Проблем с детската градина и детето

• 11 973
  • 88
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Не е глупост. Много деца нямат нужда от обеден сън и за тях е голямо мъчение да трябва да лежат неподвижно, без правят нищо по два часа в едно легло.

И моята дъщеря е от тези деца, но не реве, а си е изработила механизъм. Според това, което ми е разказвала, лежи по 2 часа всеки ден и наум си съчинява приказки и истории, за да убие времето. Повечето деца в тяхната ПГ са неспящи, но все пак има и няколко, които имат нужда от следобедния си сън.

# 76
Да много деца отказват да спят в детската, но всяко си намира какво да прави и как да пази тишина на другите.  Както е направила и твоята дъщеря, orchid.

Моята сега е във втора група и вече не иска! Казва,  че си лежи и гледа навън или тихичко си шептят с момиченцето до нея.

# 77
Спането в ДГ е един от малкото ми неприятни спомени от този период, наред с кюфтетата с бял сос.

Не ми се спеше, не можех да лежа мирно и пречех и на другите деца да спят. Накрая учителката се принуди тайничко да ме оставя да си рисувам, когато останалите си легнат и имаше мир.

mama_stella, много е хубаво, че се чувства по-добре детето, дано да продължава така.

Скрит текст:
Според мен е време да помислиш малко и за себе си, много е хубаво да си стоиш вкъщи с детето (казвам го от позицията на останала вкъщи 3 години и половина), но е и много зациклящо. Щеш не щеш интересите ти и темите на разговор се свеждат до кръговрата ставане-готвене-ядене-акане-сън-игра-домакинстване-разходка-пак ядене-къпане-приказка-припадане в леглото. Децата са най-хубавото, но и най-обсебващото нещо, а ти си човек и трябва да имаш време и за себе си. Запиши се на курс или спорт, за да се разнообразиш малко и да свалиш напрежението.

# 78
  • София
Моята дъщеря много харесваше ДГ, добре се справяше. Обаче тоя пусти следобеден сън, а по-точно - лежане последните 2 години я научи да си гризе ноктите и кожите, та към ден днешен /на 11 е/ още не мога да я отуча!

Затова си мисля и малкия догодина направо да го пусна в ПГ и да не спи.

# 79
Да, намират си какво да правят на обяд децата, защото нямат избор.  Та нали и аз съм била такова дете и съм съвсем наясно как съм се чувствала. Wink
Ако имаха, биха си играли на нещо. Не в спалното помещение. Не биха никога избрали да лежат два часа принудително. За много неща децата никой тук не ги пита и никой не се съобразява с тях, въпреки, че не би коствало много и не би било никак вредно. Щом не изпада в истерии на 6 години- значи добре е. Човек с много гадости свиква. Което не значи, че те са О.К. обаче.
Но тук е жива уравниловката още от соц-а, запазена единствено за удобство на персонала. В много държави имам познати- САЩ, Великобритания, скандинавски държави няколко, Испания, Гърция дори- никъде не тормозят децата така. Поне аз нямам подобна информация.

# 80
Да и за мен е безкрайно излишен този калъп. Синът ми спи в седмицата един-два пъти. До скоро се мъчих да го приспивам на обяд, отказах се, явно няма нужда.
Защо не ги оставят децата да си играят нещо тихо тези два часа? Лежане и мълчане си е терор. Аз самата не спах в градината и си спомням колко тягостно и скучно ми беше, щото пък, ако мръдна ще дойдат да ми се карат.
Ако синът ми някой го застави да спи или лежи, до там с градината и адаптацията, ще даде сериозен отпор. Мисля, ако се приберем в Бг и го пусна там, да го взимам на обяд.
 Защо дори Гърция? Живеем тук от скоро и тук е на градина, ами има си индивидуално отношение. При 35 деца, 2 учителки и една директорка. Стараят се и децата са доволни. Хайде той е в частна, но в държавната са звъняли на близка, че детето й днес е нещо тъжно и не играе с другите, ако иска да отиде да го вземе! Мен това силно ме впечатли, не знам дали у нас се случва?

# 81
  • София
Защото трябва отделно помещение и отделен човек, който да ги наблюдава, докато играят.

# 82
Аз пък мислех, че вече я има тази практика - децата в четвърта група да не спят.
В какъв смисък трябва отделно помещение и друг учител? В повечето градини всяка група си има две големи помещения - за спане и за занимания. Учителка също има на смяна. Защо трябва да се наказват децата да спят?

