МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 61-ва ТЕМА

• 123 151
  • 756
  •   1
Отговори
# 570
  • Пловдив
www.amazon.co.uk/dp/B004RTJWMC/ref=cm_sw_r_fm_apa_FOfoybHA7Z42D тази е с добри отзиви и доста изгодна в момента.

# 571
Аз съм с такава поръчана от Амазон. Донесоха ми я вкъщи! Горещо препоръчвам!

# 572
 Hug

здравейте,

пускам нещо интересно/нагледно за домашния хляб

рецептата във филма:

5чч пълнозърнесто
5чч жълто пълнозърнесто
2чч ечемичено
вода колкото поеме(близо 2л хладка)

за закваската:
пълнозърнесто плюс старо тесто плюс вода и меласа...

плюс много любов и търпение   Hug

https://vimeo.com/42831353  

# 573
  • have faith and be patient ..
момичета , поръчах си тази http://www.emag.bg/hlebopekarna-tefal-pain-delices-pf240-700-w-1 … e38/pd/DFG1S3BBM/ какво ще кажете ?

# 574
Привет, хлебопекари! От вчера и аз най-накрая съм с хлебопекарна - Tefal Pain dore, дочаках си я! Днес пробвах да направя Памук хляб по тази рецепта:
160 мл течност,
1 ч.л. сол,
50 мл олио,
250 гр брашно,
1 с.л. захар,
1/2 пакетче суха мая.
Пуснах на "Бял хляб" за 500 гр хляб всичко мерих с везна, даже и маята, прясното мляко ми беше със стайна температура, но "калпачето" на хляба хлътна  Cry
Според книжката причините може да са: не достатъчно брашно, прекалено много мая, прекалено много вода, водата е твърде гореща... Според вас какво може да е? Рецептата не си спомням откъде я бях намерила, мисля, че едно момиче тук ми я беше дало, и си е за памук хляб в хлебопекарна, но е възможно млякото да е било в повече за това количество брашно или не знам и аз..
Моля помагайте, искам днес - утре, докато съм си в къщи, да пробвам пак!

# 575
Кети, както нееднократно е казвано по темите, всяка машина е различна - рецепта за една марка и машина не става за друга. В случая и сухата мая е важна - най-добре като начало се придържай към Йоткер.
Съветът е прост: не се опитвай да мериш "с точност". В случая най-вероятно или тестото е било течно, или маята - много, или и двете. (за мен - и двете).
На хлебче за 900 гр. аз слагам една трета пликче и ми е добре по принцип хлябът... пък ти правиш с половин - 500 гр. (да, знам, с повечко мазнина е, затова и повече мая)
Наглеждай тестото, особено първите 10-20 пъти, докато му "свикнеш" - още след първите няколко минути трябва да се образува еластична топка, която на консистенция е горе-долу като мекото на ухото, като я ущипеш, и да не залепва. Отново - за различните машини е различна консистенцията, имаше някакви модели, където трябва да е още по-рядко и почти течно, иначе не става, но като цяло... Съответно, след първото измесване тази топка втасва "топчеста", а не се разплува волно в съда, и едновременно с това машината е обрала всичкото брашно и не маже под бъркалките.
В такъв случай има добра вероятност (да не кажа - гаранция) хлябът да не спадне.
Бих посъветвала и по-специфичните рецепти да оставиш за по-нататък и първоначално да правиш обикновените хлябове, за да свикнеш с най-добрата консистенция за твоята машина.
Тук вече уточнявам, че памукът е с доста мазнина (около 30 мл. за обикновен хляб, двойно по-голям от този) и явно с по-меко от обикновеното тесто, което допълнително обърква.

# 576
Нямаш ли книжка с инструкции? Най-добре в началото да пробваш хляб от нея, все пак рецептите са точно за твоята хлебопекарна. Може да замениш водата с прясно мляко. Също така може да следиш месенето и да прецениш къде е проблема ( според мен млякото вероятно е в повече). Но най-добре да си разгледаш книжката с рецепти и да направиш първите хлябове от нея.

# 577
Това е моята рецепта и аз съм със същия Тефал, дори в момента машината ми работи със същия Памук хляб за 500гр...
Странно, че при теб не се е получило.

Аз отначало затоплях водата(млякото) за 30-40сек в микровълновата, но сега и това не правя. Слагам изворна вода на стайна темп (мляко не слагах, заради детето и така свикнах, та сега само с вода го правя).
Меря си брашното на везна, днес беше 260гр...понякога течноста я сипвам 170мл, ама не съм имала проблем за 10мл или 10гр...

