Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема37

• 67 313
  • 702
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте!
Гинеколожката ми каза,че е необходимо изгаряне на раничка.Цитонамазката ми винаги е била 2 - ра група.Посъветвайте ме,дали е задължително изгарянето на раничката?Има ли някакви последствия след това,може ли да се появи отново,изобщо всякаква информация би ми била полезна.Следващия път ще ме прегледа с колпоскоп,но какво по - точно показва той?На 24 години съм,не съм раждала.
Не би трябвало да се гори раничка така на сляпо-трябва да се вземе биопсия да се види вида й...също трябва да се види на колпоскоп задължително...Колпоскопа показва дали има променение клетки по шийката на матката...и други изменения.

# 436
Добре, значи ли това, че цитонамазката не е сигурно изследване, защото и аз бях с голяма раничка, след като цитонамазката ми излезе 2 група ми я изгориха, без колпоскоп или др. изследвания?

# 437
Всеки случай е индивидуален и лекуващият лекар преценява. Според мен няма универсална формула  Peace
Аз бях ПАП 2Б, на колпоскоп нищо притеснително не се видя, но при три положителни типа ЧПВ, ме мазаха със Солкогин без биопсия. Не мисля, че ако е било задължително да се прави биопсия, са щели да ми го спестят.

# 438
Елица, това е много смело да ти поставя диагнозата така. При мен се виждаше изменението без колпоскоп дори. Но се наслушах на всичко - от това, че това е нормално, че това е охлузване от раждането- Карагьозов ми го каза след колпоскоп, до това, че шийката ми на нищо не прилича- Дянкова и Стефан Ковачев, че може да е всичко вкл.злокачествено. И много, много други-че мога просто да се следя.  Аз бях с 3а-д, а 3 д отговаряло на 2б според моята лекарка, било различно от 3 б Май се оказа ЦИН 1 след конизацията, но все пак ще ви потвърдя като си взема резултата. За всеки случай предпочитам конизация пред т.нар. горене. Мое мнение си е, но имам чувството, че горенето само замъглява картината, но не решава проблема. На мен ми махнаха 1/5 от шийката по думите на докторката ми. Каза, че мога да забременявам след 3-4 м. Не, че съм се разбързала.

# 439
След преглед с колпоскоп и след изследване на групите ЧПВ,ще се пристъпи към горене.Въпреки,че и сега,преди тези изследвания,лекарката е категорична,че е добре да се изгори.

Аз едно нещо не разбирам.Какви могат да бъдат последствията след горене?Има ли въобще минуси?В крайна сметка,не е ли по - добре да се извърши процедурата сега,а не когато нещата се влошат,защото доколкото аз знам,раничката може да става по - голяма и по - опасна,но не и да изчезне изведнъж.

# 440
Конизация колко дни след свършване на цикъла се прави?

# 441
Конизация колко дни след свършване на цикъла се прави?

на Втория, третия чист ден...

# 442
А колко време болнични ползвахте след конизацията?
И на кои ден ви изписана от болницата?

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 15:43 от elica_2007

# 443
След преглед с колпоскоп и след изследване на групите ЧПВ,ще се пристъпи към горене.Въпреки,че и сега,преди тези изследвания,лекарката е категорична,че е добре да се изгори.

Аз едно нещо не разбирам.Какви могат да бъдат последствията след горене?Има ли въобще минуси?В крайна сметка,не е ли по - добре да се извърши процедурата сега,а не когато нещата се влошат,защото доколкото аз знам,раничката може да става по - голяма и по - опасна,но не и да изчезне изведнъж.

Ако едно обгаряне с ток е извършено качествено и съвестно от коректен лекар, проблеми със сигурност няма да имаш, ако колпоскопа не покаже нищо съмнително и ЧПВе с добри резултати , няма смисъл, тогава раничката  се следи на 6 месеца и ако се види нещо нередно се лекува тоест обгаря или нещо друго. Последствия може да няма както казах по горе ако обгарянето е извършено качествено и коректно от добър специалист, а не на око. Последици могат да бъдат и че доколкото съм чувала от едно обгаряне с ток може да се получи и истинска рана. Понякога и едно пето на шийката изглежда като раничка и това стресира едно момиче. Съветвам те да е бързаш, и да правиш това само в краен случай ако наистина има някакъв проблем , другото за което те съветвам е ако имаш възможност да посетиш Карагьозов баща или син в Токуда, където обгарянето е с лазер - много по щадящо. Знам че много се чака за часове, но е много по щадящо както казах, и друго пиши ми ЛС. 

# 444
  • София
Мен ме изписаха 3-4 часа след конизацията.Дават 1месец болнични,но аз ползвах 5 дена/зависи какво работиш/,не трябва да се стои дълго време права и да се вдига тежко.

# 445
Мили, момичета, самият факт, че сте в групата тук трябва да ви дава спокойствие. Това значи, че разбирате сериозността на проблема и правите всичко възможно да се отстрани. Скринингът на този вид рак е на много високо ниво. Аз преди 5 години бях полудяла от страх като ми излезна 3ад група, но с течение на времето надвих страха. Продължих да се следя и да ходя на консултации при най-известните имена в София. Успокоих се и не го мислих. Дори за резултатът след конизацията не изпитвах страх, бях спокойна. Бях направила, каквото трябва. Проблемът се хваща навреме, стига редовно да посещаваме добър гинеколог и да си правим цитонамазка. Някои мои познати не са ходили от 5 години на преглед, те по-добре ли са от нас като не знаят какво се случва? Не всяка промяна става рак, може да си с умерена дисплазия, която никога да не прогресира в рак. С този ЧПВ спекулират много, много често жени с рак на шийката не са носители на вируса  и обратно.     Затова моят съвет е да си отпуснете душите , да бъдете спокойни и да изберете лекарят, на който имате доверие.

# 446
неви86 много хубаво си го написала. Точно това е важното - да се посещава поне веднъж в годината гинеколог. Скрининга наистина е на добро ниво и всяко отклонение би могло да се хване навреме. В тази тема са споделили своите преживявания много жени, съветвам тези, които са нови тук, да се върнат назад в темите и да прочетат. Така ще си отговорят на много въпроси, ще се успокоят, ще се образоват и така ще са наясно какво се случва с тях, какво им предстои и какво могат да очакват.

# 447
  • София
Аз пък мисля, че скринингът е на много ниско ниво. Ние тук сме все жени, които редовно се преглеждат. Масово обаче не е така.

# 448
  • Бургас
Аз пък мисля, че скринингът е на много ниско ниво. Ние тук сме все жени, които редовно се преглеждат. Масово обаче не е така.

Да, аз ходя на 3-4 месеца, като всичко е ок на 6 мес на преглед, максимум на една година.
Имам познати, които не са стъпвали при гинеколог повече от 2-3г...., а когато все пак отидат на преглед той НЕ включва нито колпоскоп, нито ехограф и в най-добрия случай им вземат само цитонамазка...

# 449
Изписаха ме на 2-ият ден, 32 дни болнични, но аз ползвах 5 дни и се върнах на работа.

Общи условия

Активация на акаунт