# 83
  • София
Спят си, сякаш.

В други градини не знам как е, но в нашата помещението е едно огромно хале с чупки и полустени, които на пръв поглед създават впечатление за 3 помещения (трапезария, спалня, помещение за занимания и игри), но всъщност е само едно. Няма как да се изолират спящите деца така, че да не чуват евентуални шумове от игрите на неспящите. Затова пък при нас има друга организация - децата, които не спят, могат да ходят на спорт през това време. Така нито се налага те да се мъчат да пазят тишина, нито пречат на спящите, нито има нужда да се назначават допълнителни хора, които да се грижат за тях. Това ми харесва много; аз също пазя мъчителни спомени как трябваше да лежа и да не мърдам 2 часа в детската градина. Наистина е тормоз.

# 84
Затова пък при нас има друга организация - децата, които не спят, могат да ходят на спорт през това време. Така нито се налага те да се мъчат да пазят тишина, нито пречат на спящите, нито има нужда да се назначават допълнителни хора, които да се грижат за тях.
Чудесно са го измислили. Ето че имало начин.

# 85
Браво на детето.Дано да свикне.Аз по принцип мисля,че когато детето не се чувства добре там-физически и психически,значи му трябва да семейна среда.Не трябва на всяка цена да водим детето,виждайки как страда.Психолога какво да работи с детето- да му внуши ,че трябва да ходи ли?Не мисля,че детската градина дава повече на децата,дори осакатява индивидуалността им.Моето дете ходи -но не свикна,плака,тръшка се,насън бълнуваше и плачеше.Водя я от време на време,вече е 3 група,но почти не ходи.Ако не беше тази подготвителна досега да съм я отписала.Вкъщи учим доста неща и като отиде за по няколко дни госпожите казват ,че си личи че работим с детето и знае много повече от децата в групата.Вярно е,че има родители,които нямат друга алтернатива,но познавам такива които си водят децата ,за да са свободни по цял ден за кафета.Е това не го разбирам.

# 86
...
 Защо дори Гърция? Живеем тук от скоро и тук е на градина, ами има си индивидуално отношение. При 35 деца, 2 учителки и една директорка. Стараят се и децата са доволни. Хайде той е в частна, но в държавната са звъняли на близка, че детето й днес е нещо тъжно и не играе с другите, ако иска да отиде да го вземе! Мен това силно ме впечатли, не знам дали у нас се случва?

Защото е най- близо до нас от изброените от мен, но и там подходът е коренно различен и не се прилага безсмислен терор.

Защото трябва отделно помещение и отделен човек, който да ги наблюдава, докато играят.
Отделни помещения в нашите градини си има. Не съм виждала държавна ДГ без зала за игра и отделна спалня. А "човекът" така или иначе си е там- винаги има учител и той това работи.  Sunglasses Извинения само.

Затова пък при нас има друга организация - децата, които не спят, могат да ходят на спорт през това време. Така нито се налага те да се мъчат да пазят тишина, нито пречат на спящите, нито има нужда да се назначават допълнителни хора, които да се грижат за тях.
Чудесно са го измислили. Ето че имало начин.

Има, разбира си, и то не един. Но така е по- лесно.  Wink

# 87
Точно извинения  Peace
Племенничките ми във Франция пак бяха в групи по 30+ деца с 1 учител и 1 помощник, държавна, но никой не се оплакваше, че са му много децата, и за разлика от нашите, които не могат да ги обличат/обуват, там успяваха и ги извеждаха, не стояха като зверчета в клетка с 4 стени.
И техните заплати не са високи за стандарта, уточнявам, защото знам, че това е другото дежурно обяснение.

И моето дете не спеше на обяд. Мъка е голяма.

# 88
  • Варна
Като дете тръгнало на 2  и редовно ходеща до 23, че и след това, бих ти казала, че все още съм А-социална. Не обичам големи компании и излишен шум, ходих с рев като дете. Имам малко спомени от тогава, но пък бях доста учинолбива.
Като майка - не държа детето ми е да редовна. Даже й правя много големи ваканции, след които тя тръгва с огромно желание. Никога не се е дръпнала назад, не е плакала, играе. Има проблеми с комуникацията, които се дължат на това, че не говори много добре. Но желание за ходене винаги има. Миналата година Септември преболедува сериозно, напуснах работа и седях до Април да я гледам. Беше здрава вкъщи. Играхме, млко скуно ставаше понякога, но ...работата не избяга и градината също.
Никога не съм се водила от това, че аз съм плакала. Гледам на детето да му е добре. Ако видя, че не е подходящо - не ходи, ако много забие вкъщи - пускам я.
ПП Сега видях, че е минало време от размислите на авторката.....

Общи условия

Активация на акаунт