Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 450
  • 766
  •   1
Отговори
# 300
Не знам дали е тука мястото, но ако някой е купувал скоро външно паркоместо-ново строителство,би ли споделил документално как е оформено?Дали е вписано в НА към жилище,с какъв статут е и други такива?

Аз съм купувала паркомясто в подземен гараж, но можех и надземно да купя, все едно е. Вписано е към нотариалния ми акт, но като отделен имот, значи няма проблем да се издаде нотариален акт и само за мястото. Обаче има законова дупка - паркоместата не са обособени имоти и затова (поне при мен) купих идеални части от цялата площ на паркинга, като допълнително беше описано кое точно от паркоместата е моето, отговарящо на тези идеални части. Малко е нагласистика, но май няма друг начин.

# 301
  • София
Няма място за паника, това нито е проблем, нито нищо. Просто се заличава.
Човече, аз изобщо не се притеснявам, но майка ми само дето не реве вкъщи заради брокерката, която била супер притеснена, тъй като това е единственият чакан документ преди да се изповяда сделката. А аз изрично предупредих колежката й преди месец и нещо, че апартаментът е купуван с пари от ДСК и да имат едно на ум. Какво се шашкат сега, не ми е ясно.
Моят продавач също е с незаличена, макар и отдавна изплатена ипотека към ДСК. Отне му седмица да оформи документално и да приключат. Явно местната брокерка не е толкова обиграна. А и купувачите първосигнално се стряскат от етикетите "ипотека" и "тежести".

# 302
Да, и ДДС начисляват. От тези 240 кв. 70 са тераса, мисля че не е сградата на мястото на Прошковата фабирка. Минавам често от там и не е населено, за да има такива мебели, а и фасадате  различна от тази на снимката.

Подкрепям. Simple Smile Жълтата къща отпред е Чешкия клуб.

Прави сте, съдейки по перспективата, остава да е в сградата на Алфа Финанс на Шейново - тя е офис-сграда с изцяло остъклена фасада, явно на последния етаж има апартаменти. Остъкляването от снимките наподобява това на офис сградата.

Последна редакция: ср, 20 апр 2016, 11:41 от Анонимен

# 303
potrebitel7777,да има лични приятели-две семейства-от около 15 години си погасват кредитите.Друга двойка-само 9 години-от тогава им е кредита.

# 304
  • In the shadows of my mind
75 хиляди в моментното състояние на пазара са абсолютно недостатъчни за повечето квартали, които си изброила като основни за търсенето ти (Младостите, около Южния, Света троица и т.н.) за ново строителство. Може би ще стигнат за покупка на много зелено в някои части на Дружба или Лагера, но не знам дали сте готови да чакате 2-3 години. Вариант за вас остава старо строителство, и то в много лошо състояние (разбирай - вътре влизаш с багера). Ако това не те притеснява - търси само с тези критерии. Имай предвид обаче, че парите, които ще спестиш за работа от майстори, ще са едно много малко перо от бюджета, които ще налееш за ремонта като материали. И със сигурност един човек няма да може да се справи сам, ще ти е необходим ВиК специалист, ел. техник, дограма, изолация... все неща, където е добре да пипне човек с релевантни умения и опит, а не майстор по всичко. В старите жилища има много работа, и често сметката излиза по-голяма от тази на довършване на ново строителство. Имай предвид и времето, което ще отнемат всички тези ремонти - ако сте под наем - през това време ще трябва да плащате и наем.
Помислете за вариант голям двустаен, които в последствие при нужда да преустроите. Разширете периметъра - в Полигона и Кръстова вада в момента се строи много, а кварталите има какво да предложат. Може в момента да не са 100% облагородени като вече изградените по-стари квартали, но и това постепенно ще се случи.
Важно е да знаете КЪДЕ искате да живеете, това стреляне в няколко коренно различни квартала е малко странно за мен. Къде живеете в момента? Какво ви харесва там? Какво знаете за другите квартали и на какъв принцип сте ги избрали?

Приятелят ти не иска да дава повече, но ако иска да закупи качествено жилище в добър район - ще трябва да преглътне фактите, независимо дали му харесват или не. Ако не е склонен да ги преглътне - просто няма смисъл да си губите времето да ходите по огледи и да се затормозявате.

