МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 61-ва ТЕМА

• 123 126
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Има ли някакви специални тави, като форма за печене на хляб във фурната? Нещо от типа на едновремешните Добруджа и Стара Загора? Или печете в каквато дойде? И ако, да, как запазвате формата на хляба?
Ползвам такава тава за козунак.
И аз имам такава тавичка, но всичко, което съм пробвала да пека в нея, залепва, независимо колко е мазно самото тесто и колко добре съм намазала самата тава. Заради това даже я бях забравила  Embarassed Сега се стих, че я имам. Може да пробвам да изпека хляб в нея, но ще я покрия с хартия за печене.
Слагам хартия за печене, така че тестото да няма пряк достъп до стените и се мие супер лесно после, нищо нидъде не заепва.

# 646
Здравейте отново, чак днес ми остана време да си отворя книжката с рецепти и се чудя каква е ролята на сухото мляко в рецептите, мога ли да го пропусна и с какво може да се замени евентуално? Не ми се иска да използвам такива съставки..  Simple Smile Също така има един символ "глутен", какво се има предвид??  newsm78

# 647
  • София
Аз сухо мляко не ползвам - слагам прясно и вода, съобразно количеството течност в рецептата. Глутена вероятно предупреждава, че в рецептата има такъв, т.к. има хора с непоносимост към него.

# 648
Ами не (за глутена), символът фигурира само в рецептата за Бърз хляб, в други го няма..

# 649
Аз взех едно малко пакетче със сухо мляко още, като получих хлебопекарната да пробвам, ама нещо не ми допадна...та после го пропусках.
И аз се чудих какъв е този глутен...дават го като съставка, ама не му схващам логиката, тъй като пшеничното брашно си е с глутен...пък само пакет глутен дали има и за какво би бил...идея си нямам.

# 650
  • София
В моята книга (голяма с цветни снимки на 4-5 езика) на Мулинекс, много рецепти са с 1 ч.л. глутен, не зная дали в България се продава или може да се замени с нещо - напр. нишесте  newsm78
Също така има рецепти с предварително замесено тесто или с квас, но досега не съм опитвала нито една от тях.

# 651
 KaPaMeJl, точно това ми е чуденката и на мен, не съм чула досега да се продава глутен отделно като съставка, даже много смешно ми звучи  Mr. Green
Иначе днес за първи път оставих машината на отложен старт, дано ме зарадва приятно като се прибера  Peace Почивните дни мисля да пробвам пълнозърнест хляб, имам и една нахутена мая и с нея също искам да направя нещо, и ечемичен малц съм си взела.. ииии направо ме сърбят ръцете да ги пробвам всичките и после ще трябва да раздавам хляб, че в нас няма кой да го яде толкова много  Joy

# 652
  • София
Колкото по-високо е съдържанието на глутен - брашното е по-добро за хлебни изделия.
С повече глутен са т.нар. "силни брашна". Ето какво намерих:
Скрит текст:
Глутен – фактор за хлебопекарните качества на изделията

Качеството на хляба зависи от хлебопекарните свойства на брашното и от провеждания технологичен процес. Замесеното тесто проявява определени структурно-механични свойства.
Способността на брашното да образува тесто, което проявява определени физични свойства след замесването в процеса на цялостната ферментация, се нарича СИЛА НА БРАШНОТО
Според силата си брашното се дели на три основни групи:
СИЛНОТО БРАШНО като правило се отличава с висока водопоглъщателна способност и съдържа голямо количество белтъчни вещества. Замесеното тесто е сухо и еластично. През време на ферментацията и на обработката изменя бавно физичните си свойства.  Разграждането на белтъчните вещества под действието на протеолитичните ензими протича с много ниска скорост. Тестото има добра формоустойчивост. От силно брашно се получава хляб с голям обем, правилна форма и добре разпределена шупливост.

СЛАБОТО БРАШНО поглъща по-малко количество вода. Замесеното от него тесто е лепкаво, с малка еластичност и с ниска формоустойчивост. През време на ферментацията бързо променя физичните си свойства, т.е. влошава ги в резултат на ускорено протеолиза. От слабото брашно се получава хляб с малък обемен и тегловен добив.

СРЕДНОТО БРАШНО има свойства, които заемат междинно положение между силните и слабите брашна.

Силата за брашното е функция на изходното състояние на белтъчните вещества и на протичащата протеолиза през време за приготвяне на тестото, т.е. от състоянието на белтъчно-протеиназния комплекс. Върху силата на брашното оказват влияние и други фактори: състоянието и свойствата на нишестето, пентозаните, мазнините и на ензимите, действащи на тях.
Основните фактори, които влияят върху силата на брашното , са количеството и качеството на белтъчните вещества.
При замесване на тестото неразтворимите белтъчни вещества набъбват и образуват еластична маса – ГЛУТЕНА на брашното, което представлява “скелета” на тестото. За пръв път глутена е бил описан от италианския учен Бекари (1728г.).
Глутенът се получава при обилно отмиване на тестото с хладка вода. Водата увлича нишестените зърна и другите съставки, като остават само набъбналия гел, който съдържа 2/3 вода и 1/3 сухо вещество.
Около 80% от сухото вещество на глутена са белтъчните фракции глиадин и глутенин. Те се намират почти в равни количества 1:1. Имат различни мускулни маси и физични свойства.
Глиадинът представлява рядка сметаноподобна маса с висока разтегливост и лепкавост и с ниска еластичност. Глутенинът има висока пъргавина и плътност. Той образува ядрото, около което се присъединява глиадинът.
Глутенът има физични свойства които заемат междинно положение между свойствата на глиадина и глутенина.
Количеството на мокрия глутен е в пряка зависимост от наличието на белтъчните вещества и се колебае в широки граници – от 15 до 55 %. В неговия състав влизат и някой небелтъчни вещества , като въглехидрати и мазнини, които не могат да се отстранят лесно по механичен път. Те влияят отрицателно върху неговите физични свойства.

