Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема37

• 67 299
  • 702
  •   1
Отговори
# 495
Момичета,
говорих с позната и ми каза, че без колпоскопия и биопсия, нищо, че няколко пъти съм била трета група, е редно да се потърси второ мнение (колпоскоп, биопсия, HPV) и тогава да пристътпя към конизация. Нещо от сорта, че макар добри, те са хирурзи и не протакали много. А сега без биопсия как евентуално се преценява до къде да се реже и прочие? newsm78

# 496
  • Бургас
Днес си разпечатах рузултата от Геника и съм доста притеснена някой може ли да ми каже какво означова

Група по Папаниколау   PAP IIB
Интерпретация на резултат   
1. АБНОРМАЛНИ ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ
    - Плоски епителни клетки
       - Атипични сквамозни клетки
           * С неопределена сигнификантност (ASC-US)
Забележка: Гранулоцити, еритроцити, атипични плоскоепителни/метапластични клетки. За HR HPV тестуване и проследяване.

# 497
Buffy много ти благодаря

# 498
  • София
Това с цитонамазките всеки месец ми се струва престараване. До колкото знам не е възможно, чак толкова бързо да прогресират измененията, дори и хипотетично да се върнат след конизация.
При мен първите две контролни цитонамазки ще бъдат през три месеца, а след това ще ги разредим. Имаше момичета в темата на които им препоръчаха да започнат с цитонамазки на всеки 6 месеца след конизацията.

izgariashtata задължително трябва да се направи колпоскопия и биопсия. На колпоскопа се виждат повърхностните изменения. При биопсията се взимат проби и от "по-дълбоко" за да се види дали има клетъчни промени. HPV теста май е излишен разход, може и без HPV да има изменения, а наличието на HPV пък не е сигурен признак, че трябва да имаш някакви проблеми. Така директно да се реже ми звучи много странно. Успех и не се шашкай от сега. Важното е да си здрава.

# 499
Boadicea, благодаря  Hug Hug До колкото разбирам, нищо, че съм имала и предишнио трети групи, пак е задължителна биопсията преди конизация.  Записах си час за колпоскопия за Понеделник, казаха ми, че ако се наложи за биопсия се чака 10дни, значи влизам в Май за евентуална конизация. А тя преди или след цикъл се прави, защото въпросният лекар иска да ми е направи на датата, в която следва да ми дойде.

# 500
  • София
Този лекар все по-съмнително ми звучи  Thinking Thinking
Конизацията се прави в първите чисти дни след цикъла. За моята тъй като цикъла ми се беше тотално ошашкал покрай всички изследвания и вълнения и нямаше как да го предвидя, с доки се разбрахме да се чуем когато ми дойде за да можем да я насрочим. Това мисля, че е най-добрия вариант. И така операцията беше точно 7 дни след началото на цикъла.

# 501
  • София
Boadicea, благодаря  Hug Hug До колкото разбирам, нищо, че съм имала и предишнио трети групи, пак е задължителна биопсията преди конизация.  Записах си час за колпоскопия за Понеделник, казаха ми, че ако се наложи за биопсия се чака 10дни, значи влизам в Май за евентуална конизация. А тя преди или след цикъл се прави, защото въпросният лекар иска да ми е направи на датата, в която следва да ми дойде.

#Crazy
Това е пълна олигофрения. Прави се в 1-2 чист ден след менструация, за да може да зарасне максимално до следващата. Ако не зарасне дотогава, по раната ще се закрепят ендометриални клетки, което пък води до масовото оплакване на много жени след конизация, че имат слабо предменструално кървене.
Аз също го имам. Sad

# 502
Все повече се убеждавам като чета и се консултирам с други лекари, че е важно да се направи биопсия, макар да чакам 10 дни, които няма да са толкова фатални, дори да се наложи конизация. То всички му вярвам, защото е име и е доказан специалист онко-хирург в тази област.

# 503
Момичета, видях си цитото. Имам отметка на low-grade squamous intraepithelial lesion и суспектна инфекция HPV.  В коментар пише хиперхромазия на интермед. клетки и още нещо, което не разчитам. Какво значи това?

# 504
На мен ми направиха конизация без биопсия също. Знам, че по протокол не се прави така, но докторката ми предложи да решим проблема директно. 5 години бях с 3 а-д група. Правих 2 биопсии и едно абразио .Прехвалената Дянкова ми взе биопсия от здрава тъкан. Писала съм за случая в предишните теми. Последната биопсия ми беше преди 2 години и беше ЦИН 1 и сега директно конизация.

# 505
Значи и биопсията не е сигурен метод?! И конизацията също, защото не се знае дали ще изрежат до здраво Sad

# 506
Диди, не разбирам защо трябва да чакам, за да направя биопсия? Много съм объркана от всичко прочетено, а и лекарите изобщо не обясняват. Аз вече проведох лечение на коките на сляпо. Не разбрах защо не ми взеха микробиология преди лечението.
Трета група значи ли, че имам раничка?

Моят случай прилича на този на Изгаряща.
Какъв е смисълът да се прави биопсия, без преди това да е направен колпоскоп ? При прегледа нали не са казали, че имаш раничка ? Ако такава не се вижда с просто око има риск при биопсията да щипнат от здрав участък. Точно това е идеята на колпоскопията. За твое успокоение може да поискаш от гинекологът ти да те прегледа с колпоскоп. Направи и контролна цитонамазка сега, след лечението с глобулите, защото високата група може да се е дължала на коките.

Имам един въпрос: какво мислите за лаборатории Синово ? Моя гинеколог  работи с тях и предлага евентуално след 6 месеца да направя течно-базирана + HPV . В понеделник-вторник очаквам резултатите от първата ми контролна цито (обикновена) след конизацията ми. Припомням тя беше скалпелна след биопсия Ка ин ситу. Надавям се резултатът да е добър. Никога до сега не съм имала зацапване след взимане на цито, а сега два дни подред имам кафеникаво такова....

# 507
Диди смайл, желая ти късмет и хубав резултат. Не съм ги чувала тези лаборатории.

# 508
Диди, ние да не сме при един и същи, моята АГ също работи с тях, пускала съм само микробиология, към тази лаборатория, и разни хормони, аз съм доволна като цяло. Нямам забележки, за същото съм се замисляла и аз в интерес на истината, понеже никога не съм правила течно базирана а бях с Цин3 преди 4 години и ЧПВ, тип 16  ooooh!

# 509
неви86, благодаря за пожеланието.
Dados, и аз никога до сега не съм правила течно базирана, не ми е и предлагана, както и HPV тест . Моя гинеколог е мъж, работи в Онкологията. Вярвам му много. Каза, че течно базираната е по-точна, но реши и този път да направим обикновена. Сигурно няма притеснения и не очаква изненади толкова скоро след конизацията, което пък ме навежда на мисълта, че ако има такива, то тях ги очаква година след нея и затова ще иска да направим тогава такава.

Общи условия

Активация на акаунт