Като цяло казваш, че предпочитате тухла, но с този бюджет едва ли ще намерите тухла в сносните райони. Важно е да се отбележи, че за едни сносни райони са едни квартали, а за други - други. Всеки харесва различно нещо. Преди време обаче Томева беше написала нещо, което ми направи голямо впечатление и запомних - с покупката на жилище в даден квартал и район си купуваш и средата, атмосферата и начина на живот там. Това е изключително важно  Peace

# 305
Къде в Люлин 9 има цигани? От 12 г. живея в 8 и въобще няма в района  Rolling Eyes
Хаджи Димитър - кое не му е добре?
Центърът е много относително понятие.
И т.н. Доста странен пост, от който личи, че не познавате въобще районите, дано хората обиколят и разгледат кварталите...

П.П. Преди живеех е Хиподрума, в нашия блок имаше цяла тумба. Може вече да ги няма, но 2003-та още бяха там, което разбира се не значи, че "Хиподрума е гето".

Напълно подкрепям, особено това, което съм болднал. Странен пост въобще е много възпитано казано, пълен е с нелепици въпросният пост на Сън рей....

и тук масово хората не четат и къде прочели - недопрочели, пляснат някой нонсенс. Аз през цялото време като казвах, че на купувача не му трябват никакви документи и цитирах закони, имах предвид покупка без участие на банка и изрично го уточних няколко пъти преди това. Изрично написах, че който купува с кредит, банката му иска въпросните документи, та и обясних и защо. И въпреки това се намери кой да ми обяснява, че не съм бил взел предвид банката като участник в сделката и друг да ми разправя, че съм бил четял избирателно. Какво да отговориш на такива глупости?

# 306
А така, да си дойдем на думата 75 са крайно малко...абе нямаш ли едни 100 големи в евро и по възможност кеш не си заслужава да се захваща човек изобщо Rolling Eyes

# 307
Имай предвид обаче, че парите, които ще спестиш за работа от майстори, ще са едно много малко перо от бюджета, които ще налееш за ремонта като материали. И със сигурност един човек няма да може да се справи сам, ще ти е необходим ВиК специалист, ел. техник, дограма, изолация... все неща, където е добре да пипне човек с релевантни умения и опит, а не майстор по всичко. В старите жилища има много работа, и често сметката излиза по-голяма от тази на довършване на ново строителство.

Ми как да се съглася с такова нещо, като просто не е вярно. Първо, материалите са много по-евтини от труда. Пример - съвсем прилични плочки за баня струват между 15 и 20 лв за квадратен метър /да не говорим, че с по-ниско качество има и под 10лв на квадрат/, а майсторът, за да ти ги налепи, ще ти вземе между 25 и 35 лв на квадрат, съмнявам се да има някъде майстор да работи на под 25лв. Канализацията вече не е метални и тежки тръби, а лекички полипропиленови и са без пари. Въобще материалите не са изобщо толкова скъпи.

Нито пък ремонта е толкова скъп; ремонт при който изриваш всичко до основи и правиш всичко наново, може да излезе примерно около 60 до 80 евро на квадрат. Това с къртене на старите неща, наново шпакловане, измазване, боядисване, слагане на нов фаянс и теракот в бани и тоалетни, нова ел.инсталация, включително дълбаене на стените за прекарване на нови кабели, за да се сложат повече контакти, ново ел.табло с повече предпазители, циклене на паркети, какво ли още не. Ако супер много се набуташ и избереш най-скъпата фирма от интернет, ще ти вземе примерно 100-120 евро на квадрат, но това си е живо прецакване и дори тогава за апартамент 80 квадрата примерно ремонтът ще ти излезе 8000 евро. За да купиш ново строителство, в което да има 80 реални квадрата, то трябва да се води 100 квадрата, тоест ще платиш 20 квадрата по 1000 евро, което са ти 20000 евро отгоре само заради различната методика на ценообразуване. Освен това в новото също трябва да сложиш плочки, мивки и прочее.

