Холандска тема - 42

• 134 366
  • 959
  •   1
Отговори
# 945
Привет!
Приех оферта от нидерландска фирма и трябва да се преместим следващия месец с децата 2 х 11 годишни синове и дъщеря на 19. Ще бъдем в Айндховен и смятаме това да бъде нашия дом за следващите няколко години поне.
В последната седмица караме с мъжа ми краш курс за Нидерландия от интернет, ютюб и т.н., и сега ще чета вашите теми, пък после ще започна със стандартните въпроси за новобранци 😀

# 946
Привет!
Приех оферта от нидерландска фирма и трябва да се преместим следващия месец с децата 2 х 11 годишни синове и дъщеря на 19. Ще бъдем в Айндховен и смятаме това да бъде нашия дом за следващите няколко години поне.
В последната седмица караме с мъжа ми краш курс за Нидерландия от интернет, ютюб и т.н., и сега ще чета вашите теми, пък после ще започна със стандартните въпроси за новобранци 😀

Честито!

За каква работа Ви одобриха ?

# 947
Twinkestar, senior test automation engineer е моята позиция.

Един бърз въпрос, за да си успокоя малко мислите с този cito тест. Вчера прочетох в една дискусия, че той се полага само от деца, които живеят поне от 4 години там. Моите момчета са на 11. По мои груби сметки, тази година ще отидат в началното училище и ще търся такова с клас за новодошли. След това евентуално могат да отидат в следващото ниво в училище за новодошли, докато наваксат и чак тогава ще се се присъединят в някой от стандартните направленията на база на когнитивните им умения. (Извинявам се, че не ползвам термините, но все още не ги знам добре) Правилно ли разбирам ситуацията или съм тотално загубена в превода ? 😀 Държа да отбележа, че планувам да се свържа с училища, но първо искам в главата си да си изясня въпросите.

Edit: Изчетох цялата тема и получих доста любопитна информация по различни въпроси. Беше ми интересно да чета как са са развивали нещата около ковид. И четох още за четирите години уседналост за cito тест-а, та до някъде се оправих първоначалната паника.
Колкото повече ми се изясняват някои неща, толкова повече въпроси изникват.
Бих се радвала на някоя насока къде да не търся жилище в района на Айндховен (за сега сякаш гледаме къщи под наем, апартамент ще е в случай, че не успеем да намерим къща в нашия бюджет).

Аз имам превод на всички наши документи на английски от преди 10 години. Смятате ли, че е по-добре да извадя нови актове за раждане и брачно по европейски стандарт за пред властите в Нидерландия?

И един по-деликатен въпрос- интересува ме информация около диспансерно следене на човек със сърдечна трансплантация. Ако имате опит и желание да споделите, моля пишете ми на лични, ще съм благодарна!

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 00:32 от fiona_

# 948
Здравейте отново!

Вчера с децата обсъждахме какво ще правим за Хелоуин. Ще ми бъде интересно да споделите какво да очакваме.

От работата ми предлагат да ме свържат с the GoodGuide. Мога да се възползвам от тях като част от бюджета ми за релокация. Някой има ли впечатления от тях? Заслужава ли си или да предпочетат да използвам дачите за реалните разходи за местене( депозит и т.н. ). Аз съм почти готова да ги използвам, но ми се искаше да чуя ако някой има да сподели история.

Хубав уикенд!

# 949
Fiona_ , звучи така сякаш ще работите за някоя сравнително голяма фирма с много експатс.  Попитайте ги дали няма нещо от сорта на employee resource group. В нашата фирма има група на латиноамериканци, на middle east & north Africa,  на 50+, и поне още 2-3.
Това обикновено са разтропани колеги, които са там от известно време, организират събития, познават местния "живот", и във фирмата и извън нея.
Попитайте дали няма други българи - ние се намерихме тук десетина колеги, един път в годината успяваме да се видим на живо, но редовно си пишем в уотсап. Къде за децата, къде нещо интересно ако ще се случва в района.
Успех!

Здравейте отново!

Вчера с децата обсъждахме какво ще правим за Хелоуин. Ще ми бъде интересно да споделите какво да очакваме.

От работата ми предлагат да ме свържат с the GoodGuide. Мога да се възползвам от тях като част от бюджета ми за релокация. Някой има ли впечатления от тях? Заслужава ли си или да предпочетат да използвам дачите за реалните разходи за местене( депозит и т.н. ). Аз съм почти готова да ги използвам, но ми се искаше да чуя ако някой има да сподели история.

Хубав уикенд!

# 950
fiona_, напълно съм наясно колко много въпроси имате при предстояща релокация.

За мен по степен на трудност първата е намирането на жилище. След като имате опция от фирмата и бюджет за релокация може би е най-добре да се възползвате. В противен случай ако нямате жилище в срока, когато трябва да започнете работа ще е проблем.
Относно документите, които са ви необходими свържете се с общината по местоживеене или направо с фирмата за релокация ако решите да ползвате услугите им, за да проверите дали тези които имате ви вършат работа.
Пак тях може да попитате и за информация около диспансерно следене на човек със сърдечна трансплантация. А иначе след като си изберете пакет за здравно осигуряване към застраховател по ваш избор, както и личен лекар (обикновено по район на местоживеене или рейтинг) ще се обръщате към него по всички здравни въпроси.

При преместване с деца на 11г. е много важно да погледнете особенностите на нидерландската образователна система. Това е един много важен период и аз със сигурност бих го избегнала ако нямах друга алтернатива, защото точно тогава децата тук преминават от основното (начален образователен курс който продължава осем години от 4 до 12 г. възраст),  към гимназиално образование.
В групите 7 и 8 (11-12г.) се провежда сито тест на базата на който те получават направление от учителя към кои гимназии могат да се насочат. Какво се случва с деца неговорещи езика освен нулеви години за езиков курс, не мога да кажа.
Само ще кажа че това е изключително важно и определящо за тяхното по-нататъшно образование, много по-различно е отколкото в България.

# 951
Сито тестът се провежда на 12 годишна възраст,  независимо от колко време е в страната. Дъщеря ми го положи след 1 година в Нидерландия и и разрешиха допълнителна подготовка още 1 година, за да опита втори път, но това е рядко изключение, само един клас деца за цял Амстердам.

# 952
Благодаря за отговорите и насоките!

И аз виждам намирането на жилище като първостепенна грижа, всичко останало ще се подреди след това. Леко се разколебах за фирмата GoodGuide, мога да я избера по всяко време и реших да изчакам. Не съм напълно убедена до каква степен могат да ми съдействат, пък ще отнемат от бюджета ми за релокация и май предпочитам да го запазя за наем/депозит/местене. Това не ни е първото местене на ново място и ще опитаме сами да си организираме нещата.
Харесахме няколко къщи. От понеделник ще видя реално как се комуникира с нидерландски агенции за наеми. Ние живеехме в САЩ до преди два месеца. Там сме наемали дистанционно, през агенции и директно от собственик. Всичко си имаше спецификите, но няма невъзможно неща. Имам няколко притеснения относно наемането на жилище, и в момента си разписвам лист с неща, които да проверя. Ако пък ударя на камък, ще си активирам тази фирма за помощ.

Осъзнавам важността на този тест. Ще се опитам да се свържа с някой тази седмица, за да проверя това правило за уседналост за теста.
Лейди Рамкин, ако мога да попитам, Вашата дъщеря в какво училище беше когато пристигнахте и това в последните няколко години ли се случи?

Lucie_,  фирмата има хора и от други страни наистина. Аз също обичам да разбирам за живота и културата на имигрантите от първа ръка и ще се радвам, да има такова групи.

За езика да ви питам. Имаме всички Розета Стоун. Аз съм на втори урок и пада голям смях с произношението. Свързах се с една жена, която също работи в Нидерландия, с която бяхме на обучение наскоро. Тя ми препоръча да проверя групи taal cafe към общината и една жена за индивидуални курсове в Айндховен. Искам да си взема и някой учебник за граматика и правила - препоръчайте нещо на английски, моля! Ако някой може да сподели   добър Ютюб канал в стил "нидерландски за работа" , ще съм благодарна!

# 953
Деца, чужденци, които още не владеят добре нидерландски могат да се освободят от сито теста. Ако нямате планове да живеете постоянно в Нидерландия, може да запишете децата в международно училище с английски.
Потърсете курсове по нидерландски за вас на сайта на общината. Има и към библиотеките, университетите, ROC. Поръсете в Гугъл курсове NT1, NT2 във вашия район, както и на сайтовете на библиотеката за града и ROC. 
Изучаването на езика за децата зависи как е организирала общината. Може да има училища/класове, където са само чужденци и изучават езика. Може децата да са в група са местните и да имат отделно уроци по езика.

