е много доволна. Но оттогава всеки месец е на контролна цитонамазка. Та просто се чудех - след конизация проблемът приключва ли ? При нея например все още е под въпрос дали ще се размине само с конизация, или трябва да се маха цялата матка. Защото ако е така, то да й бяха махнали направо матката, а не първо да я мъчат с конизация. ??? 

# 493
Може ли да разкажем за конизацията на твоята приятелка в Надежда на мен също ми предстои там и ме интересува колко време е престоя, с каква упойка при кои доктор и колко е платил и въобще всичко което знаеш за самата конизация там
Благодаря предварително

# 494
  • Buffyworld
Ели, не ми е много удобно да я разпитвам. Това , което тя ми сподели - с някаква венозна упойка , която те приспива за около 20 минути. След упойката каза, че не й е било лошо, просто се е събудила и се е чувствала добре. Докторката каза , че май се казва Димитрова , но да не те излъжа. Млада, много мила докторка . Като цяло конизацията е минала много добре. Въпросът е дали само конизация е била достатъчна. Сега всеки месец е под наблюдение . Дано не се налага да махат и матката. Била е хоспитализирана само за един ден. На следващия ден са я изписали.

Общи условия

Активация на акаунт