Румъния

• 131 990
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
И от мен един глас за Сибиу. Много е хубав стария център,  с особено романтична атмосфера, напомня ми Капана в Пловдив, но с повече широта и интересни сгради. Имаш чувството,  че къщите се усмихват и са излезли от анимациите на д-р Снагълс

# 271
За този  замъкът Кантакузино нищо не открих.Излиза ми че това е манастира в Синая,така ли е?Ако може прикрепи линк за да го видя.
Другите неща които си изброила наистина изглеждат доста интересни-дървените църкви и веселото гробище,но наистина е далече.Това с гробището ми се стори странно...да е забележителност..
А Сигишоара и Сибиу имат ли някакви забележителности или така просто като атмосфера и град се разглеждат.
Предаел си го представам нещо като Банско може би.В смисъл че ако не е зимен сезон също ще е красиво и релаксиращо в планината.Така ли е?
Много съжалявах че не можах да посетя Термите в Букурещ,ей така малко за релакс.Четох че има три зони.Коя е най подходяща и колко време се ползва.Доколкото погледнах май се намира на площад Романа/май така беше/.

# 272
  • Букурещ
Ето линк на Кантакузино:
http://www.cantacuzinocastle.com/homeeng

Сигишоара се води родният град на Дракула, страхотен средновековен град, който не случайно 1999г. влиза под егидата на Юнеско.

А веселото гробище наистина си е забележителност.

Сибиу също е много красиво.
Да, Предеал си е за ски през зимата.

Термите на Букурещ се намират по пътя за летището, преди Отопен, вдясно.
иначе пиаца Романа е в центъра, няма общо с Термите
ето линк къс Термите, но там 1 ден човек да има за релакс Wink
https://therme.ro/en/

# 273
Еее,то този замък е бил точно под носа ми.Нали бях споменала че преди като бяхме ходили до Синая нощувахме в Бущени.Ако бяхме разбрали че там има замък щеше да е хубаво.А ти разгледа ли го?Заслужава ли си?
За местоположението на Термите се обърках заради навигацията на телефона ми,който ми ги показа на две места-веднъж там където са и втори път на Романа

# 274
  • Букурещ
Да, замъкът Кантакузино е точно в Бущен.
А на 10 мин от Бущен е Преднал Simple Smile, където бяхме ние.
Замъкът има впечатлителна гледка, която е уникална, защото е на високо и планините от терасата на кафенето се разкриват уникално!
Замъкът отвън е разкошен, отвътре също е интересен,единствено, че няма мебели като в Пелеш и Пелишор- комунистите разграбват всички мебели. А иначе специално бяхме в Предеал точно заради замъка, отдавна исках да го посетя. Имахме гид на румънски, историята на замъка е много интересна.Simple Smile

# 275
Значи...стигнах до извода че има още много да гледам.Затова с риск да стана досадна ще продължа да любопитствам.
На 06.05 в Румъния почивен ден ли е или те нямат какво да празнуват тогава?
Каква е цената вход на замъка и разрешено ли е снимането?
А за телегондолата в Синая чувала ли си нещо?

# 276
  • Букурещ
6ти май е неделя по принцип, няма почивен друг ден, те също отбелязват Св.Георги, но нищо повече.
За Кантаузино 50леи вход за двама възрастни и дете, и 5 леи за паркинг, ако искате да ползвате паркинга на замъка. Има и коли, паркирали извън бариерата на замъка.
С телефон снимахме без проблем.
Замъкът вътре, както писах няма мебели, ограбени са, извън замъка за разходка е много приятно и самата сграда на замъка отвън е красива. Терасата на кафето на замъка е страхотна, няма такава разкошна гледка Simple Smile
Иначе самата визита е около 30 минути беседата на гида. Но не е Пелеш сега с многото мебели.
За телегондолата в Синая не съм се интересувала;)

# 277
Да,на сайта който прати на замъка има разни снимки и наистина изглежда доста красиво.Все пак е до планината и гледката е супер.Аз имам подобна снимка на Карпатите със сутрешна омара.Там където преди бяхме нощували в Бущени се откриваше същата гледка.Явно замъка е бил някъде над нас.
А това кафене действащо ли е или е останало от едно време.Аз честно да ви кажа Пелеш го разгледахме много набързо защото трябваше да пътуваме.А и като стигнахме тогава до една зала ни казаха Стоп.Явно сме си платили само до там без да знаем.Пелишор не успяхме да разгледаме тогава.Незнам дали е интересен и дали си заслужава.
Засега съм си намислила за 6 ти май да отидем пак към Румъния.Най вероятно от 4ти до 6ти вечерта.
Искам да нощувам в Синая на 4-ти и да разгледам някой неща.Примерно този замък Контакузино,може би Пелеш и да пробвам телегондолата.На другия ден 05.05 ще нощувам в Букурещ.Там най вероятно ще посетя отново Червения дракон защото нищо не видях предния път,ще посетя и Селото /че беше затворено/ и може би Термите.Нещо такова ми се върти из главата пък ще видим.
А дали има някой друг музей който си заслужава да се види в Букурещ,освен природонаучния?
Та затова питах дали е почивен ден 06май/знам че е в неделя/,но да не стане като предния път да не работи туй онуй....
Освен в Червния дракон от къде другаде човек може да си напазари на по народни цени.В моловете предполагам навсякъде е скъпо.Но дали има някой други вериги магазини за домашни потреби и за дрехи,които са по известни там.