Така че всякакви компетентни разбирачи се скъсват да пишат в тази тема; ама няма лошо, нали и строителите и брокерите и те хляб трябва да ядат:))))

# 308
  • София
Крайно малко за част от изредените райони.  

В Хиподрума и Бели Брези примерно има точно по един панелен блок. Ако изпадне нещо от тия два блока , наистина може и да е  до 75 000, но за тухла (дори и в други квартали) трябват повече пари.

# 309
А, за ЕПК или пакето -повдигащи ?

# 310
  • In the shadows of my mind
 Laughing добре, че тук има разбирач като теб, че да ни разкрие тези тънкости  Mr. Green
Ще се повтаря, пък дано ме разбереш Simple Smile
- за мен едва ли има майстор, който е способен да направи всичко сам: да свали и сложи нова дограма, изолация, ВиК, ел. инсталации, преправяне на тези неща, където е необходимо, подмяна на радиатори, проверка за течове. После: изриване на всичко (къртене, сваляне на настилки, плочки, подове, прочие) + извозване, бутане или изграждане на стени (ако има такива), смяна на интериорни и въшна врата, шпакловки, замазки, боядисване, полагане на нов под, доизкосурване на контакти, осветление и т.н.
- времето, което ще отнеме това за един човек колко ще струва като пари платени за наем. Трудно ми е да повярвам, че този човек ще работи 7 дни в седмицата месеци наред. Освен, ако не е пенсионер, не виждам как ще може да си позволи такава дупка в бюджета. Ако ходи на някаква друга работа и междувременно прави този апартамент... времето става още повече.
Като се тегли чертата накрая ДА, наистина се спестява, но не бива да си мислят, че ще спестят някакви космически суми.
Но знам, че ти специално си страшен разбирач по темата, така че... не мисля, че повече дискусия по темата е нужна. Моето мнение е основано на опита, които имам. Точка.

# 311
Вие пък изкарахте, че 75К евро са все едно 7 рубли и 50 копейки...я вижте Черна станция, за нещо от този порядък в район Обороще взела, пък за панел в Хиподрумите и Белите брези нямало да стигне...то егати хубавите квартали...дето едно дръвче зеленина не е останало и от таралясници по улиците и около блоковете не можеш да паркираш....хеле пък Лагера каква е скръб....на 2 км от хотел Родина, а вечер за 2 часа не мож ги мина тия 2 км, и като влизаш в квартала още 20 мин висиш в задръстванията, за да минеш 200-те метра от кръстовището до блока ти...всичката хубост е и Лагера...абе просто...

Laughing добре, че тук има разбирач като теб, че да ни разкрие тези тънкости  Mr. Green

Но знам, че ти специално си страшен разбирач по темата, така че... не мисля, че повече дискусия по темата е нужна. Моето мнение е основано на опита, които имам. Точка.
Амче аз къде съм писал, че само един човек може да направи всичко? Макар че има такива хора и познавам такива. Ти като не можеш, не значи, че никой не може. Това, което съм почернил, е комай единственото нещо, което правилно го знаеш! Просто си писала небивалици, точка и удивителен знак!

# 312
  • София
Добре, че живея и търся апартамент в беден работнически квартал, та такива цени от порядъка на 100к евра, дето ги обсъждате все едно са джобни пари, не ме вълнуват.

# 313
Тъй де, добре че съм на село и тук за 100 к могат два тристайни да се вземат. Mr. Green

# 314
Тонка, не им обръщай внимание, то тука се събрали все от графиня нагоре и в София такива разлики има според тях за хайлайфа и за простолюдието, каквито и в Индия между кастите няма. Има квартали за аристократки като някои от форумките и други за простолюдието; нека си пишат, никъде не съм се забавлявал и смял толкова, колкото в темите за кварталите в София и за имотния пазар. Няма такава снобария просто;)

За незаличената ипотека от ДСК, не разбрах точно дали на този, който продавате във Видин, но няма значение де, щом е изплатена напълно, не е никакъв проблем. И аз съм имал такъв случай, дори само за 2 дни я заличиха - отидохме в ДСК, взехме някакво удостоверение, че заемът е напълно изплатен, занесохме го в Службата по вписванията, тогава беше на Патриарха, и готово.

Последна редакция: ср, 20 апр 2016, 12:32 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт