Наистина ли папата е измил и целунал краката на 11 бежанци?

• 23 030
  • 321
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Все пак има разлика между завършил Теология и човек с широка обща култура /по негова преценка/.

Вероятно също има известна разлика между завършил теология и Римски папа. Най-сигурният източник за начина, по който папата разбира ритуала, мисля, че може да се намери в обръщението му към бежанците.
И аз така (наивно) си мислех, даже го пуснах като линк. Уви, бгмама успя да ме изненада  Laughing

# 286
Ясно е какво е посланието на папата.
Въпросът е, че когато някой обяснява нещо въз основа на образованието си /в случая - същността на този ритуал/, бива подиграван от лаици, защото те били чели някъде друго нещо.

# 287
Въпросът е, че когато някой обяснява нещо въз основа на образованието си /в случая - същността на този ритуал/, бива подиграван от лаици, защото те били чели някъде друго нещо.

Мисля, че това не беше обяснение въз основа на образованието /допускам, че и папата го има и това се отразява върху разбирането му за същността на ритуала/, а по-скоро опит за заяждане. Но може и да е искрена защита на собствена гледна точка, не задължително правилна.

# 288
А....папата само е изменил ритуала.Доста съществено и политкоректно го нагажда с новите идиотски ''ценности''.

# 289
А....папата само е изменил ритуала.Доста съществено и политкоректно го нагажда с новите идиотски ''ценности''.

Баси кариеристът!

# 290
Не, просто лицемер на ента степен .
Като иска да целува крака на бежанци да го направи тук, на тези бежанци
Скрит текст:
без охрана, без някой да му пази задника ...като Христос който не е ходил с охрана, а сред народа .

# 291
Почнахте с големите глупости вече, досега бяха обичайните.

# 292
Напротив . Това е истината , другото е шоу за масите .

# 293
Това го прави всяка година Папата на велики Четвъртък.
Ритуалът е взаимстван от нещо, което се е случило на Тайната вечеря. Може да се прочете, при желание.
Този точно Папа мие и целува краката на различни бедни, болни и онеправдани хора и не само на този ден. Не му е унизително, няма и за какво да му е нито някой задава подобни абсурдни въпроси. Не знаех, че е скандал в България тазгодишното му посвещение, но нищо не ме учудва вече.

# 294
  • MI

Мисля, че това не беше обяснение въз основа на образованието /допускам, че и папата го има и това се отразява върху разбирането му за същността на ритуала/, а по-скоро опит за заяждане. Но може и да е искрена защита на собствена гледна точка, не задължително правилна.

Много добре си разбрала  Laughing Имаме си стара закачка, която явно Диана е приела много навътре. Но на фона на това последното от Ери, мисля че сме си много културни и двете.

Ако имаше практикуващ богослов тук (по възможност и самоопределящ се като християнин) и то католически, щяхте да имате право. В случая не е така. И не съм й се подигравала на изказването, а съвсем малко на това че винаги мисли че целя да я уязвя целенасочено. Което по принцип не е така, а в темата съвсем. Показах конкретна грешка, която според мен не е никак маловажна и до тук щеше да се спре ако не се бе започнало на лична основа хапане.

И да, дори католически действащ богослов да беше, пак папата щеше да има повече право от него. Мисля че е ясно защо. И да, Василена, има право да променя ритуала. Не виждам какво толкова те възмущава. Ровейки се вчера видях че всъщност той е променян поне 5-6 пъти преди този папа и той всъщност само е добавил и жени. Вече е имало право да не са свещеници и дори да не са християни. Така че това не го е добавил той.

И съм напълно съгласна с 10 c's.

# 295
Все пак има разлика между завършил Теология и човек с широка обща култура /по негова преценка/. Не, че тук няма разбиращи от медицина повече и от лекарите, та какво остава за други специалности. Та няма нужда от иронизиране на опонента, то си личи кой колко знае и как се аргументира.