А коя марка брашно използваш?

При мен е имало хлътване на горната кора на хляба (ако това имаш предвид), една леко нагръчкана стои, ако съм се забавила с изваждането на хляба, след като машината е приключила работа. Но разлика във вкуса не съм усетила.

Незнам дали би оказало влияние, но си спомням, че в книжката имаше препоръка, първия път да се направи "френски хляб" по рецептата в книжката, бил по - лесен, като за начинаещи, нещо такова  Laughing ...и аз отначало с такъв запопнах...правих няколко пъти по 500гр, 1кг и тогава видях рецептата за Памук хляб и само нея правя, като до сега всеки път си става.

# 578
  • София
... една леко нагръчкана стои, ако съм се забавила с изваждането на хляба,...

Традиционен дефект на Мулинекса (сега Тефал). При оставянето на хляба от изпаренията се получава конденз върху капака, от там водата се връща върху хляба и кората се намокря и набръчква. Понякога го прави още в края на изпичането.

# 579
  • София
... една леко нагръчкана стои, ако съм се забавила с изваждането на хляба,...

Традиционен дефект на Мулинекса (сега Тефал). При оставянето на хляба от изпаренията се получава конденз върху капака, от там водата се връща върху хляба и кората се намокря и набръчква. Понякога го прави още в края на изпичането.
Традиционен друг път! С мулнекс съм и почти никога не вадя хляба веднага. Обикновено е когато имам време, а не когато приключи. Оставяла съм го и повече от час вътре. След края на програмата, машината поддържа 1ч. топъл хляба. Не ми се е нагръчквала кората.

# 580
  • Пловдив
Afrodita, какъв модел е вашата машина?

# 581
Благодаря ви за бързата реакция Simple Smile  Hug Сега стана късно да пускам пак хляб, но утре, още сутринта, ще пусна и ще видя какво ще се получи. Щом рецептата е изпитана и това са количествата, не знам какво се е случило.. Ползвам София мел и мая на Йоткер, утре ще пробвам с мааалко по-малко мая  и се надявам да успея вече! Иначе наистина пише да се пробва първо френския хляб, но аз му точа лиги на този памук хляб от толкова време, че нямам търпение  Mr. Green Стискайте ми палци!
П.П. Също така ще коригирам цвета на коричката, че днес го пуснах на максималната, а хлебчето е малко и стана доста препечено  Blush

# 582
Благодаря ви за бързата реакция Simple Smile  Hug Сега стана късно да пускам пак хляб, но утре, още сутринта, ще пусна и ще видя какво ще се получи. Щом рецептата е изпитана и това са количествата, не знам какво се е случило.. Ползвам София мел и мая на Йоткер, утре ще пробвам с мааалко по-малко мая  и се надявам да успея вече! Иначе наистина пише да се пробва първо френския хляб, но аз му точа лиги на този памук хляб от толкова време, че нямам търпение  Mr. Green Стискайте ми палци!
П.П. Също така ще коригирам цвета на коричката, че днес го пуснах на максималната, а хлебчето е малко и стана доста препечено  Blush
И аз ползвам основно София мел с тъмно синия надпис...ММ последно объркал и ми взел със светло синия на който пише "екстра"... С него не ми се получава хляба. То е друг тип.
Само на др. Йоткер съм съм взимала суха мая и такава ползвам.
Успех и да се похвалиш вече с добър резултат.

# 583
KaPaMeJl, благодаря  Peace И аз само с тъмно син етикет ползвам, даже днес не пазарихме от Лидл, а отидохме до Кауфланд, защото в Лидл нямаше такова брашно, а исках да минимизирам риска от провал за утре  Mr. Green

# 584
Да питам и аз за Панасоника  newsm78 Пускам от лидъл един черен хляб готова смес ,на свекър ми че е диабетик човека,не слагам нищо освен вода 300 мл ,брашно 500 гр. ,и малко мазнина на око ,олио.Не ми се надига много ,защо се чудя?На   програма за ръжен хляб 4 часа нищо не се надигна.Втория път на 3 часа ,пак така ,и днес на бърз хляб 2 часа ,същата работа?Къде бъркам? Капака на хляба ми е добре изпечен ,има си куполче ,ама нещо седи като отделен.
  А нашия хляб го правя със 300 мл вода , София мел бяло 400гр ,пшеничено -ръжено от Лидъл 50 гр и елда 50 гр.,плюс ленено семе  и се надига за 2 часа !Обаче капака и на него му е един неравномерен ,накъсан засукан  newsm78 ?

Общи условия

Активация на акаунт