# 954
fiona_,не е невъзможно да се наеме дистанционно, но не е лесно.
Може би вече имате този сайт funda.nl.

Щом сте в/около Айндховен - не е идеален вариант, но е вариант, ако фирмата во го позволява - погледнете за квартира в Белгия - Lommel/ Pelt .
Скоро по случайност попаднах на статистика, че в Белгия живеят 3 пъти повече нидерландци, отколкото белгийци в Нидерландия.

В Белгия няма сито тест ... доколкото  знам. Мисля, че и общините предлагат безплатен курс по езика, като част от интеграционната програма.

Информацията ми е от преди 7 години специално за крос-бордър. Тогава се преместих, но нямах време за този курс :/

Сигурно сте прочели из темата,  но да кажа, защото за мен това беше един от първите културни шокове- счита се за напълно нормално предишният наемател да си вземе дори ламината,  да не говорим за щори, пердета. Аз още го намирам за много странно това.

За ученето на език. Аз започнах с учител с учебник Contact - има contact 1, 2 и 3. Taal café е чудесна идея. И/или в най-близката библиотека. Аз лично изкарах едно ниво с Берлиц.  Малко са по-скъпи, но поставих добра основа.

# 955
Съветвам ви след като решавате да не използвате услугите на фирмата за релокиране да бъдете особено внимателни. Набележите си няколко жилища чрез funda.nl примерно и се свържете с агенциите за оглед. Ние фиксирахме няколко огледа в рамките на 2-3 дни, половинката отиде на място да огледа и сключи договор за наем, внесе предплати и взе ключа. Дистанционно аз лично не бих наела, защото има риск от измами.
Още един съвет. Гледайте не само в града, а и наоколо, за да имате повече опции и по-добра цена на наем. Инфраструктурата тук позволява лесно и бързо предвижване.

Езиков курс за децата е много по-важен. Освен за образованието ако сте решили да са в нормално холандско училище, както и за интеграцията им. Чувала съм, че в по-големите градове има училища в които първата година се учи езика. Ние обаче бяхме в малко населено място и се наложи да се справим сами, доста рев падна уви.
Иначе, както marsie спомена може да запишете децата в международно училище с английски. Тези училища обаче са с доста високи такси.

А ако ще работите в международна фирма понякога самите фирми организират такъв курс за служителите си. Иначе са ви дали насоки - общината, библиотеката, Taal café.

# 956
Много, много благодаря за ценната информация!

Ами в крайна сметка решихме да използваме фирмата GoodGuide. Тази седмица ми пристигна контейнера с неща и колата и щеше да бъде безумно да се занимавам и с двете в паралел. Току що бях на среща с моята агентка.  Споделям по-важните ми записки, в случай че може да бъде полезно за други.
GoodGuide  си имат договор с моята фирма и всички разходи се фактурират към тях, което е перфектно. По време на разговорите ми с HR и едно от интервютата разбрах, че те работят от доста време заедно и мога да им се доверя.
Ще ми намерят жилище, ще ме чакат на самолета, дори ще ми уредят колело за 3 месеца да ме чака, и разни още други интересни дребни неща.

Тя ми каза за трите вида наеми- без подова настилка, необзаведен и обзаведен. Каза, че първият е типичен за местните в Нидерландия, но тъй като Айндховен е с доста международно население ,този тип наеми не е популярен и ние дори няма да ги гледаме. Ние търсим необзаведен, ако положението е критично и няма нищо в краен случай и обзаведен.
Обясни ми и тя за жилищната криза. Каза, че преди година държавата е въвела някакви регулации да облекчи положението с наемите, но доста хора са продали жилищата, които отдават под наем и просто има още по-малко имоти за наем. Айндховен бил на второ място след Амстердам по недостиг на жилища.
Посъветва ме да напиша нещо като мотивационно писмо , в което да опиша нашето семейство и да сложа приветлива снимка 😀. Можело дори и видео разговор да направим с потенциалния хазяин. Когато е на оглед, ще трябва да съм плътно на телефона на стенд бай. Иначе ми разказа, че наемите получавали стотици апликации, и само 20-50 ги викали за оглед и после трябвало да си първи да кажеш, че искаш. Писма и т.н. били от полза само ако първите две кандидатури били горе-долу еднакви. Договорът за работа има голямо значение също, както и наем ~1/3 от заплатата.
В зависимост от хазяите, можело да бъде стриктно или не колко хора на стая живеят. Примерно, апартамент с 2 спални може да не ми дадат, дори и да съм ок дъщеря ми да спи в хола на разтегаем диван.
Ние предпочитаме къща и поради това, опциите  в градчетата наоколо са по-приемливи и повече, пък аз съм ок да пътувам.  Всичко ми изглежда относително близо, дори по-отдалечените населени места.
Обясни ми, че ако договорът ми за наем е от 1 октомври, не мога да имам апойнтмън в общината за bsn преди първи, дори и да съм подписала вече договора предварително.
За училищата - не влизахме в детайли за cito тест-а. Аз бях намерила училището за новодошли в Айндховен, тя го потвърди и каза че момчетата ми ще отидат в него за минимум половин година-8 месеца, може и повече в зависимост от напредъка с езика.  Малко отклонение тук, но на още едно място четох за освобождаване от теста, когато не говориш езика, просто учителя може да даде препоръка за училището и т.н. Като говоря с някой от образователната система ще пиша и за това.