Абсолютно. Сега разбирам, че Диана е завършила и теология, освен право, но още в една моя тема демонстрираше изключителни познания по християнска теология. Тогава се зачудих как само от обща култура е толкова навътре с материала, а тя си е и теолог, и вече е разбираемо.
Диана обяснява съвсем точно как е според християнският канон и оттам, насетне става ясно "нарушил" ли е папата нещо или не. Според мен точно този папа много си вярва и никак не ми изглежда лицемер. Мнението ми е, че той наистина си е такъв, смирен.

# 296
  • MI
АнаБел, според теб има ли разлика между православна и католическа теология? Или са еднакви? Чисто любопитство.

Скрит текст:
Да не говорим, че и аз имам две образования, по това по което не съм практикувала гледам да не давам много компетентни мнения, все пак има разлика между учил и работил после, продължил да се развива и т.н.

Наистина стана сюрреалистична темата, не е важно какво мисли папата по въпрос засягащ католическата религия, а бг-мамата, която дори не се самоопределя като християнка, камо ли католичка.  Rolling Eyes След като папата има право да променя даден ритуал, а и този ритуал е променян n-на брой пъти преди него, какъв ви е проблема? Не можете да търпите да видите някой да се държи като истински свещеник или какво? Наистина не разбирам вече. Лицемерие е да си сред бедните, лицемерие е да си без охрана, лицемерие е да не живееш в лукс. Кое не е лицемерие? Да ходиш с линкълн и да носиш ролекс ли?

# 297
Ако имаше практикуващ богослов тук (по възможност и самоопределящ се като християнин) и то католически, щяхте да имате право.
И да, дори католически действащ богослов да беше, пак папата щеше да има повече право от него. Мисля че е ясно защо.

Какво разбираш под "да има повече право", може и аз да съм в заблуда, но папата нали не бива да е като някой африкански шаман, дето извършва някакви тайни заклинания и ритуали, дето само той си знае какви са и за какво са?  newsm78
Не са ли насочени към групи хора, а в случая с промяната на ритуала дори повече - към всички?

# 298
  • MI

Какво разбираш под "да има повече право", може и аз да съм в заблуда, но папата нали не бива да е като някой африкански шаман, дето извършва някакви тайни заклинания и ритуали, дето само той си знае какви са и за какво са?  newsm78
Не са ли насочени към групи хора, а в случая с промяната на ритуала дори повече - към всички?

Има право да го прави по канон, няма значение аз какво мисля. Както казах 100 пъти, променян е доста пъти преди него все в посока разширяване на кръга от хора този ритуал. Неговата "революция" е включването на жени, не на невярващи. Специално се зарових вчера вечерта да чета заради вас. Не знам вече как да го напиша, мога да ви сложа и 50 линка, но ще ми кажете че не четете италиански. Да, но ватиканът на този език говори като официален. Не съм го измислила аз нито това, нито правилата в католическите литургии в крайна сметка.

# 299
АнаБел, според теб има ли разлика между православна и католическа теология? Или са еднакви? Чисто любопитство.

Споредм мен нито евангелската, нито православната, нито католическата теология имат разлика. Разликата е в ритуалите и по - скоро в политиката, която провеждат. И трите деноминации се оповават на Библията, като единствен източник за появата и развитието на света и човека. И трите поставят Исус като спасител, син-божии роден от непорочно зачатие. А централна роля играе задгробният живот, заради който всъщност християнина си обръща бузата, когато го удрят, за да види Царството Божие. И трите деноминации твърдят, че без да вярваш в Исус като Бог и спасител не можеш да се наречеш християнин, без значение какви са ти делата. Защото то и атеисти има много добри, ама Цараството Божие е затворено за тях, според религията. И трите вярват, че един ден Исус ще дойде пак на Земята, ще възкреси мъртвите и ще въздаде справедливост на всеки според делата и вярата. Ще отдели козите от овцете. Така че като идеология нямат никаква разлика, затова и трите деноминации са под едно общо название - християни.

Общи условия

Активация на акаунт