МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 61-ва ТЕМА

  • 123 117
  • 756
  •   1
Отговори
# 660
  • Мнения: 19 849
Това с офертата от испанския Амазон се оказа еба си пързалката  Crossing Arms Няма да шипнат хлебопекарна, а ще ми дадат някакъв смешен бонус. Супер съм разочарована, изобщо не го очаквах от Амазон.

# 661
  • Мнения: 851
Аз съм пекла хляб с по-малък грамаж,перфектено си втасва и изпича,само се задава степен на изпичане 1,за цвят на коричката.

# 662
  • София
  • Мнения: 20 713
Скрит текст:
Съотношението на продуктите (в процент) спрямо общото количество брашно в една рецепта за обикновен хляб, препоръчително би трябвало да бъде така:
Течности        55 - 60
Захар               1 - 2
Сол                 1 - 1.5
Мазнини        1 - 2
Суха мая         1 - 1.5
Жива мая       3 - 4.5
Маята не е ли много? За 600 г брашно излиза 6-9 г, което ми се струва много. В моите рецепти от книжката за толкова брашно дават максимум 1,5 лъжичка, което е 4,5.
За живата - излиза макс. 27 г, аз правя козунак с толкова много мая.  Joy
За по-малка доза има вариант - да се изключи пекарната напр. 10 минути преди края на програмата, но трябва човек да си е вкъщи и да я дебне.

# 663
  • София
  • Мнения: 3 034
 Тази "таблица" не е мое творение. Просто я копнах от блога на първа страница. Най-вероятно, единствено Дядо Хаджия може да направи точен коментар по нея. Да се надяваме, че ще види това твое питане Peace

П.П. А всъщност едно пакетче мая на Д-р Йоткер от 7 грама е предвидено точно за половин килограм брашно newsm78.

# 664
  • Sofia
  • Мнения: 3 495
Скрит текст:
Съотношението на продуктите (в процент) спрямо общото количество брашно в една рецепта за обикновен хляб, препоръчително би трябвало да бъде така:
Течности        55 - 60
Захар               1 - 2
Сол                 1 - 1.5
Мазнини        1 - 2
Суха мая         1 - 1.5
Жива мая       3 - 4.5
Маята не е ли много? За 600 г брашно излиза 6-9 г, което ми се струва много. В моите рецепти от книжката за толкова брашно дават максимум 1,5 лъжичка, което е 4,5.
За живата - излиза макс. 27 г, аз правя козунак с толкова много мая.  Joy
За по-малка доза има вариант - да се изключи пекарната напр. 10 минути преди края на програмата, но трябва човек да си е вкъщи и да я дебне.
Аз знам, че на 500 грама брашно се слага 7 грама суха мая, така че не ми се вижда много.

# 665
  • Мнения: 41
Благодаря ви многоо , ще пробвам и ще кажа какво се е получило  Wink

# 666
  • София
  • Мнения: 8 497
Тази "таблица" не е мое творение. Просто я копнах от блога на първа страница. Най-вероятно, единствено Дядо Хаджия може да направи точен коментар по нея. Да се надяваме, че ще види това твое питане Peace

П.П. А всъщност едно пакетче мая на Д-р Йоткер от 7 грама е предвидено точно за половин килограм брашно newsm78.

Коя точно таблица коментирате, че аз не мога да се ориентирам?

# 667
  • София
  • Мнения: 3 034
 
Тази "таблица" не е мое творение. Просто я копнах от блога на първа страница. Най-вероятно, единствено Дядо Хаджия може да направи точен коментар по нея. Да се надяваме, че ще види това твое питане Peace

П.П. А всъщност едно пакетче мая на Д-р Йоткер от 7 грама е предвидено точно за половин килограм брашно newsm78.

Коя точно таблица коментирате, че аз не мога да се ориентирам?

Пост 658 от предишната страница Peace.

# 668
  • София
  • Мнения: 8 497
 
Тази "таблица" не е мое творение. Просто я копнах от блога на първа страница. Най-вероятно, единствено Дядо Хаджия може да направи точен коментар по нея. Да се надяваме, че ще види това твое питане Peace

П.П. А всъщност едно пакетче мая на Д-р Йоткер от 7 грама е предвидено точно за половин килограм брашно newsm78.

Коя точно таблица коментирате, че аз не мога да се ориентирам?

Пост 658 от предишната страница Peace.

Това според мен е взето от блога и там пише кой е автора, така че аз няма как да я коментира. Пак там в този блог съм дал пък едно може графично виждане за количеството мая при различните видове теста.

# 669
  • Мнения: 51
Здравейте,

Това със съотношенията са от мои записки, не са измислени, бележки обобщени близо от 2009а насам от европейски, американски и турски утвърдени стандарти за обикновенни хлябове.

Българските стандарти за типов, бял, добруджа и др.: тука

В Турция например, от 2012 насам утвърдения стандарт за сол е вече не повече от 1%, а при мене е не повече от 0,75%

newsm51

Цитат
стандарти, съотношението на продуктите спрямо общото количество брашно в една рецепта за обикновен хляб е желателно да са така:

                         желателни
течности(%)...........55 - 60
захар (%).................1 - 2  
Сол (%)....................1 - 1,5  
Масленост (%).......1 - 2
Cyxa Мая (%)...........1 - 1,5
Прясна мая (%).......3-4
Подобрители.....0,5 - 1
(процентите в първата колонка при желателните са били майсторските съотношения, така викат тука   )

източник: европейски, американски и турски стандарти за обикновен хляб(обобщени)
------------

Последна редакция: нд, 04 дек 2016, 07:30 от Ердинч

# 670
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 565
Как трябва да изглежда тестото когато машинката меси хляб само с ръжено брашно? За бялото брашно знам благодарение на вас - хубава топка и да не маже под бъркалките Wink.

# 671
  • have faith and be patient ..
  • Мнения: 4 694
същото е и за черното - топка , но кафява Wink

# 672
  • София
  • Мнения: 8 497
Как трябва да изглежда тестото когато машинката меси хляб само с ръжено брашно? За бялото брашно знам благодарение на вас - хубава топка и да не маже под бъркалките Wink.

Влажно като глина. Стои си точно като глина.

# 673
  • Мнения: 5 737
Трябва да е малко по-водно и да маже под бъркалките. Аз лично ръжен хляб правя с айрян като течност и ми се получава добре.

# 674
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 565
Много ви благодаря за съветите, знам си аз, че това е точното място да питам Hug.

Кати, може ли да споделиш рецептата ти за ръжен хляб Praynig?

Общи условия

Активация на акаунт