В общи линии, сякаш съм доволна, че активирах тази агенция. Ще видим в крайна сметка как ще изглеждат нещата на финала, но ми е една идея по-спокойно в момента.

Ние намерихме и учебници и разни разговорници. Леко напредвам, но съм си все още на много много елементарно ниво. Вчера пих кафе с една съученичка, която живее в Брюксел и тя каза, че фламандски и е относително лесен, заради това, че бяхме в немска езикова, та малко ме окуражи. Само това произношение до е леко изтезание за момента 😀 Ще изчакам да видя от работата какво опции мога да получа за курсовете.

# 957
fiona_, щом сте учили немски, наистина ще намерите много прилики, но внимавайте, има "фалшив приятели", например klaar, отне ми толкова дълго да спра да го използвам за "готов" а не за ясно / разбрано 😁😁
Или пък това, че въпреки че мъжа ми е нидерландец успях на науча момченцето ни да произнася "грешно" opvang - с ясно г, а за тази "ужасна" дума mijn няма да говоря, докато се пречупя да я сдъвквам като на холандски,  т.е. нидерландски 😁

Като се замисля мъжът ми доста се забавлява с мен ...

# 958
... ни да произнася "грешно" opvang - с ясно г, а за тази "ужасна" дума mijn няма да говоря, докато се пречупя да я сдъвквам като на холандски,  т.е. нидерландски 😁

...
Аз с тези сухи тренировки с розета Стоун и дуолинго със сигурност съм научила грешно думите. Аз казвам р с хъркащо произношение (не знам как да го обясня, но сигурно се сещате) и понякога толкова съм горда от себе си с някоя дума, пък Розетата не ме е разбрала изобщо. И обратно при дуолинго, дори да изпусна някоя малка дума ми дава да продължа.
Единият учебник, който мъжът ми изрови,  е стар руски и започва с цял раздел кое как се произнася с транскрипция. Ще си направя картончета с правила, като в ученическите години.😀

# 959
споделям моите няколко топ линка, всеки ден си ги ползвам, особено за de и het:
- произношение - записи на реални местни - https://forvo.com/languages/nl/
-  de или het -  https://www.welklidwoord.nl/trui
- спрягане на глаголи и съответните минали форми - https://www.slovo.app/nl/gedragen
- нещо като тълковен речник с много примери и синоними -  https://www.woorden.org/woord/terecht и https://www.encyclo.nl/begrip/zijkanten
- всички упражнения за слушане със съответните текстове на учебика Contact 1, 2 и 3 - https://www.contactnt2.nl/
- chatgpt - но с голяма ! - мъжът ми редовно засича примери, които поне той не намира за особено вярни/популярни ( на безплатната версия, може платената да е по-добре)
- за деца - https://www.vrt.be/vrtmax/ketnet/karrewiet/, https://jeugdjournaal.nl/ и https://www.dedagvandaag.nl/

успех Simple Smile
... ни да произнася "грешно" opvang - с ясно г, а за тази "ужасна" дума mijn няма да говоря, докато се пречупя да я сдъвквам като на холандски,  т.е. нидерландски 😁

...
Аз с тези сухи тренировки с розета Стоун и дуолинго със сигурност съм научила грешно думите. Аз казвам р с хъркащо произношение (не знам как да го обясня, но сигурно се сещате) и понякога толкова съм горда от себе си с някоя дума, пък Розетата не ме е разбрала изобщо. И обратно при дуолинго, дори да изпусна някоя малка дума ми дава да продължа.
Единият учебник, който мъжът ми изрови,  е стар руски и започва с цял раздел кое как се произнася с транскрипция. Ще си направя картончета с правила, като в ученическите години.😀

Общи условия

Активация на акаунт