# 278
  • Букурещ
Да, явно сте били много близо до Кантакузино предния път.
А кафенето си е действащо, докато пиехме кафе се напълни терасата с хората, отидохме по-рано да разглеждаме и после надойдоха хора. Не ни се тръгваше от тая красота на високо Wink

Пелишор си заслужава определено Simple Smile Но, ако първо се гледа Пелеш и Пелишор и после Кантакузино, естествено, че Кантакузино ще ви се стори голо, откъм мебели. Жената гид обаче разказа много интересни неща. Има определени часове за пускане, които се спазват, мисля, че на всеки кръгъл час, и само с гид, ако човек иска гид на английски трябва предварително да заяви. Не е лошо да се пише в Месинджър лично съобщение и да се попитат дали в желаната дата ще работи за посетители, защото много често имат сватби, празненства и прочие и в такива моменти не работи за посетители.

Аз писах преди, в Букурещ много си струва(особено за деца), а и за възрастни, най-новият музей тук- музеят на сетивата, намира се в самия МОЛ АФИ вътре, на последния етаж
ето линк с всичката необходима информация:
http://www.museumofsenses.ro/en

Освен по моловете за дрехи и прочие(като предполагам изключим Червения дракон, там нямам идея от цени) не се сещам за нищо «народно». За 7 години, такава разлика виждам в цените, които лека- полека си вървят нагоре.... а в Банеаса, Карфурът се пука по шевовете всеки път, 43 каси работят, всичките и пак има опашки .... не знам......

# 279
Пелеш и Пелешор не успяхме да ги разгледаме.  Последно влизане 16.15. В Гугъл ми даде работно време до 17.00. Ние пристигнахме малко преди четири, но паркирахме долу,  децата ги примързя да вървят и ... накрая гледахме горичка и замъци отвън. Надявам  се скоро да имаме възможност да отидем отново, защото има неща, за които сега научавам.

# 280
Когато наближи 6 ти ще се опитам да разбера дали ще работи този замък.Нямам търпение пак да посетя Румъния.Сигурно се чудят хората какво толкова й харесвам.Ами има нещо пленяващо там и различно.Букурещ е голям град и шумен,но въпреки всичко много го харесах.Е,имаше и места където беше под всякаква критика,но...това са подробности.
Иначе аз бях близо до този парк Чишмиджиу,но така и не успях да го посетя.Чувам че там парковете са много.Има ли друг който си заслужава?
А в мол Букурещ има ли нещо интересно?Гледам го пишат в екскурзиите.Аз от там се осведомявам кое е интересно за разглеждане.
Дааа...явно в Румъния има още много какво да се види...

# 281
Здравейте, чета Ви редовно и благодаря за полезната информация
Ще сме за 1 ден, искаме да оставим колата на паркинг (така ще ни е най-сигурно), та бихте ли препоръчали такъв който да е в центъра и да ни е удобно за пешеходна разходка Simple Smile

# 282
  • Букурещ
Когато наближи 6 ти ще се опитам да разбера дали ще работи този замък.Нямам търпение пак да посетя Румъния.Сигурно се чудят хората какво толкова й харесвам.Ами има нещо пленяващо там и различно. Simple Smile

Аз така уж дойдох за 2 години, и ето, че вече 7 години останах Wink Има нещо Wink)))))

парк Чишмиджиу обезателно се разходете, той е по-малък от Херастрау и лесно се минава.
Тук има много паркове и всички са хубави, поддържани.
Мол Букурещ не мисля, че е нужно да отделяте време. Ако имате все пак такова посетете комплекс Банеаса /до малкото летище, където е Икеа, северен Букурещ/, то е на път към Термите тъкмо, една спирка в Банеаса ще ви хареса Wink

# 283
  • Букурещ
Здравейте, чета Ви редовно и благодаря за полезната информация
Ще сме за 1 ден, искаме да оставим колата на паркинг (така ще ни е най-сигурно), та бихте ли препоръчали такъв който да е в центъра и да ни е удобно за пешеходна разходка Simple Smile

Здравейте,
колата може да оставите на сигурен, подземен паркинг Universitate в центъра. Паркингът има два входа от Strada Academiei и от Strada Toma Caragiu и един изход откъм булевард I.C.Brătianu, вдясно от историческия музей на Букурещ. Има три нива и 425 места за коли. Има и 4 автомата за плащане, където може да се плати кеш и с карта. Цената на час е 2,5RON,за 8 часа съответно 20RON. През уикенд, ако е, струва 1RON на час. От 20ч до 6ч сутринта пак е 1RON на час.
Мисля, че първите 2 часа са безплатни.
Дано съм била полезна Wink

# 284
  • Букурещ
bronze, може да помислите, като вариант да спите в Предеал примерно. Може ценово да е по-добре, след Бущен веднага. Ние бяхме в тройна стая, беше просторно и много чисто.
Ако искате погледнете го:
Pension Regina
Predeal
И храната там в Dragului в съседство е много добре.

Общи условия

Активация на акаунт