Качеството на глутена се определя от физичните му свойства: цвят, еластичност, разтегливост, съпротивление и водопоемност. За получаване на хляб с добро качество глутена трябва да бъде средно разтеглив, еластичен и слабо разтилаем.

В зависимост от физичните свойства които проявява глутена се класифицира в пет групи: много слаб, слаб, средно силен, силен и много силен.

Силния глутен има голяма еластичност и малка разтегливост и разтилаемост. Проявява голямо съпротивление. Може да придобие оптимални физични свойства след продължително отлежаване.

Слабия глутен влошава много бързо физичните си свойства при отлежаване. Превръща се в лепкава маса с голяма разтилаемост и разтегливост и слаба еластичност. Хлябът, приготвен от брашно със слаб глутен, е с малък обем, с разстлана форма и с ниска шупливост.

Средния по сила глутен има междинни свойства.

Брашната с много силен глутен се причисляват към групата на слабите, защото притежават големи газозъдържащи свойства, тестото не може да бухне и се получава продукция с нисък обем. Белтъчните вещества могат изкуствено да се дезагрегират чрез добавяне на проротеолитични ферменти. Тогава се получава продукция с много добри качествени паказатели.
Количеството и качеството на глутена зависят от сорта, от климатичните условия, от продължителността и от условията на съхраняване, сушене и конвекциониране на зърното. От зърно, повредено от житна дървеница, се получава молко глутен със силно влошени физични свойства.
При съхраняване на зърното и на брашното глутенът подобрява своята сила. Силата на брашното влияе върху избора на технологичен режим.

# 653
  • Добрич
Здравейте отново, чак днес ми остана време да си отворя книжката с рецепти и се чудя каква е ролята на сухото мляко в рецептите, мога ли да го пропусна и с какво може да се замени евентуално? Не ми се иска да използвам такива съставки..  Simple Smile Също така има един символ "глутен", какво се има предвид??  newsm78

В началото слагах сухо мляко. После започнах да ползвам прясно или кисело, според това с какво разполагам в момента. След това минах на ядково мляко. Сега правя хляба без никакво мляко и става чудесен.

# 654
Здравейте! Simple Smile
Защо, когато извадя хляба от хлебопекарната е с твърда коричка отгоре и точно след няколко мин. омеква?
Как да я запазя хрупкава?
Ще съм много благодарна, ако някой ми обясни....ние вкъщи всички обичаме хляба по-изпечен..Sad
 bouquet

# 655
Аз го слагам върху решетка и режа след 30 мин.поне,и не го завивам в кърпи,както питката.Ние също го обичаме препечен и с хрупкава коричка.

# 656
Здравейте , от вчера се сдобих с хлебопекарна, но тъй като съм доста невежа в момента искам да попитам: в упътването пише че е предназначена за 900гр и 1200гр хляб, въпроса ми е мога ли да направя хляб с по-малък грамаж? Извнявам се ако въпроса ми е глупав ,но искам да пробвам с по-малък в началото да видя какво ще се получи  Grinning

# 657
  • София
Здравейте , от вчера се сдобих с хлебопекарна, но тъй като съм доста невежа в момента искам да попитам: в упътването пише че е предназначена за 900гр и 1200гр хляб, въпроса ми е мога ли да направя хляб с по-малък грамаж? Извнявам се ако въпроса ми е глупав ,но искам да пробвам с по-малък в началото да видя какво ще се получи  Grinning
Не може, защото пекарната е предвидена само за тези грамажи.

# 658
  • София
 900 и 1200 е общия грамаж на продуктите за едно замесване. При 900 грама брашното е 500 грама и готовият хляб ще тежи между 700 и 750 грама. Ако това не те устройва, можеш да намалиш брашното, но до 450гр най-много и ще трябва да пресмяташ и останалите продукти.  Ето ти една таблица от блога на първа страница, който не е лошо да прочетеш. Ако спазиш пропорциите даже не може и да се провалиш в месенето Peace

Съотношението на продуктите (в процент) спрямо общото количество брашно в една рецепта за обикновен хляб, препоръчително би трябвало да бъде така:

Течности        55 - 60
Захар               1 - 2
Сол                 1 - 1.5
Мазнини        1 - 2
Суха мая         1 - 1.5
Жива мая       3 - 4.5

ЗАБЕЛЕЖКА: Това са съотношения за обикновена рецепта за хляб. При специални видове хляб или козунаите съотношението на захар, мая и мазнини е различно в зависимост от вида на рецептата и технологията на приготвяне.

Когато искаме да използваме смес от различни брашна, следва да имаме в предвид, че спрямо количеството бяло брашно, можем да добавим в проценти, както следва:

Ръжено брашно             20 - 40
Царевично брашно         до 10
Елда                                 до 20
Оризово брашно           25 - 30
Соево брашно                 до 25
Овесено брашно           25 - 30
Ечемичено брашно       25 -30

ЗАБЕЛЕЖКИ:

Бялото брашно може да се замести с до 50 % пълнозърнесто брашно.
Брашно от спелта (вид житно растение - лимец) може да замести на сто процента бялото брашно.

# 659
  • София
Тя хубаво ще си намали съставките и после? Как ще се опече този хляб, като за по - малък от предвидения грамаж, при печене, температурата и продължителността ще му дойде в повече, а и с втасването не съм убедена, че ще се получи.

Общи условия

Активация на акаунт