Бързи здравословни въпроси и отговори – 2

• 85 771
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Хм ,за първи път чувам ,че прекарал варицела ,може да се "сбодие" със зостер.
Ще го имам предвид.
Въпреки,че контактувах с няколко деца с варицела+ една колежка.
Но както и Свежина,бих отложила за "друг път".

# 691
От две седмици някъде получавам треперене на малкия пръст на ръката...
Треперенето е като неволно движение наляво-надясно. Няма никаква болка, само е ужасно дразнещо.
Някой има ли идея от какво може да е?
Четох за различните видове тремор, но не намерих точно такъв. Няма стрес, в съвсем спокойно състояние се появява. Преди това имах трептене в прасеца, пих магнезий и ми мина. Дали това треперене на пръста може да е същото?

# 692
  • София
Балерина и аз имах по пръстите треперене,както и по плешките.
Не пих нищо,въпреки ,че всеки препоръчва магнезий.
Моето треперене се случва по време на работа , в офис с работещ климатик. Не знам дали има значение,но веднага щом си тръгнех треперенето престава.

# 693
Ама всички пръсти ли ти трепереха или само един?
При мен е само малкият и не е точно треперене, а е както се получава на окото да ти играе нерв. Нещо такова е. Crazy

# 694
  • София
Ама всички пръсти ли ти трепереха или само един?
При мен е само малкият и не е точно треперене, а е както се получава на окото да ти играе нерв. Нещо такова е. Crazy
Първо беше кутрето на лявата ръка,после показалеца.
После плешката.
Отдавам го на умора. Така и не си купих магнезий ,защото престана трепереното.
Въпреки ,че няколко дни "играха" пръстите. Плешката цяла седмица.

# 695
Ох, побърквам се вече  Tired Все си мислих, че ще си мине само. Чудя се магнезий ли да си взема, успокоителен чай или направо на невролог... Може ли да е симптом на нещо сериозно?

# 696
  • София
Може да звъннеш на личната си лекарка и да я поразпиташ.
Винаги когато се съмнявам в нещо и звъня /дали не ме мисли за ку ку вече Mr. Green/
Това ,което чета в нета е главно признак на : стрес,умора,депресия,недоспиване,натоварване.
Пробвай пак с магнезий Thinking

# 697
Аз пък имам на палеца, получавам го по различно време, но явно при умора, друго не виждам да ги свързва епизодите. Спира и почва сам. Много е неприятно 
Започнах магнезий, но бях и на море, там не треперех, ще видим по-натам обаче  Laughing

# 698

Мисля, че има има варицела-зостер вирус, който в детска възраст причинява варицела, но ако се реактивизира след години причинява херпес зостер. Но при всички случай, има ли какъвто й да е херпес, най-добре да се мине през дерматолог или венеролог. Че от нелекуваните и недоизлекуването неща много се пати.

# 699
  • Бургас
Мисля, че има има варицела-зостер вирус, който в детска възраст причинява варицела,

Болестта представлява реактивация на инфекция с варицела-зостер вируса, същият който причинява и инфекциозното заболяване варицела в детска възраст.

След преболедуването от варицела вирусът варицела-зостер остава в латентно (неактивно) състояние в коренчета на периферните нерви, които инервират кожата и пренасят информация за кожната чувствителност (за топло, студено, допир, натиск, болка и т.н.). Това реактивиране на вируса се наблюдава в 1 от всеки 5 души, преболедували от варицела. Това става най-често дълги години след боледуването от варицела.
Херпес зостер се приема като изява на инфекция с варицела-зостер вируса у имунен спрямо него индивид (т.е. преболедувал в детска възраст от варицела или в много редки случаи ваксиниран срещу варицела). При определени условия "спящият" в ганглиите на сетивните нерви вирус се активира наново, т.е. става въпрос за ендогенна (идваща от самия организъм, отвътре, инфекция).

Възможно е по-рядко херпес зостер да се развие при възрастни след контакт с деца, болни от варицела. Контактът с индивид, болен от херпес зостер не предизвиква същото заболяване у възрастни, боледували от варицела в миналото.

Болният от херпес зостер може да бъде заразен само за деца и възрастни, неболедували от варицела (несблъскали се с вируса до момента), но това се наблюдава рядко. Ако даден индивид е преболедувал от варицела, за него контактът с болен от херпес зостер не представлява никаква опасност.

Може да прочетете още тук или на други места, накратко, за да имаш херпес зостер трябва някога да си боледувал от варицела, иначе не става. Болен от херпес зостер заразява само хора, които не са боледували от варицела и то не винаги.

# 700
  • София
 Благодаря за информацията Peace

# 701
Мон... и аз благодаря, доста изчерпателно.
Значи специално зостера няма шанс за предаване по полов път, така ли?

# 702
  • Бургас
Мон... и аз благодаря, доста изчерпателно.
Значи специално зостера няма шанс за предаване по полов път, така ли?
Неее, той е реактивиране на вируса при хора, боледували от варицела. Може само да зарази някой /без значение дали по полов път или не, просто при контакт/, който не е боледувал от варицела.

# 703
Здравейте.
Искам да ходя до Горна баня за ортопедични стелки. Ходила съм преди 10 години и помня, че имаше някаква пристройка и там на едно като кантарче ми снимаха от отдолу стъпалата и ми дадоха стелките. Но преди това бях минала на преглед там.
Сега искам да ви питам мога ли да отида пак да ми назначат някакви стелки специално за ходилата ми и по-специално за сводовете ми (имам плоскостъпие) или трябва да си взема направление от личния и да мина през преглед и чак тогава за стелки?
И дали, ако си ги купя от друг ортопедичен магазин е същото като и от там?

# 704
Взимаме стелки от тук http://ortobulgaria.com/Index_files/page0000.htm
Имат ефект, но не знам дали са като в Горна баня
Минаваш с крака си на скенер, и после по отпечатъка ти правят стелката
Не е нужно направление или друго,но си се плащат

Общи условия

Активация на акаунт